GÜNDEM - 25 Ocak 2025 Cumartesi 09:49

Şehadet Camii’nde çökme tehlikesi

A
A
A
Şehadet Camii’nde çökme tehlikesi

Sultan Murat Hüdavendigar’ın Bursa Surları içerisindeki Bey Sarayı karşısına 1365 yılında inşa ettirdiği Şahadet Camii çökme tehlikesiyle karşı karşıya geldi.


Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu üyesi, Bursa Kent Konseyi Tarihi Kültürel Miras Grubu üyesi ve Gönüllü Çevre Müfettişi Ali Turan, son restorasyonda caminin gider kanallarının sağlıklı olarak tesis edilemediği için caminin içerisindeki kubbe bağlantılarındaki duvarların kabardığını, dışarıdaki suyun tahliye edilememesi sebebiyle caminin ciddi anlamda rutubetlendiğini söyledi.


Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün en düşük rakamı teklif eden ancak ehil olmayan firmalara tarihi eser restorasyonlarını yaptırması sebebiyle birçok tamirat sonrası problem yaşandığına dikkat çeken Ali Turan, “Caminin üzerinden aşağıya inen giderleri ecdadımız yıllar önce çok güzel tahliye kanalları inşa ederek çözmüştür. Eserler bu sebeple 7 asırdır ayaktı. Ancak kubbede 7-8 yıl önce yapılan tamiratta giderler tam olarak çalışır halde olmadığından suyun büyük kısmı cami kubbe ve beden duvarlarına gidiyor. Cami içerisinde çok ciddi duvarlardan parça düşmeleri yaşanıyor. Asılan eski hat levhaları bile rutubet sebebiyle çürümeyle karşı karşıya. Onca yapılan tamirata rağmen, yıllardır bu caminin kubbe yağmur suyu giderleri düzgün çalıştırılamadı. Zaman zaman yaprak birikti denilerek kanallar temizlendi. Ancak sağlıklı çalışmayan bir sistem var. Bunun çözümü olmaz ise kubbede çökme yaşanacak" dedi.


Bursa Valiliği ve Vakıflar yetkililerini göreve davet eden Turan, "Özellikle caminin doğu ve batı tarafı çok kötü durumda. Batı taraftaki cami su giderinin, BUSKİ kanalına bağlantısının yapılmadığını tespit ettik. Doğu tarafındaki giderin de kapalı olduğunu öğrendik. Bu durumda iki kubbe ve caminin yükünü taşıyan sütunların içinden geçen giderlerin tıkalı olması ‘dinamik yükü’ 10 kat arttı. Bu da caminin çökme riskini hızlandırdı. Merkezi ve mahalli idareciler de tarihi eserlerin yaşatılması için ilgili ve hassas olmalıdır” şeklinde konuştu.


Kale Camii veya Saray Camii ismi ile Bursa’nın Tophane semtinde Osmanlı Devletinin ilk yıllarında inşa edilen cami, yapıldığında şehrin en büyük camisi idi. Büyük Bursa depreminde, yıkılan cami 1890 Vali Celaleddin Paşa tarafından dönemin zevkine uygun olarak (neorönesans ve neogotik üsluplarda) yenilendi. Günümüzdeki hali, aslının üçte iki oranında küçüğü olarak inşa edildi. İlk inşa edildiğinde Cuma namazı kılınan Ulucami tipinde bir cami idi. I. Murad Han’ın Filibe’de yaptırdığı cami ile aynı plan şemasına sahip olan üç bölümlü ve dokuz kubbeli bina, çok direkli, çok kubbeli ilk halk camisi idi. Günümüzde ana ibadet mekanı, art arda iki kubbe ile örtülüdür, bu mekân eski camiden kalmadır. Ön cephe ve yan duvarlar, 19. yüzyıldaki onarımda yenilendi.


Bursa’nın ilk camilerden olan esere, kale içinde olduğu için ’Kale Camii’, Bey Sarayı’nın karşısında olduğu için ’Saray Camii’ denilmiştir. Kimi kaynaklarda yapının banisi I. Murad’n 1389’da Kosova Savaşı’nda şehit olmasından sonra ’Şehadet Camii’ adını aldığı belirtilir. Başka bir rivayete göre I. Murad Han, vakit namazlarını camide kılmıyordu ve bu durum halkta dedikoduya sebep olduğundan namaz kıldığına şehadet etmesi için bu camiyi yaptırdığı için ismi ’Şehadet Camii’ dönüştü. Cumhuriyetin ilk yıllarında ihtiyaç olmadığı gerekçesiyle ibadete kapatılan cami, uzun yıllar askeri depo olarak kullanıldı. 1946’da Bursa Eski Eserleri Sevenler Kurumu’nun talebi neticesi basit tamirat ile yeniden ibadete açıldı.



