EĞİTİM - 30 Ekim 2024 Çarşamba 09:42

BARÜ’nün URAP Türkiye Sıralamasındaki yükselişi devam ediyor

A
A
A
BARÜ’nün URAP Türkiye Sıralamasındaki yükselişi devam ediyor

Bartın Üniversitesi (BARÜ) nitelikli bilimsel araştırma ve çalışmalarıyla University Ranking by Academic Performance (URAP) tarafından açıklanan ‘Türkiye Üniversiteler Sıralaması’ndaki yükselişini sürdürdü.


Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Enformatik Enstitüsü bünyesinde faaliyet gösteren University Ranking By Academic Performance (URAP) tarafından 2024-2025 Türkiye Sıralaması açıklandı. Bu yıl Türkiye’den 190 yükseköğretim kurumunun değerlendirildiği sıralamada; makale, atıf, bilimsel doküman, doktora, öğretim üyesi/öğrenci, uluslararası iş birliği, yurt içi iş birliği ve TÜBİTAK proje göstergeleri dikkate alındı.


BARÜ’de hedef: Sürekli İyileştirme


URAP Türkiye Sıralamasına göre BARÜ, sürdürülebilir bir performans göstererek Tüm Üniversiteler Sıralamasında bir önceki yıla göre 3 basamak, Devlet Üniversiteleri Sıralamasında ise 4 basamak yükselmeyi başardı. Bu yıl


sıralamaya giren 117 yükseköğretim kurumunu geride bırakan BARÜ, Tüm Üniversiteler Sıralamasında 73’üncü ve Devlet Üniversiteleri Sıralamasında ise 57’nci sıraya yerleşti. Nitelikli bilimsel araştırma ve çalışmalarıyla öne çıkan BARÜ; Tıp Fakültesi Olmayan Üniversiteler Sıralamasında 19’uncu, 2000 Yılından Sonra Kurulan Üniversiteler Sıralamasında ise 24’üncü sırada yer aldı.


Tüm üniversiteler sıralamasında 6 yılda 23 basamak yükseldi


BARÜ, sıralamaya giren üniversite sayısındaki artışa rağmen 6 yılda 23 basamak yükseldi. BARÜ; 2023 yılında 190 üniversite arasından 76’ncı, 2022 yılında 184 üniversite arasından 84’üncü, 2021 yılında 179 üniversite arasından 90’ıncı, 2020 yılında 166 üniversite arasından 91’inci ve 2019 yılında ise yine 166 üniversite arasından 96’ncı sırada yer alıyordu. Öte yandan BARÜ, 2019-2020 URAP Türkiye Sıralamasında devlet üniversiteleri arasındaki yerini de 6 yılda 21 basamak yukarıya taşımayı başardı.


Araştırma kalitesindeki başarılar URAP sıralamalarında öne çıktı


Tematik sıralamalarda da yükselişini sürdüren BARÜ, “Atıf Puan Sıralaması”nda 36’ncı, “Makale Puan Sıralaması”nda 54’üncü, “Uluslararası İş Birliği Sıralaması”nda 57’nci, “Yurt İçi İş Birliği Sıralaması”nda 63’üncü, “Bilimsel Doküman Sıralaması”nda 66’ncı, “TÜBİTAK Proje Sıralaması”nda 72’nci, “Öğretim Üyesi/Öğrenci Sıralaması”nda 86’ncı ve “Doktora Puanı Sıralaması”nda ise 141’inci sırada yer aldı. 7 alt alanda yükseliş kaydeden BARÜ, 6 yılda araştırma kalitesinin iki önemli göstergesi olan “Atıf Puan Sıralaması”nda 59 basamak ve “Makale Puan Sıralaması”nda ise 14 basamak çıkarak önemli bir başarı elde etti.


BARÜ; Tıp Fakültesi Olmayan Üniversiteler “Makale Puan Sıralaması”nda 14’üncü, “Atıf Puan Sıralaması”nda 12’nci basamakta yer alırken; 2000 Yılından Sonra Kurulan Üniversiteler “Makale Puan Sıralaması”nda 18’inci, “Atıf Puan Sıralaması”nda 8’inci sırada yer alarak sürdürülebilir yükselişini devam ettirdi.


