EKONOMİ - 05 Ekim 2024 Cumartesi 12:00

İnegöl’de Küçükbaş Hayvancılık Festivali başladı

A
A
A
İnegöl’de Küçükbaş Hayvancılık Festivali başladı

İnegöl Belediyesi’nin bu yıl 4’üncüsünü düzenlediği Küçükbaş Hayvancılık Festivali Cuma günü başladı. 3 gün sürecek organizasyonda 35 firma, 60 yetiştirici ve 200 adet kafesli tavuk yetiştiricisi bulunuyor. Seminerler, Irklar Arası Damızlık Koç Güzellik Yarışması ve Uluslararası Yerli Tavuk Irkları Yarışması ile dolu dolu geçen festivalde yurt dışından da 5 ülkeden üreticiler yer alıyor.


İnegöl’ün tarım ve hayvancılık alanında gelişimini sağlamak ve bu alanda hem üretimi güçlendirmek hem de İnegöl’ün bölgeye has koyun ırkı olan İnegöl Kıvırcığını ulusal ve uluslararası arenada tanıtmak adına İnegöl Belediyesi tarafından bu yıl 4’üncüsü düzenlenen Küçükbaş Hayvancılık Festivali Cuma günü başladı. 3 gün sürecek organizasyon Alanyurt bölgesi Salı Pazarı alanında gerçekleştirilirken, bu yıl festivalde; 35 firma, 60 yetiştirici ve 200 adet kafesli tavuk yetiştiricisi ile beraber Fransa, Slovakya, Macaristan, Kıbrıs ve Bulgaristan’dan üreticiler yer alıyor.


Her günü dolu dolu planlanan ve özellikle eğitim ve seminerlerle üreticilerin gelişimine katkı koymayı hedefleyen festivalin açılış günü büyük bir coşku ve heyecana sahne oldu. İnegöl ve Bursa protokolünün katılımlarıyla açılışı yapılan festivalde, İnegöl Belediyesi halk dansları topluluğu gösterileriyle festivale renk kattı.


Hayvancılıkla uğraşanların artmasını ve profesyonelleşmesini istiyoruz


Festivale konuşan İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban konuşmasına 4 Ekim tarihinin aynı zamanda Hayvanları Koruma Günü olduğunu hatırlatarak başladı. Sadece korumak değil, aynı zamanda üretimleri geliştirmek, bu alandan ülkemiz ve şehirlerimiz adına daha fazla faydalar üretmek istediklerini söyleyen Başkan Taban, “İnegöl deyince biz belki öncelikle sanayisini, turizmini, tarımını konuşuyoruz ancak sanayinin daha baskın olduğunu İnegöl için ifade ediyoruz. Sanayimiz kendi mecrasında ilerliyor. Bizler de desteklemeye devam ediyoruz. Ancak burada ülkemiz adına da kıymetli olan, tüm dünya adına kıymetli olan tarım ve hayvancılığın devamlılığını arzu ediyoruz. Bu alanda uğraş verenlerin artmasını, profesyonelleşmesini istiyoruz. Tüketicilerimizin de bundan doğal olarak faydalanmasını arzu ediyoruz. Bu düşünceyle bu yıl 4’üncüsünü gerçekleştirdiğimiz Küçükbaş Hayvancılık Festivalimizde de çok değerli katılımcılarımız var aramızda. Başta akademisyenlerimiz olmak üzere; küçükbaş hayvancılık sektörü temsilcilerimiz, bu alanda hizmet eden firmalarımız, yurt içi ve yurt dışından çiftliklerimiz aramızdalar” diye konuştu.


