KÜLTÜR SANAT - 02 Kasım 2024 Cumartesi 14:37

Ahıska Türkleri ’Hınkal’ kültürünü Honaz’da yaşatıyor

A
A
A
Ahıska Türkleri ’Hınkal’ kültürünü Honaz’da yaşatıyor

Rusya’dan göçe zorlanıp zorlu bir yolculuğunun ardından Denizli’nin Honaz ilçesine yerleşen Ahıska Türkleri, yüzyıllardır süregelen gelenek ve kültürlerini yaşatmaya devam ediyorlar. Bu miraslardan en önemlilerinden birisi olan ’Hınkal’ mantısı, Ahıskalılar tarafından özel günler, düğünler ve haftanın belirli günlerinde pişiriliyor.



Rusya’dan 1996 yılında göçe zorlanan bir Ahıska Türkü ailesi, zorlu yolculuğun ardından Denizli’ye ulaşarak Honaz ilçesine yerleşti. Geçen 28 yılda yaklaşık Honaz’da bin 300 nüfusa ulaşan Ahıska Türkleri, yüzyıllardır


süre gelen geleneklerini yaşatmaya devam ediyor. Bu geleneklerden biri de lezzetiyle ünlü Hınkla Mantısı. Özellikle düğünlerin ertesini günü geline Hınkal Mantısı yaptıran Ahıska Türkleri, özel günler ve haftanın belirli günlerinde de pişiriliyor. Eliyle hamurunu yoğuran yeni gelin, atalardan süre gelen tarifle bu lezzetli mantıları hazırlayıp tüm komşulara ikram ediyor. Bu sadece bir yemek hazırlama süreci değil, aynı zamanda toplumsal bağların güçlendirilmesi ve kültürel değerlerin paylaşılması açısından da büyük önem taşıyor.



Hınkal Mantısının asırlardır olduğu gibi gelecekte de sofralarda yerini almaya devam edeceğini ifade eden Ahıska Türkü Feride Ragip, "Hınkal yemeği biz Ahıskalıların geleneksel yöresel yemeğidir. Geleneğimizi yaşatmaya devam edeceğiz. Biz bunu genellikle hafta içi falan yaparız, düğünlerde de gelin ertesinde mutlaka yaptırırız. Gelin kendi hamurunu yoğurur, açar, yapar ve bütün komşulara ikram eder. Honaz’da da bu geleneği sürdürüyoruz. Ahıskalıların bu geleneksel yemeğini yıllardır yaşatıyoruz ve yaşatmaya devam edeceğiz" dedi.



Hınkal mantısını genç kuşaklara öğretiyor


Annesinin öğrendiği tarifi kızları, gelinleri ve torunlarına aktaran Kebire Ragib ise "Bu yemeği yapmak için hamuru yoğuruyoruz. İçine yumurta, su, tuz ekleyip yoğuruyoruz, biraz dinlendiriyoruz ve sonra incecik açıyoruz yufkayı. Sonra kıymayı ve soğanı doğrayıp karıştırıyoruz. Sonra kesip içlerine koyup düzüp yapıyoruz, sonra da suda 5 dakika kaynatıyoruz. Sonra çıkarıp üzerine yağ döküyoruz; isteyen sarımsaklı yoğurt da dökebiliriz. Yağı olarak tereyağını kullanıyoruz, onu eritip azıcık soğanla pembeleştiriyoruz, sonra çıkarıp üzerine serpiyoruz. Sonra ikram ediyoruz, isteyen yoğurdu biraz sarımsaklı katıyor, isteyen normal yiyor. Biz bu yemeği analarımızdan öğrendik, onlar da analarından öğrenmiş. Haftada bir kere yaparız bu yemeği, çünkü ailemiz ve erkeklerimiz çok sever. Düğünlerde de gelinlerimize yaptırıyoruz, gelinler kendi yoğurur, kendi yapar ve konu komşuya ikram eder. Konu komşu geldiği zaman oturur, yer içer, gider. Bizim adetimiz böyle" diye konuştu.



Ahıska Türkleri ’Hınkal’ kültürünü Honaz’da yaşatıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin Mut’ta taşımalı eğitime bir gün ara verildi Mersin Valiliği, Mut ilçesinde taşımalı eğitim yapılan okullarda eğitim öğretim faaliyetlerine bir gün süreyle ara verildiğini bildirdi. Mersin Valiliği’nden yapılan açıklamada:" Hava durumuyla ilgili olarak Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü’nden gelen bilgiler, valiliğimiz tarafından mütemadiyen kamuoyuyla paylaşılmakta ve gerekli duyurular, uyarılar yapılmaktadır. Bu konuda Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü’nden aldığımız bilgi ve değerlendirmelere göre Mersin genelinde etkisini gösteren, kıyı kesimlerde yağmur, yüksek kesimlerde kar yağışı ile birlikte rüzgar ve tipi şeklinde fırtınanın 25.11.2024 tarihi gece saatlerine kadar etkisinin devam edeceği tahmin edilmektedir. Ulaşımda aksamalar, buzlanma, çatı uçması, soba zehirlenmeleri gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır. Muhtemel olumsuzluklara karşı ilgili kamu birimlerimiz, ekiplerimiz, yeterli sayıda personel ve araç ile süreci yakından takip etmektedir"denildi. Sertavul geçidi geçici olarak kapatıldı, taşımalı eğitime ara verildi Açıklamanın devamında ise"Mut İilçemizin kırsal kesimlerinde ve yaylalarında görülen yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle Mersin ilimizi Karaman iline bağlayan Sertavul Geçidi tedbiren trafiğe kapatılmıştır. Mut İlçemizde taşımalı eğitim yapılan okullarımızda eğitim öğretim faaliyetlerine bir gün süreyle (25 Kasım 2024 Pazartesi) ara verilmiştir. İlimizin özellikle yüksek kesimlerinde ikamet eden vatandaşlarımızın, yapılan meteorolojik duyuru ve uyarıları dikkate almaları, tedbirli davranmaları büyük önem arz etmektedir. İhtiyaç durumunda bildirimde bulunmak, yardım talep etmek için 112 Acil Çağrı Hattımız günün 24 saati vatandaşlarımızın hizmetindedir" ifadelerine yer verildi.