TEKNOLOJİ - 28 Kasım 2024 Perşembe 10:24

Vazgeçilmez yemeklere bilimsel dokunuş: Patates, köfte ve pişi için en sağlıklı pişirme yöntemi araştırılacak

A
A
A
Vazgeçilmez yemeklere bilimsel dokunuş: Patates, köfte ve pişi için en sağlıklı pişirme yöntemi araştırılacak

Hitit Üniversitesinde yürütülen proje çerçevesinde, Türkiye’nin favori lezzetleri olan patates kızartması, köfte ve pişi için en sağlıklı pişirme yöntemlerinin ve yağ seçeneklerinin belirlenmesi hedefleniyor.


Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Kabak’ın yürütücülüğünü üstlendiği proje çerçevesinde patates, köfte ve pişi için en sağlıklı pişirme yöntemi araştırılacak. Proje, TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında desteklenmeye hak kazandı. Makine ve İmalat Teknolojileri alanında ihtisaslaşan Hitit Üniversitesi bünyesinde yürütülecek proje ile farklı pişirme teknikleri ve farklı yağ çeşitleri kullanılarak hazırlanan patates kızartması, köfte ve pişi ürünlerinde oluşabilecek toksik maddelerin etkisi analiz edilecek.


Proje yürütücüsü Prof. Dr. Bülent Kabak, Türkiye’de en çok tüketilen ürünler arasında ilk sıralarda yer alan patates kızartması, köfte ve pişi gibi gıdaların çocukların sağlığını tehdit eden unsurlar barındırabildiğini söyledi. Başlattıkları projede sevilen gıda ürünlerinin derin yağda kızartma, fırınlama ve ’airfryer’ pişirme teknikleri ile ayçiçeği yağı, zeytinyağı ve palm yağı çeşitlerinin kullanılacağını kaydeden Kabak, “Projemizde belirlendiğimiz pişirme teknikleri ve yağ çeşitleriyle gıdalar üzerinde oluşabilecek toksik maddeler üzerinde bir analiz yapmayı planlıyoruz. Bu maddeler arasında sağlık için risk oluşturabilecek unsurlar bulunuyor. Çocukların ve ergenlerin bu maddelere olan maruziyetini en aza indirmek için en uygun pişirme yöntemlerini ve yağ seçeneklerini belirleyeceğiz" dedi.



"Projemiz ile en güvenli yöntemler bilimsel verilerle açıklığa kavuşturulacak"


Çalışmanın hem tüketicilere hem de gıda sektörüne önemli katkı sağlayarak güvenli pişirme tekniklerini ve yağ çeşitlerini ortaya koyacağını belirten Kabak, “Ev tipi hazırlık şartlarından hazır dondurulmuş ürünlere kadar geniş bir yelpazede yapacağımız incelemelerle, tüketicinin aklındaki tüm soru işaretlerini gidermeyi planlıyoruz. Projemiz ile en güvenli yöntemler bilimsel verilerle açıklığa kavuşturulacak" diye konuştu.


Hitit Üniversitesinin ihtisaslaşma alanı çerçevesinde yeni projeler geliştirmeye devam ettiklerini ifade eden Kabak, gelecekteki bilimsel çalışmalara kapı aralamak adına proje kapsamında doktora öğrencileri Eylem Odabaş, Nimo Hussein Yussuf ve Fatma Öznur Afacan’ın yer aldığını sözlerine ekledi.



