TEKNOLOJİ - 07 Temmuz 2024 Pazar 16:49

Blok zincir teknolojisi enine boyuna tartışıldı

A
A
A
Blok zincir teknolojisi enine boyuna tartışıldı

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, blok zincir teknolojisinin Türkiye’de gelişiminin yetişmiş insan kaynağına bağlı olduğunu söyledi.


İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen Blockchain Expo World Fuarı’nın açılış konuşmasını Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir yaptı. Demir, blok zincir teknolojisinin Türkiye’de gelişiminin yetişmiş insan kaynağına bağlı olduğunu, yeni bir teknoloji alanı olan blok zincirin dünyanın yeni rotasını insanlara gösterdiğini ifade ederek, "Sadece profesyoneller, iş insanları değil; bu konuya ilgi duyan amatörler tarafından da bugün devasa bir teknoloji boyutuna eriştirilen bu teknoloji, yarın öğrencilerimize finanstan tutun da sağlık sektörüne kadar geniş bir yelpazede staj imkânı ile istihdam olanağı sağlayacaktır. Her bir öğrencimiz, burada ortaya konulan bilgiyi, tecrübeyi paylaşıp özümseyerek kendi çalışma alanlarında saygın iş insanları, saygın devlet insanları, saygın bireyler olabilecektir. Buna canı gönülden inanıyorum.” dedi. Demir, fuarda ‘Inatba Akademik Danışmanı’ olarak panel sunumu da gerçekleştirdi.


Rektör Demir, birçok kamu ve özel sektör temsilcisi ile ikili görüşmeler de gerçekleştirerek blok zincir teknolojisi yatırımcı, uzman ve girişimcilerini Batman’a davet etti.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Geri dönüşümde örnek okul: 4 haftada 1 ton atık topladılar Samsun’da İlkadım ilçesindeki Sakarya İlkokulu, yaklaşık 4 yıl önce hayata geçirilen sıfır atık projesi ile örnek oluyor. Okul, her yıl ortalama 8 ile 10 ton arasında atık topluyor. Haftanın son iş gününde okula çocuklarını bırakmaya gelen veliler, yanlarında kağıt, karton, plastik gibi atıklarını da getiriyor. Okul Aile Birliği Başkanı Çiğdem Okur Şahin koordinesinde atıklar tartılarak not ediliyor. Okuldaki her sınıfın topladığı atıklar tek tek kaydedildikten sonra en fazla atık getirenler ödüllendiriliyor. Bu sayede hem sınıflar arasında tatlı bir rekabet oluyor hem de öğrencilere sıfır atık bilinci aşılanmış oluyor. "Asıl amacımız çocukları bilinçlendirmek" Veli Tuğba Sesli, "Burada geri dönüşüm projesi ile plastiklerimizi, kartonlarımızı, kağıtlarımızı topluyoruz. Hem çocuklarımız bilinçli olsun hem de sınıflarımıza katkı olsun diye yapıyoruz. Evlerde, iş yerlerinde karton, plastik gibi geri dönüşebilecek bütün atıkları biriktiriyoruz. Burada her sınıfın ayrı bir alanı var. Burada sınıf sınıf ayırdık. Güzel bir rekabet oluyor. Asıl amacımız çocukları bilinçlendirmek" dedi. Nagihan Gül de, "Evdeki atık plastikleri, meyve suyu kutuları, yumurta kutuları, çocukların kullanmadıkları oyuncaklar gibi geri dönüşebilecek bütün ürünleri getiriyoruz. Hem okula katkımız oluyor hem de çocuklar seviniyorlar. Okulumuz adına iyi olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. "Yıllık ortalama 8-10 ton atık topluyoruz” Okul Müdürü Zekeriya Keskin ise, "Geri dönüşüm projemizi yaklaşık 4 yıldır sürdürüyoruz. Öğrencilerimiz hafta içi aileleri ile biriktirdikleri geri dönüşüm malzemelerini cuma günleri okulumuza getiriyorlar. Atıkları tartıyoruz, hem sınıfını hem de ne kadar getirdiğini tespit ediyoruz. Öğrencilerimizi ödüllendiriyoruz. Bu faaliyetteki amacımız çocuklara geri dönüşüm bilincini kazandırmaktır. Dört haftada bir değerlendirme yapıyoruz. Bu dönemde 1 ton topladık. Yıllık ortalama 8-10 ton atık topluyoruz” ifadelerini kullandı.
İstanbul Kadir Has Üniversitesi’nde yeni atama Kadir Has Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydoğan Özdemir, rektörlüğe bağlı AR-GE Kaynakları Direktörlüğü’ne atandı. Prof. Dr. Aydoğan Özdemir, Ocak 1957’de Artvin’de doğdu. Lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini sırasıyla 1980, 1982 ve 1990 yıllarında İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden aldı. 2000-2002 yıllarında 2,5 yıl süreyle ABD’nin Teksas eyaletinde bulunan Texas A&M Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak görev yapan Profesör Özdemir, akademik yaşamının tamamını İTÜ Elektrik-Elektronik Fakültesinde geçirdi ve 3 Ocak 2024’te emekli oldu. Araştırma ilgi alanları, elektrik güç sistemleri ve yüksek gerilim mühendisliği. Özellikle varlık yönetimi, güvenilirlik/dayanıklılık analizi, güç sistemi modelleme, simülasyon, analiz ve kontrolünde akıllı yöntem uygulamaları ve akıllı şebekeler üzerinde yoğunlaştı. 200’ün üzerinde araştırma makalesi ve bildirisi yayımlanan, çeşitli ulusal/uluslararası etkinlik düzenleme faaliyetlerinde yer alan, açılış konuşması ve dersleri veren Dr. Özdemir, çok sayıda ulusal ve uluslararası araştırma/endüstriyel projelerinde görev aldı. Hâlâ Türkiye Elektrik İletim A.Ş.’nin Teknik Danışma Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır. Türkiye Elektrik Mühendisleri Odası üyesi ve IEEE PES Kıdemli Üyesi.