EKONOMİ - 19 Temmuz 2024 Cuma 10:55

Ağaçların kovuklarından çıkarılan balın kilosunu 8 bin liradan alıcı buluyor

A
A
A
Ağaçların kovuklarından çıkarılan balın kilosunu 8 bin liradan alıcı buluyor

Batman’ın Sason ilçesinde ormanlık alanda ağaç kovuklarında doğal ortamda üretilen balın kilosu 8 bin liradan alıcı buluyor.


Arıcılığın yaygın yapıldığı Sason ilçesinde zaman zaman kovanlardan kaçan arılar, yerleşim yerlerine uzak bölgelerdeki ormanlarda ağaçların kovuklarına yerleşerek yuva yapıyor. Kimsenin girmediği ormanlarda ağaçların kovuğunda yuvalarında el değmemiş doğal ortamda bin bir derede deva olarak bilinen katkısız ürettikleri bal ise civarda yaşayan köylülere ek geçim kaynağı oluşturuyor. Ağaç kovuklarından çıkarılan bal, hastalar tarafından 8 bin liraya kadar alıcı buluyor.


Sason ilçesine bağlı Dereiçi köyünde ailesi ile birlikte arıcılık yaparak geçimini sağlayan Ömer Ağduk, ormanlık alanda bulduğu arıları bir süre izledikten sonra bal sağım zamanı geldiğinde ağaç kovuklarını açarak balı çıkartıp kilosunu 8 bin liradan satışa çıkardığını söyledi.


Ağaçların kovuklarında bulunan arıları mart, nisan ve mayıs aylarında tespit ettiklerini belirten Ağduk, "Yaklaşık 3 ay izledikten sonra şimdi kovukları açıp balın sağımını yapacağız. İnşallah kısmetimize iyi bir bal çıkar. Bu bal bin bir derde şifalıdır. Kilogram fiyatını 8 bin liradan satıyoruz. Bu yıl fazla bal olmadığı için her yerde bulunmaz. Diğer ballara benzemiyor. Kovukta bulunan arıları da kendi kovanlarımıza koyarak beslemeye alıyoruz” dedi.



