SAĞLIK - 30 Temmuz 2024 Salı 14:32

Güneşe maruz kalanlar dikkat: 3 saatte bir krem yenilenmeli

A
A
A
Güneşe maruz kalanlar dikkat: 3 saatte bir krem yenilenmeli

Diyarbakır’da Dermatoloji Uzmanı Dr. Süleyman Bağlam, yaz aylarında güneş ışınlarına maruz kalan vatandaşların, ciltlerini korumak için 3 saatte bir güneş kreminin vücuda sürülmesi gerektiği yönünde uyardı.


Ülke genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklarından bunalan vatandaşlar, ciltlerini koruyabilmek için güneş kremlerine rağbet gösteriyor. Uzmanlar, merdiven altı kullanılan güneş kremlerinin egzama, alerji ve daha kötü durumlara neden olabileceğine dikkat çekiyor.


Memorial Dicle Hastanesinde Dermatoloji Uzmanı Dr. Süleyman Bağlam, güneş ışınlarına direkt maruz kalındığı takdirde cilt kanserine kadar hastalığın ilerleyebildiğini söyledi.


Bağlam, “Güneş ışınlarının en dik ve yoğun geldiği dönemdeyiz. Güneş ışınları yaşamımız için çok gerekli, sağlıklı olsa da cildimize büyük zararları var. Bu zararları 4 gruba ayırabiliriz. Birincisi cildimizi yaşlandırıyor. İkincisi cildimizde leke oluşumuna neden oluyor. Üçüncüsü ve en önemlisi cilt kanserlerine neden oluyor. Hastanelerde, polikliniklerde artık yaşlı hastaların çok sık cilt kanseriyle geldiğini görüyoruz. Dördüncü olarak da güneş cildimizde yanıklara ve bundan dolayı ekstra tedavi almamıza, masraflara neden olabilir. Güneşin bu gibi zararlarından korunmak için muhakkak güneş kremi kullanmamız lazım” dedi.


Güneş kremi kullandıktan yarım saat sonra dışarı çıkılması gerektiğinin altını çizen Dr. Bağlam, “Güneş kremleri temelde ikiye ayrılır. Ya fiziksel güneş kremleri ya da kimyasal güneş kremleri. Fiziksel güneş kremleri genelde Titanium ya da Çinkoksit içerir. Bunlar özellikle hassas ciltlerde, çocuklarda, gebe ve emzirenlerde uygundur. Kimyasal güneş kremleri bu tarz bir endikasyonu olmayan hastalara da uygulanabilir. Güneş kremi kullanırken iki parmak kuralı dediğimiz bir durum vardır. Yüzümüze güneş kremi sürürken bir parmak boyunca sürülmesi lazım. Ve yüzün bir tarafına bir parmak, diğer tarafına bir parmak olacak şekilde tüm yüze güneş kremini uygulamak lazım. Güneş kremini sadece yüze değil kulak, boyun bölgesine de uygulamak lazım. Güneş kremini yarım saat evvel kullanıp o şekilde dışarı çıkmak lazım. Çünkü bunların etkisi ortalama 15-20 dakika hatta yarım saat sonra başlar. Dolayısıyla güneş kremini saydığımız bölgelere muhakkak kullanmak lazım” ifadelerini kullandı.


Vatandaşların bakanlık tarafından onaylanan güneş kremlerini tercih etmesi gerektiğini söyleyen Bağlam, “Kimyasal güneş kremleri dedik. Özellikle içeriği kimyasal olanlarda endokrin sistemini bozan kanserojen güneş kremleri de olabilir. Bu yüzden güneş kreminin muhakkak Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olması gerekir. Dolayısıyla merdiven altı ürünleri kullanmak çok tehlikeli. Hem onların koruyuculuğu da test edilmemiş olduğundan dolayı, istediğimiz korumayı yakalamayabiliriz, hem de güneş kremine bağlı egzama, alerji ve daha kötü durumlara neden olabilir” diye konuştu.


Son olarak gün içerisinde 3 saatte bir güneş kreminin kullanılması gerektiği yönünde vatandaşları uyaran Bağlam, “Gün içerisinde güneş kremleri yaklaşık 2-3 saat içerisinde etkisini kaybeder. Bu yüzden 3 saat içerisinde bir güneş kremini muhakkak yenilemek lazım. Güneş kremini sürdüm, bana bir şey olmaz deyip dışarı çıkıp saatlerce dolaşırsak, güneş kremine bağlı, daha doğrusu bunu yanlış kullandığımız için yanıklar görebiliriz. Bu yüzden 3 saate bir kullanmamız, tekrar etmemiz gerekir” ifadelerine yer verdi.



