ÇEVRE - 22 Ekim 2024 Salı 08:33

Kop Dağı Geçidinde kar ve tipi etkili oldu

A
A
A
Kop Dağı Geçidinde kar ve tipi etkili oldu

Bayburt ile Erzurum arasında bulunan 2918 rakımlı Kop Dağı Geçidi’nde gece saatlerinde etkili olan kar, tipi ve buzlanma nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşandı.


Bayburt’tun yüksek kesimlerinde etkisini aralıklı sürdüren kar yağışı ve soğuk hava, Kop Dağı Geçidi’nde buzlanmaya sebep oldu.


Tipi ve buzlanmaya nedeniyle özellikle ağır tonajlı araçların ilerlemekte zorlandığı Kop Dağı Geçidi’nde, can ve mal kaybı yaşanmaması amacıyla trafik ekipleri tedbir aldı.


Karayolları ekiplerinin güzergahta karla mücadele ve tuzlama çalışması yaptı.



Kop Dağı Geçidinde kar ve tipi etkili oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Bu üniversitenin öğrenci sayısı 50 ilin nüfusunda daha fazla Erzurum’un sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir yeri olan Atatürk Üniversitesi, sahip olduğu yaklaşık 651 bin 842 öğrenci ile Türkiye’deki 50 ilden daha fazla bir nüfusa sahip. Mustafa Kemal Atatürk,1 Kasım 1937 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclis’inde yasama yılını açış konuşmasında Doğu Anadolu’da büyük bir üniversite kurmanın gereğini ifade ederek, bu husustaki çalışmaları başlatma talimatı vermişti. Uzun ve meşakkatli bir sürecin ardından Atatürk Üniversitesi’nin kuruluşuna dair tasarı 31.5.1957’de 6990 sayı ile Büyük Millet Meclisi’nde kanunlaştı ve Resmi Gazetede yayımlanarak 7.6.1957 tarihinde yürürlüğe girdi. Böylece Atatürk Üniversitesi 7 Haziran 1957 tarihinde resmen kurulmuş oldu. Aradan geçen 67 yılda; 756 bin 200 mezun veren Atatürk Üniversitesi, Erzurum’un sosyal, ekonomik ve kültürel yaşamına da önemli katkılar yapmaya devam ediyor. 50 ilin nüfusunda daha fazla öğrencisi var Türkiye’nin en eski ve köklü eğitim kurumlarından birisi olan, bölgedeki bir çok üniversitenin kuruluşuna önayak olan, binlerce akademisyen yetiştiren Atatürk Üniversitesi, sahip olduğu öğrenci sayısıyla dikkatleri çekiyor. Ülkemizde öğrenci sayısı açısından Anadolu Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi ilk üçte bulunuyor. Türkiye’deki 50 ilin nüfusunda daha fazla öğrenciye sahip olan Atatürk Üniversitesi’nde; açık öğretim ikinci öğretim, örgün öğretim ve uzaktan eğitimde kayıtlı öğrenci sayısı 651 bin 842 ’ya ulaştı. Açık öğretimde 583 bin 880, ikinci öğretimde 6 bin 936, örgün öğretimde 58 bin 690 ve uzaktan eğitimde 2 bin 36 öğrencisi olan Atatürk Üniversitesi’ne bu yıl 156 bin 388 öğrenci kayıt yaptırdı. 2024’te 61 bin 545 mezun verdi Kapılarına eğitime açtığı 1958 yılından bu yana, 67 yılda 1 bin 711 bin 118 kişinin kayıt yaptırdığı Atatürk Üniversitesi, 756 bin 200 öğrenci mezun oldu. 96 uyruktan 11 bin 917 uluslararası öğrencisi olan üniversitede 2023-2024 eğitim döneminde 61 bin 545 öğrenci mezun oldu. Atatürk Üniversitesi’nde kayıtlı öğrencilere bakıldığında; 456 bin 684 ön lisans, 183 bin 461 lisans, 9 bin 125yüksek lisans, 53 sanatta yeterlik ve 2 bin 5197 doktora öğrencisinin olduğu görülüyor. Atatürk Üniversitesi’nden hem mezun olan hem de kayıt yaptıran öğrencilerin sayısına bakıldığında kızların sayısal olarak önde olduğu ortaya çıktı. 23 fakülte, 8 enstitü, 14 yüksekokul-konservatuvar, 2 bin 646 akademisyen ve 2 bin 245 idari personeli olan Atatürk Üniversitesi’nde; bu güne kadar 30 bin 29 makale, 922 kitap, 2 bin 879 sanatsal faaliyet, 893 ödül ve 25 bin 761 tebliğ yayınlandı.
