EKONOMİ - 02 Kasım 2024 Cumartesi 16:30

Başkan Memişoğlu; "Denizli’nin Ekim ihracatı yüzde 16.2 artarak 386 milyon dolar oldu"

A
A
A
Başkan Memişoğlu; "Denizli’nin Ekim ihracatı yüzde 16.2 artarak 386 milyon dolar oldu"

Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) tarafından Türkiye’de ekim ayı ihracat verileri açıklandı. Açıklanan verilerde Türkiye’nin ihracatta ekim ayında yüzde 3,6 artarak 23,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Denizli ihracatı ekim ayında ise yüzde 16,2 atarak 386 milyon dolara ulaştı. Aynı zamanda İhracatta Denizli 9. sıradaki yerini korudu. İhracatta bazı dönemlerde iniş ve çıkışların olacağını ama son 3 ayda aralıksız arttığını belirten Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Hüseyin Memişoğlu, "Yılın son çeyreğine iyi bir başlangıç yaptığımızı söyleyebilirim. Yıl genelinde aylık bazda iniş çıkışlar yaşadığımız dönemler olsa da ihracatımız 3 aydır aralıksız artıyor" dedi.



Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM), ekim ayı ihracat verileri delegeler çalıştayı kapsamında Antalya’da açıklandı. Açıklanan verilerde Türkiye’nin ihracatta ekim ayında yüzde 3,6 artarak 23,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Denizli ihracatı ekim ayında ise yüzde 16,2 atarak 386 milyon dolara ulaştı. Aynı zamanda İhracatta Denizli 9. sıradaki yerini korudu. Aynı zamanda Ocak ve Ekim Dönemlerinde Denizli ihracatı yüzde 3,8 artışla 3 milyar 650 milyon dolar seviyesine ulaştı. Denizli İhracatçılar Birliği’nce kayda alınan ihracat ise ekimde yüzde 29,5 artışla 332 milyon dolar oldu. Türkiye Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclis Başkanı Mustafa Gültepe davetiyle toplantıya Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Hüseyin Memişoğlu, TİM Delegeleri olarak katılım sağladı. Açıklanan veriler hakkında açıklamalarda bulunan DENİB Başkanı Memişoğlu, Ekim ayındaki çift haneli ihracat artışlarıyla birlikte yılın son çeyreğine iyi bir başlangıç yaptığımızı söyleyebiliriz. Yıl genelinde aylık bazda iniş çıkışlar yaşadığımız dönemler olsa da ihracatımız 3 aydır aralıksız artıyor" dedi.



"Önde gelen sektörlerin tamamında ihracat arttı"


Denizli’de önde gelen sektörlerden, tekstil ve konfeksiyon, elektrik ve elektronik, tarım, madencilik gibi sektörlerin tamamında ihracatta arttığını dile getiren Başkan Memişoğlu, "Ekim ayında Denizli ihracatını sektörel olarak ele aldığımızda; tekstil-konfeksiyon ihracatının yüzde 15 artışla 119 milyon dolar, elektrik-elektronik ihracatının yüzde 26 artışla 89 milyon dolar, demir-demir dışı metaller ihracatının yüzde 37 artışla 58 milyon dolar, tarım ihracatının yüzde 22 artışla 34 milyon dolar, madencilik ihracatının yüzde 29 artışla 24 milyon dolar olduğunu belirtebiliriz. Ekimde ihracatını yüzde 55 oranında artırarak 8,6 milyon dolara taşıyan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar sektörü ile ihracatını yüzde 133 oranında artırarak 3 milyon dolara taşıyan meyve sebze mamulleri tarım sektörleri içerisinde dikkat çekti. Yine ekim ayında otomotiv endüstrisi sektöründe ihracat artışı yüzde 75 oranında gerçekleşti" şeklinde konuştu.



"Denizli’den toplam 179 ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor"


Yılın üç çeyreklik döneminde Denizli’den toplam 179 ülkeye ihracat gerçekleştiğini ve bu ülkelerden en fazla ihracatı İngiltere’ye yapıldığını belirten Başkan Memişoğlu, "Ekim ayı ihracat verilerini ülke bazında incelediğimizde, ilimiz ihracatında lider konumda olan İngiltere’ye ihracatımız yüzde 36 oranında artışla 57 milyon dolar olarak kaydedildi. Ardından gelen ABD’ye ihracatımız değişmeyerek 33 milyon dolar, İtalya’ya ihracatımız yüzde 49 oranında artışla 32,6 milyon dolar, Almanya’ya ihracatımız yüzde 5,6 artışla 31 milyon dolar, Hollanda’ya ihracatımız yüzde 64 oranında artışla 24 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ülke sıralamasında Almanya, geçen ayın ardından bir kez daha dördüncü sırada yer aldı. Almanya ekonomisinde meydana gelen birtakım olumsuz durumlar taleplerde daralmaya yol açtı. Yılın ilk 3 çeyreklik döneminde Denizli’den toplam 179 ülkeye ihracat gerçekleştirildi" dedi.



