EĞİTİM - 06 Ekim 2024 Pazar 09:18

BARÜ’den Dr. Çiğdem Yerli, “ODTÜ Yılın Tezi Ödülünü” aldı

A
A
A
BARÜ’den Dr. Çiğdem Yerli, “ODTÜ Yılın Tezi Ödülünü” aldı

Bartın Üniversitesinden (BARÜ) Öğr. Gör. Dr. Çiğdem Yerli, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Lisansüstü Tez ve Yayın Ödülleri kapsamında “Yılın Tezi Ödülü”nü almaya hak kazandı.


Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından araştırmacıların tüm bilim dallarındaki çalışmalarını değerlendirmek, yetkinliklerini belgelemek ve çalışmalardaki niteliği artırmak amacıyla verilen “Lisansüstü Tez Ödülleri” sahiplerini buldu. Bartın Üniversitesi (BARÜ) Bartın Meslek Yüksekokulu Muhasebe ve Vergi Programından Öğr. Gör. Dr. Çiğdem Yerli’nin doktora tezi, 2022-2023 Akademik Yılı içerisinde ODTÜ bünyesindeki enstitülerde yüksek lisans ve doktora tezlerini tamamlayan araştırmacılar arasından yapılan değerlendirme sonucunda “ODTÜ Yılın Tezi Ödülü”ne layık görüldü.


Öğr. Gör. Dr. Çiğdem Yerli’nin, ODTÜ Uygulamalı Matematik Enstitüsü Finansal Matematik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof. Dr. A. Sevtap Kestel ile Doç. Dr. Zehra Eksi Altay danışmanlığında hazırladığı “Markov-chain Modulated Implied Liquidity: Modeling and Estimation” (Markov Zinciri Modülasyonlu Zımni Likidite: Modelleme ve Tahmin) başlıklı doktora tezi kapsamındaki çalışmalarla ekonomi alanına katkı sağlanması hedefleniyor.


Doktora tezinin Yılın Tezi Ödülünü kazanmasından duyduğu mutluluğu dile getiren Dr. Yerli, “Çalışmada, finansal piyasalardaki likidite seviyelerini tahmin etmenin yeni bir yolunu ortaya koyduk ve bunu ampirik olarak test ettik. Bu yaklaşım, likidite göstergesinin ekonomik yorumunu destekleyen niceliksel bir metodoloji sunarak finansal krizler için bir erken uyarı sistemi görevi görebilir. Gerçek piyasa likidite seviyelerinin bilinmesi, piyasa katılımcılarının karar süreçlerine önemli katkılar sağlayacaktır. Bartın Üniversitesinin bir bileşeni olarak bu ödülü almak benim için büyük bir gurur kaynağı olurken daimi destekleri ve teşvikleri için Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun ile danışman hocalarıma teşekkür ediyorum” dedi.


Geleceğe değer katan çalışmalarından dolayı tebriklerini ileten BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise “Bartın Üniversitesi olarak bilimsel çalışmalarımız, nitelikli yayın ve teknolojik etki değeri yüksek araştırmalarımızla ortaya koyduğumuz yenilikçi bilgiyi insanlığın hizmetine sunuyoruz. Tüm bileşenlerimizle birlikte çıktığımız gelecek yolculuğunda hep daha iyisini hedefliyoruz. Hazırladığı nitelikli çalışmasıyla ‘ODTÜ Yılın Tezi Ödülü’nü almaya hak kazanan Öğr. Gör. Dr. Çiğdem Yerli ile emeği geçenleri tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Özverili çalışmalarıyla kurumsal ilerleyişimize sunduğu katkılar dolayısıyla Bartın Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Prof. Dr. Ayşe Genç Lermi’ye teşekkür ediyorum. Ayrıca ‘Üreten Üniversite’ anlayışıyla daha iyiye ulaşmamız için teşvik eden YÖK Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar’a ve YÖK üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.



