TEKNOLOJİ - 25 Eylül 2024 Çarşamba 14:19

Yenilenebilir enerji sektöründe Mesleki Eğitim ve İstihdama büyük katkı

A
A
A
Yenilenebilir enerji sektöründe Mesleki Eğitim ve İstihdama büyük katkı

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından yürütülen, Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin ortak olduğu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında uygulanan ve Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) kapsamında finanse edilen RE-You (Yenilenebilir Gençlik Enerjisi Projesi) yapılan kapanış etkinliği ile tamamlandı.


Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründe lider bölgesi olmak amacıyla Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından hazırlanan ve koordine edilen, 8 Milyon avro ile Türkiye’nin en büyük bütçeli yenilenebilir eğitim projesi başarıyla tamamladı.


Balıkesir Üniversitesinin ev sahipliğinde gerçekleşen kapanış toplantısına, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu, GMKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı Halil Ertuğrul, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sevinç Baykan Özden, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, kurum temsilcileri ve Balıkesir ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden öğretim üyeleri katıldı.


“Bu projede yer almak büyük bir fırsat”


Kapanış toplantısı ilk olarak RE-You Projesine katılarak eğitimlerini tamamlayan ve yenilenebilir enerji alanında istihdam edilen üç öğrencinin konuşmalarıyla başladı. Proje kapsamında 480 kursiyer arasında yer alan, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde ve Balıkesir Üniversitesi’nde bulunan Sürekli Eğitim Merkezleri’nde aldıkları yenilenebilir enerji eğitimleri tamamlayan ve yenilenebilir enerji sektöründe “Yeşil Yakalı” olarak çalışmaya başlayan Zeynep Nur Aydoğan, Mesut Önal ve Mustafa Ege Karay isimli öğrenciler, başından itibaren proje tamamlanana kadar yaşadıklarını ve sonrasında istihdam edilmeleri sürecini katılımcılarla paylaştılar. Konuşmalarında proje paydaşlarına teşekkür eden öğrencilerin ortak duygusu ise RE-You Projesinin kendilerine sunulan büyük bir fırsat olduğuydu.


“Yenilenebilir enerjiye özel önem veriyoruz”


Öğrencilerin konuşmalarından sonra protokol konuşmalarının ilk konuşmacısı GMKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman’dı. Genel Sekreter Adıyaman konuşmasına, kuruluşundan bugüne kadar Ajans olarak Balıkesir ve Çanakkale’nin gerek ulusal gerekse küresel alanda rekabet gücünü yükseltmek için var güçleriyle çalıştıklarını vurgulayarak başladı.


“Tarım, turizm ve sanayi gibi bölgemizin öne çıkan sektörlerinin yanında enerji sektörüne; özellikle de yenilenebilir enerji alanına özel önem veriyoruz” diyen Genel Sekreter Onur Adıyaman konuşmasına şöyle devam etti: “Yenilenebilir enerji alanında yatırım, üretim, eğitim ve istihdam konularında lider olmak istiyor, bu vizyon ile çalışmalarımızı geliştiriyoruz. Re-You projemiz de bu bakış açısından hareketle geliştirdiğimiz, bölgedeki üniversitelerimiz ve sektör paydaşlarımızla yapılan görüşmeler ve analizler neticesinde yenilenebilir enerji sektörü eğitimleri ve yeşil yakalı istihdamına dönük bir ihtiyacın ürünüdür”.


“Öğrenciler istihdam edilmeye başlandı”


Proje hakkında bilgiler veren Genel Sekreter Adıyaman, “Proje ile iki üniversitemizde rüzgâr, güneş ve biyogaz alanlarında mükemmelliyet merkezi diye nitelendirebileceğimiz eğitim laboratuvarları ve uzaktan öğrenme modülü oluşturuldu. İki üniversitemizde TÜRKAK ve MYK tarafından akredite edildi. 400 yeni mezun mühendis ve teknisyen teknik eğitim alarak sertifikalandırıldılar ve büyük bir memnuniyetle ifade ediyorum ki yaklaşık 150 öğrencimiz sektörde istihdam edilmeye başlandı.


Vali Ustaoğlu: “Re-You bölgemiz için nokta atış bir proje”


Protokol konuşmalarının sonuncusunu Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu yaptı. Kürsüden protokol üyelerini ve konuşmacılarını selamlayarak konuşmasına başlayan Vali Ustaoğlu, Re-You projenin tıpkı futbolda kullanılan tabiriyle nokta atış bir proje olduğunun altını çizdi. İstihdamın ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu söyleyen Vali Ustaoğlu, Ajansımızın vizyoner bir çalışması ile Balıkesir ve Çanakkale üniversitelerinin yer almasıyla çok önemli bir projeye imza atıldığını söyledi. Balıkesir ve Çanakkale’nin özellikle rüzgâr enerjisi alanında Türkiye’nin en güçlü illeri arasında yer aldığına değinen Vali Ustaoğlu, “Yenilenebilir enerji sektöründe atacağımız adımların ülkemizin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak, önümüzdeki süreçte üniversitelerimizin bu alana önemli katkılar sunacağını bekliyorum. Projede emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.



