EKONOMİ - 04 Kasım 2024 Pazartesi 13:02

Cennet hurmaları terasları süsledi

A
A
A
Cennet hurmaları terasları süsledi

Denizli’nin Honaz ilçesinde 12 bin dekar araziden yaş ve kuru olarak üretilen Cennet hurmasının hasadında sona yaklaşıldı. Kabuklarının soyulmasının ardından tek tek asılarak kurutulan cennet hurmalarında verimin geçen yıla oranla yüzde 40 arttığı belirtildi.


Denizli’nin Honaz ilçesinde yetiştirilen cennet elmasının hasadında sona doğru gelinirken, Türkiye genelinde Trabzon hurması olarak da bilinen ve kuru olarak da tüketilen ürünün hazırlıkları hummalı bir şekilde devam ediyor. İlçe genelinde 12 bin dekarlık alanda yetiştirilen cennet elmasının yaşı Türkiye’de 2. sırada yer alırken, hurması ise 1. sırada yer alıyor. Kabuklarının soyulmasının ardından tek tek asılarak kurutulan cennet hurmalarında verimin geçen yıla oranla yüzde 40 arttığı belirtildi. Honaz Cennet Hurması ayrıca A, C ve B vitaminleri, potasyum ve manganez dahil olmak üzere önemli vitamin ve mineral kaynağıdır. Vitamin ve minerallerin yanı sıra hurma, sağlığın olumlu yönde etkileyebilecek tanenler, flavonoidler ve karotenoidler de dahil olmak üzere çok çeşitli bitki birleşikleri içerir. Sağlığa sindirim sistemine, sindirim yolu hastalıklarına yardımcı olduğunu ve mutlaka herkesin cennet hurmasını denemesini belirten Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, Mutlaka cennet elmasının kurusunu deneyin ve tadını bir bakın. Afiyetle de yemeğiniz dileğiyle” dedi.


“Cennet elması geçen seneye göre yüzde 40 daha verimli”


Honaz’da 12 dekarlık alanda yetiştirildiğini ve geçen seneye göre yüzde 40 daha fazla verim olduğunu dile getiren Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek, “Honaz’da şuan 12 bin dekar alanda cennet elması hasadımız başladı. Hem yaş olarak hem de kurusu olarak üretimimizi yapıyoruz. Türkiye’de şuanda cennet elmasında 2’nci kurusunda ise 1. konumdayız. Cennet elmasını evlerin bahçelerinde, teraslarda kurutup gelen tüccarla satıyoruz. Bazı vatandaşlarımız ise cennet elmasının kurusunu ihracat yapıyor. Cennet elmasının yaşlarını ise Türkiye geneline satış yapıyoruz. Honaz’da yaklaşık 12 bin dekar alanda cennet elması yetiştiriliyor. Bu senedeki verim geçen seneye göre yüzde 40 daha fazla. Şuandaki tek sıkıntımız cennet elmasının yaşında sirkülasyon fazla yok. Bu sene üretimler fazla ama fiyatlar biraz daha düşük. Fiyat bakımından kurular daha avantajlı olduğu için bizlerde kuruya yöneldik” dedi.


“Cennet elmalarımız Türkiye’nin dört bir tarafına satılıyor”


