EKONOMİ - 01 Ekim 2020 Perşembe 13:14

Mevsimlik tarım işçilerine Kızılırmak’ta konteynır kent kuruldu

A
A
A
Mevsimlik tarım işçilerine Kızılırmak’ta konteynır kent kuruldu

Buğday, pirinç, kavun gibi tarımsal ürünlerin üretildiği Çankırı’nın Kızılırmak ilçesinde mevsimlik tarım işçilerini Covid-19’dan korumak ve tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla hazırlanan konteynır kent projesi hayata geçti.

Buğday, pirinç, kavun gibi tarımsal ürünlerin üretildiği Çankırı’nın Kızılırmak ilçesinde mevsimlik tarım işçilerini Covid-19’dan korumak ve tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla hazırlanan konteynır kent projesi hayata geçti.


Çankırı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Türk Kızılayı Çankırı Şubesi tarafından hazırlanan projeye Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından sağlanan destekle Çankırı’ya gelecek olan mevsimlik tarım işçilerinin Covid-19 pandemisinden korunması sağlanırken, alana kurulan konteynır kent sayesinde yaşam standartları da yükseltildi. Çankırı’nın Kızılırmak ilçesine Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nden gelen mevsimlik işçilerin Covid-19 kapsamında izolasyonlarının sağlanması, tarımsal üretimin aksamaması, gıda tedarik zincirinin bozulmaması ve yaşam kalitelerinin artırılarak tarım faaliyetlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için proje hazırlandı. “Covid-19 kapsamında Gıda Tedarik Zinciri ile İlgili Mevsimlik/Tarım İşçileri ve Tarımsal/Gıda Sürdürülebilirliğini Sağlamak” adlı proje, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ülkede eş zamanlı uyguladığı “Covid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık” programı kapsamında Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’na sunuldu. 600 bin lira bütçeli proje, KUZKA tarafından desteklemeye layık görüldü. Bu kapsamda ilk etapta alınan 30 adet konteynır, Kızılırmak’ta belirlenen bölgeye yerleştirildi.



“Mevsimlik tarım işçilerinin yaşam standardının yükseltilmesi için 30 adet konteynır aldık”


Mevsimlik tarım işçilerini Covid-19’un etkilerinden korumak, tarımsal faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlamak ve yaşam standartlarını yükseltmeye yönelik hazırlanan proje sayesinde 30 adet konteynırın teslim alındığını belirten Türk Kızılayı Çankırı Şube Başkanı Ahmet Ulusoy, “KUZKA tarafından desteklenen proje kapsamında 7 bölümden oluşan konteynır, WC ile içinde mutfak, tuvalet, duş ve iki odaya sahip toplam 30 adet konteynırımızı aldık. Bu konteynırlarımız mevsimlik tarım işçilerinin refah düzeyinin yükseltilmesine ve Çankırı’daki tarım ve gündelik işlerin yapılması hususunda yardımcı olacak” dedi.



“Konteynırlarda Covid-19 pandemisine yönelik tedbirler en üst seviyede tutuldu”


Çankırı’da Kızılırmak havzasında yılda üç kere tarımsal hasadın yapıldığına işaret eden Ulusoy, şunları kaydetti:


“Çankırı’da özellikle Kızılırmak Havzası Bölgesi’nde 1 yıl içerisinde yaklaşık üç defa tarımsal faaliyet yapılabiliyor. Birinci tahıl, ikinci kavun ve sonuncu olarak da pirinç hasadı yapılıyor. Şu anda pirinç hasadına başlanmak üzere. Bizde aileleri en azından çadırlarda değil de yaşam standartlarını yükselterek konteynırlarda yaşamalarına imkân sağlayacağız. Aynı zamanda proje kapsamında konteynırların bulunduğu alanın etrafı komple tel örgü içerisine alınacak. Giriş kapılarında ateş ölçerler ile Covid-19 ile mücadele kapsamında tarladan gelen her bir mevsimlik işçinin ateşi ölçülecek. Ayrıca gerekli dezenfektan çalışmalarını da yapacağız. Her giriş çıkışlarında tarım işçileri ve konteynırlar dezenfektan pompalarımızla dezenfekte edilecek. Saha içerisinde Covid-19 ile mücadelemizde bize destek sağlayacak. Her bir konteynırımızda ortalama bir ailenin 4 kişi olarak yaşadığını düşünerek 120 adet el pompalı dezenfektan aleti dağıtılacak. Aynı zamanda Türk Kızılayı’nın insani yardım kuruluşu olarak yapmış olduğu hizmetlerin içerisinde bulunan ranzalar, yataklar, nevresimler, yastıklar, mutfak kitleri ile hijyen setleri ve gıda kolileri konteynırlarda yaşayan ailelere teslim edilecek."