BARÜ’den Dr. Çiğdem Yerli, “ODTÜ Yılın Tezi Ödülünü” aldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Pazarda 30 liraya kadar çıkan sebzeye 3 liraya alıcı bulamayan çiftçi ürününü sürdü Eskişehir’de bazı çiftçiler plansız üretim ve maliyetlerden dolayı ürünlerini hasat etmeden tarlalarını sürerken, pazarda fiyatı 15 lira ile 30 lira arasında değişen sebzeyi 3 liraya satamadıklarını belirtti. Eskişehir’de pazarda biber domatesinin kilogramı 15 ile 30 lira arasında değişirken, çiftçi 3 liraya alıcı bulamadığını dile getirdi. Hasat yapmayan bazı üreticiler, tarlada çürüyen sebzelerinin bir kısmını traktörle sürdü. Vatandaşın satın aldığı ile tarladan satılan ürün fiyatları arasında fiyat farkının ciddi düzeyde olduğuna değinen Yeşil Sakarya Üreticiler Birliği Başkanı Süleyman Buluşan, "Bu sene farklı bir yıl oldu. Üretimde çok büyük bir ekim fazlalığımız var. Her zaman söylediğimiz bir şey var; o da planlı ekim, planlı pazardır. Buradaki en büyük sıkıntı budur. Ürettiğimiz ürünü satamama gibi bir lüksümüz olduğu zaman üretici çok zor durumda kalıyor. Fiyatlar çok düşük kaldı. Vatandaşın yediği fiyatla bizim sattığımız fiyat arasında bir uçurum var. Pazarda 20 ila 30 lira olan biber veya 10 ila 15 lira olan domates, tarlada 3 liraya alıcı bulamadı." dedi. Tarlasındaki biberi hasat etmeden traktörle süren çiftçi Faruk Doğruparmak da plansız üretimden dert yandı. Doğruparmak, "Düzenli bir ekim olması lazım ki bizler ne yaptığımızı bilelim, ne ekeceğimizi bilelim" dedi.
Mersin İsrail’in saldırılarından kaçanları taşıyan 4. gemi de geldi İsrail’in saldırılarının ardından Lübnan’dan kaçan, aralarında Türk vatandaşlarının da yer aldığı farklı ülkelerden 426 yolcunun olduğu gemi, Mersin’in Silifke ilçesindeki Taşucu Limanı’na getirildi. Limana gelen 4. gemi ile bugüne kadar Mersin’e ulaşan kişi sayısının bin 400’ü geçtiği öğrenildi. İsrail’in Lübnan’a da saldırmasının ardından burada yaşayan başka ülke vatandaşları, hava yolu kapalı olduğu için deniz yolu ile Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Taşucu Limanı’na gelmeye devam ediyor. Daha önce 3 gemiyle Taşucu Limanı’na gelen çok sayıda yolcu, buradan ülkelerine gitti. Bugün ise 96 araç ile Türk vatandaşlarının da aralarında yer aldığı farklı ülkelerden 426 yolcunun olduğu gemi geldi. Limanda pasaport işlemleri yapılan yolcular daha sonra ya kendilerini bekleyenlerle ya da minibüs, taksi gibi vasıtalarda ülkelerine ulaşmak için havalimanlarına gitti. Lübnan’da İsrail’in saldırılarının devam ettiğini, kendisinin de işini bıraktığını belirten Yahya Nasr, ABD ve İsrail’in bir olduğunu, orada çocuklara, kadınlara ve insanlara hiçbir saygının olmadığını, sürekli vurduklarını söyledi. Savaş’ın çıkmasının ardından uçakların iptal edildiğine değinen Muhammet Fadak Hassas, "Son durum çok iyi değil. Çok büyük bir bomba attılar, sonra biz yola çıktık. Bir hafta bekledik, gemi geldi, çok şükür buraya geldik" dedi. Gemiyle gelen Türk vatandaşlarından Müsame Tosun ise her an bölgede bombaya maruz kalınacak bir durumun yaşandığını kaydetti.
İstanbul Emniyetten kritik operasyon: DEAŞ’ın bombacısı İstanbul’da yakalandı İstanbul polisi tarafından terör örgütü DEAŞ’a yönelik düzenlenen operasyonda, örgütün bomba imalatçısı İstanbul’da yakalandı. 34 yaşındaki Suriye uyruklu Rami H. adlı örgüt üyesi tutuklandı. Edinilen bilgilere göre, terör örgütü DEAŞ’a yönelik üç gün önce kritik bir operasyon gerçekleştirildi. Kentte DEAŞ’la bağlantılı unsurların varlık gösterdiğine dair istihbarat alan İstanbul Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube ile Terörle Mücadele Müdürlüğü (TEM) birimleri, örgütün bomba imalatçısı olduğu tespit edilen Rami H. (34) adlı teröristin İstanbul’da olduğu bilgisine ulaştı. DEAŞ saflarında bomba yapım aşamalarında görev aldı Söz konusu örgüt üyesi güvenlik ve istihbarat birimlerince yakın takibe alınarak adım adım izlendi. Yapılan teknik ve fiziki takibin ardından 3 Ekim’de gerçekleştirilen operasyonda, DEAŞ’ın bomba uzmanı yakalanarak gözaltına alındı. Yakalanan hücre üyesinin, çatışma bölgelerinde bulunan silahlı terör örgütleri ile bağlantılı olarak faaliyet gösterdiği ve İstanbul’da eylem arayışında olduğu değerlendirildi. Rami H.’nin, DEAŞ saflarında bomba yapım aşamalarında görev aldığı aktarılırken, Türkiye’ye Suriye’nin kuzeyindeki Kamışlı bölgesinden geçiş yaptığı tespit anlaşıldı. Bomba yapımını anlattığı video ortaya çıktı Yakalandıktan sonra sorgulanmak üzere İstanbul Terörle Mücadele Şubesine götürülen Rami H., çapraz sorguda çözüldü. Suçunu kabul eden DEAŞ üyesinin üzerinden ele geçirilen dijitallerde ise örgüt üyelerine oksijen tüplerinden ve su borularından nasıl bomba ve füze yapıldığını anlattığı video görselleri çıktı. Türkiye’deki bağlantıları araştırılıyor Emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından mahkemeye sevk edilen Rami H., çıkarıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan, Türkiye’ye gelen teröristin ülke içindeki bağlantılarının araştırıldığı da öğrenildi. Hangi tarihte yurda girip kimlerle temas kurduğu ve eylem arayışında olup olmadığı yapılacak detaylı incelemelerin sonunda belli olacak.