GÜNDEM - 23 Ekim 2024 Çarşamba 15:44

Bingöl’de ‘Ğezık Kaymağı’ için iş birliği protokolü imzaladı

A
A
A
Bingöl’de ‘Ğezık Kaymağı’ için iş birliği protokolü imzaladı

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ğezık Kaymağı için iş birliği protokolü imzaladı.


Bingöl’ün önemli değerlerinden biri olan Ğezık Kaymağı’nın coğrafi işaret alımı ve sonrasındaki analiz süreçlerine yönelik önemli bir adım atıldı. Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Çintay ve Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Burhan Bahadır, Ğezık Kaymağı’nın coğrafi işaret alımı ve analiz süreçlerine ilişkin iş birliği protokolünü imzaladı.


Ğezık Kaymağı’nın Bingöl’ün önemli bir değeri ve kültürel mirası olduğunu belirten Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Burhan Bahadır, "Bu iş birliği ile kaymağımızın coğrafi işaretle tescillenmesi sürecine bilimsel ve teknik destek sağlayacağız. Ayrıca, üretim süreçlerinin iyileştirilmesi ve sürdürülebilir bir model oluşturulması adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Şehrimizin değerlerini koruyarak bu mirası gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyoruz” dedi.



Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Çintay ise “Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, ilimizin tarım ve hayvancılık potansiyelini geliştirme konusunda uzun yıllardır başarılı projelere imza atıyor. İl Müdürümüz Dr. Burhan Bahadır liderliğindeki ekip, bilimsel yaklaşımları ve özverili çalışmalarıyla Bingöl’ün değerlerine sahip çıkmak için büyük bir gayret gösteriyor. Kendilerine, bu iş birliği sürecinde gösterdikleri hassasiyet ve katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Bu protokol, sadece Ğezık Kaymağı’nın coğrafi işaret süreci için değil, aynı zamanda şehrimizin yerel değerlerinin korunması ve tanıtılması açısından da oldukça önemli. Kurumlar arası bu uyumlu iş birliği, Bingöl’ün potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmemizi sağlayacak. Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ile yürüttüğümüz bu süreçte, bilimsel ve teknik destekler sayesinde Ğezık Kaymağı’nın coğrafi işaret tescil sürecine sağlam adımlarla başladık. Bu iş birliği, sadece bir ürünün tescili değil, aynı zamanda yerel değerlerimize sahip çıkma ve bunları gelecek kuşaklara aktarma sorumluluğumuzun bir parçasıdır. Bu iş birliğiyle hedefimiz, Bingöl’ün eşsiz lezzetlerinden biri olan Ğezık Kaymağı’nı korumak ve kalitesini garanti altına alarak daha geniş kitlelere ulaştırmak. Bu süreçte il müdürlüğümüzün teknik desteği ve koordinasyonu, bu ortak hedefimize ulaşmamız için büyük bir katkı sağlayacaktır” diye konuştu.