Vazgeçilmez yemeklere bilimsel dokunuş: Patates, köfte ve pişi için en sağlıklı pişirme yöntemi araştırılacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kayseri Başkan Büyükkılıç’ın akıllı projesi, 159 kavşakta 400 kamera ile karla mücadeleye anında destek veriyor Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın şehri daha güvenli ve verimli hale getirmeyi hedefleyen ‘Trafik Kontrol Merkezi’ projesiyle kış aylarında da karla mücadelede önemli bir destek sağlıyor. 159 kavşakta yer alan 400’ün üzerinde kamera ile trafik akışı izlenirken, karla mücadele sırasında da meydana gelebilecek olumsuz durumlara hızlı bir şekilde müdahale edilmesi sağlanıyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistemler Daire Başkanlığı Akıllı Ulaşım Sistemleri Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Trafik Kontrol Merkezi, 159 akıllı sinyalize kavşak, 1600 sensör, 6 değişken mesaj sistemi, 400’ün üzerinde kamera ile vatandaşlara 7 gün 24 saat üç vardiya 30 personel ile hizmet veriyor. Bu proje ile birlikte sabah ve akşam saatlerinde taşıt trafiğinin en üst seviyeye çıktığı pik saatlerde trafik sinyalizasyon sistemine direkt müdahale edilebiliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Trafik Kontrol Merkezi’nin özellikle kış şartlarında da şehri izleyip anlık müdahale imkânı sunduğunu vurguladı. Başkan Büyükkılıç, kent genelindeki karla mücadele çalışmalarını daha etkili bir şekilde yürütmek için bu akıllı sistemin büyük bir kolaylık sağladığını belirterek, “İçinde bulunduğumuz kış sezonunda karla mücadele faaliyetleri kapsamında da tüm ana arterler ve kavşaklarımızda karla mücadele konusunda ilgili birimlerimiz koordinasyonunda destek sağlamaktadır” dedi. Burada yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Akıllı Ulaşım Sistemleri Şube Müdürü Abdurrahim Tanşu ise 159 akıllı kavşakta 370 kamera ile ilgili birimlerle koordinasyonu sağladıklarını belirterek, şunları söyledi; “Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı olarak, kent genelinde 159 akıllı kavşakta 1600’ün üzerinde sensör ile trafik akışının verimli ve güvenli şekilde devam etmesini sağlamakla yükümlüyüz. İçinde bulunduğumuz kış aylarında karla mücadele sürecinin verimli şekilde yürütülebilmesi için emniyet birimleri, kara yolları ve ilgili daire başkanlıklarımız ile koordinasyonun sağlıklı şekilde yürütülmesi adına gayret ediyoruz. 400’ün üzerinde kameradan trafik kontrol merkezine ulaşan görüntüler aracılığıyla ilgili birimlerimizle koordinasyonumuzu sağlamaktayız.” 7 gün 24 saat görev başında olduklarının altını çizen Tanşu, “Hemşehrilerimizin güvenli seyahat edebilmeleri adına Ulaşım Daire Başkanlığı ekipleri olarak 7/24 görevimizin başındayız. Kış sürecinde tüm hemşehrilerimize kazasız yolculuklar dileriz” dedi. Büyükşehir’in yenilikçi projesi sayesinde, Kayseri’nin kış aylarında karla mücadele ve trafik güvenliği daha verimli bir şekilde sağlanmış oluyor.
Malatya Başarılı öğrenciler ödüllendirildi Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından semt konaklarında ve eğitim merkezlerinde (MABEM) eğitim gören 5, 6,7 ve 8. Sınıf öğrencilerine yönelik ‘Ödüllü Deneme Sınavı’ yapıldı. Toplumun her kesiminden insanın hayatına dokunan sosyal ve kültürel hizmetleriyle gönül belediyeciliğinde farkındalık oluşturan Malatya Büyükşehir Belediyesi öğrencilere yönelik çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdürüyor. Malatya Büyükşehir Belediyesi Semt Konaklarında ve Eğitim Merkezlerinde ortaokul gurubu olarak eğitim gören yaklaşık 1360 öğrenciye yönelik deneme sınavı yapıldı. 5,6,7 ve 8. