EĞİTİM - 22 Eylül 2023 Cuma 17:26

Sonuçları merakla beklenen çalıştay tamamlandı

A
A
A
Sonuçları merakla beklenen çalıştay tamamlandı

Bartın’da sonuçları merakla beklenen Aile Çalıştayı yapıldı. Bartın Üniversitesinin (BARÜ) de paydaşı olduğu “Aile Çalıştayı”nda ailenin korunması, güçlendirilmesi ve sosyal refahın artırılmasına yönelik görüş alışverişinde bulunuldu.


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 81 ilde düzenlenen “Aile Çalıştayı” Bartın’da yoğun bir katılımla tamamlandı. Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından organize edilen ve Bartın Üniversitesinin (BARÜ) de paydaşı olduğu etkinlikte bilimsel veriler üzerinden değerlendirmelerde bulundu. Öğretim elemanlarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşlarından katılımcıların da yer aldığı etkinlikte ailenin korunması, güçlendirilmesi ve sosyal refahının artırılması yönünde görüş alışverişi yapıldı.


“Sonuçlarını merakla bekliyoruz"


Çalıştay açılışında konuşan Bartın Valisi Nurtaç Arslan, “Güçlü bir millet, güçlü bir toplum olmanın temel şartı sağlam aileler kurmak ve güçlü bir aile yapısına sahip olmaktır. Şeyh Edebali’nin ‘Aileyi Yaşat ki Devlet Yaşasın’ sözü bu durumu çok güzel özetlemektedir. Ailelerimizin yaşadıkları onları doğrudan veya dolaylı olarak etkileyen sosyal, ekonomik, hukuksal, eğitim ve öğretimi ilgilendiren, dijitalleşme, çevre ve iklim ile ilgili ortaya çıkan ya da çıkabilecek sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin sunulması ilimiz açısından da çok değerlidir. Bu bakımdan aile çalıştayının sonuçlarını merakla bekliyoruz” dedi.


“Milletin en asli unsuru ailedir”


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından düzenlenen çalıştayın önemine değinen BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, “Milletin en asli unsuru ailedir. Ailenin korunması, güçlendirilmesi ve sosyal refahının artırılması aynı zamanda daha güçlü bir Türkiye ve daha aydınlık yarınlar anlamına gelmektedir” diye konuştu.


Aile çalışmaları ile ailenin toplumdaki yeri gibi kavramları tarihten örnekler vererek aktaran Rektör Uzun, “Ailenin güçlendirilmesi konusunda yapılacakların ve kat edilecek mesafelerin olduğu açıktır. İnanıyorum ki Türkiye Yüzyılında bu mesafeler kat edilecek ve sürdürülebilir çözümler üretilecektir. İşte bu noktada Bartın Üniversitesi olarak bizler de önemli çalışmalar yapıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla kadın ve ailenin toplumdaki konumunun daha da güçlendirilmesi için gayret gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.


“Yapılan çalıştayla bakanlığın çalışmalarına katkı sunulacak”


Bartın Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Hüseyin Özdemir ise ailenin korunmasından sosyal hayata kadar birçok konunun görüşülerek bakanlığın çalışmalarına katkı sunulacağını kaydederek “Ülkemizin sosyal sorunlarının çözülmesi, ailenin korunması, güçlendirilmesi, sosyal faaliyetlerin artırılması hedeflenerek bakanlık çalışmalarına katkı sunmak amacıyla üniversitelerimizden sivil toplum kuruluşlarına, kamu kurumlarından bizlerden hizmet alan vatandaşlarımıza kadar geniş bir yelpazede bu çalışmayı bakanlığımıza sunmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.


Toplamda 3 oturum olarak gerçekleştirilen çalıştayda “Aile, Eşitlik ve Adalet”, “Aile, Sosyal Kalkınma ve Refah”, “Aile, Hayat Boyu Gelişim ve Öğrenme”, “Aile, Çevre ve İklim”, “Aile, Teknoloji ve Dijitalleşme”, “Aile Odaklı Sosyal Hizmetler” konuları ele alındı. Gün boyu devam eden etkinlikte elde edilen veriler raporlaştırılarak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına sunulacak.



