GÜNDEM - 16 Mart 2024 Cumartesi 10:02

Osmanlı geleneği Bayburt’ta yaşatılıyor buz gibi şerbetle ağızlar tatlanıyor

A
A
A
Osmanlı geleneği Bayburt’ta yaşatılıyor buz gibi şerbetle ağızlar tatlanıyor

Osmanlı mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan, birbirinden faydalı meyve ve bitkilerle hazırlanan binbir derde deva şerbet, Ramazan ayında vatandaşların ağzını tatlandırıyor. Bayburt Belediyesince Ramazan ayında Osmanlı şerbeti ikramı geleneği devam ettirilerek, teravih namazından çıkan vatandaşlara, buz gibi leziz şerbet ikram ediliyor.


Ramazan ayının unutulmaya yüz tutmuş geleneklerinden biri olan Ramazan şerbeti ikramı, Bayburt Belediyesi tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Geleneksel kıyafetleriyle camiden çıkanlara sırtına yüklediği bakır güğümle şerbet ikram eden Osmanlı şerbetçisi Ufuk Kalekahyası, cami cemaatinin ağzını buz gibi şerbetle tatlandırıyor.


7-8 bitkinin karışımıyla hazırlanan ve buz gibi tadıyla damak çatlatan Ramazan şerbeti, Bayburt’ta özellikle teravih namazı sonrası yoğun ilgi görüyor.


Osmanlı geleneği unutulmuyor eşsiz lezzet yoğun ilgi görüyor


Osmanlı’da gelenek haline gelen şerbet, yaz-kış demeden ikram edilirdi. Sebillerde Allah rızası için şerbetler dağıtılır, düğün dernekte şerbet ikram edilmezse ayıp karşılanırdı. Yemeklerin yanında soğuk olarak da ikram edilen şerbet özel tarifle hazırlanarak Bayburtlulara bakır güğümlerde ikram ediliyor. Özel tarifle hazırladığı şerbeti namazdan çıkan cami cemaatine sırtına aldığı bakır güğümle, beline doladığı bardaklara dökerek ikram eden Ufuk Kalekahyası, Ramazan şerbetini Bayburt Belediyesi organizasyonuyla Bayburtlularla buluşturdu. Bayburtluların severek içtiği Ramazan şerbeti, her zamanki gibi yine tam not aldı.


Namaz sonrası buz gibi şerbetin iyi geldiğini söyleyen Çetin Çırak isimli vatandaş, "Şerbetin tadını çok beğendim bu örf, adetler bizi çok sevindiriyor" diyerek konuştu.


Bayburt Belediyesine ikramından dolayı teşekkür eden Fethullah Güngör isimli bir diğer vatandaş ise, "Teravih namazımızı kıldık, çıkışta belediyemiz sağ olsun şerbet ikramında bulundu. Şerbetimiz çok güzeldi, içindeki tarçın ve karanfil şerbete ayrı bir lezzet katmış. Yapanların ellerine sağlık, teşekkür ederiz, var olsunlar" ifadelerini kullandı.


Uzun yıllardır Ramazan akşamlarında, namaz çıkışında Bayburt Belediyesi adına şerbet dağıttığını söyleyen emektar Ufuk Kalekahyası, "Yaklaşık 15 yılı aşkın bir süredir geleneksel olarak Ramazan akşamlarında teravih namazı sonrası, cami çıkışında her camimizin önünde cami cemaatine, vatandaşlarımıza geleneksel Osmanlı şerbeti ikram ediyoruz. Bunu Bayburt Belediyemizin ikramı olarak sunuyoruz. Şerbetimiz kendi üretimimiz, kendimiz yapıyoruz. Şerbetin içerisinde 7-8 farklı lezzet var. İçenlerin genelinden olumlu dönüşler alıyoruz, İnşallah şifa olur. Bir geleneğimizi devam ettirirken, bir yanda da şifa olmasını temenni ediyoruz. Bu örf, adetimizi devam ettiren Bayburt Belediye Başkanımız Hükmü Pekmezci ve ekibine ben Bayburtlular ve kendi adıma teşekkür ediyorum. İnşallah bizden sonraki nesillerde de bu geleneğimiz devam eder" dedi.



