EKONOMİ - 14 Eylül 2021 Salı 13:53

Çanakkale’nin muhtarları, 1915 Çanakkale Köprüsü’nü gezdi

A
A
A
Çanakkale’nin muhtarları, 1915 Çanakkale Köprüsü’nü gezdi

Çanakkale il merkezi ve ilçelerinde görev yapan muhtarlar, Tamamlandığında dünyanın en büyük orta açıklığına sahip asma köprüsü unvanına kavuşacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nü gezdi.

Çanakkale il merkezi ve ilçelerinde görev yapan muhtarlar, Tamamlandığında dünyanın en büyük orta açıklığına sahip asma köprüsü unvanına kavuşacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nü gezdi. AK Parti Çanakkale İl Başkanlığı tarafından düzenlenen köprü ziyaretlerine katılan muhtarlar, emeği geçenlere teşekkür etti.


AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas ve il yöneticileri, Çanakkale ve ilçelerindeki görevli muhtarlarla 1915 Çanakkale Köprüsü’ne ziyaretler gerçekleştirdi.


Cumhuriyet tarihinin önemli projeleri arasında yer alan 1915 Çanakkale Köprüsü ile ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Makas, “Çanakkale’de siyasi parti ayırtmaksızın herkes bu köprünün nasıl inşa edildiğine şahitlik etsin. Bu köprü, atalarımızdan bizlere emanet olan bu kadim toprakların Asya ve Avrupa’nın bir kez daha karayolu ile bağlandığı kıymetli bir yapıdır. Bu gördüğünüz yapının bitmesine çok kısa bir süre kaldı. Hedef 2023’tü ama güçlü devletimiz ve güçlü hükumetimizin özverili çalışmalarıyla, yılbaşında köprüden karayoluyla ilk araç geçmiş olacak diye ümit ediyoruz ve öyle bilgiler aldık. Görüldüğü üzere son birkaç tabiyesi kaldı. Türkiye’de kriz oluşturmak isteyenlere inat, siyasi krizlere zemin hazırlayanlara inat, Türkiye de işler yolunda gitmiyor diyenlere inat, pandemi dönemine inat, her şeyin bütün faaliyetlerin neredeyse durduğu, işlerimizin aksadığı, ilişkilerimizin zayıfladığı o döneme inat, bu köprüde faaliyetler durmadı. Bu köprü, hükumetimizin nasıl milletine özveriyle hizmet ettiğinin resmi kanıtıdır. Çanakkale’yi başka bir seviyeye, başka bir platforma taşıyacak çok kıymetli bir yatırım olarak görüyoruz. Bununla beraber buradaki şaheser hepimiz ve Çanakkale’miz için çok anlamlı. Bu köprü sadece Lapseki’yi Gelibolu’ya bağlamıyor, Yenice’yi de Ezine’yi de Gelibolu’ya bağlayan bir köprü. Çanakkale, sadece Türkiye’ye değil, dünyaya kapılarını açan bir kent haline gelecek inşallah. Biz bununla gururluyuz” diye konuştu.