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirilen deneme sınavında başarı göstererek ilk 5’e giren 120 öğrenci sinema gösterimi ile ödüllendirildi. Her alanda olduğu gibi sosyal alanda da vatandaş memnuniyetini ön planda tutarak çalışmalar gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi dershaneye gitme imkânı olmayan binlerce öğrenci Semt Konaklarında ve Eğitim Merkezlerinde (MABEM) eğitim görüyor. Öğrencilerin başarılarını artırmak okul derslerine takviye olması amacıyla 2024-2025 eğitim-öğretim dönemi içerisinde her ay deneme sınavları yapılarak öğrencilerin derslerine katkı sunuluyor. Semt Konaklarında ve Eğitim Merkezlerinde (MABEM) eğitim gören 5,6,7 ve 8. Sınıf öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirilen deneme sınavında başarı göstererek ilk 5’e giren 120 öğrenci filim izleyerek gönüllerince eğlendi.
Kayseri Başkan Gülsoy: “Ekim ayında 144 ülkeye 324 milyon 444 bin dolar ihracat yaptık” Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim Ayı İhracat rakamlarını değerlendirdi. Başkan Gülsoy; “Ekim ayında 144 ülkeye 324 milyon 444 bin dolar ihracat, 132 milyon 63 bin dolar ithalat gerçekleştirildi. Her şartta özverileriyle çalışarak üreten iş insanlarımıza, ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi. TÜİK verilerine göre 2024 yılı Ekim ayı ihracat rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı Ömer Gülsoy, “Ekim ayı ihracat rakamlarına göre 324 milyon 444 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,08 artış bir önceki aya kıyasla yüzde 3,44 oranında artış yaşanmıştır. Kayseri olarak İthalatımız ise 132 milyon 63 bin dolar olmuştur. Geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 16,43 artış gerçekleşmiştir. İlk 10 ay toplam ihracatımız 3 milyar 103 milyon 854 bin dolar’dır. Geçen yılın ilk on ayına oranla yüzde 4,02 oranında artış yaşandı“ diye konuştu. Kayseri’den 143 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğinin altını çizen Gülsoy, “İhracat pazarlarımız; Irak, Almanya, Avusturya, ABD, Romanya, Fas, İtalya, Gürcistan, Rusya Federasyonu ve Belçika’dır” ifadelerini kullandı. Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini de yapan Başkan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun belirlediği sektörlerden; elektrik ve elektronik, çelik, kimyevi madde ve mamulleri, madencilik ürünleri, çimento, cam seramik ve toprak ürünleri, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, halı gibi sektörlerde artış yaşanırken Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, Tekstil ve Hammaddeleri gibi sektörlerde azalış gerçekleşmiştir“ dedi. “Ticari kredilerde maliyetler makul seviyelere gelmeli” İhracatçı firmaların yaşadığı sorunlara değinen Gülsoy, “Küresel pazarlardaki olumsuzluklar, talep daralması, yüksek jeopolitik riskler, ülkemizdeki maliyet artışları, finansmana erişim ile ticari kredilerde yaşanılan sıkıntılar ihracatçılarımızın rekabet gücünü olumsuz etkiliyor” dedi. Yaptığı değerlendirmede enflasyonla mücadele sürecinin ihracatı da etkilediğini belirten Başkan Gülsoy, “Bu süreçte üretimin desteklenmesi ve teşvik edilmesi kritik bir gerekliliktir. Dış talebin zayıflığı, ihracat artışını engelliyor. Ara malı ve yatırım mallarına olan talep zayıflıyor ve sonuçta sanayi üretimimiz düşüyor. Dezenflasyon sürecinde dış pazar destekleri ile daha güçlü kılacak adımlara ihtiyaç duyuyoruz. İç piyasada nakit akışının durduğu bu süreçte, ihracatta ne kadar güçlü olursak ticaret zincirinde ve istihdamda sürdürülebilirliği de sağlamış oluruz. Her platformda dile getirdiğimiz kredi maliyetleri konusu burada kritik önem taşıyor. Üretimin devamlılığı ve ihracatımızı yukarıya taşıyabilmemiz için ticari kredilerde maliyetlerin makul seviyelere gelmesi ve daha ulaşılabilir olması gerekiyor. Her türlü güçlük karşısında emek ve özveriyle üreten, ülkemiz ve şehrimizin kalkınmasında öncülük eden tüm ihracatçı üyelerimizi ve ekiplerini yürekten kutluyor, başarılarının devamını diliyorum” ifadelerini kullandı.