POLİTİKA - 07 Ekim 2024 Pazartesi 14:07

Diyarbakır’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde Filistin’e destek mesajı

A
A
A
Diyarbakır’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde Filistin’e destek mesajı

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Raşit Ocak, "İsrail’in işgal politikalarına, Filistin halkına uyguladığı zulme ve insan hakları ihlallerine karşı mücadelemiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde devam edecektir" dedi.


Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Raşit Ocak, partililer ve vatandaşlar, Hz. Süleyman Camii önünde bir araya gelerek basın açıklamasında bulundu. Gazetecilere açıklamada bulunan Ocak, 7 Ekim esasında İsrail katliam ve soykırım makinasının hız ve şiddetinin daha da artması olduğunu, bir yıl içinde 17 binden fazla çocuk, 11 binden fazla kadın olmak üzere 42 binden fazla masum Filistinli sivilin İsrail’in acımasız ve insanlık dışı saldırılarında şehit düştüğünü söyledi.


Hiçbir şey 7 Ekim’de başlamadığını belirten Ocak, "Süre giden soykırıma 7 Ekim sebep olmadı. İsrail’in 77 yıllık bir işgal, zulüm ve katliam tarihine sahip. Topraklarından edilmiş, hakları ve malları gasp edilmiş, öldürülmüş, katliama uğramış milyonlardan bahsediyoruz. Yine bugün bu soykırıma itiraz edemeyen hiçbir ülkenin insanlığa söyleyecek tek bir sözü kalmamıştır. İsrail, 1930’ların Nazi Almanya’sından farksızdır. Tıpkı Nazi Almanya’sı gibi soykırımcı, saplantılı ve ırkçı bir ideolojiye sahiptir. Yine tıpkı Nazi Almanya’sı gibi saldırgan, şımarık, küstah davranışlar sergilemektedir. İsrail’in Ortadoğu’da bölgenin düzen ve istikrarını tehdit eden bir yapı olduğunu biliyoruz. Nazi Almanya’sının durdurulmamasının dünyanın başına açtığı dertleri tarihten biliyoruz. Bugün de İsrail durdurulmadığı takdirde tüm bölgeyi ateşe atana kadar devam edecektir. Netanyahu hesap vermelidir" dedi.


İslam dünyasının bu vahşet karşısında ortak bir adım atamamasının üzücü olduğunu dile getiren Ocak, "İsrail saldırganlığının ülkemize de yönelebileceği riskini tüm bölge ülkeleri gibi biz de görüyoruz. Vadedilmiş topraklar safsatasının içine ülkemiz topraklarını da katan bu suç şebekesinin planlarının farkındayız. Stratejik tüm hazırlıklarını yapan bir ülkenin özgüvenini taşıyoruz. Fakat aynı zamanda toplumsal istikrarın da hayati olduğunu bildiğimizden iç cepheyi güçlü tutmak için vatandaşlarımızı ülkemizin karşılaşabileceği uluslararası tehditler konusunda siyasi ve ideolojik tutumlarından bağımsız olarak tek bir cephede birleşmeye davet ediyoruz. İsrail’in işgal politikalarına, Filistin halkına uyguladığı zulme ve insan hakları ihlallerine karşı mücadelemiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde devam edecektir. Filistin, sadece bir coğrafi bölge ya da bir halkın mücadelesi değildir; Filistin, tüm insanlığın vicdan davasıdır" ifadelerini kullandı.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Iğdır Iğdır Üniversitesi yeni öğrencilerini havalimanı ve otobüs terminallerinde karşıladı Iğdır Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı’nda öğrencilerini Şehit Bülent Aydın Havalimanı ile il ve ilçe otobüs terminallerinde karşıladı. Iğdır Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yılı’na başlamaya hazırlanan öğrencilerini Şehit Bülent Aydın Havalimanı ile il ve ilçe otobüs terminallerinde düzenlenen organizasyon ile samimi bir hava içerisinde karşıladı. Akademik ve idari personelden oluşan görevliler tarafından havalimanı ve otobüs terminallerinde karşılanan öğrenciler, üniversitenin düzenlediği bu özel karşılamayla hem il ve ilçeyi tanıma olanağını hem de yurt ve kampüslerine ulaşım süreçlerinde rahat bir deneyim yaşama ortamı buldular. Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, öğrencileri karşılama organizasyonu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Üniversitemize yeni gelen öğrencilerimizi en iyi şekilde ağırlamak bizim için büyük bir önem taşırken akademik eğitim yolculuklarına adım atacak olan gençlerimizin, Iğdır’da kendilerini evlerinde hissetmeleri de oldukça kıymetlidir. Bu yıl itibarıyla da öğrencilerimize destek olabilmek ve onların adaptasyon süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla havalimanı ve otobüs terminallerinde öğrencilerimizin yanlarında olduk. Bununla birlikte öğrenci odaklı bir Üniversite olarak öğrencilerimizin başarılı bir akademik öğrenim hayatı geçirmeleri için her daim yanlarında olmaya devam edeceğiz." ifadelerini dile getirdi.
