GÜNDEM - 27 Nisan 2024 Cumartesi 13:45

Kıbrıs Gazisi Şakir Başar’a ziyaret

A
A
A
Kıbrıs Gazisi Şakir Başar’a ziyaret

Bilecik’in Pazaryeri Kaymakamı Ahmed Tayyib Kahraman, Kıbrıs Gazisi Şakir Başar’ı evinde ziyaret etti.


Pazaryeri Kaymakamı Ahmed Tayyib Kahraman Sarıdayı köyünde yaşayan Kıbrıs Gazisi Şakir Başar’ı evinde ziyaret ederek ellerini öptü. Gazileri ve şehit ailelerini ziyaret eden ve yalnız bırakmayan Kaymakam Kahraman, Kıbrıs Gazisi Şakir Başar’a evinde ağırladığı için teşekkür etti.



Kıbrıs Gazisi Şakir Başar’a ziyaret

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Selendi’de atlı cirit müsabakaları başladı Manisa’nın Selendi Gençlik ve Spor Müdürlüğü organizatörlüğünde 8 takımın yer aldığı 2024 yılı atlı cirit müsabakaları başladı. İki grup halinde oynanacak müsabakalarda birinci olan takımların 30 Mayıs Perşembe günü yapılacak olan final maçıyla 1. ve 2. olan takımlar belli olacak. Manisa Atlı Cirit İl Eleme Müsabakaları Selendi Gençlik ve Spor Müdürlüğü organizatörlüğünde Selendi Vali Muzaffer Ecemiş Cirit Sahası’nda başladı. Günün ilk maçında B Grubunda yer alan iki Selendi takımı olan Selendi Atlı Cirit takımı ile Selendi Beypınar Atli cirit takımı karşılaştı. İlk maçın galibi Selendi Beypınar oldu. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından modern bir şekilde yapılan Vali Muzaffer Ecemiş Cirit Sahası’nda 2 hafta devam edecek müsabakalarda, A Grubunda Atçı Dostları Spor, Selendi Karabeyler Atlı Cirit Spor, Akhisar Beyler Atlı Spor, Soma Atlı Cirit spor B Grubunda Selendi Atlı Cirit Spor, Popiler Atçı Spor, Akhisar Efe Atlı Spor, Selendi Beypınar Cirit Sevenler Spor yer alıyor. Gruplarında birinci olan takımlar 30 Mayıs 2024 Perşembe günü yapılacak olan final müsabakasında galip gelmek için yarışacaklar. Birinci olan takım yarı finale ikinci olan takım çeyrek finalde oynamaya hak kazanacak. Çeyrek final ve yarı final maçlarının oynanacağı yerler daha sonra belli olacak. İlk müsabakayı İlçe Kaymakamı Mustafa İlker Kara, İlçe Belediye Başkanı Murat Daban, daire müdürleri ve çok sayıda cirit sevenler izledi.
Burdur Yaptıkları tahta arabalarla yarış düzenleyip çocukluk eğlencelerini geleneksel hale getiriyorlar Burdur’un Gölhisar ilçesine bağlı Yeşildere köylüleri çocukken oynadıkları tahta arabaları tekrar yaparak bayramlarda geleneksel hale gelen tahta araba yarışı düzenliyor. Tasarladıkları araçların hünerlerini de sergileyen köylüler, kurdukları dernek koordinesinde düzenledikleri bu etkinlikle hem kaynaşıyor hem de doyasıya eğleniyor. Burdur’un Gölhisar ilçesine bağlı Yeşildere köyünde yıllardır Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde tüm köylülerin katılımıyla tahta araba yarışı düzenleniyor. Köyde kurdukları Gölhisar Yeşildere Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği koordinesinde düzenledikleri bu etkinlikle bayramlarda bütün köylülerin bir arada toplanıp kaynaşması sağlanırken köylülerin geçmişte oynadıkları tahta arabaların gelecek nesillere de aktarılması hedefleniyor. Akdeniz bölgesinde olmasına rağmen Karadeniz köylerinin yapısını andıran Yeşildere köyünde farklı ağaç türlerinin karışımıyla