GÜNDEM - 10 Eylül 2024 Salı 21:11

Dr. Hüseyin Düzgün: “Güçlü Türkiye istiyorsak, güçlü tarımdan geçtiğini bilmeliyiz”

A
A
A
Dr. Hüseyin Düzgün: “Güçlü Türkiye istiyorsak, güçlü tarımdan geçtiğini bilmeliyiz”

Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen, "Bitkisel Üretim ve Hayvancılık Destekleme Modeli" bilgilendirme toplantısında konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün tarımın önemine değinerek, “Güçlü Türkiye istiyorsak, güçlü tarımdan geçtiğini bilmeliyiz” dedi.


Tarım ve Orman Bakanlığının 2025 yılında uygulamaya koyacağı yeni bitkisel üretim planlaması ve hayvancılık destekleme modeli ile kullanılmayan atıl tarım arazilerinin kiraya verilmesi konuları ile ilgili Çankırı’da, ‘Bitkisel Üretim ve Hayvancılık Destekleme Modeli’ bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Müdürlük binasının konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, dünyada söz sahibi olmak için en az savunma sanayi, savunma sistemi kadar tarımsal ve hayvansal üretimin öneminin bilincinde olunması gerektiğini vurgulayarak, "Güçlü Türkiye istiyorsak, güçlü tarımdan geçtiğini bilmeliyiz" dedi.



“Güçlü Türkiye istiyorsak güçlü tarımdan geçtiğini bilmeliyiz”


Çiftçilere hizmet etmekten mutluluk duyduğunu söyleyen Düzgün, “Güçlü Türkiye istiyorsak güçlü tarımdan geçtiğini bilmeliyiz. Eğer ki biz dünyada söz sahibi olmak istiyorsak en az savunma sanayi, savunma sistemi kadar tarımsal ve hayvansal üretimin öneminin bilincinde olmamız lazım. Her türlü sıkıntı ve probleme rağmen çiftçilerimizin ürettiğini üretmek için çabaladığını görüyoruz ve bu heyecanla özellikle sayın valimizin de yolumuzu açmasıyla, huzurlu bir ortamda bizi teşvik etmesiyle, çalışmaktan zevk alıp çiftçilere hizmet etmekten mutluluk duyuyoruz. Sayın Bakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımızın gayretleriyle yeni mevzuatlarla çiftçinin artık daha çok kazanacağım ne üreteceğimi bilerek çabalayacağım diyeceği noktaya gelmiş durumdayız. İşte planını üretim modelini ve destekleme modeli, önceliğimiz üretimde devamlılık, üretimin kayıt altına alınması, kaydedilmiş üretimin verimli hale getirilmesi ve bunun kısmen sanayiye ve yatırıma dönüştürülmesi ekseninde yoğun gayretlerle hazırlanarak uygulamaya konulan yasaları başta daire başkanımız Engin Çilali olmak üzere misafirlerimize ilgili arkadaşlarımız bu toplantıda anlatacaklar. Biz de köy köy ve ilçe ilçe gezerek herkese anlatacağız Çünkü ülkemiz ve ilimizin tarımsal ve hayvansal üretimindeki yol haritasını belirleyecek bir sürece girmiş bulunmaktayız. Başta Çankırı ilimiz olmak üzere ülkemiz tarımsal ve hayvansal üretimine hayırlar getirmesini temenni ediyorum” diye konuştu.



