- 07 Ağustos 2022 Pazar 18:41

Üniversiteli öğrencilerin yaptığı elektrikli araç Bursa’dan tura başladı

A
A
A
Üniversiteli öğrencilerin yaptığı elektrikli araç Bursa’dan tura başladı

Akıllı Hayat 2030 stratejisi doğrultusunda ‘İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi’, Belçika’daki eski F1 pisti Circuit Zolder’da Eylül ayında katılacağı solar arabaları yarışı ‘European Solar Challenge’ öncesi, güneş arabası ‘ARIBA ZES X’ ile kapsamlı bir Türkiye turuna Bursa’dan başladı.

Akıllı Hayat 2030 stratejisi doğrultusunda ‘İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi’, Belçika’daki eski F1 pisti Circuit Zolder’da Eylül ayında katılacağı solar arabaları yarışı ‘European Solar Challenge’ öncesi, güneş arabası ‘ARIBA ZES X’ ile kapsamlı bir Türkiye turuna Bursa’dan başladı.



2004 senesinde alternatif enerji kaynakları ile gelişmiş otomotiv teknolojilerini birleştirmek üzere yola çıkan İTÜ ZES Güneş Arabası Ekibi, ürettiği 10 güneş arabasıyla İTÜ ve Türkiye’nin sürdürülebilirlik çalışmalarının en önemli parçalarından biri haline gelmiş bulunuyor. İklim krizinin en büyük nedenlerinden biri olan içten yanmalı motorlara sahip araçların yerine daha çevreci bir çözüm olarak güneş enerjisi ile çalışan elektrik motoruna sahip araç geliştiren ekip, daha hafif ve daha az enerji harcayarak doğaya zarar vermeden de araç kullanmanın mümkün olduğunu göstermeyi amaçlıyor. Bugüne kadar üretilmiş en iyi güneş arabası ‘ARIBA X’, Belçika Yarışları öncesinde bin 300 km’lik Türkiye turunun ilk startını Bursa’dan verdi. Ekip araçlarıyla polis eskortu eşliğinde tur attı.



Elektrikli araçlarıyla Bursa turu yaptıktan sonra açıklama yapan İTÜ Güneş Araba Ekibi Kaptanı Ufuk Çay, "Yapacağım Türkiye turunun ilk startını Bursa’dan veriyoruz. İTÜ ekibi olarak 18 yıllık tarihimize toplam 12 tane araç sığdırmış bulunmaktayız. Bugüne kadar üretilmiş en iyi güneş arabası ‘ARIBA X’, Belçika Yarışları öncesinde bin 300 km’lik Türkiye turuna çıkıyoruz. İlk durak Bursa’dayız Türkiye’nin sürdürülebilirlik çalışmalarının en önemli parçalarından biri haline gelmiş bulunuyor. İklim krizinin en büyük nedenlerinden biri olan içten yanmalı motorlara sahip araçların yerine daha çevreci bir çözüm olarak güneş enerjisi ile çalışan elektrik motoruna sahip araç geliştiren ekip, daha hafif ve daha az enerji harcayarak doğaya zarar vermeden de araç kullanmanın mümkün olduğunu göstermeyi amaçlıyoruz. Bu araçları çizimi biz yapıp tasarlıyor ve parçalarının büyük bölümünü üretiyoruz. ARIBA X’, Belçika Yarışları en iyi bir dereceyle dönmeyi hedefliyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Başiskele Kavşağı Koridor Projesi ihaleye çıkıyor Kocaeli’de alternatif, modern ve yüksek kapasiteli güzergâh oluşturması hedeflenen D-130 Karayolu üzerindeki Başiskele Kavşağı Koridor Projesi’nin ilk etabı 23 Mayıs’ta ihaleye çıkıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, kentin ulaşım altyapısını güçlendirecek ve trafik yoğunluğunu azaltacak bir projeyi daha hayata geçiriyor. D-130 Karayolu üzerindeki Başiskele Kavşağı Koridor Projesi’nin birinci etabı için yapım ihalesi 23 Mayıs tarihinde saat 15.00’te gerçekleştirilecek. EKAP üzerinden duyurulan ihaleyle birlikte projenin ilk adımı atılmış olacak. Proje, toplamda 16 kilometre uzunluğunda yeni ulaşım koridoru inşasını kapsıyor. Bölgenin karayolu trafiğini rahatlatmayı amaçlayan çalışmada, dokuz köprü ve yedi menfez inşa edilmesi planlanıyor. Ayrıca yayaların güvenli geçişini sağlamak adına 2 yaya üstgeçidi yapılacak. Neler yapılacak? Bu dev projede yaklaşık 300 bin metreküplük kazı ve dolgu çalışması gerçekleştirilecek. Ayrıca proje kapsamında 9 köprü, 7 menfez, 2 yaya üstgeçidi yapılacak. Yine çalışma kapsamında yaklaşık 300 bin metreküp kazı-dolgu, 15 bin 500 metre forekazık, 26 bin metre derin karıştırma çukuru ile zemin ıslahı, yaklaşık 100 bin metreküp geofoam dolgu, 167 bin ton PMT ve asfalt serimi, 30 bin metreküp beton, 5 bin 500 ton nervürlü demir, 13 bin metre yağmursuyu hattı, 11 bin 500 metre otokorkuluk imalatı yapılacak. Başiskele’de hayata geçirilecek bu proje ile alternatif, modern ve yüksek kapasiteli güzergâh oluşturması hedefleniyor. Özellikle sanayi ve konut bölgeleri arasındaki geçişleri kolaylaştıracak bu yeni koridor, hem trafik yoğunluğunu azaltacak hem de sürücülere zaman tasarrufu sağlayacak.