EKONOMİ - 13 Nisan 2025 Pazar 10:01

Türkiye, asansör ihracatında dünyada 5’inci sırada

A
A
A
Türkiye, asansör ihracatında dünyada 5’inci sırada

Dünyada asansör ihracatında İspanya ile 5’inci sırayı paylaşan Türkiye, son 5 yılda 1 milyar 770 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yaşanan asansör kazalarına değinen Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu (TASFED) Başkanı Cem Bozdağ ise, çok basit kabin ve karşı ağırlığa takılan bir parça sayesinde bir takım kazaların önüne geçebileceğini söyledi.


İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) üyeleri, HAS Asansör’ün ev sahipliğinde bir araya geldi. Ayrıca kuruluşunun 45’inci yılını kutlayan HAS Asansör, kendi fabrikasının üretim hattını, yüklenici ve iş insanlarına gezdirdi. Yoğun katılımın olduğu toplantıda konuşan Türkiye Asansör Sanayicileri Federasyonu (TASFED) Başkanı Cem Bozdağ, Türkiye’nin ihracat sıralamasında dünyada İspanya ile 5’inci sırayı paylaştığını söyledi. Bozdağ, "Ticaret Bakanlığı verilerine göre son 5 yılda yurt dışından Türkiye’ye getirilen ithal malzeme tutarı 584 milyon dolar olurken, bu 584 milyon doların çoğu uluslararası sermayeli firmaların paket olarak Çin’den getirdiği malzeme tutarıdır. Son 5 yılda 1 milyar 770 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirmişiz. Yani 5 yılda yaklaşık 1.2 milyar dolar ihracat fazlası veren bir sektörüz. Dünya üzerinde ihracat sıralamasında İspanya’yla beraber 5’inci sıradayız. Sanayi Bakanlığı da asansörü, stratejik sektörler bölümüne aldı. Biz stratejik bir sektörüz. İhracat fazlası veren bir sektörüz. Bu ihracat fazlamız günden güne büyüyor. Hiçbir ithal malzeme kullanmadan yerli ve milli üretimle asansör yapıyor. Bununla kalmayıp ülke ekonomisine ithalat ve ihracat dengesine katkı sağlıyoruz" ifadelerini kullandı.


"Asansör kazalarının önüne basit bir parça ile geçilebilir"


Asansöre takılan bir parça ile birçok kazanın önüne geçileceğini ifade eden Bozdağ, "Acil durum kılavuzu dediğimiz bir parça var. Çok basit kabin ve karşı ağırlığa takılan bir parçadır. O basit parça sayesinde bir takım kazaların önüne geçebiliyoruz. Asansör kabinleri en alt katta olduğu için kabinler deprem esnasında pek bir sıkıntı hissetmiyor. Ama karşı ağırlık en yukarıda olduğu ve salınım orada çok fazla olduğu için oradaki patenleri kırabiliyor. Bunu kırması durumunda da boşta kalan karşı ağırlık içindeki ağırlıklarla beraber kabin üzerine düşebiliyor. Asansörün bu durumda çalıştırılmaması gerekiyor. Sismik durumlar için tüm yüklenici arkadaşlarımızın yangın sensörü uçlarını asansör makine dairesine getirmesi gerekiyor" dedi.


"7 kıtaya proje ihraç ediyoruz"


HAS Asansörün 45 yıldır sektörde olduğunu söyleyen HAS Asansör CEO’su Pakize Kuşku, "Projelerinizde yük olan değil, değer katan çözüm ortağınız olmak için bulunuyoruz. Asansör sizlere yük olmamalı, asansör yük taşımalı. 45 yıldır bu sektördeyiz. Ancak bizim için önemli olan bu geçmişin uzunluğu değil taşıdığı anlamdır. Bu süre zarfında dünya genelinde 100 binden fazla paket asansör, 7 kıtada projeler ve Türkiye’nin en büyük asansör firması olarak sektöre yön veren sayısız uygulama ile büyüyor ve gelişiyoruz" diye konuştu.


"89 ülkeye Bursa’dan asansör ihraç ediyoruz"


HAS Asansör’ün yıllık 3 bin 250 adet üretim yaparak ürünlerini 89 ülkeye gönderdiğini söyleyen Ar-Ge Müdür Yardımcısı Şamil Çahal, "Bunların başında Avrupa Birliği ülkeleri ardından Rusya, Ortadoğu, Kanada ve Güney Amerika’ya kadar sevkiyatımızı gerçekleştiriyoruz. Tabii bunları yaparken ülkelerin benimsemiş olduğu normları ve standartların hepsini teker teker inceliyoruz. Uzman mühendis kadromuzla beraber değişmesi ve eklenmesi gereken veya çıkarılması gereken sistemlerle ilgili aksiyonları alarak Türk ihracatına elimizden gelen katkıları sağlıyoruz" şeklinde konuştu.