Dr. Hüseyin Düzgün: “Güçlü Türkiye istiyorsak, güçlü tarımdan geçtiğini bilmeliyiz”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Kurum: "Bursa’mızın kalbi Tarihi Hanlar ve Çarşılar Bölgesi nefes aldı" Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Hanlar Bölgesi’nin çevresindeki metruk ve yüksek katlı yapılardan temizlemesinin üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Meydan düzenlemesi ve yapıların temizlenmesiyle şehrimizin tarihi çehresi yeniden ortaya çıktı, kent hafızası tazelendi" dedi. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bursa Tarihi Hanlar Bölgesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla başlatılan Çarşıbaşı Meydanı Projesi ile çevresindeki metruk ve yüksek katlı yapılardan temizlemendi. Bölgenin görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan Bakan Kurum, "Bursa’mızın kalbi Tarihi Hanlar ve Çarşılar Bölgesi nefes aldı. Meydan düzenlemesi ve yapıların temizlenmesiyle şehrimizin tarihi çehresi yeniden ortaya çıktı, kent hafızası tazelendi" ifadelerini kullandı. "Hanlar bölgesini geleceğe taşıyoruz" Projenin önemini vurgulayan Bursa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hayrettin Eldemir, "25 senelik bir hayal olarak değerlendirilen projeydi. 8 Kasım 2019 tarihinde Sayın Bakanımız Murat Kurum’un ilimize yaptığı ziyaret ile yeniden gündeme geldi. Talimatları doğrultusunda projeyi hayata geçirdik. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bursa Tarihi Hanlar Bölgesi’ni tarihi dokusunu ortaya çıkararak geleceğe taşıyoruz" diye konuştu. "Dünya coğrafyasında çok önemli bir ticaret alanı" Hanlar Bölgesi’nde uzun yıllardır esnaflık yapan Muhsin Özyıldırım, bölgenin önemine değinerek, "İçinde bulunduğumuz çarşı, Osmanlı’nın yerleşik ilk çarşısı. Sadece Osmanlı coğrafyasında değil, dünya coğrafyasında da çok önemli bir ticaret alanı" şeklinde konuştu. Esnaf Gülay Topkıran ise "Bu projeyle Bursa’nın tarihi yüzü ön plana çıktı, çok da güzel oldu" dedi. Ali Nihat Irkörücüsü ise yaklaşık 3 nesildir bu çarşıda ticaretle uğraştıklarını belirterek, "Tadilat öncesi ve bugünkü arasında olağanüstü bir fark var. Bence son zamanlarda Bursa’da yapılmış en iyi hizmetlerden bir tanesi, hatta birincisi" ifadelerini kullandı. Murat Yurtsever de "20’nin üzerinde han, tekrar güzelleştirilmiş; şehrin hem ticari hem de tarihi hayatına kazandırılmıştır" dedi. Projede, Ulu Cami ve etrafındaki Hanlar Bölgesi’nde tarihi silüeti bozan yapıların kaldırılması amacıyla acele kamulaştırma kararı alındı, 6-7 katlı 63 yapı yıkıldı. Pirinçhan, İpekhan ve Bakırcılar Çarşısı’nı da içine alan 19 bin metrekarelik bölgede yeşil alan düzenlemesi yapıldı. Sağrıcı Sungur Mescidi ile birlikte yanındaki Şeyhülislam Esiri Mehmet Efendi Türbesi’nin bakım onarım çalışmaları tamamlandı. Hanlar Bölgesi’nin hemen altında ise yer altı otoparkı çalışmaları devam ediyor.
Kayseri Hürmetçi Sazlığı’na Ziyaretçi Merkezi kazandırıldı Hacılar Belediye Başkanı Bilal Özdoğan; doğal güzellikleri ve yılkı atlarıyla ünlü Hürmetçi Sazlığı’nda yapımı tamamlanan Ziyaretçi Merkezi’ni inceledi. Tesisin çok yakında hizmete açılacağını belirten Başkan Özdoğan hem bölge sakinleri hem de yerli-yabancı doğaseverler için önemli bir cazibe merkezi olacağını söyledi. Modern tasarımıyla dikkat çeken Ziyaretçi Merkezi, Hürmetçi Sazlığı’na gelen ziyaretçilere dinlenme, yeme-içme ve yöresel ürün alışverişi imkânı sunacak. Tesisi yerinde inceleyen Başkan Özdoğan, yaptığı açıklamada şunları kaydetti; "Hürmetçi Sosyal Tesisi’mizde son aşamaya geldik. Binamız tamamlandı, iç tefrişatında da artık sona yaklaştık. İnşallah bayramdan sonra, Nisan ayı içerisinde tefrişatı tamamlayarak hizmete açacağız. Burada hem yöresel ürünlerin sunumu yapılacak hem de kafe-restoran olarak hizmet verilecek." Başkan Özdoğan, Hürmetçi ve Karpuzsekisi mahalle sakinleri başta olmak üzere, Kayseri genelinden gelen ziyaretçilere hitap edecek bir alan oluşturduklarını belirterek; "Bu tesis, bölge halkımızın yanı sıra Hürmetçi Sazlığı’nı görmek için gelen tüm misafirlerimiz için bir dinlenme ve uğrak noktası olacak. Dış bölümde mevsime göre masa, sandalye düzenimiz ve kamelyalar olacak. Ortaya çıkan eser gerçekten çok kıymetli oldu. Vatandaşlarımızın burada çayını, kahvesini içebileceği, alışveriş yapabileceği, nefes alabileceği bir alan oluşturduk" dedi. Başkan Özdoğan ayrıca, projeye destek veren Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’e de teşekkürlerini iletti.
