GÜNDEM - 23 Ekim 2024 Çarşamba 16:23

Türk Eğitim-Sen Ziya Gökalp’i vefatının 100. yılında memleketi Diyarbakır’da anıyor

A
A
A
Türk Eğitim-Sen Ziya Gökalp’i vefatının 100. yılında memleketi Diyarbakır’da anıyor

Türk Eğitim-Sen Genel Merkezi 24-27 Ekim 2024 tarihleri arasında Diyarbakır’da vefatının 100. yılında Ziya Gökalp Sempozyumu başlıklı ve bağlantılı etkinlikler düzenliyor. Etkinlik ile Türk milletinin kültürel ve milli değerlerinin korunup yaşatılmasında büyük katkıları olan Ziya Gökalp’in fikirlerinin günümüze yansımalarını ve Türkiye Yüzyılındaki etkilerini ele almayı amaçladığı belirtildi.


Türk düşünce hayatının önemli isimlerinden biri olan Ziya Gökalp, Türk milletinin birliğini ve beraberliğini sağlayan milliyetçilik anlayışının teorisyeni olarak kabul edilir. Türk halk kültürü, Türk milliyetçiliği ve Türkçe üzerine yaptığı çalışmalarla, Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş felsefesine büyük katkıda bulunan Gökalp’in din, bilim, ekonomi, siyaset gibi pek çok alanda geliştirdiği fikirler, hem Osmanlı’nın son döneminde hem de Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türk toplumunu şekillendiren temel düşünceler arasında yer alır. Atatürk tarafından fikirlerinin babası olarak ifade edilen Gökalp’in düşüncelerini yorumlamayı amaçlayan bu etkinlik, günümüz Türkiye’sinde bu fikirlerin ne şekilde ele alındığını, nasıl yorumlandığını ve Türk milletinin geleceği adına nasıl daha fazla anlaşılacağını tartışmayı hedeflemektedir. Sempozyumun açılışı, 25 Ekim 2024 sabahında Diyarbakır’da bulunan Ziya Gökalp Müzesi’nde gerçekleştirilecek ardından Selahaddin Eyyubi Camii’nde Atatürk, Ziya Gökalp ve aziz şehitler için Mevlidi Şerif okutulacağı belirtildi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Tezgahlarda çeşit çok ama en çok palamut satılıyor Sakarya’da balıklar tezgahları süslemeye devam ediyor. Balıkçıların tezgahlarında en fazla yer verdiği palamut 150 liradan alıcı bulurken zirveyi 400 lirayla kalkan, 300 lirayla barbun ve çinekop balığı paylaşıyor. Sakarya’da Eylül ayında vira Bismillah diyen balıkçılar tezgahları doldurmaya başlamıştı. Bu sene çok verim alınan palamut vatandaşlarında sofralarını süslüyor. Balıkçıların tezgahlarında en fazla yer verdiği palamut 150 liradan alıcı bulurken zirveyi 400 lirayla kalkan, 300 lirayla barbun ve çinekop balığı paylaşıyor. Yaklaşık bir hafta sonra sezonunun sona erecek olan palamut, yerini hamsiye bırakacak. Mevsimin omega 3 deposunun vatandaşlar tarafından ilgi gördüğünü belirten balıkçı Ramazan İbiş, “Sezonu 1 Eylül’de açtık. Palamut balığı 2 ay önce tezgahlarda yerini almaya başladı. Bu sene palamudun en bol olduğu senelerden birisini yaşıyoruz. Palamut balığı fazla miktarda satılamaya devam ediyor. Vatandaşlar tarafından da büyük ilgi görüyor. Palamutta üretim bol olduğu için fiyatlar da gayet uygun. 1 kilogram palamut balığının fiyatı 150 TL’den satılıyor. Palamut sezonun sonuna yaklaşıyoruz. 