POLİTİKA - 27 Mart 2025 Perşembe 22:58

Bakan Kacır: "Türk milleti gökyüzüne imzasını atıyor"

A
A
A
Bakan Kacır: "Türk milleti gökyüzüne imzasını atıyor"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Bütün dünyada satılan insansız hava araçlarının yüzde 68’ini Türkiye üretiyor. Bayraktar, Anka, Akıncı, Aksungur, Hürkuş, Hürjet, Atak, Gökbey, KAAN ve Kızılelma’yla Türk milleti gökyüzüne imzasını atıyor. Ve bütün bunları gencecik insanlarla yapıyoruz. Bizim savunma sanayinde insan kaynağımızın yaş ortalaması 29-30 düzeyinde" dedi.


Burdur’daki programı çerçevesinde Burdur İkinci Organize Sanayi Bölgesindeki bir mermer fabrikasını ziyaret eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Sanayici ve İş İnsanları İstişare Toplantısına katıldı. Toplantıdan önce yöresel ürünler sergisini gezen Bakan Kacır, el emeği ile üretilen ürünler hakkında bilgi aldı. Burdur Valiliği tarafından düzenlenen Vefa İftarı’na katılan Bakan Kacır, protokol üyeleri, şehit yakınları, gaziler, iş insanları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerine seslendi.


"Türkiye’nin dört bir yanında Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan’ın liderliğinde adete bir seferberlik ruhuyla kalkınma yolculuğumuza devam ediyoruz" diyen Bakan Kacır, "Türkiye’yi baştan başa organize sanayi bölgeleriyle, endüstri bölgeleriyle, teknoloji geliştirme bölgeleriyle donatıyor, bir yandan üretim gücümüzü yükseltiyor bir yandan araştırma geliştirme inovasyon kabiliyetlerimizi daha ileriye taşımanın gayreti içinde oluyoruz. 22 yıllık dönemi bilim, sanayi, teknoloji, inovasyon alanlarında gerçekten altın bir dönem olarak tarif edebiliriz. Hangi göstergeye baksak, bir Türkiye’nin üzerine adeta birkaç Türkiye’yi hep birlikte ilave ettiğimizi görürüz. Türkiye 22 yıl öncesinde sadece 36 milyar dolar ihracat yapan bir ülkeyken, bugün 262 milyar dolar ihracat yapan bir ülkeyiz. Türkiye’nin 22 yıl öncesinde 10 milyar dolar yüksek ve orta yüksek teknoloji ihracatı varken, bugün 100 milyar dolardan fazla yüksek ve orta yüksek teknoloji ihracatı yapabilen bir ülkeyiz. Avrupa’nın en önemli üretim merkezlerinden biriyiz. Güneş paneli üretiminde Avrupa’da bir numarayız. Ticari araç üretiminde Avrupa’da bir numarayız. Düz cam üretiminde Avrupa’da bir numarayız. Demir çelik ve çimentoda Avrupa’nın lider ülkesiyiz. Beyaz eşya üretiminde Avrupa’da birinci, dünyada ikinciyiz. Türkiye muazzam bir üretim gücü bugün. Ve artık bu üretim gücü daha yüksek katma değerle taçlanıyor. Çünkü Türkiye’nin dört bir yanında AR-GE merkezleri kurduk. Türkiye’nin dört bir yanında teknoloji geliştirme bölgeleri, teknoparklar inşa ettik. Teknoparkların sayısını 2’den 106’ya çıkardık. Teknoparklarda faaliyet gösteren firma sayısını 56’dan 11 bin 500’e yükselttik. ARGE insan kaynağımızı on misline yani 292 bine çıkardık. ARGE harcamalarımızı 1,2 milyar dolardan 16 milyar dolara yükselttik. Milli gelir içinde ARGE harcamalarına ayırdığımız pay İtalya, İspanya gibi gelişmiş bazı Avrupa ülkeleriyle aynı düzeyde. Bütün bunların neticelerini de görüyoruz. Türkiye artık yüksek teknoloji ürünlerinde dünyada bir numara olmuş işlere imza atıyor" dedi.