İnegöl’de 64 bin küçükbaş, 17 bin büyükbaş hayvan var


İnegöl Kıvırcığına ilişkin de konuşan Başkan Taban, şöyle devam etti: “İnegöl’ümüzde bir kıvırcık ırkımız var. Biz de İnegöl Kıvırcığını ulusal ve uluslararası alanda tanıtmayı, ırkın yaygınlaşmasını sağlamayı arzu ediyoruz. İnegöl’ümüzde 64 bin dolayında küçükbaş hayvan, 17 bin dolayında da büyükbaş hayvan bulunmakta. Bu organizasyonlarla bizler de küçükbaş hayvancılığın daha fazla gelişmesini arzu ediyoruz. Bu festivalle biz üreticilerimize yeni bilgiler katmak, gelişen teknolojileri onlarla buluşturmak, yeni yöntemlerle ilgili konunun uzmanları tarafından bilgi sahibi olmalarını sağlamak, sektör paydaşlarını bir araya getirmek ve ulusal ve uluslararası alanda yer almalarını istiyoruz. Küçükbaş hayvancılık sektöründe ülke genelinde kaliteli damızlık üretiminin artmasına katkı sağlamak istiyoruz. Dolayısıyla ülkemiz için bir değer olan hayvancılığın sürdürülebilir olmasını arzu ediyoruz. Yaptığımız ilk 3 festival sonucunda şehrimizde yeni çeşit damızlıkların arttığını gözlemledik. Yine İnegöl özelinde küçükbaş hayvancılıkta bir artışın da söz konusu olduğunu görüyoruz. Her şeyden önce üreticilerimiz burada ulusal ve uluslararası sektör temsilcileriyle buluşup kendilerini geliştiriyorlar. Bu gelişim ülkemiz hayvancılığına da katkı sağlamış oluyor. Bu yıl festivalimizde 35 firma, 60 yetiştirici ve 200 adet kafesli tavuk yetiştiricisi bulunuyor. Ayrıca organizasyon kapsamında Irklar Arası Damızlık Koç Güzellik Yarışması yapılacak. Geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz Uluslararası Yerli Tavuk Irkları Yarışması da festivalimiz içerisinde kendine yer bulacak. Farklı üniversitelerden değerli akademisyenlerimiz 3 gün boyunca aramızda olacaklar. Farklı ülkelerden de katılımcılar aramızda olacak. Fransa, Slovakya, Macaristan, Kıbrıs ve Bulgaristan’dan üreticilerimiz festivalimize katılacak. Festivalimizin hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.”


Konuşmaların ardından kurdele kesimiyle Küçükbaş Hayvancılık Festivalinin açılışı gerçekleştirildi. Akabinde protokol üyeleri stantları gezerek festival alanında incelemelerde bulundu.



