TEKNOLOJİ - 07 Ekim 2024 Pazartesi 11:52

Beyağaç’ın ‘Proföser’leri Teknofest 2024’te Türkiye 1. Oldu

A
A
A
Beyağaç’ın ‘Proföser’leri Teknofest 2024’te Türkiye 1. Oldu

Denizli’nin Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, Teknofest 2024’te Türkiye birincisi olarak büyük bir başarıya imza atan “Profesör” ekibinin öğretmen ve öğrencilerini kutladı.



Teknofest 2024’te Denizli’yi “Robolig” kategorisinde temsil eden Beyağaç Ortaokulu Profesör Takımı, Türkiye birincisi olarak büyük bir başarıya imza attı. Tübitak’ta Türkiye üçüncülüğü kazanan Beyağaç’ın Profesör Takımı, Adana’da düzenlenen Teknofest’te Robolig Ortaokul kategorisinde şampiyon olarak Denizli’ye büyük bir gurur yaşattı. Profesör ekibi önceden de mansiyon ödüllerinden biri olan "En İyi Takım Ruhu" ödülünü almıştı



Bu büyük gurur anında öğrenci ve öğretmenleri Teknofest’te yalnız bırakmayan Beyağaç Belediye Başkanı Sezayi Pütün, ilçenin gururu olan öğrencileri ve öğretmenleri Teknofest dönüşü makamında ağırladı. Başkan Pütün, “Beyağaç Atatürk Ortaokulu "Profesör" Takımımız, Teknofest’te Türkiye birincisi oldu. İlçemiz adına böylesine önemli bir başarı elde eden takımımızla gurur duyuyoruz. Öğretmenimiz Emrah Bölüm ile öğrencilerimiz Ayten Özdemir, Hasan Erol, Bahar Bozdağ ve Tuana Gün ilçemizi başarıyla temsil ederek, göğsümüzü kabarttılar. Başarılarınız daim olsun. İlçemizin geleceğine yön veren bu değerli gençlerimizi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz. Teknoloji ve inovasyonun kalbi gençlerimizle atıyor. Emeği geçen herkesi kutlarız” dedi.



