KÜLTÜR SANAT - 30 Eylül 2021 Perşembe 18:18

10 farklı bando takımından oluşan 324 bandocu İstiklal Marşı’nı çaldı

A
A
A
10 farklı bando takımından oluşan 324 bandocu İstiklal Marşı’nı çaldı

Bursa’da ilk kez düzenlenen ’Çok Milletli ve Çok Sesli Bursa Uluslararası Bando Festivali’ne 10 bando ekibinden 324 bandocu katıldı.

Bursa’da ilk kez düzenlenen ’Çok Milletli ve Çok Sesli Bursa Uluslararası Bando Festivali’ne 10 bando ekibinden 324 bandocu katıldı. Festivalin açılışı 324 bandocunun İstiklal Marşı’nı çalması ile başladı.


Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk defa organize edilen Uluslararası Bando Festivali, Atatürk Anıtı’nda 9 bando takımının çaldığı İstiklal Marşı ile başladı. Bandocular, Ünlü Caddesi’nden, Cumhuriyet Caddesi ile kortej devam etti. Festivalin açılış konuşmaları 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda kurulan platformda yapıldı. Azerbaycan Ordusu Bandosu ve Moldova Milli bandolarının yanı sıra İstanbul, Edirne, Gaziantep, Bolu, Gemlik ve Mudanya, Mustafakemalpaşa ve Bursa Büyükşehir belediyelerinin bandoları festivalde yer aldı. 3 Ekime kadar sürecek olan Bando Festivali’nde, ekipler, Bursa’nın çeşitli noktalarında ve ilçelerinde konserler düzenleyecek.


Festivalin açılışında konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Bursa Büyükşehir Belediyesi, uluslararası çaptaki festivallerine bugün bir yenisini daha eklemiş olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyor. Gayretimiz, Bursa’nın kültür-sanat alanında canlılığı ve devamlılığı yılın her vakti hissedilen ve yaşanan bir şehir olması içindir. Çünkü Bursa, köklü ve kadim kültür temelleri ile bunu fazlasıyla hak ediyor. Hem müzikal, hem de görsel anlamda bir şölen havası oluşturacak Bursa Uluslararası Bandolar Festivali, 3 Ekim tarihine kadar siz değerli Bursalıları bekliyor” dedi.


“Tam 85 yıl önce kurulan Bursa Bandosunun kuruluş yıl dönümü olan 2 Ekimi de kapsayacak şekilde düzenlendiğimiz festivalde, halkımızı bando takımları ve müzikleriyle buluşturmayı arzu ediyoruz” diyerek konuşmasını sürdüren Aktaş, “Azerbaycan ve Moldova Millî Bandoları ile İstanbul, Edirne, Gaziantep ve Bolu belediye bandoları sayesinde çok sesli konserlere de şahit olacaksınız. Bursa’nın yerel bandoları olan Bursa Büyükşehir Belediye bandosu, Mustafakemalpaşa Belediye bandosu, Mudanya Belediye bandosu ve Gemlik Belediye bandosu takımlarımız da yoğun çalışmalar sonucu hazırladığı performanslarını sergileyecekler. Bursa’nın her yerine yayılacak festivale Bursalılar rahatça katılabilirler” diye konuştu.


İlçelerde de sahne alacak


Festivalin dört günlük müziğin ve eğlencenin habercisi olacağını dile getiren Başkan Alinur Aktaş, “9 bando ve 324 bandocunun yer aldığı Bursa Uluslararası Bandolar Festivali’ni az önce görkemli bir kortejle başlattık. Hemen ardımızdan ulusal ve uluslararası bando takımlarının coşkularıyla konserler başlayacak. Şehir merkezinde gerçekleşecek olan açılış konserlerinin sonrasında, festivalin ikinci günü bando takımları Bursa’nın ilçelerinde halkla buluşacak. Gemlik, Mudanya, Osmangazi, İznik, Nilüfer, Kestel ve Yıldırım’da bandolar festivali için özel hazırlanan sahneler, birbirinden renkli konserlerle vatandaşlarımızı bekliyor olacak. Dünya çapında bando takımlarının performans sergileyeceği bu özel festivalin kapanışı da oldukça ses getirecekb Festival ruhuna yakışacak bir şekilde hazırladığımız 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’ndaki sahnede, bütün bando takımları performanslarını sergileyecek” ifadelerini kullandı.


