ÇEVRE - 28 Kasım 2024 Perşembe 12:30

Gönen-Yenice Barajında su seviyesi yükseldi

A
A
A
Gönen-Yenice Barajında su seviyesi yükseldi

Balıkesir’in Gönen-Yenice Barajında son yağışlarla birlikte su seviyesi önemli ölçüde artış gösterdi. Yetkililerden alınan bilgilere göre, barajdaki doluluk oranı yüzde 30 seviyesine ulaştı. Bu artış, bölgedeki su ihtiyacının yaz aylarına kadar karşılanabileceği ifade edildi.

Yetkililer, son haftalarda etkili olan yağışların barajdaki su miktarını artırdığını ve bölgenin tarımsal sulama başta olmak üzere içme suyu ihtiyacını rahatlatacağını ifade etti. Bununla birlikte, vatandaşların suyu tasarruflu kullanmaya devam etmeleri gerektiği de vurgulandı.

Gönen ve çevresinde faaliyet gösteren çiftçiler, barajın su seviyesindeki artışın ekim ve sulama planlarını olumlu etkilediğini belirtti. Ancak uzmanlar, kuraklık riskine karşı uzun vadeli su yönetimi stratejilerinin önemini hatırlatmaya devam ediyor.

Bölgedeki meteorolojik tahminlere göre, önümüzdeki haftalarda da yer yer yağışlar bekleniyor. Bu durum, barajdaki doluluk oranının daha da artabileceği yönünde umut veriyor.

Gökhan Dağlı - Kudret Şenel

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’nun öğretmenlerinden muhteşem gösteri Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde kurulan halk oyunları topluluğu muhteşem gösterilere sahne oldu. Milli Eğitim Müdürü Fatih Öncü, öğretmenlerin çalışmasına zeybek oynayarak destek verdi. Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde öğretmenler halk oyunları topluluğu kurdu. İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çalışması ile kurulan öğretmenler halk oyunları topluluğunda başlangıçta 150 öğretmen yer aldı. Proje kapsamında Türkiye’nin tüm yörelerine ait halk oyunlarının sahneye konulması hedefleniyor. 7 bölgeden 7 yöre çalışması ile öğretmenler hem sosyal aktivite fırsatı buluyor hem de Anadolu’nun halk oyunları kültürünü başta kendi öğrencileri olmak üzere gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyor. Özel hazırlanan kutlama videosu için kostümlerini giyen öğretmenler hünerlerini sergiledi. Farklı okullardan 50 öğretmenin katılımı ile hazırlanan videoda öğretmenler Bolu yöresi, Ankara yöresi, Gaziantep yöresi, Van yöresi, Antalya yöresi, Aydın yöresi, Kırklareli yöresi oyunlarını oynadı. Bolu Milli Eğitim Müdürü Fatih Öncü de zeybek oynayarak öğretmenlerin çalışmasına destek oldu. “7 farklı bölgesinin 7 farklı rengini halk oyunları yoluyla işleme fırsatı bulduk” Bolu Milli Eğitim Müdürü Fatih Öncü, halk oyunları topluluğuna öğretmenlerden yoğun ilgi olduğunu söyleyerek, “Gösterdikleri ilgi için öğretmenlerimize teşekkür ediyorum. Bolu’muzun doğal ve kültürel mekanlarında ülkemizin 7 farklı bölgesinin 7 farklı rengini halk oyunları yoluyla işleme fırsatı bulduk. Amacımız öğretmenler olarak öğrencilerimize öncelikle rol model olabilmek. Öğrencilerimizin öz kültürünü öğrenebilmelerini, değerlerini öğrenebilmelerini, geçmişle gelecek arasında bağlantı kurabilmeleri için zemin oluşturmayı amaçladık” dedi.
Ankara Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ’İklim Portalı’ hizmete açıldı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kurulan ve Türkiye’nin iklim değişikliği ile mücadele çalışmalarının yer alacağı ilk çevrim içi platform olan İklim Portalı hizmete açıldı. Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen ve ’Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğinde İklim Portalı platformu kuruldu. Türkiye’nin iklim hedeflerine ulaşmasına önemli katkılar sağlaması amaçlanan portal ile karar alıcılar ve bireyler için iklim değişikliği konusunda doğru ve güncel bilgiler sunulması hedeflendi. “Afetler; ulaşım, enerji, sanayi altyapılarımızı ciddi anlamında olumsuz şekilde etkiliyor” Programda bir açılış konuşması gerçekleştiren İklim Değişikliği Başkan Yardımcısı Orhan Solak, iklim değişikliğinin Türkiye ve dünya gündeminin en üst sıralarında yer alan küresel bir kriz haline geldiğini belirterek, "Hem dünyada hem ülkemizde iklim değişikliğine bağlı olarak sıklık ve şiddeti gitgide artan afetlerle karşı karşıya kalıyoruz. Afetler; ulaşım, enerji, sanayi altyapılarımızı ciddi anlamında olumsuz şekilde etkiliyor ve çevresel, ekonomik ve sosyal maliyetler getiriyor. Bu anlamda iklim krizi öncelik halinde. Aslında sadece afetlerle sınırlı olmayan tehdit ve risklerle karşı karşıyayız. Küresel tedarik zincirlerinin bozulması, üretim alanının daralması, su krizi, gıda krizi ve hatta iklim göçlerine varan çok sayıda risk ve tehditle karşı karşıyayız” açıklamasında bulundu. “İklim platformunu ülkemiz için önemli bir araç olarak planladık ve geliştirdik” Hem ülkelerin hem yerel yönetimlerin hem de sektörlerin iklim kriziyle mücadeleyi planlama araçlarını ön saflarında tutmak zorunda olduğunu kaydeden Solak, “Planlama araçları, politika, strateji ve eylem planları açısından doğru, güncel ve erişilebilir veri oldukça kritik öneme sahip. Biz de bu iklim platformunu ülkemiz için önemli bir araç olarak planladık ve geliştirdik. Türkiye’deki iklim değişikliğiyle ilgili kamunun, akademinin, sivil toplum kuruluşlarının üretmiş olduğu verilerin, bu platform üzerinden doğrulanmış bilimsel ve güncel şekilde paylaşımını hedefliyoruz" ifadelerine yer verdi.