Sonuçları merakla beklenen çalıştay tamamlandı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Erzurum’da araç sayısı 140 bin 671 oldu Türkiye’de Ekim ayında 209 bin 401 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Erzurum’da ise bir ayda 4 bin 829 araçla alakalı işlem yapıldı, kentte trafiğe kayıtlı araç sayısı 140 bin 671 oldu. Ülkemizde Ekim ayında trafiğe kaydı yapılan taşıtların %50,9’unu motosiklet, %35,6’sını otomobil, %8,2’sini kamyonet, %2,8’ini traktör, %1,4’ünü kamyon, %0,7’sini minibüs, %0,3’ünü otobüs ve %0,1’ini özel amaçlı taşıtlar oluşturdu. Ekim ayında trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı bir önceki aya göre otomobilde %19,1, özel amaçlı taşıtta %6,3, kamyonette %1,6, otobüste %0,3 artarken minibüste %18,4, kamyonda %14,5, motosiklette %11,7 ve traktörde %5,6 azaldı. Erzurum, 140 bin 671 kayıtlı araçla Türkiye sıralamasında 49. basamakta yer aldı. Ekim ayında 4 bin 829 araç devrinin yapıldığı Erzurum, ülke sıralamasında 41’inci oldu. Erzurum’da trafiğe kayıtlı araçlarda otomobil 71 bin 500 ile ilk sırada yer alırken, minibüs sayısı 2 bin 397, otobüs sayısı bin 257, kamyonet sayısı 29 bin 937, kamyon sayısı 6 bin 345, motosiklet sayısı 6 bin 604, özel amaçlı araç sayısı 747 ve traktör sayısı 21 bin 889 oldu. Ekim ayında Erzurum’da 4 bin 829 aracın devri yapıldı. Bunlardan 3 bin 104 otomobil, minibüs 63, otobüs 25, kamyonet bin 53, kamyon 135, motosiklet 126, özel amaçlı araç 5 ve traktör 322 adet olarak gerçekleşti.
Muğla Muğla’da Sokak hayvanları kısırlaştırılarak sahiplendirilecek Menteşe Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Veteriner Hekimleri Odası arasında ‘Sahipsiz Kedi-Köpeklerin Rehabilitasyonu ve Yaşam Refahının Sağlanması Hizmeti Projesi’ iş birliği protokolü imzalandı. Menteşe Belediye Başkanı Şehir Plancısı Gonca Köksal, Muğla Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tayfun Yılmaz ve Muğla Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Serkan Alpözen tarafından imzalanan protokol kapsamında; sahipsiz sokak kedi ve köpekleri, Menteşe Belediyesi ekipleri tarafından yakalanarak Veteriner Hekimler Odası üyesi klinik, poliklinik ve hayvan hastanelerinde kısırlaştırıldıktan sonra Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne ait geçici hayvan bakımevine gönderilecek. Burada çip ve küpe takılmasının ardından hayvanlar sahiplendirilecek. İmza töreninde konuşan Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal, protokolün uzun süredir gündemlerinde olduğunu, ancak ‘Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin kabul edilmesiyle güncellendiğini belirterek şu ifadeleri kullandı: “Bu kanun tasarı halindeyken, Veteriner Hekimler Odası ile birlikte bir protokol imzalamıştık. Daha sonra güncel duruma göre protokolümüzü yeniledik. Belediyelerimizin bütçesinde bu konuya ayrılmış bir pay var. Bunu en verimli şekilde kullanmak için çalışmaya başladık. Protokol ile ilgili olarak Muğla Barosu Hayvan Hakları Komisyonu’yla, hayvanseverlerle, Veteriner Hekimler Odası’yla ve Büyükşehir Belediyemizle bir araya geldik. Bundan sonra nasıl hareket edeceğimizi, hayvan dostlarımıza zarar vermeden onların rehabilite edilmelerini, sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşamalarını ve sahiplendirilmelerini sağlamak için yasal olarak neler yapabileceğimizi belirledik. Diğer belediyelere de örnek olması amacıyla bir yol haritası çıkardık ve bugün protokolümüzü imzalıyoruz”