EĞİTİM - 29 Mayıs 2024 Çarşamba 13:40

Batman’da üniversitesinde Hassas Tarım İnovasyon merkezi açıldı

A
A
A
Batman’da üniversitesinde Hassas Tarım İnovasyon merkezi açıldı

Batman Üniversitesi, GAP Bölge kalkınma dairesi Başkanlığı iş birliği ile desteklenen hassas tarım sistemleri ve tarımda enerji verimliliği semineri ve inovasyon merkezi açılışı gerçekleştirildi.



Batman Batı Raman Kampüsü Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşen programda “Hassas Tarım Sistemleri ve Tarımda Enerji Semineri” etkinliği düzenlendi. Seminerin ardından Enerji Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan İnovasyon Merkezi Açılışı için Mimarlık-Mühendislik Fakültesi’nde düzenlenen törene geçen Vali Ekrem Canalp, Rektör Demir, Tarım İl Müdürü Aydın, protokol üyeleri ve katılımcılarla birlikte kurdele kesildi. Enerji Koordinasyon merkezi yöneticileri Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ve Doç. Dr. Mehmet Rıda Tür tarafından İnovasyon merkezinin amacı hakkında bilgilendirmeler yapıldı.


Programın açılış konuşmasını yapan Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, üniversitenin bugüne kadar yaptığı çalışmalar hakkında salonu bilgilendirirken, açılacak olan İnovasyon Merkezi’nin tarım sektörünün modernleşmesi ve enerji verimliliğinin artırılması konularında önemli katkılar sağlayacağını vurguladı. Tarım sektörünün modern teknolojilerle desteklenmesinin hem insan gıdası hem de ekonomik kalkınma için elzem olduğunu belirten Rektör Demir, tarımda yenilikçi yaklaşımlar ve hassas tarım uygulamaları ile daha sürdürülebilir ve verimli bir üretim modeli oluşturulabileceğini, üniversitenin bu tür projelerle bölge kalkınmasına destek olmasından gurur duyduğunu ifade etti.


İnovasyon merkezi hakkında konuşan Doç. Dr. Mehmet Rıda Tür, “Batman Üniversitesi olarak GAP idaresi başkanlığı iş birliği ile hassas tarım ve enerjide verimlilik inovasyon merkezinin açılışını yaptık. Bu inovasyon merkezi açılışında çiftçi ve ziraatçiliğimize yönelik enerji verimliği artırıcı, tarımda verimliği artırıcı ve hassas tarıma yönelik projeleri için mentörlük yapacak. Birinci etapta biz çiftçi ve ziraatçilerimizin kendi mahsullerinde ikinci ürün odaklı bir çalıma başlatacağız. İkinci ürün ekiminde verimi artırmaya yönelik mentörlük yapmayı hedefliyoruz. Akabinde tarımda enerjide enerji kullanımda verimliliği artırıcı motor tipi seçimi ve sulamada damlama sulama teknolojik damlama sistemleri ile verimlilik artırıcı projelerimiz var. Hem burada elektrikte enerjide tasarrufu sağlayacağız hem de hassas tarımı teşvik edici verimli tarım ürünlerini ortaya çıkarmayı hedefliyor. Umarım Batman ve bölgede tarımsal etkinliklerde etkin bir faaliyet sürdürecek şekilde bir merkez olacaktır” dedi.


Öğretim Görevlisi Esra Okudur ise “Hassas tarım son yılarda önemli bir sistem tarımsal üretim yönetimidir. Aklı tarım sistemleri dijital tarımla hassas tarıma önem vermeye başlandı. Bizde Batman Üniversitesi olarak akılı tarım sistemlerinde dikey tarım sistemlerini yeni yapacağımız proje ile kuracağız. Bu sistemde çiftçilere yerinde görme imkanı sağlamış olacaklar” diye konuştu.


Seminer sonunda, Rektör Demir, konuşmacılar; Batman Tarım İl Müdürü Mehmet Aydın, oda başkanları ve sunum yapan Öğr. Gör. Esra Okudur’a hediyelerini takdim etti.


Programa, Batman Tarım İl Müdürü Mehmet Aydın, oda başkanları, akademisyenler ile çok sayıda öğrenci katıldı.