Kayseri Kayseri büyükşehir’den çiftçiye ve üreticiye 6 yılda dev destek Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç; 2019 yılından bu yana çiftçiye, hayvancılıkla uğraşan üreticilere ve kırsal kalkınmaya büyük destekler sağladı. Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılık alanında yaptığı yaklaşık 800 milyon TL’lik yatırımlarla üreticinin yanında olmaya devam ediyor. Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetiminde, Türkiye’de tarımsal faaliyetlere en çok destek veren belediye olan Kayseri Büyükşehir Belediyesi, bu alanda hizmetlerini çeşitlendirerek arttırdı. Başkan Büyükkılıç, göreve geldiği 31 Mart 2019’dan bugüne kadar 6 yılda, tarıma yönelik yatırımları ve çiftçilere sağladığı destekler ile şehri tarımsal üretimde Türkiye’nin lider illerinden biri haline getirdi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü tarafından 2019-2025 yılları arasında gerçekleştirilen yatırımlar kapsamında, küçükbaş hayvan dağıtımından jeotermal sondaj çalışmalarına, güneş enerji santrallerinden sulama projelerine, tohum desteklerinden arıcılığa kadar birçok alanda üreticiye destek verildi. ‘Üreteni sırtımızda taşısak azdır’ diyerek adeta çiftçinin ve üreticinin hizmetkârı olan Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, kırsal kalkınmayı güçlendirmek ve üreticinin refah seviyesini artırmak adına hayata geçirdiği projelerle dikkat çekiyor. 6 yıllık görev süresince 215 aileye toplam 4 bin 300 küçükbaş hayvan desteği sağlanırken, 1.000 aileye toplam 10 bin adet yumurtacı yarka tavuk dağıtılarak kırsaldaki ailelerin gelir elde etmesine imkân tanındı. Erciyes Dağı’nda jeotermal kaynak suyu sondajı yapılarak bölgedeki termal turizmin gelişmesi hedeflendi. Develi İlçesi Epçe Mahallesi’nde sulama kooperatifine güneş enerji santrali kazandırılarak çiftçilerin enerji maliyetleri azaltılırken, Akkışla, Sarıoğlan ve Pınarbaşı ilçelerinde süt işleme ve peynir üretim tesisleri kuruldu. Tarımsal Hizmetler aracılığıyla Kadın Kooperatifi Üretim Tesisi hayata geçirilirken, 10 bin m alanda Ayçekirdeği Kurutma Tesisi yapıldı. Aspir, nohut, yazlık buğday, yem bitkileri, korunga, yonca ve buğday olmak üzere toplam 4 milyon 662 bin kilogram tohum dağıtıldı. 5 bin 440 adet arılı kovan üreticilere dağıtımı yapılırken, ziraat odalarına toplam 11 adet traktör temin edildi. Anıza ekim mibzeri, sabit selektör, kaz ayağı ve pulluk, taş toplama makinası, katı gübre dağıtma makinası, kompost karıştırma makinası, süt soğutma tankı, yem ezme makinası, ayçiçeği patozu, balya makinası, 5+1 pulluk, aspir soğuk sıkım makinası, nem alma cihazı ve gacer buğdayı un değirmeni gibi makineler çiftçilerin kullanımına sunuldu. Tarımsal ölçüm ve ticarette kullanılması amacıyla 60 ton kapasiteli kantar alımı gerçekleştirildi. 10 bin 345 hayvancılık işletmesinin su tüketiminin yüzde 50’si karşılandı. 5 mahallede aspir yağı üretimini desteklemek amacıyla soğuk sıkım tesisi kurulurken, Felahiye İlçesi’nde hayvancılık sektörüne destek amacıyla slaj paketleme tesisi kuruldu. Mera ıslahı projesi kapsamında, bin kilogram tohum alınarak ekimi gerçekleştirildi. Kuraklığa dayanıklı tohum yaygınlaştırma projesi, tıbbi aromatik bitki üretim geliştirme projeleri ve coğrafi işaretli gilaburu fidan üretim serası gibi çalışmalar yürütüldü. 145 adet sulama tesisi yapılarak 110 bin dekar arazi sulamaya açılırken, 9 bin adet sac sıvat, 231 adet hayvan içme suyu tesisi, 96 adet beton sıvat, 22 adet membran ve kil kaplamalı hayvan içme suyu göleti bakımı ve kepçe kiralama çalışmaları yapıldı. 400 tesisin bakım-onarım çalışması tamamlanırken, KASKİ ile ortak projeler üretilerek, 75 adet içme suyu sondaj kuyusu açıldı. Muhtelif mahallelere içme suyu şebeke hattı ve su deposu yapımı ile boru alımları gerçekleştirildi. 6 Yılda Milyonlarca Liralık Yatırım Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, tarım ve hayvancılığa sağladığı desteklerle kırsal kalkınmayı teşvik ettiklerini, yapılan projeler kapsamında yaklaşık 800 milyon TL yatırım gerçekleştirildiğini ifade etti. Başkan Büyükkılıç, kırsaldaki üreticilere yönelik desteklerinin devam edeceğini vurgulayarak, "Üretenin her zaman yanındayız. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın daha verimli ve sürdürülebilir bir üretim yapabilmesi için yatırımlarımızı sürdüreceğiz" dedi. Önümüzdeki dönemde de üreticilere yönelik desteklerini artırarak tarımsal kalkınmayı güçlendirmeyi hedeflediklerini kaydeden Büyükkılıç, belediye olarak üreticinin yanında olmaya ve kırsal ekonomiyi desteklemeye devam edeceklerinin altını çizdi.