EKONOMİ - 30 Mart 2022 Çarşamba 09:54

(Özel) Geleceğin kadın baklava ustaları yetişiyor

A
A
A
(Özel) Geleceğin kadın baklava ustaları yetişiyor

Türkiye’nin en bilinir tatlılarından baklava yapımını Bursa’da meslek lisesinin kız öğrencileri öğreniyor.

Türkiye’nin en bilinir tatlılarından baklava yapımını Bursa’da meslek lisesinin kız öğrencileri öğreniyor. Yapılan bu protokol ile kadın baklava ustalarının sayısının artması hedefleniyor.


Osmangazi Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek İçecek Hizmetleri Bölümü’nde okuyan öğrenciler baklava yapımını öğrendi.


Bir baklava firması ile tamamı kız öğrencilerin eğitim gördüğü okul arasında yapılan protokol çerçevesinde kadın baklava ustalarının sayısının arttırılması hedefleniyor. 10’uncu sınıf öğrencileri, uygulamalı eğitim aldıkları sınıfta baklava ustaları İmdat Tekin ve Arif Aslan tarafından baklavanın püf noktalarını öğrendiler.


Kısa bir teorik bilgilendirmenin ardından kolları sıvayan öğrenciler, önce elde ettikleri hamuru açtı ve ardından tepsilere tek tek dizildi. Tereyağı ve cevizin eklenmesinin ardından baklavayı eşit boylarda kesen öğrenciler, tepsileri fırına verdiler. Fırından çıkan baklavaya önceden hazırladıkları şerbeti döken öğrenciler, ustalardan tam not aldı.


Kadın baklavacıların yetişmesi için bu sosyal sorumluluk projesine öncülük eden baklava firması sahibi İmdat Tekin, “Kızımın bir sorusu ile bende bu düşünce oluştu. Düşündüğüm zaman gerçekten kadın ustaların az olduğunun farkına vardım. Tabii ki bu mesleği icra eden kadın ustalarımızda vardır, fakat erkek ustaların ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Geleceğimiz olan kız çocuklarımız, geleceğin anneleri, yuva kurdukları zaman, eşlerinin ellerine bakmadan, yaşamaları için baklavacılık mesleğini rahat bir şekilde yapabilirler. Günümüzde her alanda faal olarak gördüğümüz kadınlarımız neden baklavacılık mesleğini yapmasınlar? Ben bir işletme sahibi olarak, bu mesleği yapan kadın bir işletmeci göremedim. Şu an bizim çocuklarımız bu okulda farkı alanlarda birçok eğitim veriliyor. Biz de buna ek olarak neden baklavacılığı da öğrenmesinler diye düşündük. Bunun için kız çocuklarımıza meslek edindirmek anlamında 5 ayaklı bir protokol imzaladık. Bugün birinci ayağını yaptık. Daha sonrasında ise firmamıza gelecekler ve en büyük projemiz de okulumuzla, öğrencilerimizle birlikte istişare ederek Bursa’mıza özgü bir baklava üreteceğiz” dedi.


Okulun Yiyecek İçecek Hizmetleri Alan Şefi Ahmet Azizoğlu, “Biz burada bütün öğrencilerimize elimizden geldiğince bu mesleğin bütün inceliklerini öğretmeye çalışıyoruz. Okul ortamında ne kadar yaparsak yapalım işletmeye ve uygulamaya dökülmediği sürece kalıcı öğrenmeler olmuyor. Bu sayede okulumuzda yapmış olduğumuz protokol çerçevesinde öğrencilerimiz burada baklavayı ustalarının elinden öğrenerek ustalarının vesilesiyle öğrenerek ilerleyen hayatlarında baklavayı kendi iş hayatında girişimcilik fikirleriyle geliştirip farklı yerlerde kullanabilirler. Okulumuzun tamamı kız öğrencilerden oluşuyor. Biz de bu programla kız öğrencilerimizin baklava alanına yönelmelerini istedik. Baklava sektörü erkek egemen bir sektör” şeklinde konuştu.


