EKONOMİ - 23 Mart 2025 Pazar 10:15

Ramazan Bayramına sayılı günler kala Diyarbakır’da tatlı telaşı

A
A
A
Ramazan Bayramına sayılı günler kala Diyarbakır’da tatlı telaşı

Ramazan Bayramına sayılı günler kala Diyarbakır’da tatlıcılar üç vardiya sistemine geçerek tatlı siparişlerini yetiştirmeye çalışıyor.


Bayrama sayılı günler kentte tatlıcılarda yoğun mesai başladı. Tescilli kadayıfı ve soğuk baklavası en çok tercih edilen Diyarbakır’da, siparişlere yetişmek için büyük firmalarda üretim üç vardiya şeklinde yapılıyor.


Hacıbaba Pastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Elaldı, her zamanki gibi Ramazan yoğunluğu olduğun söyledi. Gastronomi bölgesi olunması dolayısıyla Diyarbakır’ın bir tatlı şehri olduğuna inandıklarını belirten Elaldı, özellikle bayramlarda bunu katlatarak sürdürdüklerini kaydetti.


Elaldı, en iyisini en ucuza politikasıyla bayağı bir taleple karşılaştıklarını belirterek, "Türkiye geneli bir yoğunluğumuz var. İstanbul’da 8 yerimiz var. Diyarbakır’da 18 yerimiz var. Batman’da bir franchisemiz var. İstanbul’dan bölgeye müthiş bir siparişimiz var. Şimdiden Diyarbakır’a müthiş bir siparişimiz var. Özelikle lotuslu soğuk baklava talebi bayağı var. Zaman zaman üçer vardiyaya çıkararak bu siparişlerimizi yetiştirmeye çalışıyoruz" dedi.


Bir kilo baklavayı bin, bin 200, bin 300, bin 500 liraya çıkarılmasını fiyat politikalarıyla kırdıklarını dile getiren Elaldı, "Biz bu fiyat politikasını kırıyoruz. Bizde halen fıstıklı baklava 500-600 liraya satıyoruz. Fiyatı ucuz bulup isteyen içinde başka maddelerin olduğunu iddia eden olursa da bunu tahlile götürebilirler. Ufak bir şeyde bütün sorumluluk firma olarak kabul ediyoruz. Fiyatına, her zamanki politikamız. Az kazanıp çok satarak yine kazanıyoruz" diye konuştu.


Elaldı, ısrarla merdiven altı yerlerden alışveriş yapılmaması uyarısında bulunarak, "Merdiven altı firmalara rağbet etmesinler. İfşa edilen markalara bakıyoruz, çekirdek, bezelye daha neler neler içine bırakılarak 100-200 liraya satılan baklavalar var. Biz, bin, bin 500 lira demiyoruz. 500-600 liraya en iyisini ucuza satmaya da devam edeceğiz" şeklinde konuştu.



Ramazan Bayramına sayılı günler kala Diyarbakır’da tatlı telaşı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hakkari 3 yıldır geleneği sürdürüyorlar: Bayram namazı öncesi ikramlık "doğaba çorbası" hazırlandı Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 3 yıldır gelenek haline getirilen "doğaba çorbası" bu Ramazan Bayramı’nda da unutulmadı. Mahalle kadınları bir araya gelerek sabah namazı öncesi doğaba çorbasını hazırlayıp cemaate ikram etmeye hazır hale getirdi. Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte vatandaşların bayram hazırlıkları hız kazandı. Mezarlık Mahallesi’nde yaşayanlar, 3 yıldır devam ettirdikleri doğaba çorbası gelenekleriyle dikkat çekiyor. Cami imamı Halil Akdoğan’ın 3 yıl önce mahalle sakinleriyle birlikte başlattığı bu geleneği, mahalle kadınları sahiplendi. Bayram öncesi kadınlar, yaklaşık 300 kişilik cemaate doğaba çorbası hazırladı. Cami içinde kurulan kazanlarda pişirilen çorba, cemaatin hizmetine sunuldu. "Mahallemizde 3 yıldır bu geleneği sürdürüyoruz" Ramazan Bayramı’nda doğaba çorbasını geleneksel hale getirdiklerini ifade eden H. Mehmet Özyılmaz Camisi’nin İmamı Halil Akdoğan, "Mahalle kadınlarının elleriyle hazırladığı 300 kişilik doğaba çorbasını 3 yıldır Ramazan Bayramı sabahında cemaate ikram ediyoruz. Bu geleneği, Ramazan boyunca teravih ve sabah namazlarında bir araya gelip ibadet eden cemaatimizi ödüllendirmek için devam ettiriyoruz. Bu geleneği mahalle cemaatimizin katkılarıyla sürdürüyoruz. Allah’tan razı olsun, herkesin bayramı mübarek olsun" dedi. "Allah rızası için yapıyoruz" Bu geleneği sürdürmekten mutluluk duyduklarını belirten mahalle sakinlerinden Büşra Akdoğan, "Cami imamı Halil Akdoğan’ın liderliğinde ve cemaatin desteğiyle 3 yıldır devam ettirdiğimiz bu güzel geleneği sürdürmekten mutluyuz. Sabah namazı öncesi camide hazırlıklarımızı yaparak cemaati bekliyoruz. Allah, tuttuğumuz ibadetleri kabul etsin. Herkesin bayramı şimdiden kutlu olsun" ifadelerini kullandı.