KÜLTÜR SANAT - 03 Temmuz 2024 Çarşamba 09:43

Diyarbakır’da Roma dönemine ait 60 çocuk mezarı bulundu

A
A
A
Diyarbakır’da Roma dönemine ait 60 çocuk mezarı bulundu

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde yürütülen arkeolojik kazıda Geç Roma ve Erken Bizans dönemine ait 0-6 yaş grubuna ait 60 adet mezar bulundu. Kazının 2024’ün dördüncü sezonunda yeni mezar ortaya çıktı.


Kulp ilçesi İnkaya köyünde 2021 yılında Diyarbakır Müze Müdürlüğünce 25’i işçi, 15’i uzman ekiple yürütülen kazı çalışmasında eski taş ocağı olan alanda şimdiye kadar 60 çocuk mezarı bulundu.


2024’ün dördüncü sezonunda ise bir mezar daha ortaya çıktı. Ekipler, Geç Roma ve Erken Bizans dönemine ait mezarları kazı çalışması bittikten sonra antropologlar tarafından incelenecek.


Diyarbakır Müzesi Müdür Yardımcısı Mehmet Çelebi, kazının Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğünün izinleriyle, Devlet Su İşleri (DSİ) sponsorluğunda Müze Müdürlüğünün başkanlığında 2021 yılında başlayan kazının devam ettiğini söyledi.


Bölgenin Antik Dönem taş ocağı olduğunu belirten Çelebi, "Geç Roma, Erken Bizans dönemine ait bir taş ocağı. Taş ocağı işlevini yitirdikten sonra mezar alanı olarak kullanılmaktadır. 2021 yılından bu zamana kadar yaptığımız kazılarda yaklaşık 60 adet 0-6 yaş grubu sanduka tipi basit toprak mezarlar mevcut" dedi.


2024’ün dördüncü sezonu ilk kazı günü olduğunu aktaran Çelebi, "Bugün de tesadüf çocuk bireye ait olduğunu düşündüğümüz bir mezara ait kazı çalışmamız devam etmektedir. Bu kazı çalışması bittikten sonra söz konusu iskelet antropolog arkadaşlarımızın eşliğinde incelemeye devam etmektedir. Kazı alanımızda toplam 25 işçi, 15 uzman arkadaşımız var. Bunlardan bir kısmı arkeolog, bir kısmı sanat tarihçi. Bir kısmı da antropolog olarak görev yapmakta" ifadelerinde bulundu.



Diyarbakır’da Roma dönemine ait 60 çocuk mezarı bulundu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Aladağlar’da Ultra Maraton başladı Niğde’de ilk defa gerçekleştirilen Uluslararası Scarpa Aladağlar Epic Trail başladı. Niğde Valiliği himayesinde ve Niğde Belediyesi katkılarıyla gerçekleşen Aladağlar Uluslararası Scarpa Epic Trail, Niğde sınırları içindeki Aladağlar mevkide düzenleniyor. 13 kilometre, 25 kilometre, 45 kilometre ve 125 kilometre olmak üzere dört farklı parkurdan oluşan ve 3 gün sürecek olan yarışta en zor parkur olan 125 kilometrelik rotada sporcular, kendi yeterliliklerini sağlayarak koşacak ve Aladağları iki kez aşacaklar. 45 kilometre etabı ile başlayan maratonda kendisi de koşan Niğde Valisi Cahit Çelik yaptığı açıklamada, "Burada toplamda 3 gün sürecek olan bir etkinlik yapıyoruz, Türkiye’de kamplı etkinlik olarak bir ilk. Sporcularımız ilk gün 45 kilometre koşup Kapuzbaşı Şelalesi’ne gidecekler, daha sonra kamp yapıp ertesi gün Maden Boğaz Vadisi’nden koşup bu tarafa gelecekler. Üçüncü günde biraz daha raht diyebileceğimiz Emli Vadisi’nden 13-15 kilometreler koşulacak. Tüm sporcularımıza ve katılımcılara teşekkür ediyorum" dedi. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise, etkinliğin Niğde’de geleneğe dönüşmesini istediğini söyleyerek katılımcılara teşekkür etti. Yapılan konuşmaların ardından, Niğde Valisi Cahit Çelik, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Gençlik ve Spor İl Müdürü İlker Ötgünlü ile sporcular maratonun ilk etabı olan 45 kilometre koşuna katıldı. Maraton, 7 Temmuz Pazar günü düzenlenecek ödül töreni ile sona erecek.