"Küresel enflasyondaki azalışın etkilerini 2025’te göreceğiz"


Ekim ayında gelişmiş ülkelerin enflasyonu gerilediğini ve küresel enflasyondaki azalışın etkilerini 2025’te görüleceğini belirten Başkan Memişoğlu, "Ekim ayında enflasyon ABD’de yüzde 2,4’e, Euro Bölgesi’nde yüzde 1,7’ye, İngiltere’de ise yüzde 1,7’ye geriledi. Gelişmiş ülkelerde azalan enflasyon faiz indirim sürecini de beraberinde getirmişti. Bu süreç her ne kadar beklenen zamanın ilerisinde gerçekleşmeye başlasa da önümüzdeki aylarda ekonomik canlanmayı destekleyecek. Ancak asıl etkiyi 2025 yılından itibaren göreceğimizi söyleyebiliriz. Öte yandan, yine 2025 yılında ticarette korunma önlemleri ve jeopolitik riskler dünya ticaretinin yönündeki önemli parametreler olarak karşımıza çıkıyor" dedi.



Aynı zamanda ABD’de başkanlık seçimini yakından takip edeceklerini ABD’ye tekstil ve konfeksiyon, doğal taş ihracatlarında bulunduğunu dikkat çektiğini ve ardından S&P Türkiye’nin kredi notunu bu yıl ikinci kez artırdığını dile getiren Başkan Memişoğlu, "Bilindiği gibi, 5 Kasım 2024 tarihinde ABD’de başkanlık seçimi olacak. Donald Trump ve Kamala Harris’in yarışacağı seçimleri özellikle finans ve ticaret çevreleri yakından takip ediyor. Seçimlerin Denizli için önemi ise, ABD’nin ihracatımızda üst sıralardaki seyri. Özellikle son yıllarda, bazı aylarda İngiltere’nin ardından ikinci sırada ABD geliyor. ABD’ye tekstil konfeksiyon ve doğal taş ihracatımız dikkat çekiyor. ABD’de yaşanan gelişmeler Euro/Dolar paritesinin seyrinden tutun da küresel piyasalara kadar birçok konuyu yakından ilgilendiriyor. Bu açıdan değerlendirdiğimizde, seçim sonuçlarını biz de yakından takip ediyoruz. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors (S&P), mayıs ayında Türkiye’nin kredi notunu B’den B+ya yükselterek kredi notu görünümünü "pozitif" olarak korumuştu. Güncel durumda ise, S&P Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu B+’dan BB-‘ye yükseltti. Böylelikle, S&P, kredi notu görünümünü "durağan" olarak belirleyerek Türkiye’nin kredi notunu bu yıl ikinci kez artırmış oldu" diye konuştu.



Bilgi Teknolojileri İhracat Grubu toplantısı yapıldı


Yazılım ve bilişim alanında Denizli’nin 10 milyon dolara yaklaşan yıllık ihracatı bulunmasına rağmen bilgi teknolojileri alanında potansiyelin daha fazla olduğunu ve yeni projeler ile bu potansiyelin ortaya çıkarılması konusunda firmalara ihracat konusunda bilinçlendirmeye amaçladıklarını belirten Başkan Memişoğlu, "Denizli İhracatçılar Birliği, Hizmet İhracatçıları Birliği ve Pamukkale Teknokent işbirliğiyle “Bilgi Teknolojileri İhracatı Grubu” nun lansmanını geçtiğimiz günlerde DENİB ev sahipliğinde gerçekleştirmiştik. Her ne kadar hizmet ihracatı bizim iştigal sahamızda olmasa da küresel boyutta hizmet ihracatının mal ihracatından daha hızlı bir şekilde büyüdüğünü net bir şekilde görüyoruz. 2023 yılında dünya mal ihracatı yüzde 5 oranında daralırken, dünya hizmet ihracatı yaklaşık yüzde 9 oranında büyüyerek 7,8 trilyon dolara ulaştı. Ülkemizde de benzer bir tablo karşımıza çıkıyor. 2023 yılı verilerine göre; Türkiye genelinde yüzde 0,6 oranında artışla 255,8 milyar dolar mal ihracatı gerçekleşirken, yüzde 12,1 oranında artışla 100,8 milyar dolar hizmet ihracatı yapıldı. Yazılım ve bilişim alanına baktığımızda ise, Denizli’nin 10 milyon dolara yaklaşan yıllık ihracatı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak potansiyelimiz çok daha fazla. Hizmet İhracatçıları Birliği ile yapacağımız yeni projemizde, bu potansiyelimizi ortaya çıkarmayı ve firmalarımızı ihracat konusunda bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz" dedi.



