KÜLTÜR SANAT - 06 Ekim 2024 Pazar 15:57

Balkan Panayırı coşkusu Nilüfer’i sardı

A
A
A
Balkan Panayırı coşkusu Nilüfer’i sardı

Balkanlar’ın lezzetlerini ve müziklerini Nilüfer’e taşıyan 12. Görükle Balkan Panayırı bu yıl da coşkulu bir katılımla başladı. Panayırın ilk gününde sahne alan ünlü sanatçı Haluk Levent, binlerce kişiyi şarkılarıyla coşturdu.


Nilüfer Belediyesi’nin, Nilüfer Belediyespor Kulübü, Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sanat Derneği ve Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği ile birlikte düzenlediği 12. Görükle Balkan Panayırı, ilk gün yoğun bir katılımla başladı. Balkan göçmenlerinin yoğunlukta yaşadığı Balkan Mahallesi’nde Görükle Göçmen Konutları Pazar Alanı’nda düzenlenen panayır iki gün sürecek.


Müzikleri, lezzetleri ve renkli görüntüleriyle Balkanlar’ın neşesini ve kültürünü yaşatan panayıra CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk, Bulgaristan Hak ve Özgürlük Hareketi İttifakı Genel Başkanı Doç. Dr. Cevdet Çakırov, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin ve BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.


Gün içinde standlarda yaşanan renkli anlar akşam saatlerinde konserle devam etti. Konser öncesinde eşi Nuray Özdemir ile sahneye çıkarak açılış konuşması yapan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, “Balkanlar, zengin tarihi ve kültürel mirasıyla hepimizin ortak değeri. Balkanlarla olan kültürel köprülerimizi güçlendirmek ve çeşitliliğimiz paylaşmak için panayırımızda bir aradayız. 12 yıldır düzenlediğimiz bu panayır, yalnızca bir eğlence değil, aynı zamanda bir dayanışma ve iş birliği ortamı oluşturma fırsatı. Birlikte daha güçlü, daha uyumlu bir toplum olmanın yolu buradan geçiyor" şeklinde konuştu.


Balkan göçmenlerinin hem Bursa’nın hem de Nilüfer’in iş ve sosyal hayatında önemli bir rol oynadığını ifade eden Başkan Şadi Özdemir, "Bulgaristan, Romanya, Kosova, Yunanistan ve Bosna-Hersek’te 8 kardeş kentimiz var. Böylece kültürel ve sosyal bağlarımızı güçlendiriyor ve ortak projeleri hayata geçiriyoruz. Bunun yanında Balkanların kültürel zenginliğini koruyarak yaşatmak için Balkan dernekleri ile birçok etkinlikte iş birliği yapıyoruz” diye konuştu. Başkan Şadi Özdemir, konuşmasını 27 Ekim’de Bulgaristan’daki seçimlerde, Türk kökenli parlamenterlere destek isteyerek tamamladı.


BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan da yaptığı konuşmada, Balkan Panayırı’nın Bursa için büyük önem taşıdığını belirtti. Emin Balkan, "Balkan göçmenleri olarak Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hemşehrisi olmaktan gurur duyuyoruz. Çalışkanlığı ve Cumhuriyet değerlerine bağlılığı ile bilinen bir topluluğuz ve kültürümüze sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.


Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mehmet Aydın Saldız da selamlama konuşmasında, “Panayır demek şenlik demek, birlik demek, sevgi demek, gelenek demek” ifadelerini kullandı.


CHP Bursa İl Başkanı Nihat Yeşiltaş ise konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün bir Balkan göçmeni olduğuna dikkat çekerek, "CHP demek Balkan demek. Bu panayır, ortak kültürümüzü yaşatmamız açısından büyük bir öneme sahip. Birlikte yol yürümeye ihtiyacımız var. Bu panayırda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu panayır sonsuza dek sürecek" ifadelerini kullandı.


Bursa’yı Bursa yapan tüm değerlerin içinde Balkanların izi olduğuna işaret eden CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk de, panayırların en güzelinin Nilüfer’de düzenlendiğini dile getirdi.


Bulgaristan Hak ve Özgürlük Hareketi Genel Başkanı Doç. Dr. Cevdet Çakırov, vatandaşlara panayırda iyi eğlenceler dileyerek, 27 Ekim seçimleri için destek çağrısında bulundu.