İnegöl’de Küçükbaş Hayvancılık Festivali başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsunlu çocuklar Filistinli kardeşleri için resim çizdi SAMSUN (İHA) – Samsun’da çocuklar ve yetişkinler İsrail’in Filistin’e karşı yaptığı katliamlara tepki göstermek ve farkındalık oluşturmak için resim yaptı. Filistinli Çocuklar İçin Çiz etkinliği Samsun’da Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Etkinliğe 7’den 70’e herkes destek verdi. Birçok etkinliğin yer aldığı programda en dikkat çeken taraf ise resim çizme etkinliği oldu. Küçük büyük her yaştan kişinin katıldığı resim etkinliğinde vatandaşlar Filistin’de yaşanan zulmü kağıda aktararak, farkındalık oluşturmaya çalıştı. Etkinlik hakkında bilgi veren Yetim Vakfı Samsun Koordinatörü Sakine Okudan, “Bugün Filistin katliamlarının 1. yıldönümü. Bu vesile ile Yetim Vakfı olarak 81 ilde eşzamanlı olarak ‘Filistinli Çocuklar İçin Çiz’ etkinliğini gerçekleştiriyoruz. Gün boyunca çocuklar gelip Gazze ve Filistin için resimler çizecekler. Gönüllerindeki çizerek Filistinli kardeşlerinin yanında olduklarını kağıtlara dökecekler. Çizilen tüm resimler genel merkezde toplanacak. Daha sonra da bu resimlerden sergi açılacak” dedi. Katliamın 365. gününde önemli bir farkındalık oluşturduklarını ifade eden Hamdi Yıldız ise “Siyonist İsrail 365 gündür Filistin’de katliam gerçekleştiriyor. Türkiye’nin her bir ilinde duyarlılık gösteren vatandaşlarımız tepkilerini dile getiriyorlar. Samsun’da da Kudüs Platformu gün boyu Filistin’deki bu katliama tepki göstermek, farkındalık oluşturmak için oradaki kardeşleri için çizimlerle tepkilerini dile getiriyorlar” diye konuştu. Programda ayrıca Kudüs ve Filistin’de yaşanan zulmü anlatan birçok farkındalık etkinliği de vatandaşlarla buluşturuldu.
Muş Şeker pancarının tarladan sofraya uzanan tatlı yolculuğu Muş’ta kent ekonomisine 2 milyar 500 milyon TL katkı sağlaması beklenen şeker pancarının tarladan sofraya uzanan tatlı yolculuğu başladı. 3 milyon 570 bin dekar tarım arazisi ile Türkiye’nin üçüncü ekilebilir alanına sahip olan Muş Ovası’nda pancar hasadına başlandı. Bin 711 üreticinin yaklaşık 85 bin dönüm alanda ekimini yaptığı şeker pancarının tarladan sofraya uzanan 2 milyar 500 milyon TL’lik tatlı yolculuğu sürüyor. Çiftçiler tarafından yaklaşık 6 aydır bin bir zahmetle gece gündüz bakımı yapılan pancarların sökümü başladı. Traktör ve kamyonlarla fabrikaya taşınan pancarlar, analizleri yapıldıktan sonra kıyım işleminin yapılması için fabrikaya gönderiliyor. Burada çeşitli işlemlerden geçen şekerpancarı, toz şeker haline getirilerek hijyenik ortamlarda torbalanıp hazır hale getiriliyor. 56 bin ton şeker elde edilmesi beklenen pancardan kent ekonomisine ise 2 milyar 500 milyon lira katkı sağlanması bekleniyor. Şeker Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Turgut Kızılkaya bu yıl bin 711 üreticiyle 58 köyde 85 bin dönüm alanda şeker pancarı ekimi yapıldığını ifade ederek, "Tatlı yolculuğumuz devam ediyor. Şeker pancarlarımızı fabrikaya almaya başladık. Kıyım, arıtma, mayalama ve ambalajlama işlemlerinden sonra şekerlerimiz ambarlarda birikmeye başladı. Günlük ortalama 12 bin ton pancar alımını gerçekleştiriyoruz. Bin 711 üreticiyle 58 köyde 85 bin dönüm alanda şeker pancarı ekimi yapıldı. Bu yıl 450 bin ton pancar işlemeyi hedefliyoruz. 43 bin 660 ton A kotası, 12 bin 500 ton ihraç kayıtlı C şekeri olmak üzere toplamda 56 bin 160 ton şeker elde etmeyi planlıyoruz. Bizim bu üretimimizle çiftçiye ödeyeceğimiz pancar bedeliyle satacağımız şekerle ödeyeceğimiz nakliye bedelinde melas ve küspenin ilin ve ülkenin ekonomisine yaklaşık 2,5 milyar lira katkı sağlayacaktır” dedi. Bağlar Mahallesinde şeker pancarı sökümü yapan Cevat Özdemir isimli çiftçi ise şeker pancarı ekimine nisan ayında başladıklarını belirterek, “Çiftçilik uzaktan bakıldığı gibi kolay bir meslek değil. Çiftçilik genel olarak çok zor. Özelikle şeker pancarı işçiliği zor olan bir meslektir” şeklinde konuştu.