Başkan Memişoğlu; "Denizli’nin Ekim ihracatı yüzde 16.2 artarak 386 milyon dolar oldu"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Kayıp yaşlı kadın nehirde ölü olarak bulundu Aydın’ın Efeler ilçesinde 3 gün önce öğle saatlerinde evinden çıkan ve geri dönmeyen 77 yaşındaki Alzheimer hastası Meryem Başaran’ın cansız bedeni Jandarma Arama Kurtarma timleri tarafından Menderes Nehri kıyısında bulundu. Edinilen bilgiye göre, Efeler ilçesi Osman Yozgatlı Mahallesi’nde yaşayan Meryem Başaran (77), geçtiğimiz Çarşamba günü saat 15.00 sıralarında evinden çıktı. Akşam saatlerinde evine geri dönmeyen 77 yaşındaki Başaran için ailesi, kayıp başvurusunda bulundu. Cep telefonu ile ulaşılan Başaran’ın yakınlarına telefonda “Tarladayım, burası çok karanlık” dediği öğrenilirken, yaşlı kadından bir daha haber alınamadı. Alzheimer hastası olan Başaran’ın bulunması için arama kurtarma çalışmaları başlatılırken, yapılan detaylı incelemeler sonunda Başaran’ın Gölhisar Mahallesi’nde görüldüğü tespit edildi. Kamera kayıtlarında Gölhisar Mahallesi’nde olduğu tespit edilen yaşlı kadının bulunması için arama kurtarma çalışmalarının son görüldüğü bölgede yoğunlaştırıldı. Jandarma Arama Kurtarma, 1 Jandarma Komando Timi, AFAD ve Efeler İlçe Jandarma Komutanlığı personelince yapılan arama faaliyeti sonucunda yaşlı kadının cansız bedeni JAK personeli tarafından Baltaköy Mahallesi bölgesinde Menderes Nehri’nde ölü olarak bulundu. Başaran’ın cansız bedeni olay yerinde yapılan incelemenin ardından hastane morguna kaldırıldı. Yaşlı kadının kesin ölüm nedeni ise yapılacak olan otopsinin ardından belli olacağı öğrenildi.
İzmir Başkan Tugay’dan otogar ve TUSAŞ açıklaması İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Otogarı’nın yeni süreçteki işletme politikası ve TUSAŞ saldırısındaki teröristin kardeşinin belediye şirketinde çalışıyor olmasıyla ilgili açıklama yaptı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Selçuk Otogarı’nın açılış töreni öncesinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Başkan Tugay, ilk önce geçen günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararıyla belediye iştiraki İZELMAN AŞ’ye devredilen İzmir Otogarı’nın nasıl işletileceği hakkında konuştu. Başkan Tugay, “Devam eden bir hukuki süreç var. Eğer sonuçlanırsa bundan sonra İZELMAN ya kendi işletecek ya da güvendiğimiz bir ortam oluşursa özel işletmeciye verilebilir. Ancak her durumda otogarla ilgili köklü bir çalışma yapılacak. Bunun için hukuki sürecin tamamlanmasını bekliyoruz” dedi. “Cevaba göre gereken yapılacak” Başkan Dr. Cemil Tugay, TUSAŞ’a terör saldırısı gerçekleştiren şahıslardan birinin İZENERJİ AŞ’de çalışan kardeşi hakkında İzmir Valiliği’ne yazı yazdıklarını söyledi. Tugay, “Bu kişi uzun yıllar önce İZENERJİ’de çalışmaya başlamış. Bizim kendisine dair gördüğümüz hiçbir olumsuzluk yok. Ancak böylesine ciddi bir terör saldırısında birinci derece yakını fail olunca biz arkadaşı izne çıkardık. Valiliğe yazı yazdık. Bu kişinin çalışmasıyla ilgili herhangi bir sakınca olup olmadığını sorduk. Oradan gelecek cevaba göre gereken yapılacak” ifadelerini kullandı.