"Türk milleti gökyüzüne imzasını atıyor"


"20. yüzyılda parasını ödesek dahi alamadığımız hava araçları ile karşı karşıyayken Vecihi Hürkuş’un, Nuri Demirağ’ın hayalleri, umutları bu ülkede akamete uğratılmışken şimdi 21. yüzyılda ise yeni nesil havacılıkta Türkiye dünyanın lideri oldu" diyen belirten Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır; "Bütün dünyada satılan insansız hava araçlarının yüzde 68’ini Türkiye üretiyor. Bayraktar, Anka, Akıncı, Aksungur, Hürkuş, Hürjet, Atak, Gökbey, KAAN ve Kızılelma’yla Türk milleti gökyüzüne imzasını atıyor. Ve bütün bunları gencecik insanlarla yapıyoruz. Bizim savunma sanayinde insan kaynağımızın yaş ortalaması 29-30 düzeyinde. Amerika Birleşik Devletleri’nin savunma sanayi şirketlerinde yaş ortalaması 50’nin üzerinde. Dolayısıyla biz onlardan çok daha şanslıyız. Çünkü yeni nesil teknolojileri dünyada gençler geliştiriyor. Dünyayı değiştiren işlere dünyada genç insanlar imza atıyor" dedi.



"Burdur’da yeni bir hamle dönemi başlatıyoruz"


Burdur’da son 22 yılda önemli temeller attıklarını ve büyük başlangıçlar yaptıklarını vurgulayan Bakan Kacır, "Burdur’da 579 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. 31 milyar liralık yatırımın ve 9 bin 400’den fazla istihdamın önünü açtık. Burdur Organize Sanayi Bölgesi’ne ve Bucak Organize Sanayi Bölgesi’ne ilave olarak, Burdur merkezde İkinci Organize Sanayi Bölgesi’ni devreye aldık. Böylece Burdur’un OSB’lerinde 3 bin 200 kişilik ilave istihdam oluşturduk. KOSGEB aracılığıyla Burdur’daki 7 binden fazla KOBİ’ye bugünkü değerle 968 milyon lira katkı sağladık. TÜBİTAK eliyle son 22 yılda 114 bilimsel projeye ve 796 bilim insanına toplam 312 milyon lira destek verdik. Batı Akdeniz Kalkınma Ajansımız aracılığıyla da Burdur’da 149 yerel kalkınma projesine 586 milyon lira kaynak aktardık. Ancak önümüzde daha yapacak çok işimiz var. Bu nedenle Burdur’da yeni bir hamle dönemi başlatıyoruz" diye konuştu.



"Türkiye yüzyılı yolculuğuna kararlılıkla devam ediyoruz"


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün 2030 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’ni ilan ettiğini hatırlatan Kacır, Türkiye’nin önümüzdeki beş yıl içinde bilim, sanayi, teknoloji, araştırma ve inovasyon alanlarında bölgesel ve yerel kalkınma odaklı çalışmalarını dünyayla paylaştığını kaydetti. Bakan Kacır, "Yapay zekadan kuantuma kadar yeni adımlar atacağız. Nükleer teknolojilerde mutlaka Türkiye kendi teknolojik kabiliyetlerini gerçekleştirecek. Bunun için yeni araştırma merkezleri kuracağız. Üniversitelerimizdeki bilgiyi teknolojiye ve değere dönüştürmeye yönelik yeni projeler başlatacağız. Yerel kalkınma odağını önümüzdeki dönemde yatırım teşvik sistemimizin merkezinde konumlandıracağız. Bir yerel kalkınma hamlesi programıyla her bir şehrimizde o şehrin ekonomik potansiyelini gerçeğe dönüştürmeye yönelik en ileri düzeyde teşvikler vereceğiz. Ülke olarak çok zor bir coğrafyadayız ama Allah’a hamdolsun dimdik ayaktayız. Hiçbir zorluk bize havlu attırmayı başaramadı, bizi yolumuzdan döndüremedi. İnşallah bundan sonra da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, tam bağımsız Türkiye ve Türkiye Yüzyılı yolculuğuna kardeşlik, birlik ve beraberlik içinde hep birlikte yürüyeceğimize olan inancımı ifade ediyorum." dedi.