Uluslararası firmaların oluşturulması gerektiğini vurgulayan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Demir, "HAS Asansör, 80 ülkeye ihracat yapan aynı zamanda Türkiye’de ilk asansör Ar-Ge bölümünü gerçekleştiren bir firma. Gurur duyduğumuz bir firma. Bu firmaların sayısı inşallah her sektörde artar. Filistin’de bir zulüm var ve buna müdahale edilmiyor. Ekonomik güçlerden dolayı müdahale edilmiyor. Bizim bunlara müdahale edebilmemiz için ülke olarak çok güçlü olmamız gerekiyor. Bu yüzden güçlü firmalara ihtiyacımız var. Dolayısıyla bu şekildeki firmalara elimizden geldiği kadarıyla biz destek vermeye çalışacağız. Aramızdan uluslararası firmalar çıkarmak zorundayız. Çünkü bu sistemin başka türlü devam etme şansı yok. Kısa süre içerisinde bir ticaret savaşı başladı. Bu ticaret savaşında üretimin ne kadar önemli olduğu bir kez daha görüldü. Siz istediğiniz kadar güçlü olun, üretmediğiniz takdirde belirli bir noktadan sonra birilerine mahkum olmak zorundasınız. Bizim de üretim yapmamız lazım. Uluslararası firmalar oluşturmamız lazım. Bunun içinde dayanışma lazım" dedi.


HAS Asansör Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Sebahattin Şekerci ise, "Çalışanlarımız bu işi aldı ve çok güzel ilerletiyor. Bundan sonraki işlerin daha güzel olacağını düşünüyorum" diye konuştu.


HAS Asansörün Kestel ilçesi için çok önemli bir marka olduğunu ifade eden Kestel Belediye Başkanı Ferhat Erol, "Vizyon bir firma haline gelen bir firma oldu. Nice 45 yıllara diyorum. Bu tip buluşmaların çok önemli olduğunu belirtmek istiyorum" şeklinde konuştu.


