GÜNDEM - 18 Mart 2024 Pazartesi 13:52

Bayburt’ta Çanakkale Zaferi ve şehitler çeşitli etkinlikler anıldı

A
A
A
Bayburt’ta Çanakkale Zaferi ve şehitler çeşitli etkinlikler anıldı

Bayburt’ta 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 109’uncu yıl dönümü dolayısıyla anma töreni düzenlendi.


Tören, ilk önce Şehit Osman Tepesi Şehitlik Anıtı’na çelenk sunumuyla başladı. Anıta Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci, Bayburt Garnizon Komutanı Topçu Albay Gürol Akkaya ve Bayburt Şehit ve Gazi Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Selami Köksal tarafından çelenkler sunuldu.


Çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okundu. Günün anlam ve önemini belirten konuşmalar Bayburt Şehit ve Gazi Aileleri Dayanışma Derneği Başkanı Selami Köksal ve Türk Silahlı Kuvvetleri adına İkmal Üsteğmen Fatih Töre tarafından yapıldı. Şehitlik defterini imzalayan Vali Eldivan, "Tarihte eşine az rastlanan en büyük kahramanlık destanlarından biri olan ve savaş tarihine altın harflerle yazılan 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 109’uncu yılını kutlamanın onurunu yaşamaktayız. Aziz şehitlerimizin ruhları şad olsun, mekanları cennet olsun. Şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi minnet, şükran ve saygıyla anıyorum" dedi.


İhtiram mangasının saygı atışı gerçekleştirdiği törende temsili şehit mezarlarına karanfiller konularak dua edildi.


Çelenk sunma töreni ve temsili mezarlara karanfiller bırakılmasının ardından program Prof. Dr. Fuat Sezgin Konferans Salonu’nda devam etti. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan programda, öğrenciler kahramanlık şiirleri okudular, Çanakkale türküleri seslendirdiler. Çanakkale Savaşı’nda verilen mücadelenin anlatıldığı sinevizyon gösterimiyle program sona erdi.



Bayburt’ta Çanakkale Zaferi ve şehitler çeşitli etkinlikler anıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Atatürk’ün 1. kurucu olduğu kooperatife ’kurucu listesi’ asıldı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Silifke’de köylülerle birlikte kurduğu ‘Silifke Tekir Tarım Kredi Kooperatifi’ne, vefatının 86. yılında ‘Gazi Tekir Çiftliği Tarım Kredi Kooperatifi Kurucuları’ listesi asıldı. Mersin Büyükşehir Belediyesinin ruhuna uygun olarak yaşattığı Silifke ilçesindeki çiftliğe ziyarete gelen Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ve Akdeniz Üniversitesi Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zanbak, çiftliğe ‘Gazi Tekir Çiftliği Tarım Kredi Kooperatifi Kurucuları’ listesini astı. Gazi Çiftliği sorumlusu Hatice Okur; Gazi Çiftliğinin tarihi ile çiftlikten geri kalan binanın restorasyon hikayesine kısaca değindikten sonra, Mersinden Kadın Kooperatifinin faaliyetlerini anlattı. Temel amaçlarının kadınları ekonomiye kazandırmak ve onlara farklı alanlarda eğitim vermek olduğundan bahseden Okur, başta Mersin Büyükşehir Belediyesi olmak üzere değişik kurumlardan destek aldıklarını, çiftliğin yörenin ışığı olduğunu, faaliyetlerinin yöreye canlılık getirdiğini, durumlarının eskisine göre her bakımdan daha iyi olduğunu vurguladı. “Atatürk, çiftçiye de her alanda önderlik etmiştir” Gazi Çiftliğinde yeniden bulunmanın mutluluk ve heyecanını dile getiren YÜciTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu ise Atatürk’ün tarıma verdiği önemi vurgulayarak, en tipik örneklerini kurduğu üretme çiftliklerinin oluşturduğunu söyledi. Tekelioğlu, Atatürk’ün çiftçiye önderlik etmek, yeni olanakları çiftçi ile buluşturup daha çok verim almalarını sağlamak için çiftlikler kurduğunu, bu çiftliklerin uyguladıkları modern tarım teknikleri ile kırsal kalkınmanın öncüleri olduğunu ve model oluşturduğunu belirtti. Bu çiftliklerden birinin de Silifke Tekir Tarım Kredi Kooperatifi olduğunu belirten Prof. Tekelioğlu, cumhuriyet tarihinin tarımsal kooperatifçilikteki ilk adımını oluşturduğunu ve Türkiye’deki ilk Tarım Kredi Kooperatifi’nin Atatürk tarafından 30 Haziran 1936 tarihinde, 35 ortak ile Silifke’de kurulduğunu belirtti.
Diyarbakır Zeytin ve şimşir ağacından yapılan ahşap ürünler fuarda sergilendi Diyarbakır’da açılan 6. gurme ve yöresel lezzetler fuarı 5. gününde misafirlerini ağırlamaya devam ederken, Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden fuara katılan bir esnaf, zeytin ve şimşir ağacından yaptığı ahşap ürünleri sergiledi. Diyarbakır Valiliği, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), Diyarbakır Ticaret Borsası, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) desteğiyle düzenlenen fuara, 59 ilden 170 firmanın katılımıyla sürüyor. Şimşir ve zeytin ağacından ahşap ürünler yapan Satılmış Çorbacı, fuara Kastamonu’nun İnebolu ilçesinden katıldığını söyledi. Çorbacı, fuar alanında kurduğu makineyle el ürünleri üretiyor. Ahşap malzemeler yapan Çorbacı, "Zeytin ve şimşirden kaşık, tabak gibi el ürünleri yapıyoruz. Ürünlerimiz tamamen doğaldır. El işçiliğiyle yapıyoruz. Bakteri üretmeyen kararmayan ağaçlardan yapıyoruz. Deterjan emmez ve çok uzun ömürlü kullanılır. Ürünlerimiz yüzde yüz el işçiliğidir" dedi. Fuarda kuruyemiş satışı yapan Recep Akun, gelen misafirlere Diyarbakır ve bölgenin ürünlerini tanıttıklarını söyledi. Akun, "Diyarbakır gurme ve yöresel lezzetler fuarına katılarak misafirlere kuruyemişimizi tanıtıyoruz. Eğil bademi, Siirt fıstığı, Ordu fındığı gibi ürünlerimizi burada tanıtıyoruz. Hafta sonunun daha iyi olmasını temenni ediyoruz. Ürünlerimizi üreticiden alıp kavurduktan sonra buraya getiriyoruz" diye konuştu.