GENEL - 04 Temmuz 2016 Pazartesi 14:38

Baklavaya alternatif ’peynir helvası’

A
A
A
Baklavaya alternatif ’peynir helvası’

Sıcak havada uzun saatler oruçlu kalan bünyeleri bekleyen en büyük sıkıntı, bayramda bolca yiyecek içecek tüketilmesi. Sıcak havalarda, ağır bir tatlı türü olan baklavayı istemeyenlerin tercihi peynir helvası oluyor.
Bayramların vazgeçilmesi baklava, bu bayram da uzun ve sıcak Ramazan günlerinin ardından bünyeyi en çok yoracak yiyeceklerin başında geliyor. Uzmanlar, Ramazanın ardından yiyecek ve içecek tüketiminde dikkatli olunmasını tavsiye ederken, bazı vatandaşlar, baklava yerine Çanakkale’nin meşhur peynir helvasını tercih ediyor. Baklavaya nazaran daha hafif olan peynir helvası, sıcak havalarda dondurma ile de servis edilebildiğinden, daha cazip geliyor.
30 yıllık peynir helvası ustası Murat Akkol, peynir helvasının yaz mevsiminde daha çok tercih edildiğini söyledi. Günlük taze peynirden yapılan peynir helvasına turistlerin de büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Akkol, "Peynir helvasını, günlük taze peynirden yapıyoruz. Peyniri de kendimiz yapıyoruz. İçerisinde sadece yumurtanın sarısı, peynir artı irmikle pişirilir. En son onun sıcaklığına şeker verilir. Günlük taze peynirden yapıldığı için baklavaya falan nazaran biraz hafif olur. Yazın dondurmalı çok güzel olur, özellikle müşteriler çok beğenirler. Baklava yazın biraz daha ağır olur. Peynir helvası günlük taze peynirden yapıldığı için yazın hafif olduğundan yazın peynir helvası daha çok tercih edilir. Şehir dışından gelen yerli turistlerimize satışlarımız daha çok oluyor. Normalde bayramda yüzde yüzden daha fazla artış olur. Bu bayram bakacağız. Tam net bir şey yok. Herkesin damak tadı vardır. Ama çoğunluğun bana sorarsan, baklavaya göre hafiflik açısından peynir helvası daha hafiftir" dedi.
Peynir helvasının yapılışı hakkında da bilgi veren Akkol, "Ona şuruplu tatlı buna şeker konularak yapılır. O zaman biraz daha hafif olur. Daha az şeker oranı var. Peynir helvasında bulunan yağ kesinlikle kendi yağıdır, kesinlikle dışarıdan yağ girmez. 1 kilo peynire yaklaşık 180 gram irmik girer. Sadece peyniri katılaştırmak için. En son pişirdikten sonra toz olarak şekerini katarız. Bir postayı tamamen yedirdikten sonra ikinci postaya geçeriz. Peynir helvası normal hamurdan yapılmadığı için kilo anlamında pek bir zararı olmaz. Mesela baklava falan yapabilir. Yağ oranı düşüktür. Ortalama peynir yağı. Gönül rahatlığıyla yiyebilirler. Üzerine dondurma tavsiye edilir. Sıcak yaz günlerinde peynir helvasını yüzde doksan dondurmalı tercih ederler" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atamalar Resmi Gazete’de Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile birlikte, Güney Afrika nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine Çok Taraflı İlişkiler Genel Müdürü Kezban Nilvana Darama Yıldırımgeç, Sierra Leone Cumhuriyeti nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği’ne Enerji ve Çok Taraflı Ulaştırma Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Burak Rende, Güney Sudan Cumhuriyeti nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine Protokol Genel Müdür Yardımcısı Metin Ergin, Sırbistan Cumhuriyeti nezdinde ise Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine İkili İlişkiler Genel Müdürü İlhan Saygılı atandı. Resmi Gazete’de yer alan karara göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nda açık bulunan Sosyal Yardımlar Genel Müdür Yardımcılığına Mehmet Safa Koçi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda açık bulunan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcılığına İş Müfettişi Erhan Taylan atandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda ise bazı üst kademe kamu yöneticileri görevden alındı. Yerlerine ise Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü 1.Hukuk Müşavirliğine Murat Demir, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. Genel Müdür Yardımcılığına Selçuk Advan ve Mithat Aydın, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü 1. Hukuk Müşavirliğine Devran Ünlü, Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Üyeliklerine Zafer Benli ve Mithat Yüksel ve Türkiye Taşkömürü Kurumu Yönetim Kurulu Üyeliğine Halil Yılmaz atandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda ise 17 adet Vergi Başmüfettişi ve 2 adet Vergi Müfettişi ataması yapıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nda Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Metin Türker ve 14. Bölge Müdürü Mustafa Şentürk görevden alınırken 2. Bölge Müdürlüğü’ne 3. Bölge Müdürü Hacı Ahmet Çiçek, 9. Bölge Müdürlüğü’ne 8. Bölge Müdürü Gültekin Aksan ve 14. Bölge Müdürlüğü’ne Melikunnas Özkaya atandı. Sağlık Bakanlığı’nda ise Sağlık Yatırımları Genel Müdürü Rıza Uçan görevden alındı ve yerine Mehmet Fidan getirildi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığında açık bulunan 6 bölgenin Liman Başkanlıklarına atamalar gerçekleştirilirken Ticaret Bakanlığında ise 13 Ticaret Başmüfettişi ve 1 Ticaret Müfettişi ataması yapıldı. Ayrıca karar ile birlikte Helal Akreditasyon Kurumunda Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Zafer Soylu ve Genel Sekreterliğe Mustafa Süleyman Beşli getirildi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı 1. Hukuk Müşavirliğine ise Nergis Sağlık atandı.
Kütahya Kütahya’da "Helal Gıda ve Boykot" konulu konferans Kütahya’da, Sivil Toplum Kuruluşları Dayanışma Platformu (KÜSİDAP) tarafından, "Boykot ve Helal Gıda" konulu konferans düzenlendi. Konferansa Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Öğretim Üyesi Dr. İdris Tüzün ve Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) Genel Müdürü Gıda Mühendisi Hayreddin İşbilir, konuşmacı olarak katıldı. Dr. İdris Tüzün, konuşmasında, helal lokmanın maddi ve manevi hayatımıza tesirlerinden bahsetti. Tüzün, "Gerçekleri görüp, kendimize bir çeki düzen vermemiz lazım. Yememizle, içmemizle, helale dikkat etmemiz lazım. Aldığımız şeylerin helal olması gerekiyor; yoksa manen zarar görürüz. Eskiden ordular şehirleri, kaleleri fethederdi, değil mi? Ama günümüzde manevi fetihler ve işgaller var. Özellikle gıda konusunda Türkiye tamamen işgal edilmiş durumda, Yahudi sermayesi tarafından kuşatılmış. Daha kötüsü ise, beyinlerin işgal altında olması. Bizim bir çeki düzen vermeye başlamamız lazım. Öncelikle, kendimizi nefsani arzulardan arındırmamız gerekiyor. Aile hayatımıza bir ihsan duyarlılığı kazandırmamız lazım. Türkiye Müslüman, ama helal ve haram noktasında ne kadar dikkat ediyoruz?. Bizim organize bir şekilde, Müslümanlar olarak toplumdaki ahlaksızlıklarla ve haramlarla mücadele etmemiz gerekiyor" diye konuştu. Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği Genel Müdürü Hayreddin İşbilir, boykotun artık imanı bir mesele olduğunu dile getirdi. İşbilir, "Bugün Türkiye’ye yılda 4 bin tane katkı maddesi giriyor. Bu gıda maddesi. Bir de kozmatikte kullunalın katkı maddesi var. Bu da 8 bin civarında. Boykot bir imani meseledir" diye konuştu. Konferans sonrası Tüzün’e, Kütahya Sivil Toplum Kuruluşları Dayanışma Platformu (KÜSİDAP) Başkanı Ülfet Balon, İşbilir’e de AK Parti Kütahya Milletvekili İsmail Çağlar Bayırcı tarafından hediye takdim edildi.