EKONOMİ - 29 Eylül 2021 Çarşamba 20:29

Çerkeş’e tarihinin en büyük yatırımı için imzalar atıldı

A
A
A
Çerkeş’e tarihinin en büyük yatırımı için imzalar atıldı

Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde faaliyete geçmesi planlanan Düzce Cam Sanayi A.

Çankırı’nın Çerkeş ilçesinde faaliyete geçmesi planlanan Düzce Cam Sanayi A.Ş ile Çerkeş OSB arasında karşılıklı protokol imzalanarak 250 milyon dolarlık yatırımın startı verildi.


Çerkeş OSB’de yapılması planlanan cam sanayi fabrikası ile ilçenin istihdamının artırılması noktasında çeşitli adımlar atılmaya devam ediyor.


Çerkeş OSB Başkanı Hasan Sopacı, yaptığı konuşmada, "Çerkeş organize sanayi bölgesi Çankırı’nın batıya açılan kapısı olan Çerkeş’te kurulu. Mevcut bir ve ikinci etaplar 1 milyon 200 metrekare alanda ve yaklaşık 11 fabrikamız faaliyetini gösteriyor. 8 fabrikanın şu an temelini atmıştık. 3 tane yeni fabrikanın da tahsisini yaptık. Yaklaşık yüzde 80 doluluğa ulaştı Çerkeş Organize Sanayi Bölgesi. Bu alanda şu an yaklaşık bin 500 çalışanı var. Yurt dışı 65 milyon dolar civarında da ihracat gerçekleşiyor. Nasip olursa üçüncü etap çalışmalarımız var. milletvekillerimizin ve Bakanımız Mustafa Varank Bey’in ilgileriyle kendisi üçüncü etap organize sanayi bölgesinin genişleme alanında destek olacaklarını açıkladılar. Kamulaştırma organize sanayi bölgesi üçüncü etap kamulaştırması Sanayi Bakanlığı tarafından yürütülecek ve bu bölgede ilk sanayicimize inşallah önümüzdeki yıl tahsisini yapacağız. O da Düzce Cam Sanayi AŞ’nin 350 dönüm yer tahsis istiyor. İnşallah bu alanda da kendilerine yatırım için izin vereceğiz. Bizler ilçe halkı olarak sanayi ve ilçemizin gelişmesi için her türlü desteği vereceğiz. Buraya kurulan fabrikalar fabrika sahibi değildir, Çerkeş’in öz malıdır. Biz böyle görüyoruz ve her türlü desteği vereceğimizi taahhüt ediyoruz" dedi.


Çankırı AK Parti Milletvekili Salim Çivitcioğlu da, "Çerkeş benim 2011 yılında hayal ettiğim 2014 yılı itibariyle de her daim takip ettiğim bir nokta. 2014 senesi itibariyle Hasan Sopacı’nın yönetime geçmesiyle Çerkeş’te çok büyük değişim ve dönüşüm gerçekleşiyor. Milletvekili olduğumda hayallerimiz daha da fazlalaşıyor. 2018 yılında ne dediysek hepsini yapıyoruz. Çerkeş’te bugün tarihine kültürüne sahip çıkan bir özellik var. Çerkeş alt yapısını tamamlamış üst yapısıyla ilgili de çalışmalarını en üst seviyede takip eden bir noktada. Bugüne kadar rakam olarak Çankırı’da en büyük yatırımlardan birisi 2015 den bugüne kadar olan süreçte Çankırı’da en büyük yatırımlardan birisi, Çerkeş’in de en büyük yatırımı diyoruz. 250 milyon dolar Çerkeş ilçemize hayırlı olsun" ifadelerine yer verdi.


AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ise, "Çerkeşimiz Çankırımızın en büyük ilçesi. Stratejik konumu münasebetiyle ve organize sanayi bölgelerinde yatırımcılarımıza 6. bölgenin imkanlarını sunma bakımından önemli avantajlar sağlayan bir sanayinin şaha kalktığı ilçemiz. Geçtiğimiz yıl Sayın Mustafa Varank Bey ile gelip burada organize sanayi bölgelerinde toplu açılışları hep beraber gerçekleştirmiştik. Çerkeş bu noktada lojistik anlamda hem İstanbul’a Ankara’ya yakınlığı hem de bütün içeride şehirler arası geçiş güzergahı hem de birçok ülkenin geçiş güzergahı üzerinde olması münasebetiyle gerçekten çok cazip imkanlar fırsatlar sunan müstesna bir yer. Burada sanayileşmeye dönük her türlü atılımı her türlü yatırımı hep beraber Çankırı valimiz başta olmak üzere bütün yöneticilerimiz ve şehrin milletvekilleri olarak yerel yöneticilerimiz bakanlıklarımızın ilgili birim amirleri her yönden desteklediğimiz gibi desteklemeye devam edeceğiz. Çerkeş ile ilgili yeni yatırım kararı alan yöneticileri de bütün yatırımcılarla birlikte tebrik ediyorum. İnşallah nice istihdamlara imkan sağlayan nice yatırımlara ihracatlara ülkemizin kalkınmasına işçimizle işverenimizle bütün ülke olarak kazan kazan esasına dayalı güzel neticeler almak nasip olsun diye dileklerimi ve her türlü desteği vereceğimizi de bütün yatırımcılara ifade etmek istiyorum. Çerkeş, Şabanözü, Korgun, Yakınkent bu organize sanayi bölgelerimize baktığımızda son dönemlerde yapılan büyük yatırımlarla 10 binin üzerinde vatandaşımızın hemşerimizin işçi kardeşimizi evine ekmek götürdüğüne şahitlik ediyoruz. Bir taraftan Çerkeşimiz bir taraftan kurşunlumuz ve merkez ilçemiz dahil olmak üzere 12 ilçemizde Çankırımız gerçekte ihracat rekorları kıran bir noktaya geldi. Hem ekonomide, ticarette sanayide, hem kültürel anlamda, sosyal yönden Çankırımızın çehresi değişiyor" şeklinde konuştu.


Çankırı Valisi Abdullah Ayaz ise, "Üretim ve istihdam hem ilçemizin hem ilimizin hem memleketimizin hem de dünyanın en önemli meselesi. Bizler için de ilimizde artı bir istihdam kazandıracak, üretim seviyemizi bir yukarıya taşıyacak olan her türlü yatırım, her türlü girişim çok büyük önem arz ediyor. yatırımcılarımızın atacağı her türlü adım bizim için çok kıymetli. Onların hiçbir sıkıntı yaşamadan ilimizdeki yatırımı gerçekleştirmeleri için elimizden gelen tüm gayreti göstereceğimizi taahhüt ediyorum" ifadelerine yer verdi.