Cennet elmasının sağlığa ve sindirim sistemine iyi geldiğini ve herkesin mutlaka bir kere denemesi gerektiğini belirten Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek ise “Cennet elması, Trabzon hurması bazı yerlerde hurma diye adlandırılan ve bizim ilçemizde cennet elması ile tanımlanan bir üründür. Gerçekten sağlığa sindirim sistemine, sindirim yolu hastalıklarına yardımcı oluyor ve tedavi olarak kullanılır. Çok mükemmel bir tadı vardır. Cennet elmasının üretimini yapan Honaz’daki çiftçi ve vatandaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Hemen hemen her evde cennet elmasının kurutulduğunu görebiliyoruz. Türkiye’nin dört bir tarafına satılıyor. Dekoltemiz bu sene çok güzel. Cennet elmasının vatandaşlarımıza gelirine katkı sağlıyor. Bu nedenle cennet elması sezonuna sağlıklı, huzurlu ve bol kazançlı geçmesi diliyorum. Mutlaka cennet elmasının kurusunu deneyin ve tadını bir bakın. Afiyetle de yemeğiniz dileğiyle” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Doktor Milaslı İsmail Hakkı’nın Bilimsel Mirası Muğla Üniversitesi’nde konuşulacak Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Burgaz Mahallesi’nde 1869 yılında doğan ve 79 yıllık ömrü başarılarla dolu olan Doktor Milaslı İsmail Hakkı’nın hayatı ve çok kimlikli yönü Muğla Üniversitesi’nde düzenlenecek çalıştay ile ele alınıyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Ebubekir Eraslan’ın yürütücüsü olduğu projenin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu destekli olduğu belirtildi. ‘Çok Kimlikli ve Yönlü Bir Osmanlı Münevveri Doktor Milaslı İsmail Hakkı’nın Bilimsel Mirası’ adını verdikleri ve çalıştayın 27 Aralık günü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde gerçekleştirileceğini belirten proje yürütücüsü Doç. Dr. Ebubekir Eraslan’ın proje çalışmalarında sona geldiklerini duyurdu. Son dönem Türk bilim ve düşünce tarihinde iz bırakmasına rağmen fazla tanınmayan şahsiyetleri önce yerelden ulusala daha sonra da evrensele taşıma amacıyla bu projeyi hazırladıklarını kaydeden Doç. Dr. Eraslan, 2022 yılında başvurusunu yaptıkları projenin desteklendiğini belirtti. Do. Dr. Eraslan, “Projenin kabul görerek yürürlüğe girmesiyle Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet Dönemi’nin önemli bir ismi olan Doktor Milaslı İsmail Hakkı’yı akademik ve toplumsal açıdan tanıtmaya devam edilmektedir. Bu kapsamda 27 Aralık günü Milaslı İsmail Hakkı’yla ilgili farkındalık ve bilincin daha çok arttırılması için çalıştay düzenlenecek” dedi. Doktor Milaslı İsmail Hakkı (1869-1948) Kimdir? Doktor Milaslı İsmail Hakkı’nın hayatı ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Ebubekir Eraslan, “Doktor Milaslı İsmail Hakkı 1869 tarihinde Milas’ın Burgaz Mahallesi’nde doğmuştur. Babası tüccardan Milaslı Hacı Mehmet Ağa’dır. İlk ve ortaöğrenimini Milas ve İzmir’de tamamladıktan sonra Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’nin sivil kısmından emraz-ı umumiye (patolog) hekimi olarak mezun olmuştur. Muğla, Aydın, Kastamonu, Şam, Beyrut, Çanakkale ve Bitlis’te hekim ve sıhhiye müfettişi olarak çalışmıştır. Hekim olarak dönemin çeşitli salgın hastalıklarıyla mücadelede öncü roller üstlenmiştir. Enver Paşa’nın 1914 yılında ordu yazışmalarında hayata geçirdiği yeni yazının (huruf-ı munfasılanın) fikir babası olmuştur. İzmir’in işgalini protesto etmek üzere toplanan II. Sultanahmet Mitingi’nde konuşma yapmıştır. Yeşilay’ın kurucularından olan Doktor Milaslı İsmail Hakkı; 1920-1926 yılları arasında dönemin Sağlık Bakanlığın Teftiş Kurulu Başkanlığını yapmıştır. İslam dininin akıl ve bilimle asla çatışmadığı, yazdığı çeşitli kitap ve makalelerle ispat etmiştir” diyerek Muğla’da yetişen böylesine önemli bir şahsı genç nesle tanıtmak için çalıştığını belirtti.
Kocaeli 5 katlı cemevinde sona doğru Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Derince ilçesinde yapımına devam edilen İmam Zeynel Abidin Cemevi inşaatı yüzde 78 oranında tamamlandı. Derince ilçesi Sopalı Mahallesi’nde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından İmam Zeynel Abidin Cemevi inşaatına start verilmişti. Alevi vatandaşların hizmetine sunmak üzere Büyükşehir Belediyesi, çalışmalarını hızlandırdı. Yüzde 78 oranında yapımı tamamlanan 5 katlı cemevinde son aşamalara gelindi. Cemevinde neler olacak? Derince ilçesinde Alevi vatandaşların ibaretlerini yerine getirmesi için yaptığı 5 katlı cemevinde, cenaze alanı, abdesthane, morg, gasilhane, bay bayan tuvalet, yemekhane, mutfak, ürün satış, fuaye alanı, idari ofis, kütüphane, sekretarya, yönetici odası, idari ofis, başkan odası, dede odası, konferans salonu, kulis, eğitim salonu, reji odası, cem salonu bay-bayan cem girişi ve lokma odası gibi bölümler yer alıyor. Eksikler tamamlanacak 5 katlı olarak planlanan cemevi projesinin çatı kat alçıpan asma tavan imalatları, çatı kat sahne ve samah pisti döşeme kaplamaları, anfi halı kaplaması, doğrama ve cam montajları, prekast imalatları, slikon cephe imalatları, çatı kat zemin kaplama imalatları, mutfak duvar, zemin seramik imalatlarına başlanıyor. Ayrıca vitrifiye montaj, sıhhi tesisat ve yangın hidroforların devreye alınması, ısıtma tesisatı, kazan baca montajı ve doğalgaz tesisatı, radyatör montajı, pis su hattının rögar bağlantısı, Vrf dış ünite montajları, yangın tesisatı ile tesisat izolasyon eksikleri tamamlanarak projede sona gelinecek. Elektrik pano bağlantıları, kolon besleme hatları, zayıf akım tesisatı, kamera, data telefon santrali, ses sitemleri, paratoner tesisatı, bina besleme hattı, yangın ihbar tesisatı, çevre imalatı eksikleri, çevre drenaj imalatları, çevre zemin beton parketaş döşeme bazalt bördür imalatları, çevre yağmur ızgara imalatlarına başlanan proje sonunda alevi vatandaşlar cemevlerine kavuşacak.