Konuşmaların ardından hep birlikte sahneye çıkan protokol üyeleri, vatandaşları selamlayarak birlik ve beraberlik mesajı verdi.


Gün boyunca birçok aktivitenin düzenlendiği 12. Görükle Balkan Panayırı’nın ilk gününde, sahne gösterileri DJ performansıyla başladı. Ardından sahne alan Bursalı ses sanatçısı Elvan Demir, şarkılarıyla Balkan esintileri yaşattı. İlerleyen saatlerde sahne alan Anadolu Rock’ın efsane isimlerinden Haluk Levent, binlerce seyirciyi şarkılarıyla coşturdu. Levent, performansıyla izleyicilerden tam not aldı.


Panayır, bugün de birbirinden renkli etkinliklerle devam edecek. Bulgar sanatçı Vanya’nın sahne alacağı etkinliğin ikinci gününde, ziyaretçiler hem eğlenecek hem de kültürel zenginlikleri keşfetme fırsatı bulacak.



Balkan Panayırı coşkusu Nilüfer’i sardı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sultan Bestekarlar Rami Kütüphanesi’nde unutulmaz bir gece yaşattı Osmanlı Sultanları Sultan IV.Murad, III.Selim, II.Mahmud, Sultan Abdülaziz ve Sultan Vahideddin tarafından bestelenen, tarihi 300 yıla kadar uzanan musıki eserleri Rami Kütüphanesi’nin duvarlarında yankılandı. Osmanlı Sultanları Sultan IV.Murad, III.Selim, II.Mahmud, Sultan Abdülaziz ve Sultan Vahideddin tarafından bestelenen, tarihi 300 yıla kadar uzanan musıki eserleri konseri Rami Kütüphanesinde gerçekleşti. Musıki Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen etkinlik, Türkiye Kültür Yolu Festivali çerçevesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleştirildi. Sultan Bestekarlar konseri, hem sanata hem de Osmanlı’nın müzikal mirasına saygı duruşu niteliği taşıdı. Geceye, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un eşi Pervin Ersoy ve çok sayıda seçkin davetli katılırken; sanat dünyasından tanınmış simalar Hande Soral, İlayda Alişan ve Rabia Soytürk’ün katılımıyla daha da renklendi. Rami Kütüphanesi’nin etkileyici atmosferinde gerçekleşen buluşma, müziğin gücüyle geçmişin ruhunu canlandırdı. Hande Soral, İlayda Alişan ve Rabia Soytürk gibi ünlü isimler, klasik Türk musıkisine olan ilgilerini Sultan Bestekarlar konserinde bir kez daha gösterdi. Bu köklü müzik geleneğine olan hayranlıklarını dile getirirken, geleneksel musıkimizin zarafeti karşısında duydukları derin ilgiyi ve saygıyı ifade ettiler. Yalnızca oyunculuk ve televizyon dünyasında değil, sanata ve kültüre olan duyarlılıklarıyla da tanınan bu isimler, Türk musıkisinin ruhunu yansıtan etkinliklerde yer alarak, sanatın farklı dallarını bir araya getiren güçlü bir köprü oluşturuyorlar. Sanatseverlerden yoğun ilgi Yoğun ilgi gören konserin sunuculuğunu, usta radyo ve televizyon programcısı Cumhur Enes Ergür üstlendi. Türk musıkisinin zarif eserlerini seslendiren hanendeler İrem Şamlı, Selin Yücesoy, Ahmet Yağmur Kucur ve Sait Berker Seymenoğlu, dinleyicileri Osmanlı saraylarının zamana meydan okuyan melodileriyle büyüledi. Onlara eşlik eden saz virtüözleri ise, tanburda Özata Ayan, kanunda Mustafa Tabak, neyde Ahmet Cavit Altınkaynak, kemençede İremnur Yaşar ve ritimde İlayda Uçar’dan oluşan ekip, müziğin derinliğini ustalıkla sahneye taşıdı. Bu muhteşem gece, klasik Türk müziğinin inceliklerini keşfetmek isteyen sanatseverlerin büyük ilgisini çekti. Rami Kütüphanesinin tarihi atmosferi, sultan bestekârların zamansız eserleriyle yankılandı; adeta tarihe kısa bir yolculuk yapıldı.
