SAĞLIK - 18 Aralık 2024 Çarşamba 12:12

Robotik cerrahiyle yapılan ameliyatların rehabilitasyon süreci daha kısa sürüyor

A
A
A
Robotik cerrahiyle yapılan ameliyatların rehabilitasyon süreci daha kısa sürüyor

Uzmanlar, kireçlenme hastalığı sonucunda oluşan diz problemlerinde yapılan robotik cerrahi ameliyatlarının neticesinde hastalar daha kısa sürede rehabilitasyon süreci yaşadıklarını ve protez ömrünün daha çok uzadığını belirtti. Denizli Özel Tekden Hastanesi Op. Dr. Mustafa İsmet Tatar, “Robotik cerrahiden sonra hata payı çok daha aza indiği için başarı oranı daha da yükselmiştir. Diz protez ameliyatlarında yüzde 97’lik bir başarı oranı vardır” dedi.



Kireçlenme hastalığı eklemin yüzeyinin tamamen bozulup, eklemin kıvrılamaz, açılamaz veya çok ağrılı hale geldiği bir hastalıktır. Kireçlenme hastalığı ile ilgili konuşan Denizli Özel Tekden Hastanesi’nden Op. Dr. Mustafa İsmet Tatar, toplumda ilerleyen yaş, fazla kilo ve bedenin aşırı kullanımı nedeniyle kireçlenme hastalığının çok sık görüldüğünü dile getirdi. Kireçlenmenin en sık görüldüğü uzuvlardan bir tanesinin dizler olduğunu, diz kireçlenmesinin son aşamasında kıkırdak yüzeylerin tamamen aşındığını ve eklemde hareket kaybı geliştiğini, özellikle ev içinde hatta yatakta bile ağrıların başladığı belirtti. Kireçlenmenin son aşamalarında ise artık ağrıların dayanılmaz noktaya geldiği, ve çözüm olarak yaklaşık 50 yıldır yapılan ameliyat olan diz protezi ameliyatı yapıldığını belirtti. Diz protezi ameliyatlarında eklemin bozulmuş kısmı olan kıkırdaklarının çıkarılıp yapay bir protez konulduğunu açıkladı. Ameliyatlar esnasında bozulan kemiklerin proteze göre kesilerek hazırlandığını ve yerine konulan metal protezin bir ömrü olduğunu açıklayan Op. Dr. Mustafa İsmet Tatar, “Bu ameliyatlar esnasında kemik proteze göre kesilerek hazırlanır ve yerine metal protez konulur. Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte bu ameliyatlarda hata payını sıfıra indirmek için diz protezi ameliyatlarında robot kullanıyoruz.” dedi.



“Robotik diz protezleri ile yapılan ameliyatların rehabilitasyon süreci daha kısa sürüyor”


Robotik cerrahi ile yapılan ameliyatlardan sonra hastalarda rehabilitasyon sürecinin daha kısa olduğunu ve kişiye özel hatasız yerleşimli protez olduğunu dile getiren Denizli Özel Tekden Hastanesi’nden Op. Dr. Mustafa İsmet Tatar, “Ameliyatlarda robot kullandığımız zaman kemikte hata yapma şansımız çok az oluyor. Kemiği proteze muntazam bir şekilde ayarlamış oluyoruz. Ayrıca bu ameliyatları yaparken kemik kesisini yapabilmek için yumuşak dokuyla bağları gevşetmemiz gerekiyor. Robotun en güzel yönlerinden bir tanesi çok az yumuşak dokuyu gevşeterek rahatlıkla protez uygulayabiliyoruz. Hem kemik kesisinin hatasız olması hem de yumuşak dokunun çok az kesilmesi nedeniyle hastaların rehabilitasyon süreci çok daha kısa oluyor. İşe dönüşü, ayağa kalkması çok daha hızlı oluyor. Kişiye özel kusursuz yerleştirilmiş protez nedeniyle ortalama protez ömrünün daha fazla uzadığını düşünüyoruz. Bu nedenle robotik diz protezi ameliyatlarını klasik yönteme göre daha fazla tercih ediyoruz. Hastanemizde de robotik diz protez ameliyatları başarılı ile uygulanıyor” diye konuştu.



“Diz protezi ameliyatlarda yüzde 97’lik bir başarı oranı vardır”


Ortopedik ameliyatlar arasında başarı oranı en yüksek ameliyatlardan bir tanesinin diz protezi ameliyatı olduğunu ve robotik cerrahiden sonra hata payının daha aza indiğini belirten Op. Dr. Tatar, “Diz protezi ameliyatının riskli noktaları var. Özellikle enfeksiyon kapma gibi bir riski var. Kireçlenmenin son aşamasında eğer bir hasta kalıcı bir tedavi istiyorsa hem uzun zamandır uygulanması hem de sonuçlarının başarılı olması nedeniyle diz protez ameliyatlarında çok fazla çekinilecek bir durum yok. Ufak tefek her ameliyatın olduğu kadar bu ameliyatın da riskleri var ama başarı oranı en yüksek ameliyatlarından bir tanesi diz protez ameliyatıdır. Hele ki robotik cerrahiden sonra hata payı çok daha aza indiği için başarı oranı daha da yükselmiştir. Diz protez ameliyatlarda yüzde 97’lik bir başarı oranı vardır” dedi.



Robotik cerrahiyle yapılan ameliyatların rehabilitasyon süreci daha kısa sürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Mobil AKİM araçları 10 ilde hizmete girecek AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Belgin Uygur, Mobil AK Parti İletişim Merkezi (AKİM) projesinin tanıtımını gerçekleştirdi. AK Parti Genel Merkezi Sivil Toplum ve Halkla İlişkiler Başkanlığı tarafından hayata geçirilen Mobil AKİM projesi düzenlenen programla tanıtıldı. Programda konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Belgin Uygur, AK Parti’nin milletin içinden doğarak, milletin her bir ferdini merkezine alan bir dava hareketi olduğunu vurguladı. Geliştirdikleri hizmet politikalarını da milletin görüşleri ve önerileri doğrultusunda şekillendirdiklerini söyleyen Uygur, “Mobil AKİM çalışmamızla yerli ve milli ruhumuz, onurumuz Togg’la birlikte kırsaldan başlamak üzere köy köy, mahalle mahalle her zaman olduğu gibi her yerde olacağız. Bu zamana kadar her daim milletimizle hep ileri mottosuyla, milletimizin desteğiyle birlikte yol alan Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde yol alan bir siyasi hareket olarak, Mobil AKİM’le de genel merkez olarak teşkilatlarımızla birlikte sahada milletimizin her bir ferdi ile hemhal olmaya devam edeceğiz” diye konuştu. Konuşmasının ardından Uygur, tanıtımı yapılan Mobil AKİM aracının sürücü koltuğuna geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partinin amblemi ile kaplanan Togg’u pazartesi günü inceleyerek, Uygur’dan bilgi almıştı. Mobil AKİM projesi 10 pilot ilde uygulanacak Yeni uygulama ile “Mobil AKİM” süreci başlatıldı. Mobil AKİM, ilk olarak pilot il seçilen Ankara, Afyonkarahisar, Bolu, Çankırı, Eskişehir, Kırşehir, Konya, Aksaray, Kırıkkale ve Karabük’te uygulanacak. Uygulamanın daha sonra tüm Türkiye genelinde yaygınlaşması bekleniyor. Partililer, Togg içerisinde vatandaşlara Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bir mektup, boyama kitabı, yanında boyama kalemi, kalemlik, şapka, balon ve içinde çeşitli oyuncakların bulunduğu bir hediye paketi verecek.