KÜLTÜR SANAT - 20 Aralık 2024 Cuma 13:11

Bitlis’te 3’üncü Arıcılık ve Bal Festivali düzenlendi

A
A
A
Bitlis’te 3’üncü Arıcılık ve Bal Festivali düzenlendi

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) tarafından 3’üncü Arıcılık ve Bal Festivali gerçekleştirildi.


Bitlis Valiliği, Bitlis Eren Üniversitesi, Bitlis Belediyesi, Bitlis İli Arı Yetiştiriciliği Birliği ve Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV)’ın organizesinde düzenlenen festival BEÜ Rahva yerleşkesindeki konferans salonunda yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan festivalde konuşan BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Bitlis balının ne denli kaliteli olduğunu söyledi. Bitlis denilince ilk akla gelen bal olduğunu ifade eden Rektör Elmastaş, "Biz genelde Bitlis balı için hep balımız meşhurdur diyoruz. Aslında bu doğrudur. Kalite noktasında birçok yörenin balından çok daha iyidir. Ama biz balımızı tanıtma noktasında eksik kaldığımız için birçok yerde ismimizi göremiyoruz. Son zamanlarda bazı markalar ortaya çıkmaya başladı. Aslında bu çalışmanın bir gayesi de budur. Bitlis balından Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde ve birçok kaynakta bahsediliyor. Bitlis’in balının şifa özelliğinden. O dönemlerde de üretildiğinden bahsediyor. Dolayısıyla önemli bir ürün. Bundan sonra da Bitlis olarak bunu markalaştırmamız gerekiyor. Üniversite olarak ne yapabiliriz diye düşündük 3 sene önce bazı çalışmaları başlattık. Geçen sene hazırlıklarımız sonucunda arıcılık programını açtık ve şuan da öğrencilerimiz var. Tabi öğrencilerimizin büyük bir kısmı alanda çalışan arıcılarımız. Yaş ortalaması en yüksek olan bölümümüz. Yine bir arıcılık işletmesi açtık ve orda üretimde yapmaya başladık. Tabi bizim o üretimdeki gayemiz ticari anlamda bu sektöre girmek değil, burada kendimizin de ürettiği bazı ürünlerle bu markalaştırma noktasında ilimize katkı olsun diye ARGE çalışmaları yapmak. Bizim buradaki gayemiz budur. Yine bunun devamında bal analiz laboratuvar kurduk. Şuan uluslararası standartlarda analiz yaptığımız laboratuvar artık var. Önemli bir noktaya getirdik ve akredite çalışmaları tamamlanmak üzereyiz. Uluslararası piyasalarda bazı cihazların eksikliği vardı onları da tamamladık. Dolayısıyla inşallah bu da bitmek üzere. Biz bu bal analizi laboratuvara ile bölgede bir merkez olmak istiyoruz. Bu tarz etkinlik ve festivalleri sürekli canlı tuttuğumuzda bizi daha farklı arayışlara götürecek olması açısından önemli” diye konuştu.


Festivalde bir konuşma yapan Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, 93 bin kara kovan sayısı ile Bitlis’in Türkiye’de bu anlamda birinci olduğunu ifade ederek, “İlimizde toplam 257 bin arılı kovan mevcuttur. Kovan sayısı bakımından; 93 bin adet kara kovan sayısı ile Türkiye’de birinci sırada olan ilimiz 164 bin adet fenni kovan sayısı ile de Türkiye’de 13’ncü sırada yer almaktadır. Aynı zamanda 2 bin 186 ton bal üretimiyle de Türkiye’de 14’ncü sırada yer almaktadır. Bitlis balı 2017’de Apımondia Arıcılık Kongresinde Dünya 3’üncüsü ve 2022-2023’de Londra Bal yarışmasında dünya birincisi olmuştur. Ayrıca 106 ton bal mumu üretimi ile Türkiye’ de 11’nci sırada yer almaktadır” dedi.