Yiyecek İçecek Hizmetleri Öğretmeni Büşra Neşe Dikilitaş, “Eğitimde bizim amacımız hem kızlarımızı baklavacılık mesleğini yapabileceklerini göstermek, hem de bu mesleği devam ettirmek. Çünkü baklavacılık mesleği icra eden kişiler azaldı. Bizim bu mesleğin devamı için attığımız ilk adım oldu. Kızlarımız bugün ilk defa baklava ile tanıştılar, ilk defa baklava hamurunu öğrendiler, ilk defa hamur açmayı denediler. Onlar için güzel bir gelişme olduğunu düşünüyorum. Kendi alanlarında, baklavacılık alanında ilerleyebilirler. Bizim amacımız, onlara bitmekte olan bir mesleği aktarabilmek. Bizim alanımız kadınlara yönelik, kız çocuklarımıza yönelik eğitim veriyoruz. Baklavacılık mesleği denildiğinde akla gelen ilk şey, bu mesleği erkeklerin yapabileceği geliyor ama aslında bu durum böyle değil. Bugün burada kızlarımız kendi güçlerini deneyerek kendi potansiyellerini ölçerek bunun kadın eliyle de daha düzgün yapılabileceğini göstermiş oldular” ifadelerini kullandı.


Okulun öğrencilerinden Kevser Tekin, piyasada kadın baklava ustalarının olmadığını ve bu durumu baklava ustası babasına ilettiğini belirterek, “Öğretmelerimizle ve baklava ustaları ile baklava yapmayı öğrendik. İlerdeki hedefim de pastacılık. Pastane açarak pasta ve baklava çeşitleri üzerine çalışmak istiyorum” şeklinde konuştu.