Yenilenebilir enerji sektöründe Mesleki Eğitim ve İstihdama büyük katkı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Arsima Enerji, elektrikli araç şarj istasyonları için bayilik verecek Elektrikli araç şarj istasyonları ve solar car-port (güneş enerjili otopark) sistemleri uygulamaları alanında faaliyet gösteren Arsima Enerji, Türkiye genelinde bayilik verecek. 2023 yılında Dağlıoğlu Grup bünyesinde faaliyete geçen şirket, kısa süre içerisinde altyapısını tamamlayarak Güney Marmara’da 55 istasyon kurdu. Şirket, bu başarının ardından bayilikler vererek ülke genelinde büyümeyi hedefliyor. Dağlıoğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erol Dağlıoğlu, enerji sektöründe 59 yıllık deneyime sahip olduklarını belirterek, dünya genelinde yenilenebilir enerjiye yönelimin arttığını, bu doğrultuda Arsima Enerji’yi kurarak sektöre adım attıklarını ifade etti. Dağlıoğlu, “Fosil yakıtların yerini hızla yenilenebilir enerji kaynaklarına bıraktığını görüyoruz. Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte biz de Arsima Enerji ile bu alanda önemli adımlar attık. Güney Marmara’da 55 istasyon kurduk ve şimdi de vereceğimiz bayiliklerle tüm Türkiye’ye yayılmayı planlıyoruz” dedi. Yenilikçi teknoloji ve yeşil enerji ile donatılmış istasyonlar Erol Dağlıoğlu, Arsima Enerji’nin yüksek teknolojili araç şarj istasyonları ağını büyütmek istediklerini belirtti. Şirketin geliştirdiği yazılım altyapısı sayesinde tüm istasyonların 24 saat online takip edilebildiğini vurgulayan Dağlıoğlu, “İstasyonlarımızda kullandığımız elektriği kendi yenilenebilir enerji santrallerimizden elde ediyoruz. Bu sayede yeni nesil araçlara temiz ve yeşil enerji sağlıyoruz” dedi. Dağlıoğlu, bayilik alarak bu hızla büyüyen sektörde yatırım yapmak isteyenlere fırsat sunduklarını da ekledi. Solar Car-Port sistemleri ile sürdürülebilir enerji Öte yandan Arsima Enerji, sadece şarj istasyonları ile değil, güneş enerjili otopark çözümleri ile de dikkat çekiyor. Solar Car-Port adı verilen sistemlerle temiz ve sonsuz güneş enerjisinin kullanım alanlarını genişlettiklerini belirten Dağlıoğlu, “Bu otopark sistemleri sayesinde elektrikli araçların ve diğer cihazların şarj ihtiyacı sürdürülebilir güneş enerjisinden karşılanıyor. Otoparklara yerleştirilen güneş panelleri ile farklı güç kapasitesine ve kullanım alanına sahip çözümler sunuyoruz” dedi. Yatırım fırsatı Erol Dağlıoğlu, geleceğin enerji altyapısını kurduklarını vurgulayarak, araç şarj istasyonları alanında yatırım yapmak isteyenleri Arsima Enerji ile iletişime geçmeye davet etti. Detaylı bilgi almak isteyenlerin, şirketin internet sitesi olan arsimaenerji.com veya 0850 351 24 87 numaralı telefon üzerinden kendilerine ulaşabileceklerini belirtti.
Diyarbakır DTSO’da ’BAE İş Dünyası Buluşmaları’ gerçekleştirildi Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) işbirliğiyle düzenlenen ’BAE İş Dünyası Buluşmaları’ etkinliği, Diyarbakır’da iş dünyasını bir araya getirdi. Etkinlik, DTSO Konferans Salonunda gerçekleştirildi. DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, Diyarbakır’ın ihracat potansiyelinin artırılması için sağlanan desteğe teşekkür etti. Kaya, Türkiye’nin önemli bir ihracat potansiyeline sahip olduğunu ve ihracatın büyük bir kısmının Ortadoğu ülkelerine yapıldığını vurguladı. Kaya, “Kentimizin sulanabilir tarım alanları açısından önemli avantajları var. Üyelerimizin yüzde 40’ı inşaat sektörü için ürün üretiyor ve bu alanda Türkiye’nin büyük projelerine imza atıyor” dedi. Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Hakan Yurdakul ise, BAE’nin dünyada en fazla Reexport yapan ülkelerden biri olduğunu belirtti. Yurdakul, Diyarbakır’ın gıda, tekstil ve inşaat malzemeleri gibi sektörlerde güçlü olduğunu ifade ederek, bu toplantının ihracatı artırmak amacıyla düzenlendiğini söyledi. Yurdakul, “BAE, hem Körfez hem de Uzakdoğu pazarları için önemli fırsatlar sunuyor” diye konuştu. BAE Ankara Büyükelçisi H. E. Saeed Thani Al Dhaheri, Diyarbakır’da olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin belirgin bir büyüme gösterdiğini vurgulayan Al Dhaheri, yenilenebilir enerji ve turizm gibi yeni alanlarda ortaklığı geliştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Dhaheri, ayrıca, Türk yatırımlarını daha fazla çekmeyi amaçladıklarını ve ticari anlaşmaların artmasını beklediklerini söyledi. Etkinlikte, BAE’nin tanıtım videosu katılımcılarla paylaşıldı. BAE Dışişleri Bakanı Özel Temsilcisi H. E. Sultan Al Mansori’nin videolu mesajı da izlenirken, BAE Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Ahmed Salama, BAE ile ticaret ve yatırım imkanları hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda tercüman eşliğinde düzenlenen etkinliğe DTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi İzleme ve Koordinasyon Üyesi Hakan Yurdakul, BAE Ankara Büyükelçisi H. E Saeed Thani Al Dhaheri, BAE Ankara Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Ahmed Salama, DTSO Meclis Üyeleri, Diyarbakır iş dünyası temsilcileri katıldı. Buluşmanın Diyarbakır iş dünyası için yeni ticaret fırsat kapısını aralayarak, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin güçlenmesine katkı sağlamayı amaçlıyor.