İstanbul Ahmet Nejat Birdevrim’in seramik sanatında geçen 46 yılı ‘Yolculuk’ sergisi ile taçlandı Fatih Belediyesi’nin ev sahipliğinde seramik sanatçısı Ahmet Nejat Bİrdevrim’in, 46 yıllık sanat hayatı boyunca yapmış olduğu eserlerden bir seçki sunan ‘Yolculuk’ sergisi ziyarete açıldı. Seramik sanatçısı Ahmet Nejat Birdevrim’in, sanat hayatındaki 50’inci sergisi olan ‘Yolculuk’ ziyarete açıldı. Fatih Belediyesi Nusret Çolpan Sanat Galerisi’nde açılan sergide, sanatçının 46 yıllık sanat yolculuğu boyunca yapmış olduğu eserlerden bir seçki sunuldu. Geleneksel sanatları günümüz estetiğiyle harmanlayan Birdevrim, sergide özellikle 24 ayar altın ile bezenmiş turkuaz sırla sırlanmış eserlerini ve altın ile süslediği panolarını sanatseverlerle buluşturdu. Sanatçının derin duygularını ve Allah sevgisini toprağa yansıttığı özel eserlerden oluşan sergi, sanatseverler tarafından yoğun ilgi gördü. 1994 yılında Kültür Bakanlığı tarafından, çalışmaları sanat eseri kapsamına giren sanatçı Birdevrim’in sergisi, 4 Ekim - 30 Kasım tarihleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak. “Hocamızın sanat yaşamındaki 50. sergisine ev sahipliği yapıyoruz” Düzenlenen sergide konuşan Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, “Bugün burada, bu güzel sergi için bir araya geldik. Bugün burada olmamızı sağlayan çok kıymetli Ahmet Nejat Birdevrim Hocamız ve değerli eşine, hepinize bugünkü sergi açılışımıza teşriflerinizden dolayı hoş geldiniz diyorum, selamlarımı sunuyorum. Bu, bizim için yeni dönemin ilk sergisi. Geçmiş dönemde de Suriçi’nde samimi bir gayretle şunu yaptığımızı söyleyebilirim; Burasını, tekrar kültür ve sanatın nabzını attığı bir merkeze dönüştürecek bir gayret içerisindeyiz. Bunun için de ilk önce mekan üretimine gayret ettik. Allah’a şükür iki sergi salonu açtık, inşallah yakın bir zamanda da bir sergi salonunu daha Fatih’e kazandırmış olacağız. Yedikule Hisarı’nı aldık ve şu an İstanbul’da yaşayanların sıklıkla kullandığı, çok nezih bir merkez haline getirdik. Kadırga’da bir sergi salonu açtık ve burayı sanatseverlerle buluşturduk. Her dönemin bir kültür-sanat sezonu açılışı var; biz kültür-sanat sezonumuzu bu sene burada açmış oluyoruz. Hocamızın sanat yaşamındaki 50. sergisine ev sahipliği yapıyoruz, kendisini canı gönülden kutluyorum. Sanat yolculuğunda aşkla ve şevkle devam etmesini ve daha nice sergilerle taçlandırmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Hocamızın seramik ve panolarında, gerçekten başka bir dünyaya götüren bir tarzı var. Hocamız, yaptığı eserlerle deyim yerindeyse sudan aldığı ilhamı toprağa yansıtıyor ve ateşle bunu pekiştiriyor. Böylece dört elementin bir araya geldiği ve Cenabı Hakk’ı zikreden bir sanat ortaya koyuyor. Bu sergide, 24 ayar altın ile bezenmiş ve formülü kendinde saklı olan turkuaz sırla sırlanmış birbirinden değerli eserlerini bizlerle paylaşmış olacak. Selçuklu, Osmanlı ve hat sanatının inceliklerini günümüz estetiği ile harmanlayan bu eserler için hocamıza gönülden teşekkür ediyorum” dedi. “Çalışmaların hiçbiri sadece duvarı süslemek için yapılmamıştır” Sergi ve eserler hakkında konuşan seramik sanatçısı Ahmet Nejat Birdevrim, “46 yıllık sanatçılık hayatımda şu anda 50. sergimi açmaktayım. Bu serginin açılışında bana destek olan, öncelikle değerli Fatih Belediye Başkanı Sayın Mehmet Ergün Turan Beyefendi’ye ve Fatih Belediyesi’nde çalışan, bu sergiye katkıda bulunan herkese teşekkürlerimi sunarım. Bu sergimde, 46 yıl boyunca yaptığım çalışmalar, Yüce Yaradan’ın sevgisini ve yarattığı tüm güzellikleri toprağa nasıl aktarabilirim diyerek yaptığım eserlerden oluşmaktadır. İçeride gördüğünüz çalışmaların hiçbiri sadece duvarı süslemek için yapılmamıştır, bunu bilmenizi isterim. Her bir eserde bir anlam, bir maneviyat vardır ve bir şeyler anlatmaktadır. Çalışmalar, o anlık duygu ve düşüncelerimi yansıtmaktadır ve bu eserlerin hiçbiri tekrar yapılamaz, her biri tektir. Buradaki hiçbir eserimi birbirinden ayırt edemem çünkü her biri benim evladım gibidir ve her biri Yüce Yaradan’ı anlatmak için kullandığım bir ifade biçimidir. Hepsi benim için büyük değer arz eden çalışmalardır” ifadelerini kullandı.