AK Parti Çanakkale İl Başkanı Naim Makas’ın açıklamalarının ardından muhtarlarla birlikte köprüde incelemelerde bulunuldu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Prof. Dr. Balcı: "Bazı hastalarda komplikasyonun gelişmesinde sigara ve alkol önemli bir risk faktörüdür" Bazı hastalarda komplikasyon gelişmesinde sigara ve alkolün önemli bir risk faktörü olduğunu dile getiren Prof. Dr. Akın Eraslan Balcı, “Hemen hemen bütün operasyonlarda, akciğeri, kalbi ilgilendirmeyen operasyonlarda bile sigara ve tansiyon önemli bir risk faktörüdür. Komplikasyonları önceden tahmin etmek mümkün değildir” dedi. Fırat Üniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akın Eraslan Balcı, cerrahi operasyonların zorlukları hakkında bilgiler verdi. Komplikasyonun, ’ameliyattan sonra meydana geleceği önceden tahmin edilemeyen birtakım durumlar’ anlamına geldiğini aktaran Prof. Dr. Akın Eraslan Balcı, “Ne kadar özenli ameliyat yapılırsa yapılsın ameliyat sonrası dönemde veya ameliyatın kendi içerisinde komplikasyon gelişebilir. Komplikasyonlarda hekimin suçlanmaması gerekiyor. Bazı hastalarda komplikasyonun gelişmesinde sigara ve alkol önemli bir risk faktörüdür. Hemen hemen bütün operasyonlarda, akciğeri, kalbi ilgilendirmeyen operasyonlarda bile sigara ve tansiyon önemli bir risk faktörüdür. Komplikasyonları önceden tahmin etmek mümkün değildir. Cerrahi travmanın kendi kendine ortaya çıkan etkilerini çeşitli branşlarla koordineli çalışarak hastane ortamında kontrol edebiliyoruz” diye konuştu. Prof. Dr. Balcı, “Vücutta minimum düzeyde hasar oluşturması hedeflenerek küçük kesiler yoluyla gerçekleştirilen ameliyat yöntemi olan ve minimal invaziv cerrahi olarak adlandırılan ameliyatlar, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’ın ve hastane yönetimin desteği ile ileri teknolojik aletler ile uzun süredir yapılmaya başlandı. Minimal invaziv ameliyatlar, açık ameliyatlara göre daha az komplikasyona sahiptir. Her hasta, minimal invaziv ameliyata uygun değil. Bu sebeple hastaların uygunluk açısından seçilmesi gerekiyor. Ayrıca bu yöntem ile ameliyat olan hastalarda ameliyat ve sonrasında ki dönemde kan kaybı daha az oluyor. Bunun yanında enfeksiyon oranı da daha düşük görülüyor ve hastaların hastanede kalma süresi daha kısa oluyor” şeklinde konuştu.
Denizli Kontrolden çıkan otomobil ağaca çarptıktan sonra şarampole devrildi; 1 ölü 3 yaralı Denizli’nin Acıpayam ilçesinde gece saatlerinde kontrolden çıktıktan sonra savrulan otomobil, ağaca çarptıktan sonra şarampole yuvarlandı. Ters dönen otomobilde 1 kişi hayatını kaybederken 1’i ağır 3 kişi yaralandı. Kaza, Acıpayam ilçesi Akşar Mahallesi girişindeki köprü mevkisinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, gece saatlerinde Duygu H.’nin hakimiyetindeki otomobil, Gölcük istikametinden Kelekçi yönüne doğru seyir halindeyken, Akşar Mahallesi köprüsü yakınlarında direksiyon hakimiyetini kaybetti. Hakimiyeti kaybetmesi sonucunda savrulan araç bir ağaca çarptıktan sonra şarampole devrildi. Olay yerine çok sayıda sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekipleri araçta bulunan 4 kişiden, yolcu konumundaki Veli Kalaycı’nın olay yerinde hayatını kaybettiğini belirledi. Araçta bulunan Ali Y. , Duygu H. ve Ramazan Y. itfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkartılarak sağlık ekiplerine teslim edildi. Sağlık ekipleri yaralılara olay yerinde ilk müdahaleleri yaptıktan sonra ambulans ile çevredeki hastaneye sevk edildi. Kaza sonucunda ağır yaralanan Ali Y. ‘nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi. Kaza sonucunda hayatını kaybeden Veli Kalaycı’nın cenazesi bugün Benlik Mahalle Mezarlığında öğle namazının ardından son yolculuğuna uğurlanacak. Kaza ile ilgili soruşturma başlatıldı.
Sivas Uzmanı uyardı: "Köpüren ve fışkıran konserveleri tüketmeyin" Diyetisyen Cansu Arslan, uygun şartlarda hazırlanmayan konservelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek köpüren veya fışkıran konservelerin tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Kış aylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan kahvaltılık soslar, turşular ve reçeller sofralarımızda yerini alırken konserve ürünler de sıkça tüketiliyor. Ancak uzmanlar, ev yapımı konservelerin sağlıklı bir şekilde hazırlanması ve tüketilmesi için dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalara dikkat çekiyor. Sivas Medicana Hastanesi Diyetisyeni Cansu Arslan, uygun şartlarda hazırlanmayan konservelerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek uyarılarda bulundu. Hazırlık aşamasında temizlenmemiş, zedelenmiş sebze ve meyvelerden yapılan konservelerin besin zehirlenmelerine neden olabileceğini ifade eden Arslan, “Kapaklarında bombaj adı verilen şişkinlik bulunan konserveler sağlığımız için risk oluşturuyor. Bu tür konserveler açıldığında fışkırma, köpürme görülüyorsa kesinlikle tüketilmemelidir” dedi. Doğru saklama hayati önem taşıyor Konservelerin pişirme işlemi uygulanarak cam kavanozlarda saklanması gerektiğini belirten Arslan, ürünlerin serin ve karanlık bir ortamda muhafaza edilmesinin önemine dikkat çekti. Açıldıktan sonra tüketilmeye başlanan konservelerin kalan kısmının 1-3 gün içinde buzdolabında saklanarak tüketilmesi gerektiğini vurguladı. Clostridium botulinum tehlikesi Kapaklarında bombeleşme olan konservelerde clostridium botulinum bakterisinin bulunduğunu belirten Arslan, bu bakterinin ürettiği toksinlerin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi. Arslan, “Bu tür bakteriler nedeniyle besin zehirlenmeleri yaşanabilir. Eğer kusma, görme bozukluğu ya da bağırsak fonksiyonlarında değişiklik gibi belirtiler görülürse mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” uyarısında bulundu.