10’uncu sınıf öğrencisi Nilay Eren, “Bugün baklava ustalarıyla birlikte baklava yaptık, gayet başarılı olduğumuzu düşünüyorum. İlk defa böyle bir faaliyet gerçekleştirdik bundan dolayı çok heyecanlandık. Baklava ve tatlı ürünlerinde kendimi geliştirmeyi hedefliyorum çünkü kariyerimi bu yönde çiziyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Modaya yön verenler gençlere cesaret aşıladı Kocaeli’de düzenlenen "USTAM ile Yön Verenler" söyleşisinde moda sektörünün önde gelen isimleri gençlerle bir araya geldi. Kurduğu Moda Akademisi ile geleceğin modacılarını yetiştiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, "USTAM" projesi kapsamında sektörün önde gelen isimlerini moda sektörüne adım atacak genç yeteneklerle buluşturdu. Bu kapsamda, İstihdam Akademileri ve Moda Akademisi eğitim alanında gerçekleştirilen söyleşiye, geleceğin modasına yön vermek isteyen gençler sağladı. "USTAM ile Yön Verenler" kapsamında gerçekleşen söyleşide sektörün önde gelen isimleri Esra Elibüyük Sürmeli ve Özlem Erkan, kariyer hikayelerinden ve deneyimlerinden bahsederek, gençlere mesleki hedeflerini belirlemede yol gösterdi. Söyleşide tecrübelerini aktaran Sürmeli, "İletişim dilinizi doğru ve etkili kullanın" diyerek gençlere cesaret aşıladı. Sürmeli, "18 yıldır aile şirketinde çalışıyorum. Tedarikçi olarak görünüyoruz ama kadın hazır giyim anlamında moda tasarımını yakından takip ediyoruz. Tasarımcı olarak gençler şimdilerde çok şanslı. Çünkü patron egemenliğinden tasarım egemenliğine doğru ilerliyoruz. Bu da gençlerin işini biraz olsun rahatlatıyor" dedi. "Hiç kimse bana tepside fırsat sunmadı" Konuşmasına moda tasarım alanına nasıl başladığını anlatarak başlayan Özlem Erkan ise "Öğrencilik yıllarımdan sonra tasarımcı olarak staj yapmaya başladım. Uzun süre stajdan sonra ya kendi şirketimi kuracaktım ya da tasarım alanına yoğunlaşacaktım. Köklü bir firmada çalışmalar yaparken bir yanım hep kendi markamı ve çizgimi oluşturmak için can atıyordu. Bu kapsamda İzmir’de düzenlenen moda tasarım yarışmalarına katıldım ve çeşitli dereceler aldım. Fırsatları kendi çabamla gözümü karartarak yakaladım. Hiç kimse bana tepside fırsat sunmadı. İlk kendi defilemi kendim organize ettim. Kumaş almak için birçok kapıya gittiğimde birçok engeller ve zorluklarla karşılaştım ama asla pes etmedim. Sektöre tasarımcıların önemini anlattım ve kabul görmesini sağladım" ifadelerini kullandı.
Eskişehir Odunpazarı Belediyesi’nin müzik grubu OPA QUADRO’dan etkileyici performans Türkiye’de ilk kez bir belediye bünyesinde kurulan piyanolu oda müziği grubu olan OPA Quadro, prömiyer konserinde sanatseverlerden tam not aldı. OPA Quadro’nun ilk konseri Odunpazarı Belediyesi 100. Yıl Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Dinleyicilere büyüleyici bir repertuvar sunulan prömiyer konserinde eserler hakkında detaylı bilgiler paylaşıldı. Eserlerin anlatıcılığını, Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Prof. Burcu Yazıcı ve TRT Radyo Klasik Müzik Programları yapımcılarından müzisyen Ayşe Yavaş üstlendi. Sanatseverler unutulmaz bir gece yaşadı Piyanoda Tayfun İlhan, kemanda İlayda Erden, viyolada Burcu Yazıcı ve viyolonselde Sinan Dizmen’in oluşturduğu OPA Quadro’nun etkileyici performansı, sanatseverlere unutulmaz bir gece yaşattı. Konserde, Gustav Mahler’in duygusal derinlik taşıyan Piyanolu Dörtlü eseri ile Wolfgang Amadeus Mozart’ın zarif melodilerle bezenmiş Piyanolu Dörtlü, No:1 K.478 adlı eseri seslendirildi. Her 2 eser, sanatçılar tarafından büyük bir ustalıkla yorumlanarak dinleyicilere derin bir müzikal yolculuk yaşattı. "Piyanolu dörtlümüz her ayın son cumartesi günü sanatsever hemşehrilerimizle buluşacak" OPA Quadro’nun performansının ardından sahnede konuşma yapan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, "Bugün çok özel bir gün. Kıymetli sanatçılardan oluşan oda müziği grubumuzun ilk konserini izledik. Harika bir performans sergilediler. Eserleri herkesin anlayabileceği bir şekilde anlattılar. Sanatı halkla buluşturmak, bu kültürü aşılamak çok önemli bir görev. Kendilerini tebrik ediyorum. Piyanolu dörtlümüz OPA Quadro, her ayın son cumartesi günü 100. Yıl Kültür Merkezi’nde sanatsever hemşehrilerimizle buluşacak. Bu özel konserimizi onurlandıran siz değerli dostlarımıza ve bizlere harika bir akşam yaşatan kıymetli sanatçılarımıza teşekkür ediyorum. Odunpazarı Belediyesi olarak, sanatın her alanında var olmaya, kültür ve sanat şehri Eskişehir’imize yakışan etkinlikleri hemşehrilerimizle buluşturmaya devam edeceğiz” dedi. Aylık konserler ve YouTube yayınları Odunpazarı Belediyesi’nin grupla ilgili yapmış olduğu açıklamada, "OPA Quadro, her ay farklı tema ve repertuvarla konserler düzenleyecek. Konserlerde, eserlerin tarihçesi ve müzikal özellikleri hakkında açıklamalar yapılacak. Ayrıca, konserler Odunpazarı Belediyesi’nin YouTube kanalında yayınlanarak daha geniş bir kitleye ulaşacak. OPA Quadro projesiyle Odunpazarı Belediyesi yalnızca Eskişehir’de değil, Türkiye genelinde de sanatseverler için yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Klasik müziğin büyüleyici dünyasını dinleyicilere ulaştırmayı amaçlayan bu yenilikçi adım, Eskişehir’i kültürel inovasyonun merkezi haline getiriyor" denildi.