GÜNDEM - 05 Temmuz 2024 Cuma 10:07

Hititlerden kalan tuz mağarası büyük ilgi görüyor

A
A
A
Hititlerden kalan tuz mağarası büyük ilgi görüyor

Çankırı’da Hititler döneminden bu yana tuz çıkartılan ve yerin 150 metre altında bulunan tuz mağarası devasa büyüklüğü ile vatandaşlardan büyük ilgi görüyor.


Çankırı’da Hititler döneminden beri çıkartılan elde edilen ve yerin 150 metre altında bulunan ve "Yer Altı Tuz Şehri" olarak adlandırılan tuz mağarası, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. İl merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan ve 18 bin metrekare kapalı alana sahip mağara, ziyaretçilerini hayran bırakıyor. Yaklaşık 200 yıllık olduğu değerlendirilen ve bozulmadan korunan eşek gibi tahnit edilmiş çeşitli hayvanlar ile çok sayıda heykel ve sanat eserinin bulunduğu mağarayı ziyaret eden vatandaşlar, ilginç bir deneyim yaşıyor. Yaklaşık 5 bin yıldır hız kesmeden işletilen mağaranın astım, bronşit ve diğer akciğer hastalıklarına iyi geldiği değerlendiriliyor.


“Heyecanlanmamak elde değil"


Tuz mağarasını ziyaret eden Ahmet Şen isimli vatandaş, “Bu kadar devasa bir mağara olduğunu tahmin etmiyordum. Burada devasa kamyonların geçebileceği bir genişlik var. Burası, Hitit döneminden bu yana kullanılan bir tuz mağarasıymış. Şu anda da yerin 150 metre altında dünyanın en büyük tuz mağarasının içerisindeyiz. Heyecanlanmamak elde değil" dedi.


“Hayal ettiğimden çok daha güzel bir yer”


Mağarayı görmemenin büyük bir kayıp olduğunu belirten Halise Künyeli ise, “İnanılmaz bir yer. İlk defa böyle bir yer gördüm. Hayal ettiğimden çok daha güzel. Çok etkilendim, şimdiye kadar niye gelmedim diye de üzüldüm. Bu mağarayı görmemiş olmak çok büyük bir kayıp. Şifahane gibi muhteşem bir yer. Çok etkilendim” diye konuştu.


"Hiç bu kadar büyük bir mağara görmemiştim”


Mağarayı ziyaret eden Muhammet Demirbaş da herkesin görmesi gerektiğini belirterek, “Mağara gayet güzel. Hayatım da hiç bu kadar büyük bir mağara görmemiştim” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bahçeşehir Koleji Bursa Nilüfer Kampüsü’nde unutulmaz "Bursa Masalı" etkinliği Bahçeşehir Koleji Bursa Nilüfer Kampüsü’nde gerçekleşen ve büyük ilgi gören "Bursa Masalı" etkinliği, öğrencilerin ve öğretmenlerin unutulmaz performanslarıyla izleyicilere büyülü anlar yaşattı. Etkinlik, Bahçeşehir Koleji Bursa Nilüfer Kampüsü Kurucusu Emel Atabay Delen’in ev sahipliğinde gerçekleşti. Geceye, Bahçeşehir Koleji Eğitim Kurumları Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, Nilüfer Belediye Başkan yardımcısı Serpil Turan ,Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız, Bay Atlantic University Rektörü Prof. Dr. Sinem Vatanartıran, TRT Halk Müziği Sanatçısı Ümit Tokcan, Bursa Spor Divan Başkanı Gökhan Tuzlacıoğlu,Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Saygın Şenel, Bahçeşehir Üniversitesi Mezunlar Derneği Başkanı Serdar Şenel, Balkan TürkSiad Başkanı , Zeyniler Çalıkuşu kadınları derneği başkanı, ve daha birçok protokol katıldı. 400 öğrencinin sahne aldığı etkinlikte, gönüllü veli ve öğretmenler, okul aile birliği yönetimi üyeleri ve Bursa’nın önde gelen sivil toplum kuruluşu temsilcileri de sahnede yer aldı. Etkinlik, izleyicilere unutulmaz anlar yaşatarak Bursa’da büyük yankı uyandırdı. Bu anlamlı sosyal sorumluluk projesine imza atan Bahçeşehir Koleji, "Bursa Masalı" adlı tiyatro gösterisiyle geçmişten günümüze Bursa’nın tüm değerlerini izleyicilere sundu. Gösteri, Bursa Lösemili Çocuklara Yardım Derneği (BURSA LÖDER) yararına düzenlendi ve elde edilen gelir, vakfın lösemili çocuklara yönelik projelerine aktarılmak üzere bağışlandı. Gösterinin yönetmenliğini üstlenen ve aynı zamanda Bursa Löder Yönetim Kurulu Eş Başkanı olan Özgür İde Acarbabacan, 5 haftalık yoğun bir çalışma süreciyle 400 öğrenciyle birlikte dev bir tiyatro sahnesi oluşturdu. Gösterinin senaryosu, kampüs öğretmenlerinin katkılarıyla ve yapay zeka teknolojisi kullanılarak hazırlandı. Geleneksel ve modern unsurları harmanlayan bu özel yapım, izleyicilere hem duygusal hem de görsel bir şölen sundu. Açılış konuşmasını yapan Bahçeşehir Koleji Eğitim Kurumları Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, "Yerel olmadan evrensel olunamaz" sözünün hayata geçirildiği bu etkinlikten çok etkilendiğini belirtti ve projeyi tüm Türkiye genelindeki 150 kampüste uygulamayı hedeflediklerini vurguladı. Kurucu temsilcisi Emel Atabay Delen’i tebrik eden Yücel, öncü olan Bursa NİLÜFER kampüslerinin tüm Türkiye’ye örnek olacağını söyledi. Etkinlikte emeği geçen tüm öğrenci, veli ve öğretmenlere teşekkür eder, bu anlamlı projede sahnede performans sergileyen Balkantürk-SİAD Başkanvekili İskender İskenderoğlu, Op. Dr. Fatma Akalp, Ayça Tayar,Sinem Altınel ve futbolcu Mesut Çaytemel’e özel teşekkürlerimizi sunarız. Bu etkinlik, eğitim, sanat ve sosyal sorumluluğun güçlü bir sinerji oluşturabileceğini bir kez daha gösterdi.