Bingöl’de ‘Ğezık Kaymağı’ için iş birliği protokolü imzaladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Siirt UMKE 30. Bölge Tatbikatı Siirt’te yapıldı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) bölge tatbikatı Siirt’in Eruh ilçesinde başarıyla gerçekleştirildi. Siirt, Mardin, Şırnak ve Batman’dan gelen yaklaşık 200 kişilik UMKE ekipleri, 30. Bölge Tatbikatını Eruh İlçesi Demirciler köyü mevkiinde gerçekleştirdi. Siirt, Şırnak, Batman ve Mardin İl Sağlık müdürlüklerine bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), 2024 yılı UMKE Faaliyet Programı kapsamında Siirt’te düzenlenen tatbikatta bir araya geldi. Deprem ve muhtemel afet senaryolarına karşı hazırlık amacıyla tıbbi arama kurtarma, triaj ve koordinasyon eğitimleri aldı. Tatbikata Çevre illerin UMKE ekipleri, AFAD, Jandarma ve Eruh Arama Kurtarma (ERKUT) ekibi katıldı. Tatbikatta konuşan Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, "Bugün burada sağlık hizmetlerimizin önemli bir parçası olan Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin 30. Bölge Tatbikatı’nı gerçekleştirmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Sağlık altyapımızı güçlendirmek, afet ve acil durumlara karşı hazırlıklarımızı gözden geçirmek amacıyla düzenlediğimiz bu tatbikat bölgedeki sağlık koordinasyonunu pekiştirmek adına son derece önemlidir. Emeği geçen arkadaşlarımızın da emeklerinin yerini bulduğunu görerek memnuniyetimi ifade ediyorum" dedi. Tatbikata Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, Siirt İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Uğur Özmen, Eruh Kaymakamı İbrahim Engin Şenay, Siirt, Mardin, Batman ve Şırnak Sağlık İl Müdürleri ve personelleri katıldı.
İzmir 12. Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi Bergama’da başladı Bu yıl 12.’si düzenlenen Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi, Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu ve Bergama Belediyesi iş birliği ile Bergama Kültür Merkezi’nde başladı. Bu yıl 12.’si düzenlenen Türkiye Yemeklik Mantar Kongresi, İzmir Bergama’da başladı. Etkinlikte; mantar sistematiği, ıslah ve genetik ile biyoteknoloji, mantar biyolojisi, etnomikoloji, yemeklik kültür mantarları, tıbbi mantarlar, mikorizal mantarlar, yetiştirme teknikleri, iyi tarım uygulamaları ve organik tarım, hasat ve muhafaza teknikleri, mantar işleme ve değerlendirme, hastalık ve zararlı mantar yönetimi, ekonomi ve pazarlama, iklimlendirme ve otomasyon, beslenme ile sağlık ve farmakoloji gibi konular hakkında çeşitli çalışmaların sunumlarını masaya yatırılacak. “Kongremizin ilkler şehri Bergama’mızda olması önemli bir ayrıcalık” Programda konuşan Bergama Kaymakamı Avni Oral, “Kurulduğu günden bugüne kadar ev sahipliği yaptığı birçok medeniyetin izlerini taşıyan Bergama, dünyada eşine az rastlanan tarihi ve antik bir kenttir. İlk düzenlendiği yıldan bu yana mantarcılık alanında çalışanların, akademisyenlerin ve araştırmacıların bir araya gelip bilimsel çalışmalarını sunması ve yeni fikirlerin ortaya atılmasının hedeflendiği kongremizin ilkler şehri Bergama’mızda olması önemli bir ayrıcalık” dedi. “Faaliyetlerin önünün açılmasına önemli katkılarda bulunmuştur” Programda konuşan kurul başkanı Ege Üniversitesi Bergama Meslek Yüksek Okulu öğretim üyesi Doç. Dr. Erkan Eren, “1976 yılında Atila Günay hocamla başlayan bu projede yer almak ve özellikle hocamızın da teklifiyle bu çalışmaların bakanlık bünyesinden çıkıp üniversitelerde yapılması ve yaygınlaştırılması hem akademik hem de sektörel anlamda faaliyetlerin önünün açılmasına önemli katkılarda bulunmuştur. Mantar alanında çalışmalar yapmış hemen hemen her akademisyende de hocamızın bir dokunuşu olduğu unutulmamalıdır” dedi. Kültür mantarı sektörünün dikey tarım alanında Türkiye’de geçmişinin çok eskilere dayandığını belirten Eren, bu konuda Türkiye’nin dünya üzerindeki ülkelere kıyasla gelişimini hızla devam ettiren sayılı ülkeler arasında olduğunu da sözlerine ekledi. Bergama Belediye Başkanı Tanju Çelik, düzenlenen kongreye belediye olarak destek vermekten memnun olduklarını dile getirirken, Bergama Ticaret Odası Başkanı Lütfi Kolat ise Oda olarak işin ticari boyutunda olduklarını ve kongrenin yemeklik mantar ile ilgili yatırım konusunda bir fitilin ateşlenebileceğini umduklarını belirtti. Çeşitli üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşan bilim kurulunun da bulunduğu kongre, 25 Ekim’e kadar devam edecek.
Siirt UMKE 30. Bölge Tatbikatı, Siirt’te yapıldı Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) bölge tatbikatı Siirt’in Eruh ilçesinde başarıyla gerçekleştirildi. Siirt, Mardin, Şırnak ve Batman’dan gelen yaklaşık 200 kişilik UMKE ekipleri, 30. Bölge Tatbikatını Eruh İlçesi Demirciler köyü mevkiinde gerçekleştirdi. Siirt, Şırnak, Batman ve Mardin İl Sağlık müdürlüklerine bağlı Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE), 2024 yılı UMKE Faaliyet Programı kapsamında Siirt’te düzenlenen tatbikatta bir araya geldi. Deprem ve muhtemel afet senaryolarına karşı hazırlık amacıyla tıbbi arama kurtarma, triaj ve koordinasyon eğitimleri aldı. Tatbikata Çevre illerin UMKE ekipleri, AFAD, Jandarma ve Eruh Arama Kurtarma (ERKUT) ekibi katıldı. Tatbikatta konuşan Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya; ‘’Bugün burada sağlık hizmetlerimizin önemli bir parçası olan Ulusal Medikal Kurtarma Ekiplerinin 30. Bölge tatbikatını gerçekleştirmek için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Sağlık altyapımızı güçlendirmek, afet ve acil durumlara karşı hazırlıklarımızı gözden geçirmek amacıyla düzenlediğimiz bu tatbikat bölgedeki sağlık koordinasyonunu pekiştirmek adına son derece önemlidir. Emeği geçen arkadaşlarımızın da emeklerinin yerini bulduğunu görerek memnuniyetimi ifade ediyorum.’’ dedi. Tatbikata; Siirt Valisi Kemal Kızılkaya, Siirt İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Uğur Özmen, Eruh Kaymakamı İbrahim Engin Şenay, Siirt, Mardin, Batman ve Şırnak Sağlık İl Müdürleri ve personelleri katıldı.