Yapılan konuşmalar sonrasında Çerkeş OSB Başkanı Hasan Sopacı ve Düzce Cam Sanayi AŞ. yönetim kurulu başkanı Kasım Aktaş arasında protokol imzalandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Başkan Doğan: “Aşırı sıcaklar ürünleri yaktı, birçok ürün rekolte kaybına uğradı” Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, bu yıl aşırı sıcakların ürünleri yaktığını ve birçok üründe rekolte kayıpları yaşandığını söyledi. Çukurovalı çiftçilerin yaşadığı sıkıntıları gündeme getirerek, çiftçilerin borçlarının ertelenmesi ve üreticiye daha fazla destek sağlanması gerektiğini söyleyen Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, ‘’2024 yılı Çukurovalı çiftçiler için adeta bir kabusa dönüştü. Ürünlerden elde edilen gelirler, artan maliyetleri karşılamadığı için çiftçiler bu yıl hiçbir üründen para kazanamadı. Çukurova gibi verimli bir bölgede, normalde yüksek kaliteli ürünler elde edilir. Ancak bu yıl yaşanan aşırı sıcaklar, ürünlerin birçoğunu yaktı ve birçok ürün rekolte anlamında büyük kayıplara uğradı. Çiftçilerimiz, bin bir emekle yetiştirdikleri ürünlerinden yeterli verimi alamadı ve bu durum onları maddi açıdan çok zor bir durumda bıraktı” dedi. Doğan, çiftçilerin birçoğunun üretim maliyetlerini karşılayacak kadar gelir elde edemediğini ve bu nedenle bankalara olan borçlarını ödemekte zorlandığını belirtti. “Acil önlemlerin alınması gerekiyor” Başkan Doğan, son yıllarda artan iklim değişikliğine dikkat çekerek, “Aşırı sıcaklar, kuraklık ve ani yağışlar gibi hava olayları ürünleri olumsuz etkiliyor. Bu yıl Çukurova bölgesinde sıcaklıklar mevsim normallerinin çok üzerinde seyretti ve bu durum, bitkilerin büyüme döneminde ciddi zararlar oluşmasına neden oldu. Sıcaklıkların yükselmesiyle birlikte ürünler yandı, sulama suyu yetmedi ve verimlilik ciddi anlamda düştü. Bu süreçte çiftçilerin üretime devam edebilmesi için acil önlemlerin alınması gerekiyor” diye konuştu. “Tarım sektörüne daha fazla yatırım yapılmalı” Tarımın Türkiye’nin gıda güvenliği açısından hayati bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Doğan, şunları söyledi: “Çukurovalı çiftçilerin bu zor dönemde üretime devam edebilmesi için bankalara olan borçlarının ertelenmesi gerekiyor. Çiftçilerimiz zaten zor durumda. Ürünlerinden para kazanamıyorlar, bankalara borçları birikmiş durumda ve bu borçları ödeyebilecek durumda değiller. Eğer bankalar, çiftçilere borç erteleme gibi bir kolaylık sağlamazsa, birçok çiftçi iflas edecek ve bu da tarım sektöründe büyük bir çöküşe yol açacak. Çiftçilerimizi rahatlatmak için acilen borçların ertelenmesi gerekiyor. Çiftçilerimiz, geleceğimizin teminatıdır. Onlara gerekli desteği vermezsek, gelecek nesillerin gıda güvenliğini riske atmış oluruz. Tarım sektörüne daha fazla yatırım yapılmalı, çiftçilere yönelik destekler artırılmalı ve borç erteleme gibi kolaylıklar sağlanmalıdır. Çiftçilerimizin rahatlatılması, tarımın sürdürülebilirliği için elzemdir.”
Ankara Bakan Yumaklı: “İl Su Kurullarında su yönetimi ve altyapı sorunlarına dair etkili çözümler ve stratejiler belirlendi” Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 81 ilde oluşturulan İl Su Kurullarının ilk toplantılarının yapıldığını belirterek, “İl Su Kurullarında kentlerimizin su yönetimi ve altyapı sorunlarına dair kapsamlı değerlendirmeler yapılarak, etkili çözümler ve stratejiler belirlendi” dedi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı yazılı açıklamada su yönetiminde koordinasyonun sağlanması, bütüncül yaklaşımın garanti altına alınması ve ülkenin su kaynaklarının daha verimli kullanılması amacıyla Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile merkezde, havzada ve yerelde ‘Su Kurulları’ teşkil edildiğini hatırlattı. Su yönetiminde en üst karar mekanizması olan Ulusal Su Kurulunun su arzına ilişkin kısa ve uzun vadeli plan, politika ve stratejiler geliştirmek ve su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine yönelik politikalar belirlemek üzere hayata geçirildiğine dikkati çeken Yumaklı, “Ulusal Su Kurulu ile su arzına ilişkin kısa ve uzun vadeli plan, politika ve stratejiler oluşturulacak. Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine ilişkin politikalar belirlenecek. Havza ölçekli yönetim planlarının uygulanması ile su yatırımlarında kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasına yönelik kararlar alınacak. Su tahsisinde arz ve talep dengesi ile sektörel su tahsisleri konuları da değerlendirilecek. Kurul aynı zamanda ulusal su planı, havza ölçekli yönetim planları, su verimliliği planları ile içme ve kullanma suyu güvenliği planlarını onaylamak gibi yetkilere sahip olacak” dedi. “İl Su Kurulları, su yönetiminde kurumlar arası koordinasyonun sağlanması kritik bir öneme sahip” Bunlara ilaveten Ulusal Su Kurulu çatısı altında illerde su ile ilgili sorunların görüşülerek çözümler üretilmesi, çözülemeyen problemlerin bir üst kurul olan Havza Su Kuruluna iletilmesi, su konusunda hazırlanan planların uygulamalarını takip etmek maksadıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve üniversiteler gibi toplumun tüm kesimlerinin temsil edildiği İl Su Kurulları oluşturulduğunun altını çizen Yumaklı, şu değerlendirmelerde bulundu: “İl Su Kurulları, su yönetiminde kurumlar arası koordinasyonun sağlanması ve entegre su yönetimi ilkelerinin hayata geçirilmesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi, farklı sektörlerin ve kurumların bir araya gelerek ortak kararlar almasını ve uygulamalarını gerektirir. Bu bağlamda İl Su Kurulları, su yönetiminde sadece teknik bir yapı değil, aynı zamanda sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliği sağlayan önemli bir mekanizmadır.” Bakan Yumaklı, İl Su Kurullarının il valisinin başkanlığında, büyükşehirlerde büyükşehir belediye başkanı ve su ve kanalizasyon idaresi genel müdürü, büyükşehir olmayan illerde il belediye başkanları ve il özel idaresi genel sekreterleri, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğünün bulunduğu illerde Devlet Su İşleri Bölge Müdürü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü, Kalkınma Ajansı ve İller Bankası Anonim Şirketinin ildeki en üst düzey temsilcilerinin yanı sıra Tarım ve Orman İl Müdürü, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü, İl Kültür ve Turizm Müdürü, İl Sağlık Müdürü, İl Afet ve Acil Durum Müdürü ile kurul başkanı tarafından belirlenen organize sanayi bölgeleri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, sulama birlikleri ve sulama kooperatiflerinin birer temsilcisinden oluştuğunu bildirdi. İl Su Kurullarının vali başkanlığında yılda en az bir kez toplanma zorunluluğu bulunduğuna işaret eden Yumaklı, “İl Su Kurullarımız, havza ölçekli yönetim, içme ve kullanma suyu havzası koruma, su verimliliği, içme ve kullanma suyu güvenliği planları için gerekli katkıları sağlayacak” ifadelerini kullandı. İl su kurulları 81 ilde ilk toplantılarını gerçekleştirdi Su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi ve bölgesel su ihtiyaçlarının etkin bir şekilde karşılanması amacıyla geniş bir katılımla hayata geçirilen İl Su Kurullarının ilk toplantılarını gerçekleştirdiğini belirten Yumaklı, “Bugüne kadar 81 ilde düzenlenen İl Su Kurulu toplantılarına ilgili kurum/kuruluşlar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarından toplam bin 737 kişinin iştirak etmiş olması, su ile ilgili son dönemde kamu kurumları ve diğer paydaşlar nezdinde Su Verimliliği Seferberliği ile başlatılan duyarlılığının arttığının önemli bir işaretidir. Bu bağlamda Su Kurulu toplantılarında Bakanlığımızı temsilen Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüzün üst düzey yöneticileri ve teknik personelinin de hazır bulunması, bu oluşumlara verdiğimiz önemin en büyük göstergesidir. Her ildeki valilerimizin su ile ilgili konulara ciddiyet, hassasiyet ve çözüm odaklı yaklaşımları sayesinde toplantılarda önemli kararlar alınmış ve bunların hayata geçirilmesi için önemli adımlar atılmıştır” dedi. Bakan Yumaklı, İl Su Kurulu toplantılarında şehirlerin su yönetimi ile taşkın ve kuraklık başta olmak üzere tüm sorunlarının ele alındığını vurgulayarak, “İlk toplantılarda illerimizin su yönetimi ve altyapı sorunlarına dair kapsamlı değerlendirmeler yapılarak, etkili çözümler ve stratejiler belirlendi. Bunun yanında İl Su Kurulu toplantılarında il ölçeğinde çözüme kavuşturulamayan hususların kısa süre içinde oluşturulacak, Havza Su Kurullarına iletilmesi de karara bağlandı” ifadelerini kullandı.
Manisa Gaziler hatırlanmak istiyor Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Manisa Şubesi Başkanı Gazi Yusuf Kıyışkan, 19 Eylül Gaziler Günü öncesinde yaptığı açıklamada, bu özel günün önemine ve gazilerin toplumdaki yerine dikkat çekti. Kıyışkan, vatan için büyük fedakarlıklar göstermiş gazilerin ve şehitlerin hatırlanmasının, toplumsal bir sorumluluk olduğunun altını çizdi. Gazi Yusuf Kıyışkan, yaptığı açıklamada, “19 Eylül Gaziler Günü, milletimizin özgürlüğü ve bağımsızlığı için canlarını feda eden kahramanlarımızı anmak ve onlara olan minnettarlığımızı ifade etmek için büyük bir anlam taşıyan bir gündür. Bu özel gün, gazilerimizin ve şehitlerimizin ülkemiz için yaptıkları fedakarlıkları hatırlamak, onların anısını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için bir fırsattır.” dedi. Kıyışkan, gazilerin toplumda her zaman takdir ve saygı görmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Vatanımızın savunulması ve ülkemizin güvenliği için her türlü fedakarlığı gösteren gazilerimiz, milletimizin onur kaynağıdır. Onların gösterdiği cesaret ve kahramanlık, bizlere her gün ilham kaynağı olmaktadır. Bu özel günde, gazilerimizin ve şehitlerimizin ailelerinin yanlarında olduğumuzu ve onların unutulmadığını bir kez daha ifade etmek istiyoruz” diye konuştu. Kıyışkan, açıklamasında şu noktalara da değindi: “Gazilerimizin ve şehit ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamak, onlara destek olmak ve toplumun bu kahramanlara olan vefasını sürekli kılmak, bizlerin en önemli sorumluluklarından biridir. Bu nedenle, 19 Eylül Gaziler Günü vesilesiyle düzenlenecek etkinliklerin ve anma törenlerinin, gazilerimize olan sevgiyi ve saygıyı daha da pekiştireceğine inanıyorum.” Kıyışkan, 19 Eylül Gaziler Günü’nde yapılacak anma etkinliklerine tüm Manisa halkını davet ederek, “Tüm halkımızı bu anlamlı günde yanımızda olmaya, gazilerimize ve şehitlerimize olan saygımızı birlikte göstermeye çağırıyorum. Bu özel günün, ülkemiz için anlamını derinden hissetmek ve birlik beraberliğimizi pekiştirmek adına büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu. Manisa’da Gaziler Günü dolayısıyla dernekleri tarafından 19 Eylül günü 09.00’da 15 Temmuz Demokrasi Meydanında lokma hayrı yapacaklarını kaydeden Kıyışkan, daha sonra valilik tarafından 15 Temmuz Demokrasi Meydanından Cumhuriyet Meydanına kadar gerçekleştirilecek olan ’Kahramanlarla yürüyoruz’ yürüyüşüne davet etti.