İstanbul Türkiye’de yatırımlar devam ediyor Krize rağmen Türkiye’de yatırımlar hız kemeden yoluna devam ediyor. Kablo rakoru imalatı konusunda Avrupa’nın önde gelenlerinden olduklarının altını çizen RSM Grup Başkanı Rıdvan Mertoz, yeni tesisler için 26 milyon euro yatırım yaptıklarını belirterek, "Bu ortamda yeni yatırım yapmaya devam ediyoruz, araştırıyoruz. Avrupa’da kendi sektörümüze yakın uygun firma bulursak almayı düşünüyoruz. 3 yıl önce Bımed’in yüzde 60’ını almaya karar verdik. Eski yerimizde bir dağınıklık vardı ve sirkülasyon çok sağlıklı değildi. Dağınıklığın maliyeti arttırdığına inanıyoruz. Bu yüzden İstanbul’dan çok uzaklaşmadan Deliklikaya’da yeni bir tesis kurmayı tercih ettik. Yapıyı en verimli olacak şekle getirdik. Kapasiteyi en az yüzde 20 daha artıracağımız bir yer olacak. Yeni tesiste çalışan memnuniyetini artırmak için sosyal imkanlar ve ferah ortamlar oluşturmaya çalıştık. Yeni tesis için son teknoloji yeni makineler aldık. Bu makinalarla birlikte bize toplamda 26 milyon euroya mal oldu. Bu yatırımı yaparken gerçekten yorulduk. Biz finale geldik ve yatırımımızı bitirdik. Medical üretimi ile başladığımız yolculuğumuzda kablo rakoru üretimiyle büyüdük. Şu anda toplam cironun yüzde 90’ı kablo rakorundan geliyor. Avrupa’da üretim anlamında ilk sırada, dünyada da ilk 5 üreticiden biriyiz. Mevcut durumu aşmak ve pazardan daha fazla pay alabilmek için canla başla çalışıyoruz. Bizim sektörümüz dünya genelinde ortalama yüzde 25-30 küçülmesine rağmen biz yeni pazarlara girerek başa baş noktalarda götürüyoruz. Amerika ve Uzakdoğu’daki payımızı artırmaya çalışıyoruz, Türki Cumhuriyetleri için özel çalışmalar yapıyoruz, Ortadoğu toz duman içerisinde olmasına rağmen orada da çok çabalıyoruz, Kanada’dan Avustralya’ya kadar 85’ten fazla ülkeye satış yapıyoruz. Hemen hemen her hafta ortaklarımızla ayrı ayrı ülkelere, ayrı ayrı fuarlara giderek bu mücadeleyi devam ettiriyoruz” dedi.
Muş Muş’ta yasak bölgede avlanan 2 kişiye 52 bin 236 TL para cezası Muş Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve jandarma ekiplerince yapılan yol emniyet ve kontrol faaliyetlerinde ava kapalı alanda, av belgesiz tavşan avlayan 2 kişiye toplam 52 bin 236 TL para cezası kesildi. Muş Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğünden yapılan açıklamada, av koruma ve denetimlerinin aralıksız sürdürüldüğü belirtilerek, “Bölge Müdürlüğümüze bağlı Muş il Şube Müdürlüğümüzün Alparslan-1 Barajında bulunan 1 Nolu nizamiye önünde jandarma ekipleri ve ekiplerimizle ortak yol emniyet ve kontrol faaliyetleri icra edildi. Kontroller esnasında durdurulan araç içerisinde iki adet ruhsatı bulunmayan av tüfeği ile far avı yapıldığını gösteren 1 adet el feneri ve bir adet ölü halde bulunan yaban tavşanı ele geçirilmiştir. Ruhsatı bulunmayan av tüfeklerine jandarma ekipleri tarafından el konulmuş, araç içerisinde bulunan şahıslar ruhsatı bulunmayan av tüfekleri ile far avcılığı yaptıklarını avcılığın yasak olduğu kapalı avlak (Karacaören) genel avlağı sınırları içerisinde bir adet yaban tavşanı avladıklarını itiraf etmiş. Yapılan incelemede şahısların herhangi bir avlanma belgesi bulunmadığından 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanununa istinaden şahıslara idari para cezası 49 bin 236 TL ve tazminat cezası 3 bin TL olmak üzere toplamda 52 bin 236 TL para cezası uygulanacaktır” denildi.