yaptıkları birbirinden farklı tahta arabalarla yarışan köylüler, bunu bir gelenek haline getirip bundan sonraki senelerde de devam ettireceklerini dile getiriyor. Yeşildere köyü sakinlerinden Adem Semerci, "Bu tahta arabayı biz çocukluğumuzdan beri yapıyoruz. Geleneksel olarak Ramazan Bayramı’nda düzenlediğimiz tahta araba yarışı için bu arabaları yaptık. Arabada pinar, çam, selvi gibi farklı ağaç türlerini kullanıyoruz. Neredeyse 10 dakika içinde bir arabayı hazır hale getiriyoruz" dedi. Yine Yeşildere köyünün bir başka sakini Sait Yıldırım ise, "Bu tahta arabalarını yaparak Ramazan Bayramlarının ikinci gününde geleneksel olarak yarışma yapıyoruz ve çok eğlenceli oluyor. Biz çocukluğumuzdan beri bu arabalara biniyoruz. Hem eğleniyoruz hem de eskileri hatırlamış oluyoruz" şeklinde konuştu. Yeşildere Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sait Yıldırım da yaptıkları bu yarışma hakkında, "Çocukluğumuzda ve gençliğimizde bindiğimiz tahta araçlarla yaptığımız tahta araba yarışlarını geleneksel hale getirerek Ramazan Bayramı’nın ikinci günleri yarış düzenliyoruz. Bu yarışı biz çocukluğumuzda da yapardık. Şimdilerde bu araçlara binilmediği için gençlerimiz ile birlikte bayramları neşeli bir hale getirmek adına bu etkinliği düzenliyoruz. Bizim köyümüz orman köyü olduğu için Karadeniz iklimine benziyor. O yüzden engebeli bir arazimiz var. Köyümüzün yukarısından aşağıya kadar 800 metrelik bir parkurda yarış yapıyoruz. Gençlerimiz ve köylülerimiz ile birlikte neşeli bir bayram geçiriyoruz" dedi. Yaptıkları arabalarla köy içerisinde yokuş aşağı yarışan gençler, düşe kalka tamamladıkları yarışla hem köylülerin yüzünü güldürüyor hem de bir arada olmalarını sağlıyor.
Nevşehir Başkan Arı: "Tüm sorunlara müdahale ediyoruz” Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, 2000 Evler ve 15 Temmuz Mahallelerinde belediye ekiplerince gerçekleştirilen yol bakım ve onarım çalışmalarını yerinde inceleyerek “tüm sorunlara müdahale etmeye çalışıyoruz” dedi. Belediye Başkanı Rasim Arı, akşam saatlerinde Nevşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürlüğü ekiplerinin çalışma alanlarını gezdi. Belediye ekiplerinin 2000 Evler ve 15 Temmuz Mahallelerinde gerçekleştirdikleri yol bakım ve onarım çalışmalarını gözlemleyen Arı, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Mahalle sakinleri ile de sohbet ederek taleplerini dinleyen Arı, birlikte fotoğraf çektirdiği çocuklara ise şeker dağıttı. Belediye ekiplerinin şu anda şehrin birçok noktasında yol, yaya kaldırımları ve parklarda bakım ve onarım çalışmaları ile birlikte yoğun bir temizlik çalışması yürüttüğünü kaydeden Arı, “Ekiplerimizin mahallelerde gerçekleştirdiği kontrollerin yanı sıra muhtarlarımız ve vatandaşlarımızdan gelen talepleri titizlikle inceleyerek oluşturduğumuz çalışma takvimi ile birlikte tüm sorunlara müdahale ediyoruz. Altyapı ve üstyapı onarım ve bakımlarının yanı sıra mahallelerimizdeki tüm park ve yeşil alanlarımızda yoğun bir çalışma yürütüyoruz.” dedi. Başkan Arı’ya incelemeleri sırasında Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Çöler ve bazı belediye meclis üyeleri de eşlik etti.
