EKONOMİ - 03 Ekim 2024 Perşembe 14:05

Başkan Erdoğan; “İhracatta, yeni pazar ve sektör arayışımız son sürat devam ediyor”

A
A
A
Başkan Erdoğan; “İhracatta, yeni pazar ve sektör arayışımız son sürat devam ediyor”

Denizli Ticaret Odası (DTO), farklı sektörlerde uluslararası fuarlara katılım sağlamaya devam ediyor. İnşaat sektöründe faaliyet gösteren üyelerinden oluşan 45 firması ile, Fransa’nın Paris şehrinde 2 yılda bir düzenlenen BATİMAT Paris Uluslararası Yapı ve İnşaat Fuarına katıldı.



1500 civarında firmanın stant açtığı BATİMAT Paris Uluslararası Yapı ve İnşaat Fuarı, inşaat sektöründe yer alan ziyaretçilerine, A’dan Z’ye tam anlamıyla cevap veren ürün ve firma çeşitliliği sunuyor. Paris Expo Porte de Versailles Fuar Alanında 30 Eylül-3 Ekim tarihlerinde açık kalan fuar, bölgesel olarak bakıldığında sirkülasyonu ve hacmi olarak büyüklüğü ile liste başında bulunan önemli bir organizasyon. DTO’nun fuar heyetine, DTO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Taştan ile DTO Meclis Üyesi Halil İbrahim Satır ve DTO 29’uncu Meslek Komitesi Başkanı Fatih Aydın eşlik etti.



DTO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Taştan, Fransa’daki fuara, odalarının organizasyonu ile Denizli’den meslek mensupları olarak heyet halinde ilk defa katıldıklarını söyledi. Taştan, “Bu fuar, özellikle bu bölgedeki ve çevre ülkelerdeki katılımcıların da katkısıyla gerçekten çok ciddi büyük bir organizasyon haline gelmiş. İnşaat malzemeleri sektöründekiler ile müteahhit katılımcılar için de oldukça verimli geçiyor. B2B toplantıları, iş görüşmeleri ve bağlantılar yapılıyor. Güzel AR-GE çalışmaları yapılmış, burada onları da görme imkânı bulduk. Bu fuar organizasyonunu düzenleyen başta başkanımız Sayın Uğur Erdoğan olmak üzere tüm oda çalışanlarımıza ve katılım sağlayan meslektaşlarımızla üyelerimize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.



DTO Heyeti yeni uygulamalar hakkında bilgi aldılar


Heyet, Paris Expo Porte de Versailles Fuar Alanındaki iş görüşmeleri ile diğer firmalarla temaslarını ve incelemelerini tamamlamasının ardından 1996 yılında kurulmuş bir aile şirketi olan DELTA SUD’u ziyaret etti. 150 personeli ile dış cephe kaplamaların da uzmanlaşmış firmanın çalışanlarının yüzde 20’si Türk, yüzde 7’si Fransız, kalanı ise diğer uluslardan oluşuyor. Yıllık cirosu 20 milyon euro civarında. Bugüne kadar 5 binin üzerinde projesini tamamlayan firma, Fransa’nın her yerinde iş yapıyor. DTO heyeti, firmanın sahiplerinden Kadir Bayram’ın eşliğinde, Paris’in en büyüklerinden biri olan yeni projesini yerinde inceledi; uygulamaları hakkında ayrıntılı bilgi aldı.


DELTA SUD firması, iş portföyü oldukça geniş, kamu binaları ile AVM’lere kadar çeşitli toplu yaşam alanlarına ve iş yeri ve konutların yer aldığı büyük binalar gibi tüm inşaat tiplerinde iş yapıyor. DTO Meclis Başkan Yardımcısı Taştan, kendilerini ağırlayan firmanın sahibi Bayram’a, ziyaretlerinin sonunda, DTO fuar heyeti adına Denizli Horozu plaketi takdim ederek teşekkür etti.