(OA-RK-Y)

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Artvin Artvin’de sağlık ekipleri karla kaplı yolları aşarak hastaya ulaştı Artvin’in karla kaplı yollarında sağlık ekipleri zorlu kış şartlarına rağmen nefes darlığı şikayeti bulunan bir hastaya ulaşmak için zamana karşı yarıştı. Artvin’in Ardanuç ilçesine bağlı Boyalı köyünde yaşayan 78 yaşındaki Taner Yıldız, nefes darlığı ve kusma şikayetiyle 112 Acil Çağrı Merkezi’nden yardım talep etti. Zorlu kış şartlarının etkili olduğu bölgede, sağlık ekipleri hastaya ulaşmak için büyük bir mücadele verdi. İhbarın ardından Artvin Valisi Dr. Turan Ergün’ün talimatı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kemal Demirel’in koordinasyonuyla harekete geçildi. Kar kalınlığının yaklaşık 60 santimetreyi bulduğu köy yolunda, İl Özel İdaresi ekipleri iş makineleriyle yol açma çalışmaları başlattı. Saatler süren yoğun çabaların ardından yol ulaşıma açıldı ve sağlık ekipleri köye ulaştı. Sağlık ekipleri, Taner Yıldız’ı evinden alarak ilk müdahaleyi yaptıktan sonra Ardanuç Devlet Hastanesi’ne sevk etti. Hastanın sağlık durumunun kontrol altına alındığı bildirildi. Bölgedeki zorlu kış şartlarına rağmen ekiplerin hızlı ve koordineli müdahalesi, vatandaşların sağlık hizmetine erişimini sağladı. Artvin Valisi Dr. Turan Ergün, operasyonun ardından bir açıklama yaparak, “Hastamıza acil şifalar diliyorum. Zorlu hava şartlarına rağmen fedakarca görev yapan tüm personelimize teşekkür ediyorum” dedi. Vali Ergün, benzer durumlar için kış aylarında ekiplerin her an göreve hazır olduğunu da vurguladı.
İstanbul ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol: "Sınır hattında çok ciddi çözümlerimiz var" ASELSAN tarafından geliştirilen yerli ve milli ürünler sınırlarda etkin bir şekilde kullanılıyor. Silahlı kuvvetlerinin neye ihtiyacı olduğunu yapılan saha çalışmaları ile belirlediklerini belirten ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, "ASELSAN çözümleri şu an etkin bir şekilde binlerce kilometre sınırımızda kullanılıyor. Sınır hattında çok ciddi çözümlerimiz var. Anavatanımızın güvenliği için gece gündüz çalışıyoruz" dedi. Türk savunma sanayisinin öncü firmalarından olan ASELSAN, geliştirdiği yerli ve milli ürünlerle sınırların elektronik sistemlerle donatılmasını sağlıyor. Silahlı kuvvetlerinin neye ihtiyacı olduğunu yapılan saha çalışmaları ile belirleniyor. Saha çalışması sonrası Türk mühendisleri ordunun ihtiyacını gidermek için etkin ve hızlı bir şekilde çalışıyor. ASELSAN kara savunma sistemleri, hava savunma teknolojileri ile silahlı kuvvetlerinin gücüne güç katıyor. "Sınır hattında çok ciddi çözümlerimiz var" ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, "Silahlı kuvvetlerimizin ihtiyaçlarını karşılarken, sık sık onlarla sahada buluşup ürünlerimizle ilgili geri bildirimleri alıyoruz. Yeni ihtiyaçları, yeni tehditleri, yeni yaklaşımları dinliyoruz. Bütün mühendislerimizle, bütün ekiplerimizle bunlara daha hızlı ve daha etkili cevap vermek, daha hızlı ürün geliştirmek için de çalışıyoruz. Birçok ürünümüz var. Yüzlerce, binlerce ürünümüz kahraman ordumuzca kullanılıyor. Bunların daha ileriye götürülmesi için de sık sık buluşuyoruz. Sınır hattında çok ciddi çözümlerimiz var. Sınırlarımızın bir taraftan fiziki güvenliği yürütülürken bunların elektronik sistemle donatılması için de ASELSAN’ın çözümleri şu an etkin bir şekilde binlerce kilometre sınırımızda kullanılıyor. Radarlar, kameralar, fiber optik sensörler, hareket sensörleri; bunu yöneten akıllı yazılımlar ve benzeri bütün sistemlerle aslında anavatanımızın güvenliği için gece gündüz çalışıyoruz" dedi.