Nevşehir Kapadokya Gastronomi Festivali ‘Kapadokya’da Bahar Sofraları’ sona erdi Kapadokya bölgesinde gastronomi rüzgarını başlatan “Kapadokya Gastronomi Festivali” bu yıl 5-6 Mayıs tarihlerinde gerçekleşti. İlki 2022 yılında yapıldığında Kapadokya bölgesinde gastronomi rüzgarını başlatan festival yine insan, tarih ve doğa temaları üzerinden yürütülüyor; tarih boyunca bu kadim topraklarda yaşamış çeşitli kültür ve inançlara sahip insanların baharın gelişini, şifa, bolluk ve bereket beklentileriyle anlamlandırarak kutladıkları Hıdırellez’in geleneksel lezzetleri öne çıkartılıyor. Doğanın uyanışı ile insanın yeşeren umutlarının bütünleştiği, mevsimsellik ve yerelliğin ön planda tutulduğu Kapadokya’da Bahar Sofraları etkinliği ile gastronomi alanında kanaat önderleri Kapadokya’nın gastronomi mirası ile tanışma imkânı sundu. Nevşehir Valiliği himayesinde Kapadokya Üniversitesi, Ürgüp Kaymakamlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) ve Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) iş birliği ile düzenlenen festival, Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Bölümü ile Kapadokya bölgesinin değerli şeflerinin öncülüğünde hazırlanan ve “Kapadokya’da Bahar Sofraları“ sloganı ile sunulan öğle yemeği ile başladı. UNWTO’nun Mayıs 2021’de ilk kez başlattığı Dünyanın En İyi Turizm Köyü Programına taşıdığı özelliklerle en iyi turizm köyü olarak tescil edilen Mustafapaşa’nın genel tanıtımı yapılarak köyün tarihi ve turistik zenginliklerini yansıtmak üzere seçilen mekânlar; Kapadokya Üniversitesi Enstitü Konağı, Old Greek House (Asmalı Konak), Serafim Konağı, Sarıkonak, Topakoğlu Konağı, Mehmet Şakir Paşa Medresesi, Kapadokya Üniversitesi tarafından İdari Bina olarak kullanılan Haralambos Sultanidis Konağı ziyaret edildi. Program, Kapadokya Üniversitesi Uçhisar Sanat Yerleşkesinde, Ahmet Yesevi Üniversitesi, Yesevi Sanat Topluluğunun Türk Halk Oyunları ve Türk Müzikleri konseri ile devam etti. Ardından, Kapadokya Üniversitesi Sağlık Yerleşkesinde düzenlenen Hıdırellez müziklerinin ve ritüellerinin yapıldığı, Aşçılık ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerinin hazırladığı bölge mutfağının yemekleri etkinlik katılımcılarına sunuldu. Rektörümüz Prof. Dr. Hasan Ali Karasar ve Nevşehir Valisi Sayın Ali Fidan’ın açılış konuşmaları ile etkinliğe devam edildi. Karasar: “Gastronomi Festivalimizde Ülkemizin En Önde Gelen Gastronomi Yazarları, Gastronomi Önderleri, Şefleri, Mekân Sahipleri ve Gastronomi Alanında Gerçekten Marka Olmuş Herkes Bulunuyor” “Kapadokya Üniversitesi adına sizleri burada görmekten çok mutluluk duyuyoruz. 3. Geleneksel Gastronomi Şenliğimiz Hıdırellez’de ile yapılarak baharın gelişini birlikte kutluyoruz. Gastronomi Festivalimizde ülkenizin en önde gelen gastronomi yazarları, gastronomi önderleri, şefleri, mekân sahipleri, gastronomi alanında gerçekten marka olmuş herkes bulunuyor. Bunun için en büyük teşekkürü tabii ki Mütevelli Heyet Başkanımız Sayın Funda F. Aktan’a ediyorum. Gastronomi, sizlerin çok iyi bildiğiniz gibi üzerinde titizlikle çalışılması gereken bir konu. Sizlerle bu gece burada olmaktan mutluluk ve şeref duyuyoruz.” Fidan: “Yüzyıllarca Değişik Kültürlere, Medeniyetlere Ev Sahipliği Yapan Kapadokya Bölgemiz, Gastronomi Açısından da Türkiye’nin En Zengin Bölgelerinden Biridir” “Bu güzel etkinlikle ilimizde, sizlerle bizleri buluşturan Kapadokya Üniversitemize, ilimizin bu güzide kurumuna her şeyden önce çok teşekkür ediyorum. Başta Kapadokya Üniversitesi Prof. Dr. Hasan Ali Karasar Rektörümüz olmak üzere tüm emeği geçenleri tebrik ediyorum. Sizin gibi kıymetli misafirlerimizin ilimizde olmasından duyduğum memnuniyeti tekrar ifade ediyorum. Bu vesileyle şubat ayında eden üniversitemizin kurucusu ülkemizin yetiştirdiği en önemli münevverlerden mütefekkir ve yazarlardan olan Alev Alatlı Hocamızı bir kez daha rahmetle anıyorum. Üniversite camiamıza sabırlar diliyorum. Biz Nevşehir ilimizi Türkiye’de Anadolu’nun kalbinde, Kapadokya’nın merkezinden bir coğrafi yer olarak