Aksaray Aksaray’da 3. Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali Aksaray Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Yerel üreticilere destek olmak ve Aksaray’ın ürünlerini tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen festivalde çeşitli etkinliklerle katılımcılar da doyasıya eğlendi. Aksaray Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen 3. Bağ Bozumu ve Pekmez Festivali Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ve Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer’in katılımıyla gerçekleştirildi. Festivalde, yerel üreticilerin desteklenmesi ve Aksaray’ın zengin tarım ürünlerinin tanıtılması hedeflenirken, çeşitli etkinliklerin düzenlediği festivale halkın yoğun katılımı dikkat çekti. Festivalde yer alan çocuk oyun parkurları küçük misafirlere eğlenceli dakikalar yaşatırken, Mine Gez ve Yılmaz Çil konser verdi. Özellikle pekmez yarışması yerel üreticilerin yeteneklerini sergilemesi açısından büyük ilgi gördü. Pekmez yarışmasında 1. Kargın Köyünden Üzeyir Katı, 2. Karataş Köyünden Kamile İçli, 3. Karaören Köyünden Eda Orhan ve 4. Kargın Köyünden Selma Çiftçi olurken, ödülleri protokol tarafından verildi. Festivalde bir konuşma yapan Belediye Başkanı Evren Dinçer, bu tür etkinliklerin hem yerel üreticilere destek sağladığını hem de Aksaray’ın kültürel ve tarımsal zenginliklerini tanıtmak açısından önemli olduğunu belirterek, “Her yıl daha büyük bir coşkuyla kutladığımız bu festival, bölgemizin ürünlerini tanıtma ve yerel üreticilerimizi destekleme amacı taşıyor” dedi. Aksaray Valisi Mehmet Ali Kumbuzoğlu ise Aksaray’ın tarımsal zenginliğine dikkat çekti.
Manisa Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 1 - Gençlerbirliği: 0 Trendyol 1. Lig’in 8. haftasında Manisa FK, sahasında ağırladığı Gençlerbirliği’ni 1-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar 5. dakikada Ramirez’in pasıyla rakip ceza yayı içerisinde topla buluşan Fofana’nın şutunda, kaleye giden topu son anda savunmada Alperen ayak koyarak tehlike bölgesinden uzaklaştırdı. 29. dakikada Gençlerbirliği savunmasının paslaşması sırasında araya girerek topu önüne alan Cissokho’nun ceza sahası dışından sert vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Erhan’ın müdahalesine rağmen filelerle buluştu. 1-0 45+2. dakikada Gençlerbirliği’nde Buğra’nın kullandığı korner vuruşu sonrası Manisa FK savunmasının uzaklaştıramadığı topu penaltı noktası yakınlarında önüne alan Zuzek’in müsait pozisyonda yerden şutunda, kaleci Alperen son anda uzanarak meşin yuvarlağı kontrol etti. 59. dakikada Gençlerbirliği atağında orta sahadan atılan uzun pasta sol kanatta topla buluşan Metehan’ın ceza sahası içi sol çaprazdan sert şutunda kaleci Alperen, üzerine gelen topu güçlükle çeldi. Hakemler: Süleyman Bahadır, Güner Mumcu Taştan, Harun Reşit Güngör Manisa FK: Alperen Uysal, Yusuf, Bartu, Gameli, Kaan, Oğuz (Diallo dk. 55), Cissokho, Efe (Kadir Kaan dk. 55), Ramirez (Kazım Can dk. 81), Fofana (Osuji dk. 81), Wriedt (Muhammed Enes dk. 67) Yedekler: Eren, Kerem, Umut, Oktay, Muhammet Ensar Teknik Direktör: Çağdaş Çavuş Gençlerbirliği: Erhan, Alperen Babacan, Sinan, Zuzek, Oğuzhan (Fıratcan dk. 65), Mikail (Jimmy Durmaz dk. 83), Etebo (Nalepa dk. 46), Metehan, Mete Kaan (Gökhan dk. 46), Buğra (Yatabare dk. 65), Djitte Yedekler: Orkun, Samed, Çağrı, Taha Necati, Ensar Teknik Direktör: Recep Karatepe Gol: Cissokho (dk. 29) (Manisa FK) Sarı kartlar: Gameli, Kazım Can (Manisa FK), Etebo, Djitte, Jimmy Durmaz, Alperen Babacan (Gençlerbirliği)