GÜNDEM - 05 Eylül 2024 Perşembe 17:05

Bakan Işıkhan, işçilerle birlikte fındık topladı

A
A
A
Bakan Işıkhan, işçilerle birlikte fındık topladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Düzce’de mevsimlik tarım işçileriyle birlikte fındık topladı. Burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda yürüttüğü çalışmalarla "rehber ülke" olarak seçildiğini belirten Bakan Işıkhan, "Temel amacımız çocuk işçiliğini sona erdirmek" dedi.


Düzce’ye gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarının eğitim aldığı Cumayeri Reyhan Turan İlkokulu’nu ziyaretinin ardından Taşlık köyünde temaslarda bulundu. Bakan Işıkhan, Taşlık köyünde bir bahçeye girerek, mevsimlik tarım işçileriyle birlikte fındık topladı.



"Burası üretimin, alın terinin somutlaştığı bir yer"


Gazetecilere açıklamalarda bulunan Bakan Vedat Işıkhan, Düzce’nin üretimin bol olduğu kentlerden birisi olduğunu ifade ederek, "Şuanda da fındık bahçelerinden birindeyiz. Burası üretimin, alın terinin somutlaştığı bir yer. Mevsimlik tarım işçilerimizi ziyaret ettik. Kardeşlerimizin yaşam şartlarını yerinde inceleme fırsatımız oldu. Bakanlığımızı doğrudan ilgilendiren çalışma alanlarından bir tanesi. Yaşadıkları sorunlar hakkında da bilgi sahibi olduk" dedi.



"Aileler tarlada çalışırken çocukların eğitimden geri kalmaması için çalışmalar yapıldı"


Bakanlık olarak hayata geçirdikleri projeyle, çalışma ve yaşam şartlarının iyileştirilmesi sürecinde mevsimlik tarım işçilerinin yanlarında olduklarını ve desteklediklerini vurgulayan Işıkhan, "Biliyorsunuz, Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde mevsimlik tarım işçileri ve aileleriyle ilgili de karar çıkmıştı. Bu doğrultuda, sadece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı değil, birçok bakanlığın uhdesine giren topyekun çalışma yapıldı. Sadece istihdam değil, milli eğitim boyutu da var. Aileler tarlada, bahçede çalışırken çocukların eğitimden geri kalmaması noktasında çalışmalar yapıldı" diye konuştu.



"Temel amacımız, çocuk işçiliğinin sona erdirilmesi"


Türkiye’nin çocuk işçiliğiyle mücadele konusunda yürüttüğü çalışmalarla "rehber ülke" olarak seçildiğini ifade eden Bakan Işıkhan, "Türkiye Cumhuriyeti’nin çocuk işçiliğinin sona erdirilmesi için yaptığı çalışmalar diğer ülkelere rehber nitelikte. Bu çerçevede, temel amacımız çocuk işçiliğinin sona erdirilmesi üzerine. Bunun yanı sıra da belli bir yaş aralığında olan gençlerimiz için de mesleğe yönlendirme, boş zamanlarını değerlendirme gibi çalışmaları da Milli Eğitim Bakanlığımız ile bir arada yürütüyoruz" şeklinde konuştu.



"Çocuklar bizim için çok önemli"


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Düzce’de çalışan mevsimlik tarım işçilerine de destek olduklarını kaydederek, "Temel hedef, Düzce’de misafir olan kardeşlerimizi daha iyi ağırlamak, alın terini kazanırken onlara destek vermek. Çocuklar bizim için çok önemli. Çocuklarımıza da gerekli desteği vermek zorundayız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bu süreci sürekli destekliyoruz. Çalışmalarımız oluyor, eylem planlarımız oluyor. İhtiyaçlar doğrultusunda yönlendirmelerimiz oluyor" ifadelerini kullandı.