Beyağaç’ın ‘Proföser’leri Teknofest 2024’te Türkiye 1. Oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Özel öğrenciler için “Stem ile güçlükleri aşıyoruz” projesi Antalya’nın Serik ilçesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından TÜBİTAK 4008 özel gereksinimli bireylere yönelik kapsayıcı toplum uygulamaları kapsamında düzenlenen “Stem ile güçlükleri aşıyoruz” projesi uygulamalı eğitim fuarı törenle açıldı. Stem ile güçlükleri aşıyoruz” projesinin açılışılı Serik Millet Bahçesinde gerçekleştirildi. Protokol tarafından kurdelenin kesilmesinin ardından okullarda bulunan özel gereksinimli bireylere açılan atölyelerde uygulamalı eğitim verildi. Proje hakkında bilgi veren İlçe Milli Eğitim Müdürü İkram Ekiz, “Bu proje özel gereksinimli eğitim öğrencilerine yönelik düzenlenen bir proje. Amacımız özel eğitim öğrencilerini yine topluma kazandırmak. Biz bu projeyi yaparken şunu dedik. Serik ilçesi olarak 3 yıldır bilim festivali yapıyoruz. Bu bilim festivaline özel eğitim öğrencilerini getirmemiz zor oluyor. Bilim festivaline günlük 3-5 bin öğrenci geldiği için o kalabalıkta özel eğitim öğrencilerinin atölyelerde yer bulması pek mümkün olmuyor. Biz de o zaman bilim festivalinin küçüğünü özel eğitim öğrencilerine özel yapalım. Bununla ilgili 4008 projemizi yazdık. TÜBİTAK’a başvuruda bulunduk. Antalya’da sadece Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ve Serik ilçe milli eğitim müdürlüğünün projesi geçti. Gün boyunca burada beş atölye, her gün farklı atölyeler olacak şekilde özel eğitim öğrencilerini öğretmenleriyle birlikte alıp, matematik, fen, teknoloji ve tasarım etkinliklerinin bir arada bulunduğu etkinlikleri, özel eğitim öğrencilerine yaptıracağız. Yanları da öğretmenleri de alacağız ki, öğretmenleri bu etkinliklerin nasıl yapıldığını öğrencilerle birlikte gözlemleyip okullarında da kendileri yapacaklar. Genel amacımız bu. Beş gün boyunca atölyelerimiz devam edecek. Her gün üniversiteden bir hocamız da gelip bir atölye açacak” dedi. açılışa MHP Serik İlçe Başkanı Osman Üstünmet, Serik Milli Eğitim Müdürü İkram Ekiz, Gençlik ve Spor Müdürü Mevlüt Özen, İlçe Müftüsü İbrahim Köksal, Sosyal Hizmetler Müdürü Meral Yılmaz, Halk Eğitim Müdürü Fahrettin Canlı, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Umut Güzel, Serik Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Koop. Başkanı Bayar Savran, Serik ve Çevresi Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Koop. Başkanı Ali Gülaydın, Okul Müdürleri, özel gereksinimli öğrenciler ve davetliler katıldı. 5 gün sürecek etkinlik 11 Ekim akşamına kadar devam edecek.
Diyarbakır Diyarbakır’dan Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğinde Filistin’e destek mesajı AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Raşit Ocak, "İsrail’in işgal politikalarına, Filistin halkına uyguladığı zulme ve insan hakları ihlallerine karşı mücadelemiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde devam edecektir" dedi. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Raşit Ocak, partililer ve vatandaşlar, Hz. Süleyman Camii önünde bir araya gelerek basın açıklamasında bulundu. Gazetecilere açıklamada bulunan Ocak, 7 Ekim esasında İsrail katliam ve soykırım makinasının hız ve şiddetinin daha da artması olduğunu, bir yıl içinde 17 binden fazla çocuk, 11 binden fazla kadın olmak üzere 42 binden fazla masum Filistinli sivilin İsrail’in acımasız ve insanlık dışı saldırılarında şehit düştüğünü söyledi. Hiçbir şey 7 Ekim’de başlamadığını belirten Ocak, "Süre giden soykırıma 7 Ekim sebep olmadı. İsrail’in 77 yıllık bir işgal, zulüm ve katliam tarihine sahip. Topraklarından edilmiş, hakları ve malları gasp edilmiş, öldürülmüş, katliama uğramış milyonlardan bahsediyoruz. Yine bugün bu soykırıma itiraz edemeyen hiçbir ülkenin insanlığa söyleyecek tek bir sözü kalmamıştır. İsrail, 1930’ların Nazi Almanya’sından farksızdır. Tıpkı Nazi Almanya’sı gibi soykırımcı, saplantılı ve ırkçı bir ideolojiye sahiptir. Yine tıpkı Nazi Almanya’sı gibi saldırgan, şımarık, küstah davranışlar sergilemektedir. İsrail’in Ortadoğu’da bölgenin düzen ve istikrarını tehdit eden bir yapı olduğunu biliyoruz. Nazi Almanya’sının durdurulmamasının dünyanın başına açtığı dertleri tarihten biliyoruz. Bugün de İsrail durdurulmadığı takdirde tüm bölgeyi ateşe atana kadar devam edecektir. Netanyahu hesap vermelidir" dedi. İslam dünyasının bu vahşet karşısında ortak bir adım atamamasının üzücü olduğunu dile getiren Ocak, "İsrail saldırganlığının ülkemize de yönelebileceği riskini tüm bölge ülkeleri gibi biz de görüyoruz. Vadedilmiş topraklar safsatasının içine ülkemiz topraklarını da katan bu suç şebekesinin planlarının farkındayız. Stratejik tüm hazırlıklarını yapan bir ülkenin özgüvenini taşıyoruz. Fakat aynı zamanda toplumsal istikrarın da hayati olduğunu bildiğimizden iç cepheyi güçlü tutmak için vatandaşlarımızı ülkemizin karşılaşabileceği uluslararası tehditler konusunda siyasi ve ideolojik tutumlarından bağımsız olarak tek bir cephede birleşmeye davet ediyoruz. İsrail’in işgal politikalarına, Filistin halkına uyguladığı zulme ve insan hakları ihlallerine karşı mücadelemiz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde devam edecektir. Filistin, sadece bir coğrafi bölge ya da bir halkın mücadelesi değildir; Filistin, tüm insanlığın vicdan davasıdır" ifadelerini kullandı.
