EĞİTİM - 10 Eylül 2021 Cuma 15:52

HasTavuk ile Bursa Uludağ Üniversitesi protokol imzaladı

A
A
A
HasTavuk ile Bursa Uludağ Üniversitesi protokol imzaladı

Türkiye’nin beyaz et sektörünün önde gelen firmalarından olan HasTavuk, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde Bursa Uludağ Üniversitesi’nin (BUÜ) akademik bilgi birikiminden faydalanacak.

Türkiye’nin beyaz et sektörünün önde gelen firmalarından olan HasTavuk, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde Bursa Uludağ Üniversitesi’nin (BUÜ) akademik bilgi birikiminden faydalanacak. Protokol ile Ziraat Fakültesi öğrencilerine kanatlı hayvan yetiştiriciliği konusunda staj desteği de verilecek.


Bursa Uludağ Üniversite Rektörlüğü ile HasTavuk Gıda Tarım Hayvancılık San. ve Tic. A.Ş. arasında Araştırma Geliştirme (Ar-Ge) işbirliği protokolü imzalandı. BUÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyelerinin bilimsel değerlendirme biriminde görev alacağı protokol ile firmanın AR-GE faaliyetleri kapsamında sunulan proje tekliflerinin oluşturulması, geliştirilmesi ve yürütülmesi hedefleniyor. BUÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, HasTavuk Genel Müdürü Şahin Aydemir ve Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut’un imzaladığı işbirliği protokolü kapsamında ilgili bölüm öğrencilerine staj ve uygulamalı eğitim desteği de sağlanacak.


Protokol imza töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, üniversitelerin bilimsel çalışmalar yürütmesinin haricinde topluma hizmet etme görevlerinin de bulunduğunu ifade etti. Son 2 yıl içinde çok ciddi sanayi ve üniversite işbirliklerinin yapıldığını aktaran Kılavuz, “Biz bu yıl ilk defa bir reyting kuruluşuna başvuru yaptık. Bu reyting kuruluşunda normalde bin 200 ile bin 300 sıra arasında olmamıza rağmen, üniversite endüstri işbirlikleri konusunda 740’ıncı sırada gözüküyoruz. Bu protokollere verdiğimiz önemi ortaya koyuyor. Bunlardan birini de HasTavuk ile yaptık. Üniversitenin bilgi birikiminin, ortak aklını sahada iş yapmakta olan HasTavuk firmamızla birleştirmiş olduk. Biz ülkemize, insanlığa hayırlı çalışmalar içine girdiğimizi düşünüyorum. Ben her iki tarafa da hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.


HasTavuk Gıda Tarım Hayvancılık San. ve Tic. A.Ş. Genel Müdürü Şahin Aydemir de, Bursa Uludağ Üniversitesi’nin ülkedeki önemli üniversiteler arasında yer aldığına işaret etti. Dünyadaki en büyük kanatlı hayvan üreticisi firmaların başında Türklerin yer aldığını açıklayan Genel Müdür Şahin Aydemir, “Karşılıklı danışmanlık, bilgi ve birikimlerimizi paylaşma protokolü imzaladık. Bu protokolün temelinde gelecek nesillere sağlıklı hayvanî proteinler sunarken, yeni AR-GE ve inovasyon düşüncesini nasıl kullanır, gençlere nasıl aşılarız ve üniversite gençliği ile bunu nasıl yaparız? Üniversitedeki hocalarımızın bilgi birikimi ve bizim özel sektördeki kaynaklarımızı birleştirerek yeni sinerjilerle neler yapacağımızın protokolüdür. Daha önce Uludağ Üniversitesi ile bu konularda birçok çalışmalar yaptık. Bundan önce 17 proje hayata geçirmişiz. Bunlardan birkaçı da dünya literatürüne geçen projeler olmuş. Bundan sonra da yeni projeler yapmayı sürdüreceğiz” dedi.


Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Turgut’un da kısa bir teşekkür konuşması yaptığı törende, akademisyenler, HasTavuk AR-GE Merkezi ile kurumsal iletişim yöneticileri ve firma temsilcileri de hazır bulundu.