Bakan Işıkhan, işçilerle birlikte fındık topladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Nilüfer’de ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek desteği Nilüfer Belediyesi, ihtiyaç sahibi vatandaşlara ve üniversite öğrencilerine, her gün ücretsiz sıcak yemek hizmeti sunarak destek oluyor. Hacı Remziye Bakgör Aşevi’nde verilen yemek hizmetinin yanı sıra, her gün iki öğün sıcak yemek de ihtiyaç sahibi 300 aileye ulaştırılıyor. Nilüfer Belediyesi, bünyesinde faaliyet gösteren Hacı Remziye Bakgör Aşevi’nde yapılan yemeklerle, ekonomik zorluklar yaşayan vatandaşlar ve üniversite öğrencilerine destek oluyor. Üçevler Mahallesi’nde hizmet veren aşevinde, ihtiyaç sahibi vatandaşların yanı sıra üniversite öğrencileri de ücretsiz olarak yemek yiyebiliyor. Ayrıca, aşevinde hazırlanan yemekler düzenli olarak her gün yaklaşık 300 haneye de ulaştırılıyor. Üniversite öğrencileri de yararlanıyor Uzman diyetisyenlerin gözetiminde her gün 6 çeşit yemeğin hazırlandığı aşevinde, tüm yemekler hijyenik şartlarda pişiriliyor ve düzenli tadım kontrolleri yapılıyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlar ve üniversite öğrencileri, her gün15.00-18.00 saatleri arasında aşevinde hazırlanan 3 çeşit yemek hizmetinden yararlanabiliyor. Aşevi hizmetinden yararlanmak isteyen vatandaşlar, başvurularını Nilüfer Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne yapabiliyor. Başvurusu onaylanan vatandaşlar aşevinde her gün yemek yiyebiliyor. Üniversite öğrencileri ise öğrenci kimlik kartlarını ibraz ederek bu hizmetten faydalanabiliyor. Gündeki iki öğün sıcak yemek evlere ulaştırılıyor Aşevinde hazırlanan sıcak yemekler, her gün iki öğün halinde belirlenen ihtiyaç sahibi hanelere de ulaşıyor. Öğle ve akşam olmak üzere günde iki öğün sıcak yemek, Nilüfer Belediyesi görevlileri tarafından ailelere ulaştırılıyor. Ekipler her gün toplam 700 öğün yemeği, kentin dört bir yanındaki ihtiyaç sahiplerinin evlerine bırakıyor.
Samsun Dışı güzel içi keder kedi ırkı: Scottish SAMSUN (İHA) – Türkiye’de de birçok kişi tarafından sahiplenilen, Hollanda’da sahiplenmesi yasaklanan doğuştan eklem rahatsızlıkları olan "Scottish" ırkı kedilerin bakımı ve tedavisi oldukça zorlu bir süreç gerektiriyor. Hollanda hükümeti, genetik manipülasyon sonucu sağlık sorunları yaşayan Scottish ırkı kedi için dikkat çeken bir düzenleme yaptı. Scottish fold kedilerinin sahiplenilmesi yasaklandı. Scottishler, karakteristik kırık kulakları nedeniyle eklem ve kıkırdak sorunlarıyla karşı karşıya kaldığından bu durum, kedilerin hayat kalitesini düşürürken sahiplerini de olumsuz etkiliyor. Özellikle kediyle arasında bağ kuran çocuklar, kedilerin acı çekerek ölmesinden duyduğu üzüntüyü uzun süre atlatamıyor. Türkiye’de de birçok kişi tarafından sahiplenilen Scottish ırkı kediler, benzer sağlık sorunlarını yaşıyor. “Bu ırklar genetik hasta" Çocukları için kedi sahiplenen ailelerin Scottish ırkını almaması gerektiğini ifade eden ve yıllardır Scottish besleyen Teoman Özkalaycı, “Bu kedilerin doğuştan eklem problemleri mevcut. Bu hastalık kedilerde ya çok şiddetli ya da orta şiddetli geçiyor. Bu kedilerin üremesine izin verilmemesi gerekiyor. Sahiplenmeyenler de Scottish ırkını almasınlar. Bu ırklar genetik hasta. Ben yıllardır Scottish ırkı kedi bakıyorum. Türkiye’de ise insanlar genelde bu kedileri çocukları için sahipleniyorlar. Bu kedilerin ölüm oranı yüksek olduğundan çocuklar, mutlu olacakken travma yaşıyorlar. Benim sahiplendiğim Scottish kedisi tansiyon hastası. Aynı zamanda kalp problemleri de var. Her gün birçok ilaç kullanmak zorunda kalıyor” dedi. “Scottish ırkı kedilerin sahiplenilmesini önermiyorum” Günün büyük bir kısmını kedinin bakımlarıyla geçirdiğini dile getiren Özkalaycı, “Bakımı zor ve maliyeti yüksek bu kedilerin üretilip, sahiplenilmemesi gerektiğini düşünüyorum. 2 ayda bir rutin aşıları oluyor. 2 ayda bir iç-dış parazit aşıları var. Her yıl kuduz ve diğer aşıları var. Eklem ağrılarını azaltan destek tedavi için kullanılan ilaçları da var. Bu tedaviler oldukça maliyetli. Ayrıca veteriner muayene ücretleri de oldukça pahalı. Bence bu hayvanları sahiplenmek aileleri hem psikolojik hem de maddi yönden olumsuz etkiliyor. Birçok ülkede de yasaklanan Scottish ırkı kedilerin sahiplenilmesini önermiyorum” diye konuştu. İskoçya türü Scottish ırkı kedilerin, kulaklarının kırılmasına neden olan genetik mutasyon nedeniyle eklem ve kıkırdak sorunları yaşamaya çok yatkın olduğu, kedilerin genetik bozukluğunun onların gereksiz yere acı çekmesine yol açtığı da uzmanlar tarafından belirtiliyor.