Adıyaman 7 kadın giirişimci yöresel gıda ürünlerini Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyor Adıyaman’ın Kahta ilçesinde bir araya gelen 7 kadın girişimci kurdukları Badem Eli Kahta Kadın Kooperatifi’nde ürettikleri 14 badem çeşitliliği ve yöresel gıda ürünlerini Türkiye’nin dört bir yanına gönderiyor. Badem Eli Kahta Kadın Kooperatifi’nde badem ezmesi, çikolatalı, zencefilli, kakaolu bademlerin yanı sıra, badem şekeri ve daha birçok ürün bulunuyor. İçli köfte, yaprak sarması, peynirli, çökelekli katma ve çiğköfte gibi günde 4 çeşit yöresel yemekler de çıkaran kadın girişimciler aynı zamanda da ailelerine istihdam sağlıyor. Badem Eli Kahta Kadın Kooperatifi Başkanı Hacer Yıldırım, “7 bayan bir araya gelerek kooperatifimizi kurduk. Badem üzerine 14 çeşitlik bir badem üretimi oldu bizde. Bunun zerdeçallısı, kahvelisi, kakaolusu gibi buna benzer 14 çeşitli bir badem türünü çıkardık. Bunun yanı sıra yöresel ürünlerimiz var. Kurutmalıklar, domates ve biber salçası, pul biberi gibi yöresel ürünlerinde satışını yapıyoruz. Türkiye’nin çeşitli illerine de gönderiyoruz. Aynı zamanda burada günlük 4 çeşit yöresel yemeklerimizden içli köfte, sarma, katma ve çiğ köfte çıkıyor. Ben bu kooperatifimizin kurulmasında emeği geçen tüm bayan arkadaşlarımıza, ekibimize yürekten teşekküre ediyorum” dedi. Kooperatif üyelerinden Ayfer Aydın ise deprem sonra böyle bir girişimde bulunarak ailesine katkı sunduğunu söyledi.
Gümüşhane Zigana Dağından kar manzaraları Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında bulunan Zigana Geçidi kar yağışıyla birlikte beyaza bürünürken eşsiz manzaralar oluştu. Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında yer alan ve tarih boyunca önemli bir geçit olarak kullanılan 2050 rakımlı Zigana Dağı geçidi kar yağışıyla birlikte beyaza büründü. Yeni Zigana Tüneli’nin açılmasıyla birlikte özellikle eşsiz manzaraları seyretmek isteyen vatandaşların kullandığı Zigana Dağı geçidi kar altında sunduğu kartpostallık görüntülerle ziyaretçilerin beğenisini topluyor. Tarihi İpek yolu üzerinde yer alan bin 820 metre rakımdaki tünelin her iki ucunda da derin bir vadi manzarası ve karlar altındaki çam ağaçları estetik bir görüntü meydana getirirken, Trabzon ve Gümüşhane’den gelen ziyaretçiler manzaranın keyfini çıkarıyor. “Bu manzarayı görmek için eski yolu kullanıyoruz” Eşsiz kar manzarasını görebilmek için Yeni Zigana Tüneli yerine eski Zigana Dağı geçidini kullandıklarını ifade eden Hülya Akkuzu, “Biz kar yağında yeni yapılan tüneli kullanmıyoruz, genelde eski yolu kullanıyoruz manzarayı görmek için. Gerçi buranın yazı da kışı da çok güzel oluyor. Diğer insanların da buradan geçmelerini tavsiye ederim burada doğa çok güzel. Özellikle Karadeniz’in Zigana’sı harikadır” dedi. “Kartpostal gibi bir manzarası var” Turizm işiyle uğraşan ve özellikle yabancı turistlerin bu manzarayı görmek için özel talepte bulunduklarını söyleyen Oğuzhan İnceismail, “ Kar buraya ilk düştüğü zaman zaten paylaşımları görüyoruz. Ben turizm işi yapıyorum onlar da burayı görmek istiyorlar. Eski yolu kullanıyoruz genellikle bu manzarayı göstermek için. Kartpostal gibi manzarası var, turistler de bu manzarayı seviyorlar. Doğası harika, hava çok soğuk da değil, çok güzel” diye konuştu.