Şehadet Camii’nde çökme tehlikesi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli DESOB Başkanı Erbeği; "Rekabeti değil manevi değerleri düşünelim" Ramazan ayı dolayısı ile yerel esnaftan alışveriş yapılmasına dikkat çeken Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Erbeği, Ramazan ayında rekabeti değil manevi değerleri düşünerek yerel esnaftan alışveriş yapılması gerektiğini belirtti. Ramazan ayının başlamasıyla birlikte bereketin yerel esnafları da sevindireceğini belirten Denizli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Ali Erbeği, birlik beraberlik ve dayanışma ayında yerel esnafımızın da ticaretinin canlanacağına dikkat çekti. Ramazan ayında yerel esnafı tercih edilmesi gerektiğini belirten Erbeği "Ramazan ayı birlik ve beraberlik, dayanışma ayıdır. Yerel esnaflarımızda Ramazan ayı bereketi ile işlerinde, emeklerinde hizmetlerinde vatandaşlarımızın tercihi ile bereketli bir dönem geçireceğine inanıyoruz. Rekabet ortamının yoğun olduğu bu günlerde bizler vatandaşlarımızdan özellikle içinde bulunduğumuz Ramazan ayının hürmetine, manevi değerlerimize sahip çıkılmasını istiyoruz. Ucuz ve kampanyalar adı altında ezilen yerel esnafa, manevi değerleri düşünerek sahip çıkmalıyız" "Mahalle esnaflarımız bizim ailemizdir" diyen Başkan Erbeği; "İyi günde kötü günde mahalle esnaflarımız müşterilerini yalnız bırakmaz. Bu sadece bir ticaret değil, bir birini kalkındırma vesilesidir. Karşılıklı olarak işini görmek, dostluk kurma ve aile olmayı yerel esnaflarımız sayesinde sağlarız. Bunun değerini de böyle önemli aylarımızda mübarek günlerimizde taçlandırırız. Yerel esnafımız mahallemizde ki o iş yerlerimiz her zaman ayakta kalmalı, çalışmalı bizlerin yanında olmalı. Yavaş yavaş yok olan mesleklerimiz ile kapanan iş yerlerinin eksikliğini her zaman görüyoruz ve hissediyoruz. Bu sebeple bu mübarek günlerde manevi değerleri ön planda tutup alışverişlerimizde yerel esnaflarımızı tercih etmeliyiz. Bu vesile ile Ramazan ayımızın tüm esnaf camiamıza ve Denizli halkımıza sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini ve Ramazan Bayramımıza kavuşmayı nasip etmesini dilerim" diye konuştu.
Bursa Bursa caddeleri ‘Ramazan’ için süslendi Bursa Büyükşehir Belediyesi, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, Setbaşı, Gökdere, Fomara, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı, Hanlar Bölgesi ve Teleferik Meydanı gibi yoğun yaya ve araç trafiğine sahip noktaları Ramazan ayına özel mahyalarla süsledi. Bursa’da Ramazan ayına özel dolu dolu programlar hazırlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, kentin farklı noktalarını da mahyalarla süsledi. Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından kentin en işlek noktalarına LED teknolojisi ile üretilen Ramazan mahyaları yerleştirildi. ‘Hoş geldin Ya Şehr-i Ramazan’ yazılı mahyalar, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, Setbaşı, Gökdere, Fomara, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı, Hanlar Bölgesi ve Teleferik Meydanı gibi yoğun yaya ve araç trafiğine sahip noktalarda konumlandırıldı. Özel tasarımlı mahyalar, Ramazan ayı boyunca vatandaşlara şölen yaşatacak. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Ramazan ayının ruhuna uygun bir şekilde yaşanması için tüm hazırlıkları tamamladıklarını söyledi. 17 ilçede düzenleyecekleri iftar programlarıyla toplam 144.000 kişiye sıcak yemek ulaştıracaklarını, 15 noktada her gün 5.500 iftariyelik dağıtacaklarını belirten Başkan Mustafa Bozbey, "Yıldırım ve Kültürpark’ta düzenleyeceğimiz birçok etkinlikle Ramazan’ın manevi atmosferini hep birlikte yaşayacağız. Bunların yanında kentimizin farklı noktalarını da LED teknolojisi ile üretilen Ramazan mahyalarıyla süsledik. Bursa’nın siluetine Ramazan ayına özgü zarif ve anlamlı bir dokunuş kazandırdık. Bu mübarek ayın, birlik ve beraberliğimizi güçlendirmesini temenni ediyor, tüm hemşehrilerime hayırlı olmasını diliyorum" dedi.
Denizli Başkan Çavuşoğlu; "Ramazan, paylaşmanın ve dayanışmanın ayıdır" Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, Ramazan-ı Şerif dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak tüm Denizlililerin Ramazan ayını kutladı. Başkan Çavuşoğlu, mesajında birlik, beraberlik, paylaşma ve dayanışma vurgusu yaparak, Ramazan’ın manevi ikliminin tüm gönüllerde huzur, sevgi ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi temennisinde bulundu. Başkan Çavuşoğlu, Ramazan ayının manevi değerlerine dikkat çekerek, "Ramazan, sadece oruç tutmak değil; yardımlaşmanın, dayanışmanın, ihtiyaç sahiplerine el uzatmanın ve gönüllerimizi birleştirmenin en güzel zamanıdır. Bu mübarek ayda, sofralarımızı paylaşarak, gönüllerimizi birleştirerek, birlik ve beraberlik içinde Ramazan’ın bereketini hep birlikte yaşayalım. Denizli olarak, her zaman olduğu gibi bu mübarek ayda da dayanışmamızı ve kardeşliğimizi en güçlü şekilde göstereceğimize inanıyorum. Bu güzel ayın, şehrimize ve ülkemize huzur ile barış getirmesini temenni ediyorum" ifadelerini kullandı. Denizli’de ramazan boyunca dayanışma ve yardımlaşma seferberliği Denizli Büyükşehir Belediyesi olarak, Ramazan ayı boyunca ihtiyaç sahiplerine destek olmaya devam edeceklerini belirten Başkan Çavuşoğlu, şu açıklamalarda bulundu: "Belediyemiz, ramazanın bereketini tüm hemşehrilerimizle paylaşmak için sosyal destek çalışmalarını sürdürecektir. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımız için ramazan ayı boyunca 20 bin ailemize 750 liralık yardımımızın yanı sıra gıda kolisi yardımlarımız devam ederken, ramazanın kültürel ve manevi iklimine uygun çeşitli etkinliklerle halkımızı bir araya getireceğiz." Son olarak tüm Denizlililerin ramazan ayını kutlayan Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu, sağlık, huzur ve bereket dolu bir Ramazan geçirilmesi dileğinde bulundu.