Çorum Çorum Belediyesi, Gimhae ile işbirliğini geliştiriyor “Hitit Sergisi”nin açılışı için Güney Kore’ye giden Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın ile Gimhae Belediye Başkanı Hong Tae-Yonga arasında “Kardeşlik ve İşbirliğini Geliştirme Anlaşması” imzalandı. Gimhae Belediye Binası’nda gerçekleştirilen törene Gimhae Belediye Başkanı Hong Tae-Yong, Çorum Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Çorum Belediye Meclisi üyelerinin yanı sıra Gimhae Belediyesi’nden de yetkililer katıldı. Kardeşlik ve işbirliğini geliştirme anlaşması imza töreninde konuşan Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Gimhae şehri ile yaptıkları kardeş şehir antlaşmasının diğer ülke ve şehirlere de örnek teşkil ettiğini belirtti. Başkan Aşgın “Türkiye Cumhuriyeti ile Güney Kore Cumhuriyeti arasındaki dostluk ilişkisi 1949 yılında başladı. Yarım asrı aşkın bir dostluğun her geçen yıl daha da güçlenmesi bugün meyvelerini veriyor. Hitit Medeniyetine ev sahipliği yapan, barışın ve kardeşliğin şehri Çorum’umuzla, yine köklü tarihi ve kültürel mirasa sahip Gaya medeniyetinin başkenti Gimhae Şehri arasında kurulan kardeş şehir ilişkisi, iki ülke arasındaki kadim dostluğun bir ifadesidir. Kardeş Şehir protokolü kapsamında başlattığımız dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin çok daha ileri noktalara taşınması için gerekli tüm çalışmaları yapacağımızı ve destekleyeceğimizi bilmenizi isterim. 2018 yılında Asya’nın iki ucunda, iki güzel şehir arasında başlattığımız sosyal ve kültürel bağların daha da güçleneceğine inanıyorum. Çorum ve Gimhae arasında kurulan Kardeş Belediyecilik uygulamasının diğer ülke ve şehirlere örneklik teşkil etmesini temenni ediyorum. Devletlerimizin ilgili kurumlarının da katkılarıyla karşılıklı ziyaretler neticesinde iki şehir arasındaki ilişkiler daha da gelişiyor. Gimhae Belediyesi ve Çorum Belediyesi arasında kurulan güçlü bağ, şehirlerarası ilişkiler açısından herkese örnek teşkil edecek kadar güçlü olması bizleri çok mutlu ediyor. Bugün de iki şehir arasında Kardeşlik ve İşbirliği Anlaşması’nı imzalıyoruz. Sosyal ve kültürel alanda güçlenen ilişkilerimiz, imzaladığımız anlaşma ile daha güçlenecektir. Birlikte daha güçlü ve güzel günlere yol alacağımıza, iki şehir lehine çok güzel işlere imza atacağımıza bütün kalbimle inanıyorum” dedi. ’İki şehrin gelişimi için çalışmalar yapacağız’ İmza töreninde konuşan Gimhae Belediye Başkanı Hong Tae-Yong ise iki şehrin gelişimine yardımcı olacak çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Tae-Yong "İlişkinin dost şehirden kardeş şehre yükseltilmesi, iki şehrin yönetim, ekonomi, eğitim, kültür ve spor alanlarında daha aktif değişim faaliyetleri yürütme isteğidir. Artık kardeş şehir ilişkisi kurduğumuza göre, kardeş olarak aramızdaki derin bağ ve güvene dayalı olarak iki şehrin büyümesine, gelişmesine yardımcı olacak çalışmalar yapacağız” ifadelerini kullandı.
