GÜNDEM - 17 Mart 2025 Pazartesi 11:15

Ramazan ve bayram denetimleri devam ediyor

A
A
A
Ramazan ve bayram denetimleri devam ediyor

Ramazan ayı ve bayram öncesi denetimleri sıklaştıran Ticaret Bakanlığı ekipleri Bursa’da 76 günde bin 21 işletmede 392 bin ürün denetledi, yaklaşık 3 milyon 883 bin lira idari para cezası kesti.


Bursa’da market raflarındaki fiyat etiketlerini kontrol eden ekipler, kasalarda ise fiş ile fiyat karşılaştırması yaptı. Ekmeğin gramajından, ürünlerin son kullanma tarihine kadar kontrol yapan ekipler, her ürünü tek tek inceledi. Raflarda fiyat etiketi olmayan ürün ile etiket ve kasa fiyatında uyuşmazlık varsa her bir aykırılık için 3 bin 166 lira idari para cezası uygulandı.


Denetimlerin Ramazan Bayramı sebebiyle daha da sıklaştırıldığını ifade eden Ticaret Bakanlığı Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Arslanlar, "Marketlerde Ramazan Bayramının yaklaşması sebebiyle fırsattan istifade etmek suretiyle başta temel gıda ve ihtiyaç maddeleri olmak üzere ürünlerin fiyatlarının haksız yere artırılıp artırılmadığını kontrol ediyoruz. Haklı bir gerekçeye dayanmaksızın fiyat artışlarını gerçekleştirenlere ’Haksız Fiyat Artışı’ tutanağı düzenleyerek son 3 aylık alış faturalarını da istiyoruz. Bakanlığımız fahiş fiyat artışı yapanlara 143 bin 930 liradan 1 milyon 439 bin 300 liraya kadar idari para cezası uygulayabiliyor. Diğer taraftan kafe ve restoranlarda ise giriş kapılarında menü listesinin olup olmadığını ve masalarda yer alması gereken menü listesinin olup olmadığını kontrol ediyoruz. Menü ve fiyat listelerinin bulunmaması halinde her bir ürün için yine İl Müdürlüğü olarak ürün başına 3 bin 166 lira idari para cezası uyguluyoruz" dedi.


"Bursa’da 76 günde 3 milyon 883 bin lira ceza"


Bursa’da 2025 yılının başından bugüne kadar yapılan denetimleri değerlendiren İsmail Arslanlar, "Bugüne kadar, yaklaşık 1 bin 21 işletmede 392 bin civarı ürün denetlendi. Yaklaşık 3 milyon 883 bin lira idari para cezası uygulandı. Bu cezalara bakanlığımızın kestiği ’Haksız Fiyat Artışı’ cezaları dahil değildir" diye konuştu.



Ramazan ve bayram denetimleri devam ediyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük UNESCO kenti Safranbolu’ya ziyaretçi akını Ramazan ayında sessiz günler geçiren UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Karabük’ün Safranbolu ilçesi, bayram ile yerli ve yabancı turist akınına uğrarken esnafın da yüzünü güldürdü. "Osmanlı’nın parmak izi", "Açık hava müzesi", "En iyi korunan kent" ve "Korumanın başkenti" gibi ünvanlarla anılan Karabük’ün Safranbolu ilçesi Ramazan Bayramında yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. 18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında yapılan evleri ve Arnavut kaldırımlarıyla misafirlerine tarihte yolculuğa çıkaran Osmanlı kenti, Cinci Han ve hamam, Kent Tarihi Müzesi, Saat Kulesi, İzzet Mehmet Paşa ve Köprülü Mehmet Paşa camileri, Hıdırlık Tepesi, Cem Seyir Terası, İncekaya Su Kemeri ve kanyonu gibi yapılarıyla misafirlerine keyifli bir tatil sunuyor. Ramazan Bayramı yoğunluğu esnafın da yüzünü güldürdü. Nurhayat Yüksel adlı esnaf, Ramazan Bayramı’nın çok güzel geçtiğini belirterek, şu anda turizm alanında yoğunluğun en çok yaşandığı ilçelerden birinin Safranbolu olduğunu ifade etti. Ramazan ayının çok sessiz geçtiğini anlatan Yüksel, "Şu an ise her yer ana baba günü. Esnaf çok güzel nefes aldı. Böylece sezon açılmış oldu. İnşallah böyle de devam eder" dedi. Eşinin memleketi dolayısıyla Ramazan Bayramını Karabük’te geçiren Murat Özbek de sıklıkla ilçeye geldiğini aktararak, ilçedeki en yoğun günlerden birini gördüğünü söyledi. UNESCO tescilli çilingir ustası Hüseyin Özdemir, Ramazan ayında ilçede durgunluk yaşandığını dile getirerek, "Bayramla birlikte herkes bereketlenip rızıklanmış oldu" dedi.