Adana Meclisten, TEKNOFEST çıkarması Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST, tüm coşkusuyla Adana’da devam ediyor. Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu da bu yıl 10’ncusu düzenlenen TEKNOFEST’e adeta çıkarma yaptı. Komisyon Başkanı Mustafa Varank ile komisyon üyesi milletvekilleri, geleceğin teknoloji yıldızlarıyla buluştu. TEKNOFEST Yönetim Başkanı Selçuk Bayraktar ile birlikte stantları ziyaret eden Komisyon Başkanı Varank, “Teknoloji ateşini yakmaya devam edeceğiz. Türkiye’yi kendi teknolojisini geliştiren ve üreten, tam bağımsız bir ülke haline getirene kadar da bu gayretimizi sürdüreceğiz. Tüm Türkiye’yi TEKNOFEST Adana’ya bekliyoruz." dedi. TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığında 2018 yılından bu yana düzenleniyor. Teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler, çeşitli konularda gerçekleştirilen söyleşi ve etkinliklere ev sahipliği yapan festival, toplumda teknolojiye olan ilgiyi artırmayı ve Türkiye’nin teknoloji üreten ve geliştiren bir topluma dönüşmesi konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyor. Bu yıl 10’uncusu düzenlenen festival, 2-6 Ekim 2024 tarihleri arasında Adana Şakirpaşa Havalimanı’nda gerçekleştiriliyor. "TEKNOFEST ile Gelecek Sensin” mottosuyla düzenlenen TEKNOFEST’te 49 ana, 118 alt kategoride teknoloji yarışmaları yapılıyor. Aralarında Demirören Medya Grubu’nun da bulunduğu 128 kurumun katıldığı festival, her yaştan teknoloji meraklısı misafiri ağırlıyor. Meclis Sanayi Komisyonu Başkanı Varank, komisyon üyeleri Şahin Tin, Cevahir Uzkurt, Faruk Aytek, Abdurrahman Başkan, Rıdvan Uz, İrfan Çelikaslan, Mehmet Eyüp Özkeçeci ve Arslan Tatar’dan oluşan milletvekili heyeti de TEKNOFEST Adana’ya konuk oldu. TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar ile birlikte önce stantları ziyaret eden milletvekilleri, daha sonra projelerini geliştiren ve ürüne dönüştüren gençlerle bir araya geldi. "Tam bağımsızlık vurgusu" “Şampiyonlar Ligi” olarak adlandırılan çadırı ziyaretleri esnasında gazetecilerin sorularını cevaplayan Komisyon Başkanı Varank, "Biz bu sene komisyondaki arkadaşlarımızla birlikte geldik. Onlar da stantları gezerek vatandaşlarımızla görüşüyor. Bu teknoloji ateşini yakmaya devam edeceğiz. Türkiye’yi kendi teknolojisini geliştiren ve üreten, tam bağımsız bir ülke haline getirene kadar da bu gayretimizi sürdüreceğiz. Çok güzel bir atmosfer var. Vatandaşlarımız, gençlerimiz memnun. Tüm Türkiye’yi TEKNOFEST Adana’ya bekliyoruz." diye konuştu. Komisyon Başkanvekili, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, otonom araçların, İHA ve SİHA’ların, füzelerin önemine dikkat çekerek “Türkiye her alanda gelişiyor. Bu festival, gelişmeye çok fayda sağlıyor. Bütün gençlerimiz burayı görmeli.” dedi. "Gurur verici bir tablo" Komisyon Üyesi ve İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, gençlerin heyecanın aslında kaybolmadığını TEKNOFEST’te gördüklerini belirterek “Hem yapay zekâ hem elektrik elektronik üzerine, araç ve uçak üzerine çok güzel çalışmalar yapmışlar. Ülkemiz adına çok gurur verici bir tablo bu. Çocuklarımızın ve gençlerimizin heyecanını kaybettirmememiz ve ülkemizin içindeki değerleri burada koruyup onların önünü açmamız adına güzel bir organizasyon olduğunu gördüm.” diye konuştu. Komisyonun MHP’li üyesi Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan da "Gelecekte Türkiye teknoloji alanında bölgesinden çok hızlı ayrışarak Silikon Vadisi ile yarışacak duruma gelecek. 20 yıl sonra da bizim Bilişim Vadimiz dünyanın en önemli teknoloji bölgesinden biri haline gelecek." değerlendirmesini yaptı. Meclis heyeti, TEKNOFEST ziyaretinin ardından Adana’nın ticaret ve sanayi alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının başkanları ve yöneticileriyle de bir araya geldi.