Adana Başkan Tekin: “Seyhanlının yararını düşünerek hareket ediyoruz” Seyhan ilçesinde 2019 yılında dönemin belediye yönetimi tarafından değerlendirmesi yapılan Barbaros Mahallesi Kentsel Dönüşüm Alanı’nda evleri bulunan vatandaşlar proje nedeniyle mağdur olduklarını belirterek çözüm için Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin’in kapısını çaldı. Başkan Tekin, Barbaros ve Mıdık mahallelerindeki vatandaşların mağdur olduklarını düşündüğünü belirterek, “Belediye olarak attığımız her adımda Seyhanlının yararını düşünerek hareket ediyoruz. Bu konuyu da detaylı inceleyerek mahalle toplantısında bilgilendirme yapacağız” dedi. Seyhan Belediyesi’nin önceki dönem belediye yönetimi tarafından yapılan kentsel dönüşüm projesi sonucu Seyhan Nehri kıyısındaki Barbaros ve Mıdık mahallelerinde evleri bulunan bazı vatandaşlar, konutlarının piyasa değerinin çok altında bir fiyatla kamulaştırıldığını belirterek mağdur oldukları iddiasıyla konuyu mahkemeye taşıdı. Çözüm için ise Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin’in kapısını çalan ve yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi için beklediklerini dile getiren mahalle sakinleri, çözüm bekliyor. “Seyhanlının problemlerini çözmek için elimizden geleni yapıyoruz” Başkan Tekin’in talimatıyla bir süredir sorunun çözümü için yoğun bir çalışma sürdürdüklerini bildiren Seyhan Belediyesi yetkilileri, yapılan görüşmelerin ardından vatandaşlara, konunun kısa süre içerisinde çözüme kavuşturulacağını belirtti. Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Oya Tekin de, “2019’da o dönem Seyhan Belediyesi yönetimi tarafından fiyat değerlendirmesi yapılmış bir kentsel dönüşüm projesi. Bu projeden dolayı Barbaros ve Mıdık mahallesinde yaşayan bazı yurttaşlarımız mağdur olduklarını belirtiyor. Biz belediye olarak attığımız her adımda Seyhanlının yararını düşünerek hareket ediyoruz. Bu konuyu da detaylı inceleyerek ardından mahalle toplantısında bilgilendirme yapacağız. Seyhanlının problemlerini çözmek için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.
Mersin Tarsus’ta ’Slow Food Yeryüzü Pazarı’ yeni sezona ’merhaba’ dedi Tarsus’ta, ’Slow Food Yeryüzü Pazarı’, Kubatpaşa Medresesi önünde yeniden kuruldu. Plastik kullanılmayan pazarda üreticiler yerel lezzetleri tüketicilerle buluşturuyor. Slow Food Hareketi öncülüğünde kurulan dünyadaki 6 pazardan biri olan ve yüzde 80’i kadınlardan oluşan Slow Food Yeryüzü Pazarı, yeni sezona ’merhaba’ dedi. Tarsus’un yerel üreticilerini desteklemeye ve doğal ürünleri tüketiciyle buluşturmaya devam edecek pazar, iki haftada bir pazar günleri Kubat Paşa Medresesi önünde kuruluyor. Yerel halkın doğal ürünlere ulaşmasını sağlayan pazarda, bölgedeki çiftçiler ve küçük ölçekli üreticiler, geleneksel yöntemlerle ürettikleri sebze, meyve, zeytin, peynir, bal ve el yapımı birçok ürünü doğrudan tüketiciye sunuyor. Yerel lezzetlerle kültürel miras korunuyor Pazarın bir diğer önemli misyonu da yerel mutfağı ve unutulmaya yüz tutmuş lezzetleri yeniden canlandırmak. Tarsus’a özgü pek çok geleneksel ürün, Slow Food Yeryüzü Pazarı’nda sergileniyor. Yerel halkın yanı sıra dışarıdan gelen ziyaretçiler de yerel lezzetlere ilgi gösteriyor. Böylece hem yerel üreticiler destekleniyor, hem de Tarsus’un kültürel mirası korunarak gelecek nesillere aktarılıyor. Boltaç: "Kadına, üretime ve sağlıklı tüketime desteğimiz hep sürecek" Her yıl ekim-haziran arası kurulan pazarın yeni sezon açılışına Belediye Başkanı Ali Boltaç da katıldı. Üreticilerin stantlarını ziyaret eden Boltaç, "Kadına, üretime ve sağlıklı tüketime desteğimiz hep sürecek" dedi. Üreticilerin emeklerini takdir ettiğini belirten Boltaç, "Slow Food Yeryüzü Pazarı, Tarsus’un yerel üreticilerini ve tarımsal değerlerini korumak için büyük bir fırsat. Biz de belediye olarak bu pazara ve üreticilerimize her türlü desteği sunmaya devam edeceğiz. Doğal ve sürdürülebilir tarım Tarsus’un geleceği için önemli bir adım" diye konuştu. Lokmanoğlu: "Ülkemizin ilk plastiksiz pazarı" Tarsus Slow Food Yeryüzü Pazarı Derneği Başkanı Yasmina Şelfun Lokmanoğlu da pazarın yaptıkları çalışmalarla kısa sürede kendini ispatladığını ve Uluslararası Slow Food ağı tarafından ’Türkiye’nin En İyi Pazarı’ seçildiğini ifade etti. Son 1 yıldır uyguladıkları proje sayesinde pazarda artık sıfır plastik kullanımının söz konusu olduğunu vurgulayan Lokmanoğlu, "Projemizi pazarın her aşamasında hayata geçirmiş durumdayız. Yaptığımız kontrol mekanizması, bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları sayesinde üreticimiz bilinçli. Ürünlerin üretim, sunum ve satış esnasında pazarımızda hiç plastik olmaması bize ülkemizin plastiksiz garantili ilk pazarı olma özelliğini kazandırdı" dedi.
