EKONOMİ - 15 Mayıs 2024 Çarşamba 17:31

Amasra’da el emekleri kooperatif çatısı altında buluşacak

A
A
A
Amasra’da el emekleri kooperatif çatısı altında buluşacak

Bartın’ın Amasra ilçesindeki kadınların el emeklerinin kooperatif çatısı altında buluşturmak için çalışma başlatıldı. Düzenlenen toplantıda kooperatifleşmenin yanı el sanatları için katalog çalışmasının yapılması, internet ortamında satışı gibi konularda da fikir alışverişinde bulunuldu.


Amasra ilçesinde El sanatları Derneği Başkanı Sevgi Can, dernek üyeleri, ilçede bulunan usta öğreticileri, Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır’ın daveti üzerine Amasra Belediyesinde bir araya geldi. Belediye Başkanı Çakır tarafından karşılanan dernek yöneticileri, usta öğreticiler ile yapılan toplantıda, Amasra Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirilecek proje ile kooperatifleşme, katalog çalışması ve internet ortamında el yapımı ürünlerin satışı gibi konular gündeme geldi. Amasra’da kadınlara destek olmak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Amasra’da faaliyetlerini sürdüren el emeği ve göz nurumuz olan el sanatlarımız ile güçlü olduğumuz asta öğreticilerimizle dostlarımızla bir araya geldik. Amasra’da yaz sezonu içerisinde birçok ürün misafirlerimizle buluşuyor. Ancak Amasra’yı da aşan hem doğrudan satışı da aşan hem dijital ortam hem de kataloglama çalışmasıyla üretici kadınlarımızı destekleyecek bir çalışmanın ilk toplantısını yapmak için bir araya geldik belediye olarak da bu sürece aracılık ederek zaten güçlü olan kadınlarımızı ekonomik anlamda da desteklemek için bir çalışma planlıyoruz. Katalog çalışması ve dijital çalışmanın ardından ise asıl hedefimiz kooperatifleşmedir. Bu amaç içinse niyetimiz derneklerimiz kurs öğretmenlerimiz ve Amasralı kadınlarımızla birlikte yol yürümek" dedi.



Yöresel ürünlere destek verildi


Çakır, daha önce de yöresel ürünlere de destek verdiklerini hatırlatarak, "Daha önceleri yöresel ürünler, bostan ürünleri diye tabir ettiğimiz, turşu, reçel, marmelat, kozalak pekmezi gibi ürünlerin satışları üzerinden kadınlarımıza destek olduk. Ancak bu ürünlerde belediyemizin satış alanlarındaki tezgahlar haricinde bir ihtiyaçları olmadığını gördük. Sezon içinde üretici kadınlarımızın ellerindeki ürünleri satış noktasında zorlanmadığını gördük. İleride bu ürünlerde de üretim fazlalığı söz konusu olursa satış noktasında onlarla da aynı çalışma içinde oluruz. Ancak bu gün önceliğimiz ustalık gerektiren, el emeği ile yapılan ve bu yöreye özgü değerler. Birlikte görünür kalalım, pazarlanmasına da destek verelim. Bu ürünleri sadece katalog yani internet üzerinden değil ilerleyen süreçlerde, fuarlarda da birlikte tanıtalım. Buradaki pazarı büyütelim. Kadınlarımızın ürünleri piyasasını bulsun ve gelir elde etsin istiyoruz" ifadelerini kullandı.


Amasra El Sanatları Dernek Başkanı Sevgi Can ise yaptığı konuşmada, "11 yıldır Amasra El Sanatları Derneğinin Başkanlığını yapıyorum. Mümkün olduğu kadar Bartın ve Amasra’ya has olan tel kırma işlemi, mısır soyma ile Türk nakışı, kanaviçe gibi el sanatlarında derneğimiz faaliyet göstererek ürünlerimizi tanıtmaya ve satışını yapmaya çalışıyoruz. Bugün de Amasra Belediye Başkanımız Sayın Recai Çakır bir toplantı tertipleyerek bizleri buraya davet etti. Bu toplantının çok önemli sonuçlar doğuracağına inanıyoruz. Kendisine teşekkür ediyoruz, kooperatifleşme yolunda ilk toplantımız Amasra’ya ve Amasralı kadınlarımıza hayırlı olsun" diye konuştu


Toplantının sonraki bölümlerinde taraflar ilerleyen süreçte yapılması gerekenleri tartışarak yol haritasını belirledi. Kurs öğreticilerinin sorunlarının ve çözüm önerilerinin de görüşüldüğü toplantı, günün anısına çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.



Amasra’da el emekleri kooperatif çatısı altında buluşacak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Kütahya’da çini sanatçısı Sıtkı Olçar vefatının 14. yılında anıldı Kütahya Belediyesi, UNESCO tarafından "Yaşayan İnsan Hazinesi" unvanına layık görülen ünlü çini sanatçısı Sıtkı Olçar’ın vefatının 14. yıl dönümünde anma programı düzenledi. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Belediye Başkanı Eyüp Kahveci’nin açılış konuşmasıyla başladı. Başkan Kahveci, Sıtkı Olçar’ın Türk çini sanatının en parlak temsilcilerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Sıtkı Usta’nın çinileri, sadece birer sanat eseri değil; Kütahya’nın ve Türk kültürünün evrensel bir dille anlatımıdır. Onun eserleri, geleneksel çini sanatımızın dünyaya açılan kapısı oldu” ifadelerini kullandı. “Eserleri, kültürel mirasımızın temsilcisi” Başkan Kahveci, Sıtkı Olçar Çini Müzesi’nde sergilenen eserlerin, sanatçının mirasını yaşattığını ve çini sanatına olan ilgiyi artırdığını belirterek, "Bu etkinlik, yalnızca Sıtkı Olçar’ı anmak değil, aynı zamanda çini sanatının değerini hatırlatmak için de büyük bir anlam taşımaktadır" dedi. Anma etkinliğinde, Kur’an-ı Kerim tilaveti ve dua okunmasının ardından konuşmacılar, Sıtkı Olçar’ın sanat yolculuğu ve Kütahya’ya kazandırdığı değerlerden bahsetti. Ayrıca, sanatçının ailesi ve dostları, onunla ilgili hatıraları paylaşarak duygusal anlar yaşattı. Kütahya Belediyesi Kültür Sanat Akademisi’nden Furkan Akyel ve Bilal Can Beydüz, Sıtkı Olçar’ın sevdiği türküleri seslendirerek programa sanatsal bir dokunuş kattı. Program, vatandaşların usta sanatçı hakkındaki hatıralarını paylaşmasıyla sona erdi. Sıktı Olçar’ın kızı çini sanatçısı Nida Olçar, program sebebiyle Belediye Başkanı Eyüp Kahveci’ye ve katılımcılara teşekkür etti. Anma programına CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Deniz Dağıstan, Çiniciler Odası Başkanı Sadık Erilbaylı, Sıtkı Olçar’ın kızı Nida Olçar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, sanatçılar ve çok sayıda vatandaş katıldı.