GÜNDEM - 07 Ağustos 2024 Çarşamba 09:33

Ömrünü namaz kılmaya Kur’an okumaya adayan 83 yaşındaki ’Hasan amca’ hafızlık yarışmasında ikinci oldu

A
A
A

 Bayburt'un Akbulut köyünde yaşayan 83 yaşındaki Hasan Çakmak, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenen 'Hafız Kal' isimli hafızlık yarışmasında bölge ikincisi oldu.

Küçük yaşta Kur'an-ı ezber yapan, hayatını namaz kılmaya, Kur'an-ı Kerim okumaya, iyi işler yapmaya adayan Çakmak, yarışmaya 30 cüzden sorumlu olarak katıldı. Köyün imam hatibi Murat Adıgüzel'in yarışmaya katılması için destek verdiği, katkıda bulunduğu Çakmak ise yarışmadan ikincilik elde ederek, gençlere örnek oldu.

Daha önce hafızlık yapmış, farklı sebeplerle vatandaşların hafızlıklarını pekiştirmelerine yardımcı olmak ve hafızlıklarının korunmasına katkı sunmak amacıyla düzenlenen yarışmada derece elde eden Çakmak, gelecek sene yapılacak yarışmalarda birinci olmayı hedefliyor. Köyde vaktini camide namaz kılarak, Kur'an okuyarak geçiren Çakmak, köyde imam olmadığı zamanlarda cemaatin 5 vakit namazını kıldırıyor.

Ömrünü namaz kılmaya Kur’an okumaya adayan 83 yaşındaki ’Hasan amca’ hafızlık yarışmasında ikinci oldu

Yarışmada juri üyelerinin, komisyonun belirttiği yerleri heyecanlanmadan kolaylıkla okuduğunu ifade eden Çakmak, "Yarışmada hocalarımız bizi imtihana tabi tuttular. Burayı oku, şurayı oku dediler. Onlar dedi, biz okuduk. Bizim bildiğimiz yerden okutmadılar, onların dediği yerlerden okuduk. Yarışma sonunda da ikinci oldum. Benim için zor değildi, kolaydı" dedi. Muhabirin, "Bu yarışmaya bir daha katılmayı düşünür müsünüz?" sorusuna, "Düşünürüm, beni yarışmaya yeniden alırsalar katılmayı düşünürüm. İkinci oldum 10 bin lira aldım, bir 10 bin lira daha alırım" diyerek cevap veren Çakmak, konuya şakayla yaklaştı.

Ömrünü namaz kılmaya Kur’an okumaya adayan 83 yaşındaki ’Hasan amca’ hafızlık yarışmasında ikinci oldu

"Hedefimde birincilik var"

İlk kez katıldığı yarışmada ikinci olan Çakmak, gelecek sene düzenlenecek olan yarışmada birinci olmayı hedeflediğini söyleyerek, "Bayburt birincisi, bölge ikincisi oldum. Hedefimde bölge birincisi olmak var. Seneye yarışmalarda birinci olmayı hedefliyorum. Kabul ederlerse, uygun görürlerse gelecek sene yarışmaya yine katılacağım" ifadelerini kullandı.

Ömrünü namaz kılmaya Kur’an okumaya adayan 83 yaşındaki ’Hasan amca’ hafızlık yarışmasında ikinci oldu

Köyün fahri imamı: 'Hasan Çakmak'

Yarışma sürecinde Çakmak'a İl Müftülüğünün yanı sıra destekte bulunan köyün imam hatibi Murat Adıgüzel, Çakmak'ın 9 yaşında hafızlığını tamamladığını vurguladı. Köyde bulunmadığı zamanlarda Çakmak'ın gönüllü olarak cemaate 5 vakit namazını kıldırdığını aktaran Adıgüzel, "Diyanet İşleri Başkanlığının vatandaşlara yönelik yaptığı Hafız Kal yarışmasına, hafızımız Hasan Çakmak'ı da müracaat ettirdik. Kendisi 9 yaşında Of ilçesinde, Mehmet Rüştü Aşıkkutlu hocadan hafızlığını tamamladı. O günden bugüne kadar hiçbir yerde görev yapmamıştır. Kendisi, köyümüzde imam olmadığı zaman köy camisinde devamlı görev yapan bir büyüğümüz, bir hafızımızdır. Hasan amcamız bu yarışmaya 30 cüzden sorumlu olarak katıldı, 30 cüzden sorumlu bir şekilde imtihana girdi. Erzincan'da düzenlenen yarışmada bölge ikinciliğini elde etti. Bayburt İl Müftümüz Bayram Danacı hocamızdan da plaketini aldı. Rabbim, ömrünün geri kalan dönemlerinde de Hasan amcaya köyümüze hizmet nasip eylesin" diyerek konuştu. 