“İhracatta, yeni pazar ve sektör arayışımız son sürat devam ediyor”


Denizli Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Erdoğan, dünyanın dört bir tarafında farklı sektörlerdeki en büyük uluslararası fuarlara giderek üyelerinin yenilikler ve son teknolojiyi yerinde görüp takip etmesini sağladıklarını söyledi. Başkan Erdoğan, “Bu sayede, sektörel çeşitliliği artırma hedefimizi ve yeni pazar arayışımızı kesintisiz sürdürüyoruz. İkili iş görüşmeleri sağlayıp üyelerimizin müşteri portföyünü genişletmelerine fırsat tanıyoruz. İhracatçı firmalarımızın sayısını artırmaya çalışıyoruz. Gittikleri ülkelerde örnek ve büyük işletmeleri gezip iş yapış şekillerini ve imkanlarını inceliyorlar ve gittikleri fuarlardan, yeni fikirler ile geri dönüyorlar. Bu da bizi sevindiriyor. Yapı ve inşaat sektöründe, Denizli tarihinde ilk kez Fransa’ya yönelik sektörel faaliyet gerçekleştiren oda olmanın da gururunu yaşıyoruz” dedi.



Başkan Erdoğan; “İhracatta, yeni pazar ve sektör arayışımız son sürat devam ediyor”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Özdoğan sahadaki çalışmaları yerinde inceledi Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan, ilçe genelinde yürütülen altyapı ve üstyapı çalışmalarını yerinde inceleyerek, mevsim şartları elverdiği sürece çalışmaların devam edeceğini söyledi. Hacılar’da yaz döneminin son günlerinde yapımı devam eden altyapı ve üstyapı çalışmalarında ara vermeyen belediye ekipleri Beğendik Mahallesi Çifteharman Sokak’taki kilitli parke çalışmalarına devam ediyor. Buradaki çalışmaları yerinde inceleyen Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan yaptığı açıklamada; "Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan taşkın koruma kanalının tamamlanmasının ardından, yol düzenlemesi ve üstyapı çalışmalarına başladık. Hem yolun düzenli hale getirilmesi hem de kilitli parke yol yapımı ve çevre düzenlemesi çalışmaları kapsamında önemli adımlar atıyoruz” dedi. Çalışmaların detaylarına değinen Başkan Özdoğan, "Yaklaşık 6 bin metrekarelik bir kilitli parke uygulaması gerçekleştiriyoruz. Fen İşleri ekiplerimiz, yolun genişliğini ve eğimini en uygun şekilde düzenleyerek daha konforlu bir ulaşım imkânı sağlıyor. Bu bölgedeki imar uygulamaları sonucunda, yolların genişliği artırılarak, vatandaşlarımızın daha rahat yapılaşma imkânına sahip olmaları sağlanıyor. Çalışmalar mevsim şartları izin verdiği sürece devam edecek” diye ekledi. Başkan Özdoğan, ayrıca Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün yapacağı ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmalarına da dikkat çekerek; "Karşı hat üzerinde çevre düzenlemeleri tamamlandığında, bölgemize yakışır bir ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışması da gerçekleştirilecek. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. DSİ’nin taşkın koruma kanalında yürüttüğü başarılı çalışmalar için de Tarım ve Orman Bakanlığımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Parke ve çevre düzenleme çalışmalarımız, kış gelmeden tamamlanacak ve halkımıza sunulacak. Hacılarımıza hayırlı olsun" dedi.
Muğla Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalları’nın ekolojik dengesi korunacak Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalları İdare Kurulu Olağan toplantısı, Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan başkanlığında gerçekleştirildi. Muğla’da, Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalları İdare Kurulu olağan toplantısı, Muğla Vali Yardımcısı İsmail Soykan başkanlığında yapıldı. Toplantıya Ortaca Kaymakamı Kenan Aktaş, Köyceğiz Kaymakamı Mustafa Maslak, Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü Ömer Bolat, ilgili kurum ve kuruluş amirleri katıldı. Toplantıda, bölgenin doğal güzelliklerinin korunması, su kaynaklarının verimli kullanımı ve çevre kirliliğinin önlenmesi gibi önemli konular ele alındı. Katılımcılar, Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalları’nın ekolojik dengesinin sağlanması için gerekli adımların