Osmanlı geleneği Bayburt’ta yaşatılıyor buz gibi şerbetle ağızlar tatlanıyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep 75 yaşındaki bıçak ustası 65 yıldır mesleğini severek yapıyor Gaziantep’te yaşayan 75 yaşındaki bıçak ustası Cemil Culfa, 10 yaşında çırak olarak başladığı mesleğini 65 yıldır severek sürdürüyor. Henüz 10 yaşında teyzesinin çocuklarının yanında bıçakçı çırağı olarak işe başlayan 75 yaşındaki bıçak ustası Cemil Culfa, uzun yıllar çırak ve kalfa olarak çalıştıktan sonra kendi işini yapmaya başladı. Bıçakların ilgisini çekmesi üzerine çocukluğunda mesleğe başlayan Cemil Culfa, uzun yıllar mesleğin tüm inceliklerini öğrendikten sonra kendi atölyesini açarak bıçak imalatına devam etti. 65 yıldır mesleğini sürdürerek bıçak üretimi yapan Culfa, 5 metrekarelik dükkanda ilerlemiş yaşına rağmen gün boyu tezgahının başında çalışarak geçimini sağlıyor. Mesleğinde yıllar geçtikçe kendini geliştirerek hedeflediği gibi sanatkar olan Culfa, geçirdiği çeşitli hastalıklara ve ilerleyen yaşına rağmen mesleğini ilk günkü aşkla ve heyecanla sürdürüyor. Mesleğin inceliklerini küçük yaşlarda teyzesinin çocuklarının yanında öğrendiğini belirten Culfa, gün boyu el emeği bıçak yaptığını söyledi. Mesleğe başladığında 10 yaşında olduğunu anlatan Culfa, “Bıçakçılık mesleğini 10 yaşında teyzemin çocuklarından öğrendim. Şu an 75 yaşındayım. 65 yıldır bıçakçılık yapıyorum ve mesleğimi de severek yapıyorum. Çocukluğumdan beri bu mesleğin içerisindeyim. Her türlü bıçakları yapıyorum. Ustalarım teyzemin çocuklarıydı. Gençliğimde de her türlü bıçak yapardım. Koyun boynuzundan cep bıçakları yapardım. Şimdi yaşlandım, daha çok bileme ve alım satım yapıyorum. Çünkü yaşım artık 75 oldu” dedi. Geçmiş yıllarda bıçak yapımının çok zor olduğunu belirten Culfa, cep bıçağını yapan ustaların geçmiş yıllara göre azaldığını ifade etti. 75 yaşında olmasına rağmen her gün iş yerine gelerek çalıştığını ve ailesinin geçimini sağlamak için çalışmaya devam ettiğini belirten Culfa, mesleğini severek yaptığını söyledi.
Gaziantep COP29’da Gaziantep Büyükşehir’in çevre projeleri anlatıldı Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29’uncu Taraflar Konferansı’nda (COP29), Gazi şehirde Büyükşehir Belediyesi’nin başarılı çevre yatırımlarını anlattı. Panelde yaptığı sunumda Şahin, Gaziantep’in 2011 yılından itibaren proje ve yatırımlara her yıl üstüne koyarak hız verdiğini ifade ederek, “En hızlı, en doğru ölçümleme yaparak ilerleyen şehir biziz” şeklinde konuştu. İklim değişikliği, sera gazı salınımı ve küresel ısınma konuları çerçevesinde 169 ülkeden katılanların yer aldığı COP29 devam ediyor. Çevre ve iklim üzerine konuşmaların yapıldığı, dünya çapında en önemli organizasyonlardan biri olarak görülen COP29’da Başkan Fatma Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin çevre ve yeşil enerji yatırımlarını katıldığı panelde anlattı. Başkan Fatma Şahin, COP29’da panelde yaptığı sunumda katılımcı ve izleyicilere Gazi şehrin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile beraber şehirdeki kamu ve özel sektörle iş birliği konusuna değindi. Panelin devamında Başkan Şahin, son 10 yılda OECD Şampiyon Şehir ile EBRD Yeşil Şehir başarılarının sürecini aktarırken, çevre konusunda projeleri, tamamlanan tesisleri, ulusal ve uluslararası alanda takdir toplayan başarılı yatırımlarını anlattı. Sunumda Şahin ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin güneş enerji santrali projeleri ile Oğuzeli Biyogaz Tesisi başta olmak üzere yeşil enerji tesislerinin özellikleri ve işleyiş modelleri hakkında bilgi verdi. Doğanın korunması ve iklim değişikliği konusunda yapılan çalışmaların oluşturduğu olumlu etkileri konuştu. Panelde sunumu sonrası Başkan Şahin, izleyicilerin merak ettiği konularda soruları yanıtladı. “Söylem, fikir ve eylem birliğini sağladığı zaman Gaziantep’te yaşanan model oluşuyor” Panelde sunumu öncesi konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması sonrası yönetimde yaşanan değişim ve hamlelerin yerel yönetimler üzerinde oluşturduğu olumlu etkiye değinerek, “Kalkınma, demokrasi yerelde başlıyor. Bu bir devlet duruşu. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çok hızlı bir şekilde Paris Anlaşması imzalandı. Uygulama çok mühim. Şehrimizi bu kapsamda nasıl hazırlıyorsunuz, gelecek için ne vaat ediyor, bu anlamda bakmak gerek. Gaziantep OECD Şampiyon Şehri. Bu kapsayıcılık ve katılımcılığı gösteriyor. Kimseyi geride bırakmadan ilerlemeyi hedefliyor. EBRD’nin yeşil şehriyiz. Önce ölçümlemelere başladık. Master planları hazırladık. Liderlikle beraber yerel yönetim, sivil toplum, özel sektör, söylem birliği, fikir ve eylem birliğini sağladığı zaman Gaziantep’te yaşanan model oluşuyor. 2011’den itibaren 2023’e kadar her bir yıl üzerine koyarak ilerledik. En hızlı, en doğru ölçümleme yaparak giden şehir biziz. Çünkü gözümüzü kapatmıyoruz. Biliyoruz ki 2026 yılında ihracat yapması için özel sektörün yeşil sertifika alması lazım. Gaziantep göç alan bir şehir. Havasını, suyunu, toprağını korumamız lazım” diye konuştu.