BARÜ’nün başarıları THE 2025 Dünya Üniversite Sıralamasına yansımıştı


BARÜ, dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alma hedefiyle yürüttüğü çalışmalar neticesinde sürdürülebilir başarısını uluslararası değerlendirme kuruluşlarının listelerinde yer alarak sürdürmüştü. Geçtiğimiz günlerde açıklanan THE 2025 Dünya Üniversite Sıralamasında ‘Araştırma Kalitesi’ kategorisinde dünyanın en iyi ilk 500 üniversitesi arasında 455’inci sıraya yerleşen BARÜ, geçtiğimiz yıl ilk defa girdiği 2024 listesine kıyasla bu yıl başarısını artırarak 108 üniversiteyi daha geride bırakmıştı. BARÜ, ‘Araştırma Kalitesi’ kategorisinde Türkiye’de ise 2’nci olurken, devlet üniversiteleri arasında ilk sırada yer almıştı. BARÜ ayrıca, genel sıralamada 1001-1200 bandındaki yerini koruyarak Türkiye’nin en iyi 13’üncü üniversitesi olmayı da başarmıştı.


"Hedefimiz ‘Üreten Üniversite’ anlayışıyla daha iyiye ulaşmak


BARÜ’nün ulusal ve uluslararası sıralamalardaki yükselişini sürdürdüğünü vurgulayan Rektör Prof. Dr. Orhan Uzun, “Bartın Üniversitesi olarak bilimsel çalışmalarımız, nitelikli yayın ve teknolojik etki değeri yüksek araştırmalarımızla ulusal ve uluslararası indekslerde yer almaya devam ediyoruz. Ortaya koyduğumuz sürdürülebilir gelişim ile yükseköğretim derecelendirme sıralamalarında önemli bir ivme yakalayarak her yıl başarılarımızı artırıyoruz. İnanıyorum ki oluşturduğumuz araştırma-geliştirme ve bilim ekosistemi ile bu sıralamalardaki yerimiz önümüzdeki yıllarda daha üst sıralara çıkacaktır. URAP Türkiye Sıralamasında gösterdiğimiz bu başarıda emeği geçen tüm akademik ve idari insan kaynağımızı tebrik ediyorum. Ayrıca daha iyiye ulaşma hedefiyle çıktığımız gelecek yolculuğunda bizlere olan destekleri için YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ile YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.