Öznur Demir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Türk ve Kuveytli hayırseverlerden Sudan’a yardım Türk ve Kuveytli yardım kuruluşları tarafından ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere temin edilen yardım malzemeleri, Mersin Limanı’ndan Sudan’a uğurlandı. 150 konteynırdan oluşan yardım malzemelerini taşıyan ’Anadolu’ adlı geminin işlemlerin ardından limandan ayrılacağı bildirildi. Yaşanan iç karışıklık nedeniyle binlerce insanın hayatını kaybettiği ve çok sayıda insanın açlıkla karşı karşıya kaldığı Sudan’a çeşitli kurum ve sivil toplum örgütlerinin yardımları sürerken, son olarak Kuveytli ve Türk hayırseverlerin destek verdiği insani yardım malzemesi taşıyan gemi bugün Mersin Limanı’ndan törenle uğurlandı. 150 konteynırdan oluşan gıda, battaniye, hijyen ve çadırın yer aldığı yaklaşık 2 bin 500 tonluk yardım malzemelerini taşıyan ’Anadolu’ adlı geminin işlemlerinin ardından limandan ayrılacağı bildirildi. "Sudan halkı ve hükümeti bu iyiliği hiçbir zaman unutmayacak" Limandaki törende konuşan Sudan’ın Ankara Büyükelçisi Nadir Yousif Eltayeb, yapılan yardımlardan dolayı Kuveyt ve Türk hükümetlerine teşekkür etti. Türkiye ve Kuveyt halkının kendilerinden beklendiği gibi hareket ettiğini ve Sudan’a yardım eli uzattığını kaydeden Eltayeb, "Bu savaş bizlere şunu net olarak gösterdi ki, bazıları bizi arkamızdan vurdu, bazıları da yardım etmek için bizim yanımıza koştu. Sudan halkı bunun için çok minnettardır. Sudan halkı bu iyiliği hiçbir zaman unutmayacaktır. Ben burada hükümetin mesajını iletiyorum. Hem hükümetim hem de Sudan halkı sizlere teşekkürlerini sunuyor. Bu son 3 ayda Türkiye ile Sudan arasında bir köprü oluştuğunu söyleyebilirim. Neredeyse 8 bin ton yardım malzemesi gönderildi ve biz bu dönemde bunlara çok ihtiyaç duyuyoruz. Gerçekten de Sudan halkı ve hükümeti bu iyiliği unutmayacaktır. Sudanlı vatandaşların bu 3 aydaki savaşta ne acılar yaşadığını sizler daha iyi biliyorsunuz. Bu acıların içinde sizlerin yapmış olduğu yardımların oraya gelmesinden büyük mutluluk duymaktadırlar. Sudan halkı, hem Türkiye’nin hem de Kuveyt’in yaptığı bu iyiliği asla ve asla unutmayacaktır. Umarım bu yardımlar devam eder. Hem Türkiye hem de Kuveyt için daimi huzur temenni ederim" dedi. Kuveyt yardım kuruluşu KSR Genel Müdürü Abdülaziz Alebyed ise renk, dil, din, ırk fark etmeden yardımlara devam edeceklerini söyledi. Alebyed, "Bugün 2 bin 500 ton yardım malzemesini Sudan’a uğurluyoruz. Bu yardımlar hem Kuveyt halkı hem de Türk halkının işbirliği ile hazırlanmıştır. Türk yetkililerine de bu konudaki yardımlarından dolayı teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı. Tören yapılan duanın ardından sona ererken, geminin bu akşam yola çıkmasının beklendiği bildirildi.