Ordu Kahverengi kokarcaya karşı topyekun kışlak mücadelesi Ordu Valisi Muammer Erol, il genelinde kahverengi kokarcaya karşı, tüm birimler ile birlikte kışlak mücadelesinin başlatılacağını söyledi. Karadeniz Bölgesi’nde fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine ciddi zarar veren kahverengi kokarcalar, kışlak diye tabir edilen ahır, odunluk, samanlık ev ve evlerin çatıları gibi noktalara hareket etmeye başladı. İlde geçen yıllarda da mücadele edilen ancak bu yıl özellikle Fatsa, Perşembe, Altınordu ve Gülyalı ilçeleri başta olmak üzere sahil ve orta kesimlerinde etkili olan kahverengi kokarcaya karşı, Ekim ayının 15’inden itibaren tüm birimlerin desteğiyle ilaçlama mücadelesi yapılacak. Kışlak mücadelesi 15 Ekim tarihinden itibaren başlıyor Ordu Valisi Muammer Erol, kahverengi kokarca ile mücadeleye ek olarak 15 Ekim 2024 tarihinden itibaren kışlak mücadelesinin yapılacağını belirterek, “İlimizde şu anda gündemde olan kokarca ve kokarcayla ilgili yapılacak mücadele çalışması var. Ekim ayının 15’inde başlayacak topyekun bir kışlak ilaçlaması mücadelesi olacak demiştik. Onun hazırlığını kaymakam arkadaşlarımız tarım il ve ilçe müdürlükleri ile birlikte yapmışlardı. İnşallah 15 Ekim’den itibaren arkadaşlarımızın da planladığı şekilde tarım il ve ilçe müdürlükleri ile birlikte, muhtarlıklarımız, belediyelerimizin ve ziraat odalarının katkısıyla birlikte kokarcaların mevsim soğuduğunda, sıcaklıklar düştüğünde sığınacakları mekanları (kışlak) ilaçlamak gibi bir gayretin, çalışmanın içerisinde olacağız” dedi. “Hiçbir şekilde ıskalanmamasını arzu ediyoruz” Yürütülecek olan kışlak çalışmalarında en küçük noktaların dahi ilaçlanması gerektiğine dikkat çeken Vali Erol, “O noktada da hiçbir kışlağın, bu küçücük bir ahır, samanlık, odunluk, kömürlük, depo dahi olsa ıskalanmamasını arzu ediyoruz. O nokta da muhtarlarımızdan destek istiyoruz. Sağ olsun muhtarlarımız o noktada kaymakam arkadaşlarımıza destek oluyorlar, bunu görüyoruz. Vatandaşlarımıza özellikle de fındık mevsiminde gelmiş, fındığını toplayıp gitmiş, sonrasında da evini kapatmış vatandaşlarımıza mesajımız ulaşsın istiyoruz. Onlar, köylerindeki muhtar veya bir yakınla bu kapalı bıraktıkları mekanların anahtarlarını verir ve ilaçlamak gereğinde ilaçlanması konusunda açık tutulmasını sağlayıp yardımcı olurlarsa, inşallah kokarcayla mücadele konusunda elimiz daha güçlü olacaktır diye düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.
Samsun Mahmutlu Kavşağı’nda kazalara karşı tedbir Kazalarla gündeme gelen Samsun-Ankara karayolu Mahmutlu Kavşağı’nda kazalara karşı eş zamanlı flaşör sistemi kuruldu, yavaşlama uyarı çizgileri yenilendi ve oto korkuluk montajı yapıldı. Samsun Valiliği yaptığı açıklama ile alınan önlemleri duyurdu. Açıklamada, “Samsun-Ankara karayolunun 26. kilometresinde grup mahalle yollarının ana yola katılım kavşağı olan Mahmutlu Kavşağı’nda trafik işaretlemeleri Karayolları 7. Bölge Müdürlüğünce standart şekilde eksiksiz olarak teşkil edilmiş olup, bölgede meydana gelen kazalar genel olarak yandan çarpmalı kazalar şeklinde gerçekleşmekte, kazalarda ana yol-tali yol geçiş kuralı ihlalleri ön plana çıkmaktadır. Hız sınırlamasının otomobiller için 82 km/saat, otobüs veya kamyonlar için 70 km/saat olduğu bölgede Karayolları 7. Bölge Müdürlüğü’nce yapılan trafik sayımlarında tali yol araç sayılarının sinyalizasyon sistemi yapılması için yeterli olmadığı, sinyalizasyon sistemi teşkil edilmesi durumunda Samsun yönünü takiben kavşakta beklemede olan araçlarla arkadan çarpma şeklinde kazaların yaşanacağı ön görülmektedir. Ancak ilave tedbir olarak Samsun ve Kavak yönlerinden kavşak alanına yaklaşımlarda sürücülerin uyarılması için eş zamanlı flaşör sistemi tesis edilmiş, yavaşlama uyarı çizgileri yenilenmiştir. Yine kavşak bölgesinde görüşü engelleyen parklanmalara engel olmak için Mahmutlu Mahallesi yolu çıkışı alanına oto korkuluk montajı yapılmıştır” denildi. Sürücülere kurallara uymaları hususunda uyarılarda bulunan Samsun Valiliği, açıklamanın devamında şunları kaydetti: “Lütfen kazaları en aza indirmek için tüm trafik kurallarıyla birlikte dönel kavşaklarda uyulması gereken kurallar konusunda da hassasiyet gösterelim, kavşağa yaklaşırken yavaşlayalım, kavşak içerisinde durmayalım, kavşağa girmek için bekleyelim ve trafik akışı rahatladığında kavşağa giriş yapalım, kavşak içerisindeki araçlara yol verelim. Geniş ve uzun araçların kavşağa yaklaşırken, kavşak içerisinde ve çıkışında birden fazla şeridi kullanmaları gerekebilir. Kavşak içerisinde bu tür araçların manevra alanına girmeyelim ve sollamaya çalışmayalım, kavşaktan çıkış yaparken sağ sinyal lambasını kullanalım, çıkışı kaçırmamız durumunda, merkez ada etrafında tekrar dönerek çıkışa gelince kavşağı terk edelim. Geçiş üstünlüğüne sahip araçlarla karşılaşıldığında; kavşak alanına girmediysek sağa yaklaşarak geçiş üstünlüğüne sahip araçların geçmesi için yol verelim, kavşak içerisinde ise geçiş üstünlüğüne sahip araçların geçmesine olanak sağlamak için aracımızı durdurmadan, önceden planladığımız şekilde kavşağı terk edelim ve sonra sağa yaklaşarak aracın geçmesi için yol verelim. Unutmayalım! Hayatta hiç bir şey insan hayatından daha değerli değildir.”