Güneşe maruz kalanlar dikkat: 3 saatte bir krem yenilenmeli

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa’da 3 ton üzüm ve litrelerce üzüm şırası dağıtıldı Manisa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü dolayısıyla Manisa Ticaret Borsası tarafından Manisalılara litrelerce üzüm şırası, 3 ton yaş üzüm ve paketler halinde kuru üzüm dağıtıldı. Manisa Ticaret Borsası, Manisa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında geleneksel hale getirdiği vatandaşlara üzüm ve üzüm şırası dağıtımı, bu yıl da büyük katılımla gerçekleştirdi. Manisa’nın eşsiz üzüm bağlarından hasat edilen üzümler ile birlikte Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce imal edilen litrelerce üzüm şırası, vatandaşlara ikram edildi. 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte konuşan Manisa Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Manisa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılını coşkuyla kutladıklarını hatırlatarak, “Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını minnetle anıyorum. Bugün buradaki coşkuya, ahenge ticaret borsası olarak destek olmak istedik. Bugün standımızda yaş üzüm, kuru üzüm ve şıra dağıtıyoruz. Bu mutluluğa Manisa Ticaret Borsası olarak ortak oluyoruz. İnşallah nice senelerde burada olmak nasip olur. Şu an 1 buçuk kilogramdan 2 bin paket yaş üzüm dağıtıyoruz. Aynı şekilde şıra ve kuru üzüm ikramımız var. Halkımızı bir nebze mutlu edebildiysek ne mutlu bize” dedi. Büyük ilgi gören etkinlikte vatandaşlar üzüm ve şıra alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu. Etkinlikte toplam 3 ton yaş üzüm, 2 bin paket kuru üzüm ve 350 litre şıra dağıtıldı.
Antalya III. Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali sona erdi Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından “Antalya’dan Dünya’ya” mottosuyla bu yıl 3’üncüsü düzenlenen ve ziyaretçi akınına uğrayan Foodfest Antalya Uluslararası Gastronomi Festivali, sona erdi. Festival damaklarda unutulmaz tatlar, hafızalarda keyifli anlar bıraktı. Yerel ürünlere sahip çıkmak, Antalya mutfağını ve bölgenin coğrafi işaretli ürünlerini öne çıkararak onları geleceğe miras bırakmak hedefiyle Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali bu yıl da yoğun ilgi gördü. Karaalioğlu Parkı’ndaki fuar alanında 3 gün boyunca Dünyaca ünlü şeflerin de katılımıyla düzenlenen festival sergiler, ürün tanıtımları, atölyeler, paneller, söyleşiler, yarışmalar ile konserler, yerli ve yabancı pek çok kişi tarafından takip edildi. Antalya’nın yerel tarım ürünleri ile lezzetlerinin yer aldığı stantlar yoğun ilgi gördü. Festivalin ziyaretçileri, Antalya’nın yerel mahsullerini tanırken zengin gastronomisinin tadına baktı, eşsiz lezzetlerini keşfetti. Gastronominin kalbi Antalya’da attı “Antalya’dan Dünya’ya” mottosuyla düzenlenen festival, Türkiye ve dünyadan birbirinden ünlü Michelin yıldızlı şefleri, gurmeleri, gastronomi ve turizm yazarlarını, sektörün farklı alanlarındaki profesyonelleri ve lezzet tutkunlarını Antalya’da buluşturdu. Festivalin üçüncü ve son gününde gastronomiye yönelik düzenlenen panel ve söyleşilerde. Geleceğin Mutfağında Yerel Ürünlerin Önemi, Sokak Yemekleri ile Gastronomi Eğitiminde Yenilikçi Yaklaşımlar, Antalya’nın Gurme Haritası, Geleceğin Mutfağında Doğru Gıda Uygulamaları, Antalya’nın Dijital Geleceği, Sokak Lezzetleri ile Gastronomik Yenilik, Yerel Lezzetleri ve Kültürü Ön Plana Çıkarma Girişimleri, Yörük Mutfağı, Antalya’nın Coğrafi İşaretli Ürünleri, Yerel Tarımın Geleceği ve Tarladan Sofraya Tarım Konseptinin Sürdürülebilirliği konuları ele alındı. Şef Arda Türkmen büyük ilgi gördü Festivalin son gününde ünlü şef Arda Türkmen de Antalyalı lezzet tutkunlarıyla buluştu. “Piyazdan ve Kabaktan Öte Tahin” isimli söyleşi ve yemek etkinliğinde ünlü şefin “Tahin soslu roka salatası” sunumu büyük beğeni topladı. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Food Fest etkinliğinde bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden Arda Şef, “Festivalin üçüncü yılında da sizlerle olmaktan mutluyum. Antalya’da olmak her zaman çok güzeldir. Festival bu yıl da çok başarılı, katılım yine çok yüksek” diye konuştu. Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer de etkinlik sonunda Arda Türkmen’e plaket taktim etti. Sunumu not aldığını ve en kısa sürede evde deneyeceğini söyleyen Cansel Tuncer, “Arda Türkmensiz bir Food Fest düşünemiyoruz. Yine çok güzel bir sunuma imza attı. Katıldığı için çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu. Tuncer’in “evde yemekleri kim yapıyor” sorusu üzerine ünlü şef evde yemekleri kendisinin yaptığını söyledi. Üniversiteli şef adayları yarıştı Uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali’nin en heyecanlı anlarından biri de yarışma çadırında düzenlenen Üniversitelerin Gastronomi Bölümünde eğitim alan öğrencilerin katıldığı yemek yarışması oldu. Altı üniversitenin katıldığı yarışmada şef adayı öğrenciler jüri önünde hünerlerini sergiledi. Yarışma sonunda birinciliği Akdeniz Üniversitesi kazanırken; ikinci Özyeğin Üniversitesi üçüncü ise Bahçeşehir Üniversitesi oldu. Yarışma sonunda kazanlara ödülleri taktim edildi. Foodfest’in son gününde Eyüp Kemal Sevinç, Uğur Volkan Uysal, Rafet İnce, Özge Şahin, Mehmet Özer ve Serhat Doğramacı gibi ünlü isimler düzenlenen workshoplarla Antalyalılara yemek yapmanın inceliklerini gösterdi. Ünlü şeflerin şovları konuklar tarafından ilgiyle izlendi ve büyük beğeni topladı.