Başkan Aktaş, bütün orkestranın başına geçerek festival kapsamındaki ilk konserin başlangıcını yaptı ve bando şeflerine plaket takdim etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Muğla’da 220 adet kameradan 22 bin kural ihlaline 68 milyon 237 bin TL ceza 2024-2027 Cumhurbaşkanlığı Karayolları Trafik Güvenliği Eylem planı doğrultusunda yapılan Muğla Valiliği Muğla İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğünce ‘KASKOM Kaskınız Güvenceniz’ projesi yürütülmektedir. Muğla geneli tescilli 287 bin 032 motosiklet mevcut olup, Motosikletler tescilli araçların yüzde 39,7’sını oluşturmaktadır. Yapılan ihlal değerlendirilmesi kapsamında, kaldırımda kullanılan motosikletler, kask kullanmayan motosiklet sürücü ve bunun yanı sıra motosiklet yolcuları, üniversite yol güzergâhı üzerinde motosiklete kasksız yolcu olarak binen otostopçu öğrenciler tespit edilerek, trafikte şerit disiplinine riayet etmeyen, hatalı sollama yapan motosikletler, araçlar arasında makas atarak sollama yapan motosikletler, kasksız öğrencileri okula getiren veliler hedef olarak belirlendi. 01 Şubat-25 Şubat 2025 tarihleri arasında Muğla Emniyet Müdürlüğü kent güvenlik yönetim sistemine entegre 220 adet kameraya ait 158 bin 400 saat kayıt üzerinde yapılan ihlal tespitleri ile trafik ekiplerimizin yapmış olduğu çalışma doğrultusunda, Bin 762 adet trafik ışık ve işaret ihlali, 4 bin765 koruma başlığı- gözlük kontrolü (Kask), 708 cep telefonu ihlali olmak üzere diğer ihlallerle birlikte toplam 22 bin 035 kural ihlali trafik 68 milyon 237 bin 118 TL tutarında idari para cezası uygulandı. KASKOM Projesi ile ilgili bilgilendirme amacıyla okullara, AVM ye, halkın kalabalık bulunduğu yerlere pankart, afiş asıldı. Muğla Emniyet Müdürlüğü Trafik TEsçil ve Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından motosiklet kullanıcılarına farkındalık oluşturma amaçlı bilgilendirme broşürü dağıtılıyor.
Rize Rize Valiliği’nden Ayder Yaylası’na düşen çığla ilgili açıklama Rize’nin Çamlıhemşin ilçesindeki Ayder Yaylası’na çığ düşmesinin ardından Rize Valiliği tarafından açıklama yapılarak "Çığ maddi hasara yol açmış olup, can kaybı ve yaralanmanın yaşanmamış olması en büyük tesellimizdir" ifadeleri kullanıldı. Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı dünyaca ünlü turizm merkezi Ayder Yaylası’na geçtiğimiz gün ve dün çığ düştü. Aynı yere 1 gün arayla ikinci kez düşen çığ paniğe neden olmuştu. Çığın düşme anı ise güvenlik kameralarına anbean yansımıştı. Çığ düşmesinin ardından bir açıklama yapan Rize Valiliği, herhangi bir can kaybının olmadığına vurgu yaparak hasar tespit çalışmasının başlatıldığını duyurdu. Rize Valiliği’nden yapılan açıklamada "Çamlıhemşin/Ayder’de bu gece meydana gelen çığ maddi hasara yol açmış olup, can kaybı ve yaralanmanın yaşanmamış olması en büyük tesellimizdir. Hasar ve zarar tespit çalışmaları ilgili kurumlarımızca hızla gerçekleştirilecektir. İlimizde son günlerde etkili olan yoğun kar yağışı, mevcut kar örtüsüne yeni kar yükü ekleyerek ağırlığın artmasına ve erime sonucu kar kütlesinin gevşemesine neden olmuştur. Bu durum, özellikle yüksek kar örtüsüne sahip eğimli bölgelerde çığ riskini artırmaktadır. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği için çığ tehlikesine karşı dikkatli olmaları büyük önem taşımaktadır. Yetkililerin uyarıları dikkate alınmalı, riskli bölgelere girilmemeli ve güvenlik önlemleri ihmal edilmemelidir" ifadelerine yer verildi. Alınması gereken önlemlerinde sıralandığı açıklamanın devamında "Dik yamaçlardan ve eğimli arazilerden uzak durun. Yüksek kar örtüsüne sahip bölgelerde gereksiz yere bulunmayın. Gürültü ve titreşim oluşturabilecek hareketlerden kaçının. Meteoroloji ve AFAD yetkililerinin uyarılarını takip edin. Yetkili kurumların açıklamalarını takip edin. Acil durumlarda tek numara 112’yi arayınız" ifadeleri kullanıldı.