İmzalanan protokol kapsamında HasTavuk Ar-Ge Faaliyetleri Koordinatörü olarak Ürün Yöneticisi Endüstri Mühendisi Tugay Cengiz, Bilimsel Koordinatör olarak da BUÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın İpek görevlendirildi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Diyarbakır’da bayramda 50 ton tescilli ciğer kebabı tüketildi Diyarbakır’da 9 günlük bayram tatilinde yaklaşık 50 ton tescilli ciğer kebabı tüketildi. Hitit, Urartu, Asur, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’nın da aralarında olduğu 33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır, Ramazan Bayramı tatilinde yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Bayram tatilinde rotasını medeniyet şehrine çeviren ziyaretçiler, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan tarihi surlar, İçkale Müze Kompleksi, İslam aleminin 5. Harem-i Şerif’i kabul edilen Ulu Cami, Ongözlü Köprü, Sülüklü Han, Deliler Hanı ve Hasanpaşa Hanı gibi çok sayıda tarihi ve kültürel mekanları görüp gezme fırsatı buldu. Otel ve işletmelerde yoğunluk yaşanırken ziyaretçiler, yemek olarak en çok tescilli ciğer kebabına rağbet gösterdi. Bayram tatilinde kentte 50 tona yakın ciğer tüketimi oldu. Diyarbakır Lokantacılar, Kebapçılar ve Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Haşim Elkaan, ciğerin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da yüz güldürdüğünü belirterek, "Geçen yıl 3 gün Ramazan Bayramı süresince satışımız 24 tondu. Bu yıl açıklanan 9 günlük tatil süresince 50 tona yakın bir ciğer tüketimi oldu. Bu da demektir ki ciğer yine Türkiye genelinde vazgeçilmez bir tat oldu. Bizi sevindiren ise memleketimize uğrayan yerli, yabancı turistler ciğerimizin tadına bakmadan gitmiyor. Demek ki Diyarbakır’ımızın ciğeri kendini kanıtlamış. Biz olaya ciğer olarak bakmıyoruz. Ciğerimiz her ne kadar tüketimi fazla olsa da, memlekete katma değeri de bir o derecede yüksektir" dedi. Ciğerci ustası Onur Erdin ise ciğer bayramı yaşandığını söyledi. Erdin, "Ramazan Bayramı dolayısıyla 9 günlük tatil vardı. Tatilden dolayı bayağı yoğunluk vardı. Diyarbakır’a turistlerin akın ettiği bir bayram havası yaşıyoruz. Şu an resmen Diyarbakır olarak biz ciğer bayramı yaşıyoruz. Bizim mekânda 3 ton ciğer sattığımızı iddia ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Van Van’daki oto lastikçilerde ‘bahar’ yoğunluğu Van’da zorunlu kış lastiği uygulamasının sona ermesi ve havaların ısınmasıyla birlikte oto lastikçilerde ‘bahar’ yoğunluğu yaşanıyor. Kış aylarında yüksek yol tutuşu, güvenli sürüş imkânı ve kazaları önleme avantajı sağlayan kış lastikleri, hem güvenlik hem de maddi açıdan büyük önem taşıyor. Bu nedenle ülke genelinde yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği kullanımı yasa gereği zorunlu tutuluyor. 1 Nisan itibariyle sona eren kış lastiği uygulamasıyla birlikte Van’daki sürücüler, araçlarına yaz lastiği taktırmak için oto lastikçilere yöneldi. Vatandaşların yoğun talebi, lastikçilerde hareketliliğe neden olurken esnafın da yüzünü güldürdü. Yoğunluk nedeniyle oto lastikçilerde mesai saatleri uzarken, esnaf talepleri karşılamak için yoğun çaba harcıyor. "Günlük 25-30 aracın lastiğini değiştiriyoruz" Konuya ilişkin konuşan oto lastik ustası Yusuf Sancak, 1 Nisan’da yasakların kalktığını ve lastik değişiminin başladığını belirtti. Lastikleri kolaylıkla değiştirdiklerini ifade eden Sancak, "Kar lastiği taktığımız yoğunluk zamanında işlerimiz yürümüyor. Şu an yağış olmadığı için bizler de sakin bir şekilde lastikleri değiştiriyoruz. Bu hem bizim hem de müşterimiz için daha güzel oluyor. 1 Nisan’da hem yağış vardı hem de bayrama denk geldi. Herkes lastik değişimini bayramdan sonraya bıraktı. Bu yüzden şu an yoğunluğumuz da başladı. Günlük 25-30 aracın lastiğini değiştiriyoruz. Bu yoğunluk bir aya kadar devam edecektir" dedi. Kırsal ve yüksek kesimlerde yağışların devam ettiğini hatırlatan Sancak, bu bölgelerde yaşayan sürücülerin yazlık lastik değişimi için bir hafta daha beklemesi konusunda öneride bulundu.