“Mevsimlik tarım işçilerinin yaşam standardını yükseltiyoruz”


Proje kapsamında mevsimlik tarım işçilerinin yaşam standardını da yükseltmeyi amaçladıklarını dile getiren Ulusoy, “Projenin genel amaçlarından biri de özellikle doğu bölgelerimizden gelen hemşerilerimizin burada maruz kaldıkları ötekileşme duygusunu ortadan kaldırarak yaşam standartlarını yükseltmektir. Geçtiğimiz yıl Çankırı’da yaşamış olduğumuz sel felaketinden doğu bölgelerinden gelen mevsimlik tarım işçileri çok zor şartlar altında kaldı. Altlarından sel, üstlerinden de yel hiç eksik olmadı bu bölgede. Bizde dedik ki bunu nasıl engelleyebiliriz, sonra hazırladığımız projeyi KUZKA’ya sunduk ve projemiz onaylandı. Sonra da Kızılırmak havzasında bu hizmete başlamış olduk" ifadesini kullandı.



“Türkiye’de ilk kez Çankırı’da uygulanıyor”


Türkiye’de buna benzer bir projenin veya çalışmanın olmadığına dikkat çeken Ulusoy, Doğu’da AFAD tarafından deprem bölgelerinde uygulandığını, ilk ve örnek bir proje olarak KUZKA’da bulunduğunu ifade ederek, "Çankırı için yaklaşık 120 konteynıra ihtiyaç duyuyoruz. Bu projemizin ilk etabıydı. İkinci etabında 100 veya 150 civarında konteynır yaptığımızda Çankırı’nın ihtiyacı karşılanacaktır” dedi.



“Zor şartlarda yaşam mücadelesi veren tarım işçilerimizin yaşam standardını yükseltmek istiyoruz”


Zor şartlarda yaşam mücadelesi veren mevsimlik tarım işçilerinin yaşam standardını yükseltmeye yönelik hazırlanan projenin Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından desteklendiğini söyleyen İzleme ve Değerlendirme Birimi Uzmanı Abdülsamet Uzun ise, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Covid-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı kapsamında projeye destek sağlandı. Bu projeyi paydaşlarımız olan Çankırı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Çankırı Türk Kızılayı ile yürütmekteyiz” diye konuştu.