tanımlıyoruz. İlimiz doğan güzellikleriyle, tarihi ve kültürel zenginliğiyle her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turiste misafire ev sahipliği yapıyor. Kapadokya tabii sadece peri bacalarıyla, yeraltı şehirleriyle, vadileriyle değil, yaşam kültürüyle, mimarisiyle, gastronomisiyle de Türkiye’nin en önemli, en kritik, en güzel yerlerinden birisidir. Yüzyıllarca değişik kültürlere, medeniyetlere en sahipliği yapan Kapadokya bölgemiz gastronomi açısından da Türkiye’nin en zengin bölgelerinden birisidir. Farklı kültürlere en sahipliği yapan bölge yıllarca geçen süreç içinde kültürlerin birbiriyle etkileşimiyle yemek kültürü ve lezzetler bakımından da çok zengin bir kültürel varlığa sahiptir. Ancak maalesef diyoruz, üzülerek söylüyoruz ki bu büyük zenginliğimizi hak ettiği şekilde bir yüzüne çıkarabilmiş, tanıtabilmiş değiliz. Elbette bu tür etkinliklerle, üniversitelerimizle, kamu sektörüyle, yerel yönetimlerle, turizm sektörünün farklı bileşenleriyle ve tabii sizin gibi işinin erbabı konusunda uzman misafirlerimizin eliyle bu açığımızı giderecek. Gastronomi bakımından da ilimizi en güzel şekilde tanıtacak. Turizmin zaten olumlu yönde ilerleyen bölgemiz turizminin gastronomi yönüyle de desteklenmesine katkı sağlayacağız. Ben tekrar emeği geçen katkı sağlayan bütün üniversitemiz çalışanlarına teşekkür ediyorum.” Festivalin ikinci günü Dr. Öğr. Üyesi Şükran Ünser’in moderatörlüğünde, Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, Prof. Dr. Haşim Şahin ve Dr. Öğr. Üyesi Seyhan Murtezan İbrahimi’nin katıldığı “Anadolu ve Balkanlarda Hıdırellez Kültürü” başlıklı seminer ile başladı. Prof. Dr. Haşim Şahin: “Türklerde Hızır ve İlyas Kültü”, Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu: “Hıdırellez Ritüelleri” Üsküp Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Seyhan Murtezan İbrahimi: “Balkanlarda Hıdırellez Kültürü” konulu konuşmalarıyla misafirleri bilgilendirdi. Seminerin ardından misafirler, kuruluşu yedi yüz yıl öncesine dayanan Cemil Köyü’nü ziyaret ettiler. Dr. Öğr. Üyesi Şükran Ünser ve Mustafa Uysun rehberliğinde Keşlik Manastırı ve Cemil Kiliselerinin ziyaret edildiği gezi Ürgüp’te bulunan Aziz Georgios (Hıdırellez) Kilisesi ile sona erdi. Kapadokya Gastronomi Festivali Montana Cafe & Restaurant’ın ev sahipliğinde gerçekleşen akşam yemeğiyle son buldu.
Nevşehir NEVÜ’de “Metaverse ve Yapay Zeka” Konulu Konferans Düzenlendi Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Yazılım ve İnovasyon Kulübü tarafından Araştırmacı, Yazar ve Türkiye Düşünce Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Taşkın Koçak’ın davetli konuşmacı olarak yer aldığı ‘Metaverse ve Yapay Zeka’ konulu konferans düzenlendi. NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Karavezir Salonu’nda düzenlenen programa; NEVÜ Rektör Danışmanı Prof. Dr. Adem Çatak, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfikar Durmuş, NEVÜ Yazılım ve İnovasyon Kulübü Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Sema Atasever, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı. Metaverse (Sanal Evren) ve yapay zekâ üzerine yaptığı çalışmaları, yazılım teknolojileri ihraç eden firma girişimi hakkında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Taşkın Koçak, Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality(AR), Sanal Gerçeklik (Virtual Reality (VR) gibi kavramlar odağında yükselen Metaverse’ün tarihini ve nasıl bir deneyim olacağını anlattı. Metaverse’nin günümüzün bir gerçeği ve vazgeçilmezi olduğunu ve Metaverse ile ilgili hazırlıkların yapılması gerektiğinin altını çizen Koçak, yapay zekâyı “insanın zeki çocuğu” olarak tanımlayarak gelecekteki toplumsal ilişkileri ve teknolojiye bilinçli entegrasyonun önemine vurgu yaptı. Metaverse evrenlerinin İnternet, Web 3.0, XR (VR, AR, MR) ve Yapay zeka unsurlarından oluştuğunu belirten Koçak konuşmasında eğitim, sosyal, eğlence, turizm, spor, iş dünyası, sanayi, finans ve sağlık başta olmak üzere birçok alanda Metaverse kullanımıyla ilgili örnekler verdi.