atılması gerektiğini vurguladı. İlk olarak, su seviyelerinin düşmesi ve bunun getirdiği ekosistem sorunları masaya yatırıldı. Ayrıca, bölgedeki tarımsal faaliyetlerin su kullanımına olan etkileri değerlendirildi. Katılımcılar, sürdürülebilir tarım yöntemlerinin teşvik edilmesi gerektiğini belirtti. Toplantının bir diğer önemli gündem maddesi ise, bölgedeki turizm faaliyetlerinin çevresel etkileri oldu. Turizm aktivitelerinin artırılması için daha çevre dostu yöntemlerin benimsenmesi gerektiği dile getirildi. Yerel yönetimlerin, çevre bilincini artıracak projeleri desteklemesi gerektiği ifade edildi.
Bursa Marmara fayı her yıl 2.5 santimetre batıya doğru hareket ediyor Bursa’da konuşan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara fayının her yıl 2,5 santimetre batıya doğru hareket etiğini elastik payı tükendiğinde yaşanacak bir depremin şiddetinin 7,2 ile 7,8 arasınd olacağını söyledi. Bursa’da AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürlüğü ve Marmara Afet Risklerini Azaltma Dairesi yetkililerinin de katıldığı toplantıda, yakın bir zamanda kırılması beklenen Marmara fayının riskleri görüşüldü. Muhtemel deprem sonrası Marmara Bölgesi’nde afet yönetiminin planlandığı toplantıda AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, beklenen Marmara Depremi için 7.8 şiddetini öngördüklerini belirterek, “Her yıl 2 buçuk santimetre batıya doğru hareket ediyor. Bu fayın elastik payı tükendiği anda kırılacak. Burada baktığımızda 250 yıllık birikim var. Bu güne kadar 6 ila 7 metre arasında yer değiştirmesi söz konusu. 7.2’den başlayıp 7.8’e kadar çıkabilecek büyüklükte bir deprem üretebilir” şeklinde konuştu. “Doğal afetlerin felakete dönüşmesini engellemek bizim elimizdedir” Açılış konuşmalarını gerçekleştiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Acısı halen daha taze olan Kahramanmaraş merkezli depremler ve yaşadığımız afetlerde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. Ülkemizin coğrafi konumu ve iklimsel özellikleri nedeniyle sıklıkla karşı karşıya kaldığımız doğal afetler derin izler bırakmaktadır. Aktif fay hatları üzerinde yer almamız da ciddi riskleri beraberinde getirmektedir. Yerel yönetimler olarak bizlere düşen görev kentlerimizi afetlere karşı daha dirençli hale getirmek ve stratejik planları daha iyi hale getirmektir. Bizler kentlerimizi sadece bugünkü ihtiyaçlar doğrultusunda değil yarına da hazırlıklı şekilde planlamak zorundayız. Afet yönetimi, kapsamlı bir stratejik konu olarak ele alınmalıdır. Yaşadığımız büyük kayıplar nedeniyle afet dediğimizde aklımıza ilk gelenin deprem olduğunu biliyoruz. İklim değişikliği, hava kirliliği, yangın, sel, heyelan ve Marmara Denizi’ndeki müsilaj da dikkate alınması gereken afetlerdir. Doğal afetlerin felakete dönüşmesini engellemek bizim elimizdedir. Afet anında en fazla zarar görecek yapılar depreme dayanıksız yapılar olduğu gibi, temel altyapı hizmetlerin adet anında işlevini yitirdiğinde karşılaşabileceğimiz zorlukları 6 Şubat’ta deneyimlemiş olduk. Deprem riskine karşı yapı denetimlerinin sıklaştırılması, firmaların yasasının değiştirilmesi, kaçak ve ruhsata aykırı yapıların denetlenmesi, jeoteknik çalışmaları kararlılıkla yürütmek zorundayız” ifadelerini kullanarak sözlerine başladı. “Afetleri önleyici yatırımlara daha fazla kaynak ayırmalıyız” İnsan öncelikli yatırımları desteklediklerini söyleyen Bozbey, “Gelecek nesillere afete hazırlıklı kentler bırakmak hepimizin görevidir. Birlikte çalışma irademiz, buna olan inancımızın göstergesidir. Hazırlıklarımızı birbirine entegre şekilde hayata geçirmek zorundayız. Marmara’da yer alan kentleri birbirine bütün düşünmek ve hazırlığımızı buna göre yapmalıyız. Afetlerle mücadele için ayrılan kaynakların, afetlerin çok küçük bir kısmını önlediğini biliyoruz. Bu eylemi mutlaka değiştirmeliyiz. Kentlerimizi afetlere hazır hale getirmek için önleyici yatırımlara daha fazla kaynak aktarmalıyız. Olası bir afetin etkilerini en aza indirmenin ve kayıpların önüne