Festival daha sonra kapalı spor salonunda düzenlenen çeşitli bal yarışmaları ile devam ederken dereceye girecek bal sahiplerine ödüller verilecek.



Bitlis’te 3’üncü Arıcılık ve Bal Festivali düzenlendi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Gastronomi öğrencilerinden sağlık ve sanat Düzce Üniversitesi Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, unlu mamuller ve tatlılar ile pasta yapım teknikleri derslerinde gerçekleştirdikleri çalışmaları sergilediler. Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Öğretim Gör. Atıf Akkil’in öncülüğünde yapılan etkinlikte, öğrenciler glutensiz ürünler ve ekşi mayalı ekmekleri, pasta ve şeker hamuru modelleme becerilerini sergileyerek hazırladıkları ürünleri ziyaretçilere sundu. Öğrencilerin mutfak sanatlarındaki ürünlerin gözler önüne serdiği sergiye, Bükreş Tarım Bilimleri ve Veterinerlik Üniversitesi Yönetim ve Kırsal Kalkınma Fakültesi akademisyenleri Victor Tita, Irina Chiurciu, Cristiana Silvia ve Denisa Fulgeanu ziyaretçi olarak katılım sağladı. Misafir akademisyenlere öğrencilerin sergisi hakkında bilgi veren Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Muammer Mesci, sağlık ve sanat yönünden önemli olan bu özel ürünlerin üretiminde emeği geçen öğrencileri tebrik ederek başarılar diledi. Düzce Üniversitesi Gastronomi Bölümü’nün sağlıklı beslenme ve sanatsal gastronomi alanındaki katkıları hakkında ziyaretçilere detaylı bilgiler sunarken sergiyi büyük bir ilgiyle inceleyen ziyaretçiler, öğrencilerin ürettikleri ürünler hakkında olumlu görüşlerini ve memnuniyetlerini dile getirdi.
Balıkesir Balıkesir’de "Deprem Anı, Çök-Kapan-Tutun ve Tahliye Tatbikatı" gerçekleştirildi Balıkesir genelinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı tüm kurumlar, tesisler ve öğrenci yurdu yerleşkelerinde eş zamanlı olarak "Deprem Anı, Çök-Kapan-Tutun ve Tahliye Tatbikatı" gerçekleştirildi. Tatbikat, bireylere deprem anında doğru hareket etmeyi öğretmek ve afetlere karşı hazırlıklı olmalarını sağlamak amacıyla düzenlendi. Tatbikatın başlangıcında, deprem alarmı verilerek sarsıntı senaryosu simüle edildi. Bu esnada, tatbikatın en kritik bölümlerinden biri olan "Çök-Kapan-Tutun" hareketi uygulandı. Deprem sırasında hayatta kalmak için önemli bir davranış olan bu hareket, bireylere doğru pozisyon alarak sarsıntının etkilerinden korunmalarının önemiyle anlatıldı. Katılımcılar, deprem anında nasıl güvenli bir şekilde hareket etmeleri gerektiğini öğrenerek, bu temel davranışın hayati önemini kavradılar. Sarsıntı geçtikten sonra tahliye süreci başladı ve öğrenciler, sporcular ve personel güvenli alan olarak belirlenen toplanma noktasında bir araya geldi. Toplanma alanlarında, AFAD yetkilileri tarafından afet sonrası güvenli davranışlar ve hayatta kalma stratejileri hakkında bilgilendirme yapıldı. Tatbikatın en dikkat çekici bölümlerinden biri, Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü bünyesindeki Adat Ekibi tarafından gerçekleştirilen yaralı tahliye senaryosuydu. Gerçekçi bir senaryo ile deprem sonrası yaralıların tahliyesi başarıyla gerçekleştirildi. Bu uygulama, katılımcılara afet anında hem ilk yardım hem de acil tahliye prosedürlerinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı.
