EKONOMİ - 15 Mart 2024 Cuma 10:22

Tarımda üretici enflasyonu şubatta yüzde 58,29 oldu

A
A
A
Tarımda üretici enflasyonu şubatta yüzde 58,29 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 Şubata ilişkin Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksini açıkladı. Tarımda üretici enflasyonu şubatta yüzde 58,29 oldu.


Tarım-ÜFE’de (2020=100), 2024 yılı şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 7,18 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 11,30 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 58,29 artış ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 60,28 artış gerçekleşti.


Alt sektörlerde fiyat artışları


Sektörlerde bir önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 7,28 artış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 5,25 artış ve balık ve diğer balıkçılık ürünleri; su ürünleri, balıkçılık için destekleyici hizmetlerde yüzde 5,93 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre, tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde yüzde 8,98 artış, çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde yüzde 2,55 artış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 6,02 artış gerçekleşti.


Aylık Tarım-ÜFE’ye göre 7 alt grup daha düşük, 7 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Aylık değişimin en yüksek olduğu alt grup yüzde 17,23 ile tropikal ve subtropikal meyveler oldu.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Zeytin ve şimşir ağacından yapılan ahşap ürünler fuarda sergilendi Diyarbakır’da açılan 6. gurme ve yöresel lezzetler fuarı 5. gününde misafirlerini ağırlamaya devam ederken, Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden fuara katılan bir esnaf, zeytin ve şimşir ağacından yaptığı ahşap ürünleri sergiledi. Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle düzenlenen fuara, 59 ilden 170 firmanın katılımıyla sürüyor. Şimşir ve zeytin ağacından ahşap ürünler yapan Satılmış Çorbacı, fuara Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden katıldığını söyledi. Çorbacı, fuar alanında kurduğu makineyle el ürünleri üretiyor. Ahşap malzemeler yapan Çorbacı, "Zeytin ve şimşirden kaşık, tabak gibi el ürünleri yapıyoruz. Ürünlerimiz tamamen doğaldır. El işçiliğiyle yapıyoruz. Bakteri üretmeyen kararmayan ağaçlardan yapıyoruz. Deterjan emmez ve çok uzun ömürlü kullanılır. Ürünlerimiz yüzde yüz el işçiliğidir" dedi. Fuarda kuruyemiş satışı yapan Recep Akun, gelen misafirlere Diyarbakır ve bölgenin ürünlerini tanıttıklarını söyledi. Akun, "Diyarbakır gurme ve yöresel lezzetler fuarına katılarak misafirlere kuruyemişimizi tanıtıyoruz. Eğil bademi, Siirt fıstığı, Ordu fındığı gibi ürünlerimizi burada tanıtıyoruz. Hafta sonunun daha iyi olmasını temenni ediyoruz. Ürünlerimizi üreticiden alıp kavurduktan sonra buraya getiriyoruz" diye konuştu.