geçebilmenin mümkün olduğunu unutmamamız gerekiyor. Afet konteynerlerin her mahallede yer alması, afet gönüllülerin eğitimlerine hazırlıklı olmamız gerekli. Afetlere mutlak hazırlıklı olmalıyız. Hizmet üretebilmek ve mali disiplini sağlayabilmek için Belediye bütçesinin de sağlıklı bir şekilde yönetilmesi gerekiyor” dedi. “6 Şubat hiçbir hatayı affetmedi” 6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin acısını hala hissettiğini ifade eden AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, “6 Şubat’ı konuşmaya başladığımda benim boğazım düğümleniyor ve gözlerim yaşarıyor. Birçok acıyı yüreğimde hissediyorum. 77 gün AFAD Afet Koordinasyon Merkezi’nde görev yaptım. O adrenalinle uykusuz bir şekilde birçok şeye koşturmaya çalıştım. Keşke tek bir canımızı bile yitirmeseydik. 6 Şubat gerçekten hiçbir hatayı affetmedi. Dolayısıyla 85 milyon insanın şapkasını önüne koyup biz nerede hata yaptık diye düşünmesi lazım. Bizim için aslında 17 Ağustos bir milattı, ama onun da milat olmadığını 6 Şubat’ta gördük” şeklinde konuştu. “250 yıldır enerji toplayan Marmara fayı 7.8’lik deprem üretebilir” Marmara Denizi’nde yer alan fayın yaklaşık 250 yıldır enerji topladığını ve kırıldığı taktirde 7.8’lere varan deprem üretebileceğini söyleyen Tatar, “1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) depremleri arasındaki alan henüz kırılmadı. Tek bir kerede mi yoksa birkaç parça şeklinde mi kırılır, bunun hiçbir anlamı yok. Sonuçta enerji biriktirmiş durumda ve günün birinde kırılacak. Her yıl 2 buçuk santimetre enerji biriktiriyor, her yıl 2 buçuk santimetre batıya doğru hareket ediyor. Bu fayın elastik payı tükendiği anda kırılacak. Burada baktığımızda 250 yıllık birikim var. Bu güne kadar 6 ila 7 metre arasında yer değiştirmesi söz konusu. Hatırlarsanız 17 Ağustos’ta, demiryolundaki rayların bükülmesi bu şekilde oldu. Bu hangi büyüklükteki depreme karşılık derseniz, kırılmanın mekanizmasına göre 7.2’den başlayıp 7.8’e kadar çıkabilecek büyüklükte bir deprem üretebilir” diye konuştu. “Bursa benim en çok kaygılandığım yerlerden birisi” Güney Marmara’da da aktif fayların varlığını hatırlatan Tatar, “Sadece Marmara içinde aktif faylar yok. Marmara’nın güneyinde de aktif faylar bulunuyor. Biz Marmara Depremi’ne odaklanmışken günün birinde başka depremle karşı karşıya kalabiliriz. Mustafa başkanımı korkutmak istemiyorum ama Bursa benim en çok kaygılandığım yerlerden bir tanesi. 1855 Bursa depremi Uluabat fayından kaynaklanmış bir deprem” dedi.
Konya Konya Şeker’den çiftçisine çifte avans Konya Şeker, üretici ortaklarına verdiği söküm avans ve motorin avans ödemelerini 4 Ekim 2024 saat 17.00’de hesaplara yatırmaya başlıyor. Konya Şeker, 403 milyon 470 bin liralık nakdi avans ödemeleriyle birlikte bu yıl toplamda 2 milyar 189 milyon 974 bin liralık ayni ve nakdi avans desteği sağlamış olacak. Konya Şeker, 2024-2025 kampanya döneminde de verdiği avanslarla çiftçisinin elini rahatlatıyor. 272 milyon 637 bin lira söküm avans desteğinin yanında 130 milyon 833 bin lira da motorin avans desteği veren Konya Şeker, bu yıl çitçisine toplamda 2 milyar 189 milyon 974 bin lira ayni ve nakdi avans desteği sağlamış olacak. PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “2024-2025 kampanya döneminin söküm ve motorin avanslarını 4 Ekim 2024 saat 17.00 itibariyle üretici ortaklarımızın hesaplarına yatırmaya başlıyoruz. Toplam değeri 403 milyon 470 bin lira olan nakdi avans ödemelerimizin şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” dedi. “Çiftçilerimize bereketli bir sezon diliyorum” 2024-2025 sezonunda pancar veriminin yüz güldürdüğüne de dikkat çeken Başkan Erkoyuncu, “Bu yıl pancar verimi hem çiftçilerimizin hem de bizlerin yüzünü güldürecek. 4 milyon ton gibi fireli pancar beklentimiz var. Kapasite artırımlarımızla da birlikte tarımın ve şekerin lokomotifi olan Konya Şeker’in şahlanışını hep birlikte göreceğiz. Çiftçilerimize bereketli, bol kazançlı güzel bir sezon diliyorum” ifadelerine yer verdi.