Bakan Kacır: "Türk milleti gökyüzüne imzasını atıyor"

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da gökyüzünü polisler ve çocuklar birlikte renklendirdi Erzincan Emniyet Müdürlüğü, Toplum Destekli Polislik faaliyetleri kapsamında 100 öğrenci için uçurtma şenliği düzenledi. Gökyüzüne yükselen uçurtmalarla çocukların mutluluğu renkli görüntüler oluşturdu. Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü, sosyal sorumluluk projelerine bir yenisini daha ekledi. Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü koordinesinde düzenlenen etkinlikte, polis ekipleri öğrencilerle bir araya gelerek uçurtma uçurdu. 100 öğrenci için unutulmaz gün General Cihat Akyol İlkokulu ve Ortaokulu’nda öğrenim gören toplam 100 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, polisler ve öğrenciler gökyüzünü rengarenk uçurtmalarla donattı. Çocuklarla yakından ilgilenen emniyet personeli, öğrencilerin heyecanına ve neşesine ortak oldu. "Çocuklar geleceğimizin en kıymetli ışığıdır" Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü’nden etkinliğe ilişkin yapılan açıklamada, çocukların mutluluğunun her şeyin önünde olduğu vurgulanarak şu ifadelere yer verildi: "Çocuklarımızla geçirdiğimiz bu güzel günde; onların heyecanına ortak olduk, gökyüzünü birlikte renklendirdik. Onlar için gökyüzü bir oyun alanı, bizler için ise çocuklar geleceğimizin en kıymetli ışığıdır. Şehrimizin güvenliğini sağlarken, yarınlarımızın teminatı olan yavrularımızla gönül köprüleri kurmaya devam edeceğiz." Etkinlik sonunda polis ağabeyleri ve ablalarıyla hatıra fotoğrafı çektiren öğrencilerin mutlulukları gözlerine yansıdı.
Erzincan Vali Aydoğdu: "Bilgi her yerden öğrenilir, irfan rehberlikle kazanılır" Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, eğitim yöneticileriyle bir araya gelerek gençliğin önemine ve eğitimin insani boyutuna dikkat çekti. Vali Aydoğdu, "Okullar sadece ders işlenen binalar değil, sevginin yeşerdiği yaşam merkezleri olmalı" dedi. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, il genelinde görev yapan okul müdürleri ve müdür yardımcılarıyla düzenlenen değerlendirme toplantısında buluştu. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürü Hacı Ömer Kartal’ın da katıldığı programda, eğitimin geleceği ve genç kuşaklarla kurulması gereken iletişim modelleri ele alındı. "Gençler bugünün en kıymetli ortaklarıdır" Programda eğitimcilere hitaben bir konuşma yapan Vali Hamza Aydoğdu, gençlerin sadece geleceğin teminatı olarak görülmemesi gerektiğini vurguladı. Gençlerin bugünün de paydaşı olduğunu belirten Aydoğdu, "Onları anlamak, sadece söylediklerini dinlemek değil; hayallerine, kaygılarına ve dünyayı algılayış biçimlerine ortak olmaktır. Bizler, gençliğin enerjisini ve vizyonunu doğru kanalize edebildiğimiz müddetçe şehir ve ülke olarak menzile ulaşabiliriz" ifadelerini kullandı. "Kalbe dokunamazsak sadece bilgi yüklemiş oluruz" Eğitimde "insan" odaklı yaklaşımın önemine değinen Vali Aydoğdu, idarecilere önemli tavsiyelerde bulundu. Bir gencin hayatındaki en büyük şansın, onun yeteneğini fark eden bir öğretmen olduğunu söyleyen Aydoğdu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bir genci anlamak, ona ’sen değerlisin’ hissini verebilmekle başlar. Eğer biz okul müdürleri ve idareciler olarak çocuklarımızın kalbine dokunamazsak, onlara sadece bilgi yüklemiş oluruz. Oysa bizim ihtiyacımız olan; özgüveni yüksek, fikirlerine kıymet verildiğini hisseden ve vatanına aidiyet duygusuyla bağlı nesillerdir." "Okullar yaşam merkezi haline gelmeli" Bilginin dijital çağda her kanaldan öğrenilebileceğini ancak karakter eğitiminin rehberlik gerektirdiğini belirten Vali Aydoğdu, "Bilgi her yerden öğrenilir ancak irfan, edep ve karakter ancak doğru bir rehberlikle kazandırılır. Sizlerden ricam, okullarınızı sadece ders işlenen binalar değil, sevginin ve hoşgörünün yeşerdiği birer yaşam merkezi haline getirmenizdir" dedi. Vali Hamza Aydoğdu, konuşmasının sonunda Erzincan’ın eğitimi için mesai mefhumu gözetmeksizin çalışan tüm eğitim camiasına teşekkür etti.