BARÜ’nün URAP Türkiye Sıralamasındaki yükselişi devam ediyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde ‘International Virtual Exchange’ semineri Eskişehir Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nde ‘International Virtual Exchange’ semineri verildi. Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü-SUNY Empire State University Çift Diploma Programı çerçevesinde International Cross-Cultural Management dersi 21-25 Ekim haftasında SUNY ESU’dan Lorette Pellettiere Calix tarafından verildi. ‘International Virtual Exchange’ başlıklı sunum ise yine Lorette Pellettiere Calix tarafından İİBF Seminer Salonunda gerçekleştirildi. Seminere İİBF Dekanı Prof. Dr. Elif Dağdemir, Dekan yardımcıları Prof. Dr. İsmail Onur Baycan ve Doç. Dr. Sezen Uludağ, İİBF İşletme Bölüm Başkanı Prof.Dr. Metin Coşkun, SUNY Empire State University Çift Diploma Programı İİBF İşletme Bölüm Koordinatörü ve Prof. Dr. Celal Hakan Kağnıcıoğlu ve SUNY Empire State University Koordinatörü Prof. Dr. Zülal Balpınar’ın yanı sıra pek çok akademisyen katıldı. Sunum çerçevesinde, öğrencilerin değişim programlarıyla kültürlerarası önemli deneyimler kazanabilecekleri, işverenler tarafından değer verilen yetkinlikleri, anlayışı geliştirebilecekleri ve bu fırsatların önemini vurgulandı. Öğrencilerin her zaman geleneksel yurt dışı eğitim deneyimlerine katılma imkânları olamayabileceğini belirtilerek, Virtual Exchange programları sayesinde öğrencilerin iş piyasasında daha rekabetçi olmalarına ve farklı bakış açılarını daha iyi anlamalarını sağlayacak yeteneklerini geliştirmelerine önemli ölçüde katkı sağlanabileceğini ifade edildi. International Virtual Exchange kapsamında farklı modellerin bazılarının neler olabileceğinden, bu deneyimleri geliştirmeye yönelik adımlardan ve uluslararası bir ortağın nasıl bulunacağından söz edildi ve seminer soru ve cevap kısmı ile sona erdi.
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Dublin uçuşları başladı İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanı, yeni uçuş noktası Dublin ile Avrupa bağlantılarını güçlendirmeye devam ediyor. Pegasus Hava Yolları, 30 Ekim itibarıyla İrlanda’nın başkenti Dublin’e haftada iki sefer direkt uçuşlara başladı. Ekim ayında Sabiha Gökçen’den yurt dışına açılan 5. yeni hat olan Dublin hattı, aktarma imkanıyla İstanbul’dan Kuzey Amerika’ya uçuşu da kolaylaştırdı. Türkiye’nin ikinci, Avrupa’nın ise dokuzuncu en yoğun havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Uluslararası Havalimanı’ndan 30 Ekim itibarıyla Pegasus Hava Yolları ile İrlanda’nın başkenti Dublin’e direkt uçuşlar başladı. Sabiha Gökçen Havalimanı, ekim ayında açılan toplam beş yeni hat ile İstanbul’un yurt dışı bağlantılarını güçlendirerek, ülkemizin uluslararası hava yolu ağını genişletmeye devam ediyor. Dublin’e seyahat artık daha kolay Pegasus Havayolları ile 30 Ekim’den itibaren İSG’den Dublin’e, çarşamba ve cumartesi günleri olmak üzere haftada iki gün direkt sefer düzenlenecek. İrlanda’nın büyüleyici başkenti Dublin, tarihi ve turistik zenginliklerinin yanı sıra geniş yeşil alanları ve halkının misafirperverliği ile dikkat çekiyor. UNESCO’nun “Edebiyat Şehri” unvanına sahip olan Dublin; James Joyce, Oscar Wilde, W.B. Yeats ve Samuel Beckett gibi dünya edebiyatının önde gelen isimlerinin doğup büyüdüğü köklü bir kültür merkezi olarak öne çıkıyor. Dublin, edebiyat etkinlikleri ve festivallerle tüm yıl kültürel seyahat arayışındaki gezginlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Kuzey Amerika bağlantılarıyla seyahat avantajı Pegasus Hava Yolları Dublin hattıyla İrlanda’ya seyahat kolaylaşırken, Amerika ve Kanada’ya da daha rahat erişim imkanı sağlanacak. Kuzey Amerika’ya güçlü bağlantıları olan Dublin’den aktarmalı olarak New York, Boston, Chicago ve Toronto gibi başlıca Kuzey Amerika şehirlerine ulaşılabilecek. “Uluslararası bağlantılarımızı güçlendirirken ticaret ve turizme katkı sağlıyoruz” İSG CEO’su Alp Er Tunga Ersoy, yeni hatlarla beraber Türkiye’nin uluslararası havayolu bağlantılarını günden güne daha da güçlendirdiklerini vurgulayarak, “Açılışını gerçekleştirdiğimiz Dublin hattıyla birlikte ekim ayında toplam beş yeni hattı İstanbul ile buluşturmanın gururunu yaşıyoruz. Yeni Dublin hattının hem İrlanda ile ilişkilerimizi kuvvetlendireceğine hem de Kuzey Amerika şehirlerine seyahati kolaylaştırarak bu bölgeyle etkileşimimizi artıracağına inanıyoruz. ISG olarak 51 ülkede 38 iç hat ve 102 dış hat olmak üzere toplam 140 destinasyonu İstanbul ile bağlıyor, ticaret ve turizmi destekliyoruz. Yeni hattımızın da ülkemiz ve tüm misafirlerimiz için hayırlı olmasını dilerim” dedi.