Ayrıca mevsimlik tarım işçileri için Covid-19 pandemisine yönelik tedbirlerin alındığına işaret eden Uzun, “Mevsimlik tarım işçilerini Covid-19 pandemisinin zararlı etkilerinden korumak, onlara hijyenik ve sağlıklı bir çalışma ortamı sağlayabilmek ve buradaki yaşam standartlarını arttırmak amacıyla bu projeyi hayata geçirdik. Burada mevsimlik tarım işçileri çok zor şartlarda yaşıyorlardı. Çadırlarda veya minibüslerde kalıyorlardı. Dolayısıyla pandemi döneminde bu sağlık yönünden sıkıntılar çıkarabilirdi. Şu anda burada 30 tane konteynırımız var. Konteynırlar oldukça geniş ve işçi ailelerinin her türlü ihtiyaçlarını giderecekleri şekilde tasarlandı. Pandemiye yönelik olarak da her türlü dezenfektan işlemleri yapılacak, koruyucu önlemler alınacak. Bu sayede Covid-19’a karşı tedbirler alınmış hem de mevsimlik işçilerin yaşam standartlarını yükseltmiş olacağız. Çankırımıza, mevsimlik işçilerimize ve TR82 bölgemize ve dolayısıyla ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden “Meryemana Tabiat Parkı” açıklaması Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Meryemana Tabiat Parkına giriş ücretleri ile ilgili, “İşletmenin Kurumumuza devrinden sonra fiyatların arttığı yönündeki iddialar asılsızdır” açıklamasını yaptı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, “İzmir’in Selçuk ilçesinde Meryemana evi ve kilisesi yakınında 7.491 metrekarelik alan, 1997 yılında otopark hizmetinde kullanılması maksadıyla Selçuk Belediyesi’ne verilmiştir. İzin süresi bitimi sonunda otoparkın Kurumumuza devredilmesi gerektiği 24 Ekim 2024’te Selçuk Belediye Başkanlığı’na tebliğ edilmiştir. 30 günlük verilen süre sonunda otopark Selçuk Belediyesi tarafından geri verilmemiştir. Mevcut alan 27 Kasım 2024 tarihinde teslim alınabilmiştir. Hemen ardından sahanın genel temizliği ve güvenliği için kurumumuz personeli görevlendirilmiştir. Kurumumuzca Meryemana Tabiat Parkında vatandaşlara daha iyi hizmet sunmak için çevre düzenleme, bakım onarım ve girişlerdeki yoğunluğu azaltmak maksadıyla HGS sisteminin kurulması çalışmalarına başlanmıştır. Söz konusu çalışmaların yılsonuna kadar tamamlanması planlanmakta olup, bu kapsamda 1 Ocak 2025 tarihine kadar alana girişlerde herhangi bir ücret alınmayacaktır. Dolayısıyla bazı medya organlarında işletmenin Kurumumuza devrinden sonra fiyatların arttığı yönündeki iddialar asılsızdır. Söz konusu haberlerde geçen ücret tarifesi 22 Mart 2024 tarihinde idarece onaylanan 2024 Korunan Alan Ücret Tarifesi kapsamında belirlenen bedeller olup alanın devredilmesinden sonra yapılan bir çalışma değildir” denildi.
Manisa Vali Özkan’dan yaralı jandarma personeline ziyaret Manisa Valisi Vahdettin Özkan, 8 farklı suçtan aranması olan zanlıyı gözaltına almak için düzenlenen operasyonda çıkan çatışmada yaralanarak hastaneye kaldırılan jandarma personelini ziyaret etti. Vali Özkan, "Değerleri iyi. İnşallah kısa zamanda toparlanacak diye umut ediyoruz. Zanlı yakalandı. Şu anda olay kontrol altında” dedi. Olay, Manisa’nın Saruhanlı ilçesine bağlı Dilek Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre Dilek Mahallesi’nde hakkında 8 farklı suç kaydı bulunan Gökhan K.’nın bulunduğu adrese jandarma ekiplerince operasyon düzenlendi. Burada jandarma personellerine ateş açan Gökhan K. ile jandarma arasında çatışma çıktı. Zanlıyı gözaltına almak üzere harekete geçen jandarma ekipleri ile zanlı arasında yaşanan çatışmada Jandarma Astsubay E.Y. yaralandı. Kaldırıldığı Akhisar Mustafa Kirazoğlu Devlet Hastanesinde ilk müdahalesi yapılan jandarma personeli, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesine sevk edildi. Hastaneye gelen Manisa Valisi Vahdettin Özkan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İlhan Şen, Manisa İl Emniyet Müdürü Fahrettin Aktaş, Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca ile birlikte hem Başhekim Prof. Dr. İsmet Topçu’dan hem de jandarma personeli E.Y.’nin tedavisiyle ilgilenen doktorlardan bilgi aldı. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Özkan, “Öncelikle çok geçmiş olsun. Maalesef bugün bir personelimiz birçok suçtan aranan bir kişiyi almak üzere giderken kurşuna hedef oldu. Yaralı personelimizi şimdi hastaneye getirdik. Doktorlarımız canla başla çalışıyorlar. Biz de şimdi ziyaret ederek konuştuk kendileriyle. Değerleri iyi. İnşallah kısa zamanda toparlanacak diye umut ediyoruz. Zanlı yakalandı. Şu anda olay kontrol altında” diye konuştu. Jandarma personelinin tedavisine devam ediliyor.