Düzce Marka ve patent kurumu başkanına Düzce tanıtıldı Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Yönetim Kurulu tarafından Marka, Patent ve Coğrafi İşaretler Bölgesel Bilgilendirme Seminerine katılmak üzere Düzce’de bulunan Marka ve Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. Zeki Durak’a Düzce’deki çeşitli üretim tesisleri ve Antik Kent tanıtımı yapıldı. Gerçekleştirilen info turuna Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bıyık, Marka ve Patent Kurumu Başkanı Prof. Dr. Zeki Durak, DTSO Meclis Başkanı Tanju Acar, Meclis Başkan Yardımcısı Murat Taştepe ve Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun katılım sağladı. İlk ziyareti Konuralp Bölgesinde Düzce İl Özel İdaresi işletmesindeki çeltik fabrikasına yapan heyet burada İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Nuri Çelik’ten tesis hakkında bilgiler alan Prof. Dr. Zeki Durak ve DTSO Yönetimi, tesiste detaylı incelemelerde bulundu. Çeltik Fabrikasının ardından bölgenin tek Roma Antik kenti olma özelliğini taşıyan ve kazı çalışmaları halen devam eden Prusias ad Hypium Antik Kentini ziyaret eden heyete burada Düzce Belediye Kültür Müdürü Burçin Sarıcan eşlik etti. Sarıcan, Antik Kent ve yapılan kazı çalışmaları hakkında DTSO heyetine bilgiler verdi. Düzce’nin coğrafi işaretli ürünlerinden olan Düzce Bıçağını sanatsal olarak yaşatmaya devam eden Toprak Bıçak’ı ziyaret eden heyet üretim ve işleme sanatı hakkında işletme sahibi Mehmet Şeker’den bilgiler aldı.
Amasya Amasya’daki deprem tatbikatı gerçeği aratmadı Amasya’nın Taşova ilçesinde deprem tatbikatı yapıldı. 20 Aralık 1942’te merkez üssü Tokat’ın Niksar ve Erbaa ilçeleri olan 7 büyüklüğündeki depremin 82. yıldönümü dolayısıyla bölge çapında düzenlenen tatbikat Amasya’nın Taşova ilçesinde de uygulandı. Erbaa’ya komşu olan Amasya’nın Taşova ilçesi merkezinde de senaryo gereği 7.2 büyüklüğünde deprem yaşandı. Verilen alarm ile AFAD, acil sağlık, polis, jandarma, itfaiye, hava ve kara askeri birlikleri, UMKE, Kızılay gibi birçok kurum sahada tarama faaliyetleri gerçekleştirdi. Ekipler, senaryo gereği yıkılan binada arama kurtarma çalışması yürüttü. Yaralılar ve hayatını kaybeden vatandaşlar enkazdan çıkarıldı. “Bu tür tatbikatlar toplumsal farkındalık açısından kıymetli” Tatbikatın ardından açıklama yapan Amasya Valisi Önder Bakan, “Bu tatbikat da biz, silahlı kuvvetlerimiz, yerel yönetimlerimiz bütün kamu kurum ve kuruluşlarımız AFAD koordinasyonunda işbirliği yaparak sivil toplum kuruluşlarımızı da bir araya alarak bir afet anında, bir deprem anında en güzel şekilde yerimizi aldık. Tam saatinde ve zamanında yerine getirdik” dedi. Tatbikatların önemine değinen Bakan, “Gerçekten bu tür tatbikatlar toplumsal farkındalık açısından hem de bizim yeniden sürekli zihninizi tazeleyip bu organizasyonu yapabilme açısından çok kıymetliydi. Rabbim inşallah bize bu afetleri göstermez. Ama olduğu zamanda da hazır olmak için bunların gerekliliğine inanıyorum” diye konuştu. Deprem tatbikatını Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kemal Çakıroğlu, Amasya Belediye Başkanı Turgay Sevindi, Taşova Kaymakamı Salih Kartal ve diğer yetkililer de izledi.