GÜNDEM - 21 Nisan 2024 Pazar 09:59

Hevesle alınıp bakımı zor gelince terk edilen cins köpekler yuva arıyor

A
A
A

Bursa’da bir dönem hevesle alınıp sokağa bırakılan cins köpekler, Her Eve Pati Derneği (HEPAD) tarafından koruma altına alınarak yuvalandırılıyor.

Bir dönem hevesle ya da hediye olarak alınan cins köpekler, bakımı zor gelince sokaklara bırakılıyor. HEPAD tarafından Bursa’nın Nilüfer ilçesinde kurulan barınakta sahip çıkılan köpekler sağlık kontrolünden geçirilerek tedavileri yapılıyor. Barınakta bulunan yaklaşık bin 500 cins köpeğin, internet üzerinden profili oluşturularak yuva aranıyor.

Hevesle alınıp bakımı zor gelince terk edilen cins köpekler yuva arıyor

Sağlık kontrollerinin ardından kısırlaştırılıyor

Barınağa gelen köpeklerin sağlık kontrollerinin ardından kısırlaştırılarak yuva arandığını ifade eden HEPAD Müdürü Begüm Çelikkanat, “Aklınıza gelebilecek her cins köpek var. Genellikle besleme odaklarına bırakıyorlar, sahiplerinin bizzat getirdiği dostlarımız var. Barınaklardan çıkartıyoruz, besleme odaklarından çıkarıyoruz. Bahçemize gelen dostumuz öncelikle sağlık kontrolünden geçiriliyor. Kısır değilse kısırlaştırılıyor. Sağlık sorunu varsa tedavisi yapılıyor. Daha sonrasında yuvalandırma ilanı açıyoruz ve kendisine iyi bakacak bir aile arıyoruz. Dostlarımıza aile ararken belirlediğimiz kriterler var. Sahiplenen kişinin 25 yaş üzerinde olması gerekiyor. hepad.org’dan ‘yuva ol’ bölümünden başvuru formunu doldurmalarının ardından yuvalandırma ekibindeki arkadaşlarımız iletişime geçecek. Uygun bulundukları takdirde evraklarını tamamlayıp buradan teslim alabilirler” şeklinde konuştu.

Hevesle alınıp bakımı zor gelince terk edilen cins köpekler yuva arıyor

Ziyaret günlerinde aileler köpeklerle vakit geçiriyor

Belirli günlerde barınağın ziyarete açıldığını ve barınağa gelenlerin çeşitli aktivitelere katılabileceğini söyleyen Çelikkanat, “Çiftliğimizin ziyaret günleri var. Cumartesi ve pazar günleri saat 13.00 ile 16.00 arasında dileyen herkes gelebilir. Yaz sezonuyla birlikte hafta için 14.00 ila 16.00 arasında ziyaretçi kabul edebiliyoruz. Buraya gelen ziyaretçilerimiz dostlarımızı gezdirebilirler, tarayabilirler, havanın durumuna göre yıkayabilirler. Kulübe boyama etkinliklerimiz oluyor, onlara katılabilirler” dedi.

Hevesle alınıp bakımı zor gelince terk edilen cins köpekler yuva arıyor"Hevesle alınmışlardı, bakımı zor gelince terk edildiler"

Barınak içerisinde yapılan çalışmaların tamamen bağışlarla gerçekleştirildiğini belirten Çelikkanat, “Belediyelerden sadece kısırlaştırma desteği alıyoruz. Onun dışında burası tamamen bağışlarla dönen bir STK. Kısırlaştırılması yapılmayan hiçbir dostumuzu buradan yuvalandırmıyoruz. Cins olamayan dostlarımız da oluyor ama yuva açarak onların da şanslarını deniyoruz. Onların da bir yuvası olmasını hedefliyoruz. Zamanında bir hevesle karne hediyesi, sevgililer günü hediyesi olarak alınmış, tuvalete çıkarmak zor gelmiş, tüy dökmesi, alerji gibi bahanelerle sokağa terk edilmiş dostlarımıza kendilerini ailenin bir ferdi olarak görebilecekleri bir yuva arıyoruz” ifadelerini kullandı.

Abdullah Bozkurt - Polat Taha Öztürk

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale ÇOMÜ’de Kariyer Günü etkinliği gerçekleşti Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Fakültesi tarafından düzenlenen Kariyer Günü etkinliği İÇDAŞ Kara Yusuf Kongre Merkezinde gerçekleşti. İki oturum halinde gerçekleşen etkinliğe, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya ve Prof. Dr. Dinçay Köksal, Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hava Özay, idari - akademik personeller ile öğrenciler katılım sağladı. İlk oturum açılış konuşmalarının ardından SolarX Kurucusu Nuri Kayabaş tarafından “Hayaller & Hedefler”, Gemar Çevre Ölçüm ve ISG Laboratuvarı Müdürü Tugay Aktaş tarafından “Benim Hikayemin İçinde Senin Geleceğin Var”, Uluova’da Kalite Kontrol Yöneticisi Ayşe Bayraktar Biçen tarafından “İnovatif ve Bütüncül İşletme Modeli; Uluova” , Kale Seramik Ar-Ge Müdürü Yıldız Yıldırım tarafından “Kariyer Yolun Engelin Olmasın” ve Renault Grup Türkiye İnsan Kaynakları ve Etik & Uyum Direktörü Murat Tolga Görgülü tarafından “Geçmişten Geleceğe Kariyer Yolculuğumuzun Değişmeyen Kuralları” adlı seminerlerin gerçekleştirilmesi ile sonlandı. Etkinliğin ikinci oturumunda Fen Fakültesi Müzik Grubunun gerçekleştirdiği konserin ardından Prof. Dr. Sinan Canan “Biyoloji Ne İşe Yarar?” adlı semineri ile sahnede yer aldı. Prof. Dr. Sinan Canan, “İnsan Nedir” sorusundan “Nörobilim Nedir?” sorusuna değin uzanan merak uyandıran sohbeti ile “Biyoloji Ne İşe Yarar?” konusunu geniş bir şekilde ele aldı. Etkinlik, Prof. Dr. Sinan Canan sunumuyla sona erdi.