Denizli’nin Honaz ilçesinde 12 bin dekar araziden yaş ve kuru olarak üretilen Cennet hurmasının hasadında sona yaklaşıldı. Kabuklarının soyulmasının ardından tek tek asılarak kurutulan cennet hurmalarında verimin geçen yıla oranla yüzde 40 arttığı belirtildi.
Denizli’nin Honaz ilçesinde yetiştirilen cennet elmasının hasadında sona doğru gelinirken, Türkiye genelinde Trabzon hurması olarak da bilinen ve kuru olarak da tüketilen ürünün hazırlıkları hummalı bir şekilde devam ediyor. İlçe genelinde 12 bin dekarlık alanda yetiştirilen cennet elmasının yaşı Türkiye’de 2. sırada yer alırken, hurması ise 1. sırada yer alıyor. Kabuklarının soyulmasının ardından tek tek asılarak kurutulan cennet hurmalarında verimin geçen yıla oranla yüzde 40 arttığı belirtildi. Honaz Cennet Hurması ayrıca A, C ve B vitaminleri, potasyum ve manganez dahil olmak üzere önemli vitamin ve mineral kaynağıdır. Vitamin ve minerallerin yanı sıra hurma, sağlığın olumlu yönde etkileyebilecek tanenler, flavonoidler ve karotenoidler de dahil olmak üzere çok çeşitli bitki birleşikleri içerir. Sağlığa sindirim sistemine, sindirim yolu hastalıklarına yardımcı olduğunu ve mutlaka herkesin cennet hurmasını denemesini belirten Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, Mutlaka cennet elmasının kurusunu deneyin ve tadını bir bakın. Afiyetle de yemeğiniz dileğiyle” dedi.
“Cennet elması geçen seneye göre yüzde 40 daha verimli”
Honaz’da 12 dekarlık alanda yetiştirildiğini ve geçen seneye göre yüzde 40 daha fazla verim olduğunu dile getiren Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek, “Honaz’da şuan 12 bin dekar alanda cennet elması hasadımız başladı. Hem yaş olarak hem de kurusu olarak üretimimizi yapıyoruz. Türkiye’de şuanda cennet elmasında 2’nci kurusunda ise 1. konumdayız. Cennet elmasını evlerin bahçelerinde, teraslarda kurutup gelen tüccarla satıyoruz. Bazı vatandaşlarımız ise cennet elmasının kurusunu ihracat yapıyor. Cennet elmasının yaşlarını ise Türkiye geneline satış yapıyoruz. Honaz’da yaklaşık 12 bin dekar alanda cennet elması yetiştiriliyor. Bu senedeki verim geçen seneye göre yüzde 40 daha fazla. Şuandaki tek sıkıntımız cennet elmasının yaşında sirkülasyon fazla yok. Bu sene üretimler fazla ama fiyatlar biraz daha düşük. Fiyat bakımından kurular daha avantajlı olduğu için bizlerde kuruya yöneldik” dedi.
“Cennet elmalarımız Türkiye’nin dört bir tarafına satılıyor”
Cennet elmasının sağlığa ve sindirim sistemine iyi geldiğini ve herkesin mutlaka bir kere denemesi gerektiğini belirten Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek ise “Cennet elması, Trabzon hurması bazı yerlerde hurma diye adlandırılan ve bizim ilçemizde cennet elması ile tanımlanan bir üründür. Gerçekten sağlığa sindirim sistemine, sindirim yolu hastalıklarına yardımcı oluyor ve tedavi olarak kullanılır. Çok mükemmel bir tadı vardır. Cennet elmasının üretimini yapan Honaz’daki çiftçi ve vatandaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Hemen hemen her evde cennet elmasının kurutulduğunu görebiliyoruz. Türkiye’nin dört bir tarafına satılıyor. Dekoltemiz bu sene çok güzel. Cennet elmasının vatandaşlarımıza gelirine katkı sağlıyor. Bu nedenle cennet elması sezonuna sağlıklı, huzurlu ve bol kazançlı geçmesi diliyorum. Mutlaka cennet elmasının kurusunu deneyin ve tadını bir bakın. Afiyetle de yemeğiniz dileğiyle” şeklinde konuştu.