Ankara MİT ve Emniyet’ten PKK/KCK’nın Avrupa yapılanmasına ortak operasyon Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi ve Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, PKK/KCK terör örgütünün Avrupa yapılanmasında aktif faaliyet gösteren 3 kardeşten 2’si Zeynep Taşkıran ile Zübeyde Taşkıran’ı İstanbul’da, Hatın Şahbaz’ı ise Balıkesir’de gözaltına aldı. Güvenlik kaynaklarından edinilen bilgilere göre; MİT, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi ve Balıkesir İl Emniyet Müdürlüğü, PKK/KCK terör örgütü Avrupa yapılanmasından aynı aileden 3 kişiyi yakaladı. PKK/KCK Avrupa yapılanmasında aktif faaliyet gösteren 3 kardeşten ikisi Zeynep Taşkıran ile Zübeyde Taşkıran İstanbul’da, Hatın Şahbaz ise Balıkesir’de gözaltına aldı. Gözaltına alınan 3 kardeş, sevk edildikleri adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. PKK/KCK üyesi 3 kardeş MİT’in uzun süredir takibi altında olan 3 kardeşten Zeynep Taşkıran’ın, PKK/KCK’nın Fransa yapılanması unsurlarınca Türkiye aleyhine düzenlenen eylem ve etkinliklere aktif şekilde katıldığı öğrenildi. Yapılan istihbari çalışmalar neticesinde, Zeynep Taşkıran’ın, Alman vatandaşlığı alması sonrasında örgütsel faaliyetlerine ’Zizik Şahbaz’ ismiyle devam ettiği tespit edildi. Diğer kardeş Hatın Şahbaz’ın da özellikle Almanya/Köln ve Fransa/Paris’te PKK/KCK adına önem atfedilen günlerde gerçekleştirilen propaganda faaliyetlerine aktif şekilde katılım sağladığı belirlendi. Üçüncü kardeş olan ve eskiden PKK/KCK’nın kırsal kadrosunda yer alan Zübeyde Taşkıran’ın ise Alman vatandaşı olmasının ardından isim değişikliği yaptığı, örgütsel faaliyetlerine ’Denise Taşkıran’ ismiyle devam ettiği öğrenildi. Avrupa’nın birçok yerinde PKK/KCK adına gerçekleştirilen eylem ve etkinliklerde rol alan 3 kardeşe yönelik gerçekleştirilen operasyon neticesinde örgütün Avrupa yapılanmasına ilişkin pek çok bilgiye ulaşıldı.
Adana Kazadan sonra arabalarının derdine düşmüşlerdi, hastaneye gidip yaralı sürücüden para istediler Adana’da hafif ticari araçla çarpışan motosiklet sürücüsü ağır yaralandı. Kaza yerinde hafif ticari aracın sürücüsü ve kocası arabalarının derdine düşerken vatandaşlar tepki göstermişti. Ağır yaralanan sürücü hastanede kendine geldikten sonra karı-kocanın gidip araçlarının masrafını istemesi yürekleri sızlattı. Kaza, 11 Ekim günü Yüreğir ilçesine bağlı Yeşil Bulvar’da meydana geldi. İddiaya göre, Furkan Temurlenk (31) kullandığı 01 ATA 247 motosiklet ile kadın sürücü F.Ö.’nün kullandığı hafif ticari araçla çarpıştı. Çarpışmanın etkisiyle Temurlenk yere düşerken kanlar içerisinde kaldı. Kaza yerinde karı-koca araçlarının derdine düştü Çevredeki vatandaşlar hemen yardıma koşarak durumu polis ve sağlık ekiplerine bildirdi. F.Ö. ile ismi öğrenilemeyen kocası ise yerde kanlar içerisinde yatan Furkan Temurlenk’e araçları zarar gördüğü için tepki gösterdi. Çevredeki vatandaşlar çifte bu durumdan dolayı kızdı. Bir kişi "Şuna bak dertleri araba" tepkisi gösterirken, F.Ö. ise "Sus, tabi ki araba olacak. Çocuk karşımıza çıktı" dedi. Kaza anını anlatan motosiklet sürücüsü Furkan Temurlenk, "Benim sağ tarafımda bir araç vardı sollamaya çıktım. Sonrasında sağ tarafa geçmek istediğim sırada arkamdan çok hızlı bir şekilde gelen araç bana vurdu. Olay anını hatırlamıyorum kendimde değildim" dedi. "Ayak parmaklarım koptu, bunlar arabanın derdinde hala" Temurlenk, "Uyandığımda bir haber gördüm. Çevredekiler ’tek derdiniz araba mı’ diye soruyor. Onlar da ’evet araba olacak’ diyorlar. Bunların hepsi videoda var. Ben canımın peşine düşmüşken insanların malına düşmesi üzücü. Bana yaya geçidinden çıktın diye iftira atıyorlar. Yaya geçidinde çıktıysam bir tane fren izi yok. Benim ayak parmaklarım koptu ama bunlar arayıp hala ’arabamızı yaptırmamız gerekiyor’ diyorlar. Hastaneye geldiler ’geçmiş olsun’ dediler ama daha sonra aracın zararının karşılanmasını istediler. Sosyal medyada kadın diyor ki ’bana sen vurdun’ ama kocası trafik raporlarında ’ben vurdum’ diyor. O videoyu görünce şok oldum. Çevredekiler tarafından linç edileceklermiş ama zor kurtulmuşlar" diye konuştu.