1 hafta sonra palamut sezonu bitmiş olacak. Palamut sezonu bittikten sonra ise hamsi bollaşacak. Ondan sonra diğer çeşitlerde birbirlerini takip edecek. Alanda memnun satanda memnun. Bol ve bereketli bir sezon geçiriyoruz” dedi. “Genelde palamut tüketmeyi tercih ediyoruz” Balık fiyatlarından memnun olduğunu belirten ve bu sebeple çok tüketim yaptıklarını aktaran Emre Başaran, “Fiyatlar ilk zamanlarda biraz yüksek olsa da özellikle palamut nezdinde sezon açıldığı için fiyatlar biraz daha uygun. Genelde palamut tüketmeyi tercih ediyoruz. Bizim için balığın taze olması önemli. Balık taze olmadıktan sonra bir anlam ifade etmiyor. Fiyatlar beklentimizi karşıladı. Özellikle fiyatı uygun olduğu için balık tüketmeyi tercih ediyoruz” diye konuştu.
Sinop Sinop’ta Palamut Şenliği: 4 bin palamut ikram edildi Sinop’ta düzenlenen "Palamut Şenliği"nde yaklaşık 4 bin adet palamut ikram edildi. Etkinlik boyunca katılımcılar horon ve halay ile doyasıya eğlendi. Sinop Üniversitesi Öğrenci Yaşam Merkezi’nde “Palamut Şenliği” düzenlendi. Şenlikte konuşan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şakir Taşdemir, eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmenin yanında öğrencilerin moral ve motivasyonlarını artırıcı etkinlikler de yapmaya devam ettiklerini söyledi. Sinop’un bir balıkçı kenti olduğuna dikkat çeken Taşdemir, bu yıl hamsinin az olması nedeniyle hamsi şenliği yerine palamut şenliği yaptıklarını ifade etti. Etkinliğin öğrenciler için motivasyon kaynağı olduğunu belirten öğrenci Umutcan Şenuzar, “Burada öğrencilerin kaynaşması adına güzel bir etkinlik oluyor. Palamut yedik, gayet iyiydi. Önlerden biraz yer tuttuk; erkenden girdik, hemen aldık palamudumuzu. Ama 20 dakika bekledim, tekrar girmeyi düşündük ama şu an gözümüz kesmedi” diye konuştu. Öğrenci Hakan Topkara, “Sinop Üniversitesi birinci sınıf öğrencisiyim. İnsanların kaynaşması için güzel bir etkinlik olmuş. Samsun’dan geliyoruz şenliğe, palamudu yedim; güzeldi” ifadelerine yer verdi. Geçen sene az palamut olduğunu söyleyen öğrenci Ege Özceylan, “Bizim bulunduğumuz şehirde böyle etkinlikler olmuyor. Sinop Üniversitesi’nde geçen hafta da bir etkinlik oldu, güzel, memnunuz. Her yıl böyle olmasını istiyoruz; geçen sene biraz daha az palamut olmuştu, bu sene daha iyi” şeklinde konuştu. Üniversitenin güzel etkinlikler düzenlediğini belirten öğrenci Enes Kankanas, “Bence çok iyi bir etkinlik oldu, üniversite öğrencilerinin kaynaşması için yararlı. Üniversitede güzel etkinlikler oluyor; bence bu, insanları Sinop’a bağlıyor. Ben Yozgatlıyım, biraz sıra var. Kaynak yapanlar da çok. Yarım saattir palamut sırası bekliyorum” ifadelerini kullandı. Öğrenci Adem Canpolat ise “Üniversite öğrencilerinin kaynaşması açısından yararlı bir etkinlik oldu. İnsanlar birbirini tanıyor; üniversite yeni başladı. Güzel bir etkinlik oldu ama sıra olmasa daha iyi olurdu. Erzurum’dan geldim ama İstanbul’da yaşıyorum” açıklamasında bulundu. Şenliğe, Sinop Valisi Mustafa Özarslan’ın eşi Reva Beray Özarslan, Vali Yardımcıları Abdullah Yüksel ve Ali Osman Bulat, akademisyenler ve öğrencileri katıldı.