Bursa Mahalleli ayaklandı: "Kimyasal solumak istemiyoruz" Kayapa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikaların özellikle gece vardiyaların çalışırken bacalarını açarak havaya saldıkları kimyasal madde kokularının halk sağlığını tehdit ettiğini ifade eden mahalle sakinleri, yetkililere çağrıda bulundu. Kayapa Organize Sanayi Bölgesi girişinde bir araya gelen 30 Ağustos Zafer Mahalleliler, kimyasal koku ile yıllardır verdikleri mücadeleyi, yetkililerin duyarsız davranmalarına tepki gösterdi. 30 Ağustos Zafer Mahalle Muhtarı Halil Özçoban ile bir araya gelen mahalleliler, ‘kimyasal koku hangi fabrikanın bacasından çıktığı tespit edilip, sonlandırılana kadar mücadelemiz devam edecek. Koku ya bitecek, ya bitecek’ dedi. Mahalle Muhtarı Halil Özçoban, İYİ Parti Bursa eski İl Başkanı Mehmet Hasanoğlu, CHP Mahalle Temsilcisi Turan Aras, Muhtar Azaları Hatice Gezer, Sabri Aslıtürk, site yöneticileri ve mahallelinin bir araya geldiği toplantıda, mahallenin yaşadığı sorunlar ele alındı. Özçoban’nın sanayi bölgesinden mahalleye yayılan kimyasal koku ile ilgili kurum müdürleri ve fabrika yöneticilerle görüşmeler ve yazışmalar yaptığını ifade eden mahalleliler, "Bizler imara açılan 30 Ağustos Zafer Mahallesi’nde, havanın güzel ve şehirden uzak sakin bir yer olması için dairelerimizi aldık. Son yıllarda ve yaz aylarında fabrikaların bacalarından özellikle gece havaya bırakılan kimyasal koku burun direklerimizi yakmaya devam ediyor. Sağlığımız bozuldu. Fabrika sahipleri halkın sağlığını hiçe sayıyorlar. Fabrikalarının bacalarına taktıracakları filtrelerle kimyasal koku dışarıya yayılması önleyecekler. Bunu neden yapmıyorlar, anlamıyoruz. Bugün burada koku için bir araya geldik. Bunun sonlandırılması için mahalleli olarak (kimyasal koku kesilmediği takdirde) tepkimizi göstermek için 7’den 70’e sanayide yürüyüş ve basın açıklaması yapmayı planlıyoruz. Geceleri sanayi içinde guruplar halinde nöbet tutacağız. Halkımızı, kimyasal koku ile hiç kimsenin zehirlemesine hakkı yok’ dedi. 30 Ağustos Zafer Mahalle Muhtarı Özçoban, "Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilisiyle görüştük. Ekip olarak Kayapa OSB’de kimyasal koku ile ilgili gözlemlerini yapıyorlar. Tespit edilen fabrikalardan ölçüm testi istemişler. Halk sağlığını etkileyecek şekilde rapor alındığında gerekli ceza işlemi uygulanıyormuş. Ancak, Kayapa Organize Sanayi Bölgesi’nden geceleri mahalleye bazen aralıklarla, bazen uzun süre ile sabah saatlerinde yayılan kimyasal koku mahalle halkının sağlığını etkilediğini, hastanelik olan komşularımız var. Kimyasal kokunun yayılması ile ilgili TBMM Çevre Komisyonu Başkanvekili Muhammet Müfit Aydın’a, Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu’na, Hasan Öztürk’e, İçişleri Bakanlığına, Nilüfer Kaymakamı Murat Süzen’e, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e, Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’e ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkililerine gerekli bilgi ve belgeleri verdi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yetkilileri sanayi bölgesini gönderdikleri ekip ile mercek altına aldılar. Ayrıca Nilüfer Belediyesi İklim Müdürlüğünce sanayiye yakın bir yerde direğe ölçüm cihazı taktı. Nedense kimyasal kokunun hangi fabrikadan çevreye yayıldığı tespit edilemiyor. Amacımız bu kokunun bir an önce tespit edilerek, halkımızın geceleri rahat nefes alarak uyumalarını istiyoruz. Mahalleli olarak, sanayi de düzenleyeceğimiz yürüyüşe yerel ve ulusal haber kanallarını davet ederek sesimizi duyacağız" şeklinde konuştu.