KÜLTÜR SANAT - 13 Kasım 2024 Çarşamba 14:16

Maksim Gorki’nin eserlerine ve hayatına bakış

A
A
A
Maksim Gorki’nin eserlerine ve hayatına bakış

Osmangazi Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Maksim Gorki Romanlarında Yoksulluğun Sosyolojik Tahlili etkinliği kapsamında Sosyolog Mürvet Özçelik Doğan ile Tarihçi İsmail Taha Bilici, katılımcılarla birlikte sınıf mücadelesi, toplumsal adalet ve yoksulluğun birey ile toplum üzerindeki etkilerini inceledi.


Osmangazi Gösteri Merkezi’nde gerçekleşen programda Sosyolog Mürvet Özçelik Doğan, Maksim Gorki’nin romanlarında ve tiyatro oyunlarında, Rus toplumunun portresini ortaya koyduğunu belirtti. 1868’de Novgorod’da doğan Gorki’nin ‘Toplumcu Gerçekçilik’ akımının öncülerinden olduğunu söyleyen Doğan, “Yoksul bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Gorki, anneannesi ve büyükbabası tarafından büyütülmüştür. Çocuk yaşta çalışmaya başlayan Maksim Gorki, işçilerin sorunlarını bizzat yaşayarak öğrenmiştir. Asıl adı Aleksey Maksimoviç Peşkov olan sanatçı, yoksullukla ve acıyla dolu bir hayat sürdüğü için Rusça’da ‘acı’ anlamına gelen ‘Gorki’ takma adını almıştır” dedi.


Maksim Gorki’nin güçlü sözler sevdiğini vurgulayan Tarihçi İsmail Taha Bilici de, “Gorki’nin en büyük özelliği işçi sınıfının sorunlarını başarıyla dile getirmesidir. ‘Ana’, ‘Ekmeğimi Kazanırken’ ve ‘Klim Samgin’in Hayatı’ sanatçının en ünlü romanları arasındadır. Bunun yanı sıra ‘Ayaktakımı Arasında’, ‘Küçük Burjuvalar’ ile ‘Güneşin Çocukları’ eserleri, dünyanın dört bir köşesinde sahnelenmiş tiyatro oyunlarıdır. Sovyetler Birliği’nde Komünist Akademi’nin Gorki’yi proleter yazar olarak kabul etmesi üzerine sanatçıya önce Sovyetler Birliği’nin en değerli ödülü olan Lenin Madalyası verilirken, ardından Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komite üyeliğine seçildi. Ancak Gorki’nin Sovyet devlet yazarına dönüştürülmesi onun saygınlığına son derece zarar verdi. Daha sonra Gorki, Bolşevik çizgiye dönüş yaptı. Uzun yıllar Sovyetler Birliği dışındaki ülkelerde yaşayan yazar, 18 Haziran 1936’da da Moskova’da öldü” diye konuştu.


Program sonunda katılımcılar ise söyleşi hakkında görüşlerini paylaşarak, Maksim Gorki’nin düşüncülerini günümüz ile ilişkilendirdi.



Maksim Gorki’nin eserlerine ve hayatına bakış

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale "Abla yapma" sözleri cezadan kurtaramadı Kırıkkale’nin Yahşihan ilçesinde yılbaşı öncesi yapılan asayiş ve trafik denetimlerinde, kasksız bir motosiklet sürücüsüne 690 lira para cezası kesildi. Ceza işlemi sırasında sürücünün, "Abla yapma işte ceza niye yazıyorsun, onu ben ödüyorum" sözleri dikkat çekti. Kırıkkale İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri, kent genelinde yılbaşı öncesi asayiş ve trafik güvenliğini sağlamak amacıyla denetimlerini sürdürüyor. Vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlamak için yapılan "şok" uygulamalarla hem trafik düzeni hem de asayiş kontrolleri sağlanıyor. Üniversite öğrencilerinin yoğun olarak bulunduğu Yahşihan ilçesinde de denetimler geniş kapsamlı şekilde gerçekleştirildi. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince, uygulama noktalarında araçları durdurarak sürücü ve yolcuların GBT kontrolleri yapıldı. Denetimlerde ticari taksiler detaylı incelemeye alınırken, sürücülere de alkol testi yapılarak trafik güvenliği ön planda tutuldu. Motosiklet sürücüsü Y.E.B.’ye kasksız şekilde araç kullandığı için 690 Türk Lirası para cezası uygulandı. Polisin ceza işlemi sırasında sürücünün, "Abla yapma işte ceza niye yazıyorsun, onu ben ödüyorum" sözleri dikkat çekti. Yahşihan Kaymakamı Ender Faruk Uzunoğlu da denetim noktalarını ziyaret ederek, İlçe Emniyet Müdürü Turhan Alataş’tan denetimler hakkında bilgi aldı. Görevi başındaki polis ekiplerine kolaylıklar dileyen kaymakam Uzunoğlu, yılbaşı öncesinde vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla denetimlerin kararlılıkla devam edeceğini belirtti.