Ağaçların kovuklarından çıkarılan balın kilosunu 8 bin liradan alıcı buluyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa UİB’ten Ağustos ayında 2 milyar 786 milyon dolarlık ihracat Türkiye’nin Genel Sekreterlik bazında en fazla ihracat yapan ikinci birliği olan Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin (UİB) ağustos ayı ihracatı, 2 milyar 786 milyon 974 bin dolar olarak gerçekleşti. UİB’in 2024 yılı Ağustos ayı ihracat rakamları açıklandı. Ağustos ayındaki ihracatı 2.8 milyar dolar olan UİB’in, sekiz aylık ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8’lik artışla 24 milyar 490 milyon 773 bin dolar oldu. İhracat verilerini değerlendiren UİB yetkilisi, “Dünya genelinde yaşanan resesyon ve ülkemizdeki enflasyon gerçeğine rağmen yılın ilk sekiz ayında toplam ihracatımızda yüzde 3’lük bir artışımız oldu. Yıllık hedeflerimize ulaşmak için ihracatçılarımız da yoğun bir çalışma içindeler. Biz de Uludağ İhracatçı Birlikleri olarak üyelerimizin işlerinin devamlılığı anlamında faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz” dedi. OİB’in ihracatı ağustos ayında 2.3 milyar dolar Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,41’lik artışla 2 milyar 305 milyon 649 bin dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB), Ocak-Ağustos dönemi ihracatı 20 milyar 323 milyon 678 bin dolar oldu. UTİB’in ihracatı ağustosta 104 milyon dolar oldu Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB), Ağustos ayında 104 milyon 138 bin dolar ihracata imza attı. UTİB’in ocak-ağustos dönemdeki ihracatı ise 861 milyon 176 bin dolar olarak gerçekleşti. UHKİB’ten ağustosta 74,3 milyon dolar ihracat Ağustos ayında74 milyon 341 bin dolar ihracata ulaşan Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği’nin (UHKİB), yılın ilk sekiz ayındaki ihracatı ise 614 milyon 864 bin dolar seviyelerinde gerçekleşti. UMSMİB’in ihracatı Ağustos ayında 30.9 milyon dolar Ağustos ayında, 30 milyon 903 bin dolar ihracat yapan Uludağ Meyve Sebze Mamulleri İhracatçıları Birliği (UMSMİB), ocak-ağustos döneminde ise 189 milyon 528 bin dolar ihracat gerçekleştirmiş oldu. UYMSİB’ten Ağustosta 26,4 milyon dolarlık ihracat Ağustos ayında, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 60,59’luk artışla 26 milyon 419 bin dolar ihracat gerçekleştiren Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB), yılın ilk sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,14’lük artışla 131 milyon 477 bin dolar seviyelerinde dış satışa imza attı.
Erzurum Milliler Erzurum’u doyasıya gezdi U15 Millî Takımı’nın Erzurum’da düzenlediği hazırlık kampı sona erdi. Ay-yıldızlılar, antrenmanlarını Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’nde gerçekleştirdi. U15 Millî Takımında antrenmanların yanı sıra kültürel gezi programlarıyla da oyunculara bulundukları şehir ile ilgili bilgi aktarımları yapıldı. U15 Millîler, kamp dönemi içinde kültürel aktivite kapsamında Erzurum Kongre Binası, Çifte Minareli Medrese ve Erzurum Kalesi’ni gezdi. U15 Millî Takımı, 18-27 Eylül tarihleri arasında Erzurum’da bir hazırlık kampı daha gerçekleştirecek. U15 Millî Takımı hazırlık kampı aday kadrosunda şu oyuncular bulunuyordu: Kaleciler: Eren Topaloğlu (Altınordu), Toprak Adatepe (Beşiktaş A.Ş.), Yağız Ekrem Çaçan (Galatasaray A.Ş.), Yiğit Baynazoğlu (Net Global Sivasspor), Burak Efe Adıgüzel (Manisa FK), Defans: Ali Aytekin Duru (Altınordu), Yusuf Sivaslıoğlu (Altınordu), Aras Çelik (Bellona Kayserispor), Burak Cemil Özdoğan (Corendon Alanyaspor), Haktan Yılmaz (Fatih Karagümrük A.Ş.), Rıdvan Harman (Fenerbahçe A.Ş.), Yağız Kaan Bilgili (Galatasaray A.Ş.), Furkan Yaşar Atamer (Gençlerbirliği), Kuzey Ersoy (Samsunspor A.Ş.), Ömer Türk (Central Hospital Ümraniyespor), Orta Saha: Serdar Rüzgâr Kahraman (Altınordu), Kağan Hazar (Altınordu), Cengiz Saidoglu (Antalyaspor A.Ş.), Sefer Tuna Çakar (Central Hospital Ümraniyespor), Eyüp Çetinkaya (Fenerbahçe A.Ş.), Doğukan Erciyas (Fenerbahçe A.Ş.), Rojhat Çoşkun (Gaziantep Futbol Kulübü A.Ş.), Abdulsamet Yıldırım (İkas Eyüpspor), Poyraz Efe Koca (Rams Başakşehir Futbol Kulübü), Yusuf Koloğlu (Samsunspor A.Ş.), Forvet: Doruk Kadiroğlu (Altınordu), Emir Âlim Yılmaz (Central Hospital Ümraniyespor), Muhammed Fatih Önkol (Central Hospital Ümraniyespor), Serhan İnal (Fatih Karagümrük A.Ş.), Arda Karaömer (İnegölspor), Öztürk Mustafa Nohut (Trabzonspor A.Ş.), Teknik Direktör: Erdal Güneş