Konuşmaların sonunda destek veren kurumlara plaket takdim ederken, HAS Asansör Firmasına uzun yıllar hizmet edenlere de başarı belgesi verildi. 45 yılı geride bırakan firma adına pasta kesildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Yaşlı adam kendisine saldıran köpeği vurdu Antalya’da yaşlı bir adam, kendisine saldıran işletmenin 12 yıldır bakımını yaptığı köpeğe tabancayla ateş etti. Polis merkezine götürülen yaşlı adam ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakılırken, 2 kurşun isabet eden ve kliniğe kaldırılan köpek telef oldu. Antalya’nın Muratpaşa ilçesi Çağlayan Mahallesi 2049 sokak üzerinde önceki gün meydana gelen olayda, isminin M.K. (83) olduğu olduğu öğrenilen yaşlı adam, kendisine saldıran bir işletmenin 12 yıldır bakımını yaptığı Lady isimli köpeği silahla vurdu. Vücuduna 2 kurşun isabet eden ve işletme sahibi tarafından özel bir kliniğe götürülerek tedaviye alınan Lady veteriner hekimin tüm müdahalesine rağmen kurtarılamadı. Emekli polis olduğu öğrenilen yaşlı adam polis merkezine götürüldü. M.K. ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Olay Yeri İnceleme ekipleri tarafından olayın yaşandığı yerde yapılan çalışmada çok sayıda mermi kovanına rastlandığı öğrenildi. Öte yandan, yaşlı adamın kendisine saldıran köpeği vurduğu anlar ise güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı. Görüntülerde M.K.’nın işletmenin yan tarafında bulunan köpekten kaçtığı ve daha sonra vurduğu anlar görüldü. 12 yıldır işletme sahipleri bakıyordu Köpeğin vurulma anına şahit olan Burak Şerif balcı isimli vatandaş, "Stüdyoda otururken bir ses duyduk. İlk başta silah sesi olduğunu anlayamadık. Dışarı çıktığımda bir kez daha silah sıkıldı. Kurşunun yanımdan geçtiğini fark ettim ve sesini duydum. Hemen geri çekildim, arkadaşım ‘Silah sıkıyorlar çıkma’ diye seslendi. Sonra geri çıktığımda yaşlı bir amca köpeği vurmuş, köpek koşarak kanlar içerisinde kaçıyordu. Polise haber verip köpeği hemen veterinere götürdük. Polis ekibi yaşlı amcayı karakola götürdü. Köpeğin vurulduğu köşede 3 mermi kovanı bulundu. Köpeğe 12 yıldır buradaki işletme bakıyordu. Vücuduna iki kurşun isabet etmiş, klinikte tedaviye alındı ama öğle saatlerinde kaybettik" dedi. Hayvan severlerden tepki Lady isimli köpeğin yaşlı adamın silahından çıkan kurşunlar nedeniyle ölümünün ardından hayvan severler olayın yaşandığı yerde toplanarak tepki gösterdi. Mahalle sakinleri ve hayvanseverler adına burada konuşan Özlem Başargil, şahsın cezalandırılması gerektiğini belirterek, "Yıllardır sokakta yaşayan, çevredeki insanların sahiplendiği, sevdiği, birlikte büyüdüğü Lady isimli köpek öldürüldü. Olayın faili olan kişi, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Lady öldürüldü" şeklinde konuştu.
Antalya Alanya’da Aytemiz LPG dolum tesisine ’hayır’ eylemi Antalya’nın Alanya ilçesinde Aytemiz’e ait dolum tesisi kurulmasına karşı mahalle sakinleri eylem düzenledi. Alanya’da Aytemiz firmasına ait LPG dolum ve depolama tesisine tepkiler büyüyor. Uğrak Mahallesi’nde depolama merkezi kurulması ve Yeşilöz Mahallesi sahiline ise depolama gemilerinin yanaşması mahalle sakinlerini ayağa kaldırdı. ÇED raporunun olumlu sonuçlanmasına itiraz eden mahalle sakinleri eylem yaptı. Depolama tesisinin kurulmasının Alanya turizmine olumsuz etki edileceğini söyleyen mahalleli, depolama sisteminin kaldırılması için gerekli başvuruların yapıldığını ve mahkeme sürecinin takipçileri olacaklarını ifade etti. Eyleme destek vermek amacıyla alana gelen Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, "İnanıyorum ki açtığımız davanın karşılığında vicdanlı hakimler var. Burada her siyasi partiye oy vermiş insanlar var ama bu insanların vermiş olduğu oyların sonucunda Alanya’yı yediemin olarak 5 yılına bana emanet ettiler. Kalan süremin içerisinde bu tesisin yapılamaması için elimden ne geliyorsa hukuk içerisinde, resmiyet içerisinde elimden engelleyebilmek için içinde ne geliyorsa ben bunu müdahil olduğumuz davada elimden geleni yaparak hukuk içerisinde engellemek adına uğraşacağım ama en büyük umudum hala vicdanlı hakimlerin olduğuna inanıyorum. Bu mücadeleden asla vazgeçmeyin. Bu mücadeleyi büyüterek devam ettirmemiz lazım. Bunun için Belediye başkanı olarak da elimden gelen ne varsa bugün de buradayım yarın da burada olacağım" dedi. "Mahalleye tehdit" Depolama tesisinin mahalle ve doğa açısından bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Yeşilöz Mahallesi Muhtarı Mehmet Yıldız, "Halkımızı yeterince bilgilendirmeden Alanya’mızda gizlenerek hayata geçirilen bu proje sadece mahallemiz ve Alanya’mız değil, Antalya Körfezi’ni kadar tehdit eder hale gelmiştir. Böylesi tesislerde bir sızıntı, kaçak, kaza yaşanması maalesef kaçınılmaz bir durumdur. Yeşilöz Mahallesi Alanya’nın en güzide, en bakir kıyılarına sahip bölgesidir. Bizim yetkililerden beklentimiz bölgemizin doğasını, tarımını, turizmini göz önünde bulundurarak hiçbir rahat odaklı gücün etkisine girmeden doğru bir imar planı ile mahallemizi Akdeniz’in en güzel turizm bölgesi haline getirmesidir. Tabii ki ülkemizin böyle bir tesise ihtiyacı vardır ancak bizim mahallemiz bu tesis için işaret edilecek en son nokta olmalıdır. Biz mevcut kapasite artışının bırakıp bu tesisin yaşam alanından uzaklaştırılıp başka bir sanayi bölgesini aktarılmasını talep ediyoruz" dedi. Yeşilöz Mahalle sakinlerinden Nuri Koçak, "Yeşilöz’de oturmayan, Aytemiz’in yerinde çalışan zamanında Yeşilözlü gibi gösterilen işçiler zamanında imza toplamışlar. Bu iş temelinden kanunsuz, inşallah bu kanunsuzluklar giderilir. Biz bu tesisin ilerleyen zamanlarda tamamen kaldırılmasını istiyoruz" dedi. Depolama merkezi ve depolama gemilerinin denizde yaşayan canlılara zarar verdiğini belirten çevre gönüllüsü Güldane Şahin, "Doğamız biterse biz biteriz. Doğamız bizim hayat sigortamız" dedi.