GÜNDEM - 16 Ekim 2024 Çarşamba 08:31

Coğrafi işaretli tarhunu besin değeri yüksek tarhanayla birleştiren ev hanımı siparişlere yetişemiyor

A
A
A

Bayburtlu ev hanımı Emine Makili, Bayburt’un coğrafi işaretli tarhununu, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan tarhanayla birleştirerek, ’tarhunlu tarhana’ yapıp, satmaya başladı. Ev ekonomisine katkıda bulunmak amacıyla ev yemekleri yapıp satan, Makili’nin tarhunlu tarhanası yiyenlerden tam not alırken Makili, "Evde ne yapabilirim" diyerek bir hevesle başladığı işinde şimdilerde siparişlere yetişemiyor.

Bayburt’un önemli tıbbi ve aromatik bitkilerinden biri olan coğrafi işaret tescilli tarhunundan sade, tarhunlu ve keçi yoğurtlu tarhana yapan ev hanımı Makili, işe yoğurt mayalayarak başlıyor. Daha sonra mayaladığı yoğurdu bir tülbent yardımıyla süzen Makili, tarhananın olmazsa olmazlarından süzme yoğurdu hazır hale getiriyor. Köylerde organik yetişen sebzeleri tarhana yapımında tercih eden Makili, sebzeleri de işlemden geçirdikten sonra, hazırladığı süzme yoğurdu tarhunla birleştiriyor. Elde ettiği karışımın kıvam alması için un ekleyen Makili, 21 gün boyunca sebze, yoğurt, tarhun ve un karışımını fermente olana kadar sabah akşam her gün yoğuruyor.

Coğrafi işaretli tarhunu besin değeri yüksek tarhanayla birleştiren ev hanımı siparişlere yetişemiyor

Bayburt’u tanıtmak amacıyla tarhunlu tarhana yapmayı tercih etti

3 yıldır tarhunlu tarhana başta olmak üzere birçok ev yemeğini yapıp satan ve işi ticarete döken ev hanımı Makili, Bayburt tarhununu dünyaya tanıtma amacıyla bu yola çıktığını söyledi. Tarhunlu tarhanasının herkes tarafından çok beğenildiğini aktaran Makili, "Tarhana işine ilk önce evde çocuklarıma yaparak başladım. Sonra arkadaşlarım çok beğendiler, çok sevdiler ve bir anda bu iş ticarete döküldü. Tarhana yapmaya başlamadan evvel, 3 sene önce ne yapabilirim diye düşündüm. Bayburt’ta tarhana yok, bizim tarhana kültürümüz yok çünkü sebze yoktu, önceden bu kadar sebze yetiştirmiyorduk. Ben de ne yapabilirim diye düşünmeye devam ederken meşhur tarhunumuz aklıma geldi. Tarhundan bir tarhana yapayım dedim. Bayburt’umuz küçük ama gerçekten her şehirde, her ülkede Bayburtlu var. Bayburt’umuzu bu şekilde tanıtmak istedim ve tarhunlu tarhana çok sevildi, çok beğenildi. 3 çeşit tarhana yapıyorum; tarhunlu tarhana, sade tarhana ve keçi yoğurtlu, keçi sütünden. Kendim keçi sütü alıp, mayalıyorum. Süzdürdükten sonra malzemeye katıp, harmanlıyorum. 21 gün boyunca sabah akşam fermante olana kadar bekliyorum sonra kurutup, müşterilerime veriyorum" dedi.

"Boş durmaktansa çalışıyorum. Hamurla uğraşmak bana iyi geliyor"

Sosyal medyanın da yardımıyla daha büyük kitlelere ulaşarak, tarhun otunu tanıtmaya devam eden Makili, "Sosyal medyada satışlarınız nasıl, talep çok yoğun mu? sorusuna, "Evet talep bir hayli fazla. Sadece tarhana değil kemik suyu, baklava, börek de yapıyorum. İlikli kemik suyu kolajen olduğu için şu sıralar çok tutuldu. Malum hastalıklar aldı başını gidiyor, insanlar ilikli kemik suyuna çok yoğun ilgi gösteriyor. Elimden geldiği kadar çocuklarıma destek oluyorum. Çocuklarımı büyüttüm, 2 tane torunum var. Boş durmaktansa çalışıyorum. Çalışmak, hamurla uğraşmak çok iyi geliyor" yanıtını verdi.

Bir hevesle başladı şimdi siparişlere yetişemiyor

Özellikle Eylül-Ekim aylarında çok fazla sipariş aldığını, çoğu kez de siparişlere yetişemediğini belirten Makili, "Bu dönemlerde siparişlere yetişemediğim oluyor. Eylül-Ekim gibi bayağı yoğun oluyor. Parasından ziyade Bayburt’umuza böyle bir katkıda bulunduysam çok mutlu oldum" diyerek konuştu.

Öznur Demir

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Kauçuk fabrikasında başlayan yangın beraberinde 4 iş yerini daha kül etti Sakarya’nın Serdivan ilçesi D-100 kara yolu üzerinde bulunan kauçuk fabrikasında çıkan yangın bitişikte bulunan 4 iş yerine daha sıçradı. Toplamda 5 iş yerini etkisi altına alan yangını söndürmek için ekipler 3 saattir cansiperane çalışıyor. D-100 kara yolu Beşköprü Mahallesi mevkiinde saat 02.00 sularında kauçuk fabrikasında yangın çıktı. Alevlerin gökyüzünü aydınlattığı yangın bitişikteki 4 iş yerine daha sıçradı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye çok sayıda itfaiye ve polis ekibi sevk edildi. Destek gayesiyle bölgeye Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait arazöz ve İl Emniyet Müdürlüğü’ne ait TOMA araçları da sevk edildi. SAKTİM ekiplerinin de destek verdiği yangında ekipler, toplamda 5 iş yerini etkisi altına alan alevleri söndürmek için seferber oldu. Yaklaşık 3 saattir yangını söndürme işlemleri devam ederken bölgeye gelen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, olayda can kaybının yaşanmadığını belirtti. “Bu bölgede kauçuk ve petrol mamulleri olduğu için iş yerlerini bir anda ateş sarıyor” Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, “Saat 02.14 sıralarında arkadaşlarımıza gelen ihbar sonrasında ekipler, olay yerine intikal ediyor. Yarım saat içerisinde olayın büyümesi kontrol altına alınıyor. Şu anda bu bölgede kauçuk ve petrol mamulleri olduğu için iş yerlerini bir anda ateş sarıyor. Kontrol altına alınarak yayılma önlenmesi bizi rahatlatıyor. Söndürme çalışmaları devam ediyor, inşallah daha fazla büyümeden söndürmüş olacağız. Şu anda 5 iş yerinde yangın devam ediyor ama adacıklar olduğu için bu yangının sıçraması durduruldu. Şu anda 28 araç ve 60 personelle beraber yangını söndürmeye çalışıyoruz. İş yeri sahipleri burada, soğutma çalışmaları da bittikten sonra yangının çıkış sebebini araştırma yapacağız. Buradaki iş yerleri bitişik olduğu için birinde başlayan yangını diğerine sıçrama imkanına sahip. Bir çalışma yapacağız ve biz planlamasını yeniden yapacağız. Buradaki iş yeri ve mülk sahipleriyle kesin bir çözüm oluşturmak zorundayız. Tesellimiz şu ana karda can kaybının olmaması ve sonuna kadar da olmazsa da malı zaten toparlarız, el birliğiyle burayı yeninden ayağa kaldırırız” dedi.