GÜNDEM - 14 Mart 2025 Cuma 16:30

Edremit Belediyesi ile Altınoluk MYO arasında eğitim iş birliği

A
A
A
Edremit Belediyesi ile Altınoluk MYO arasında eğitim iş birliği

Edremit Belediyesi ile Balıkesir Üniversitesi Altınoluk Meslek Yüksekokulu arasında tarımsal eğitim hakkında iş birliği protokolü imzalandı.


Edremit Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ve Balıkesir Üniversitesi Altınoluk Meslek Yüksekokulu arasında yapılan protokol çerçevesinde, Edremit Belediyesi’ne ait 2 dönüm sera ve bahçe, Altınoluk MYO Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı öğrencileri tarafından uygulamalı eğitim amacıyla kullanılacak.


İş birliği kapsamında, sera ve bahçenin sulama, bakımından sorumlu iki personel Edremit Belediyesi tarafından görevlendirilecek. Belediye personelleri, seradaki temizlik ve çevresel bakım hizmetlerini de yerine getirecek. Ayrıca iç ve dış bakımlar, boyama, tadilat işlemleri de belediye tarafından gerçekleştirilecek. Altınoluk MYO Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı öğrencileri, eğitim süresince sera alanını etkin bir şekilde kullanacak. Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM) tarafından, sera alanında üretilen tıbbi ve aromatik bitkilere, üretim kapasitesine uygun olarak distilasyon yapılacak.


İş birliği protokolü, Edremit Belediye Başkanı Mehmet Ertaş ve Altınoluk Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Selami Selvi tarafından imzalandı. Tarımsal üretim üzerine eğitimin bölgede daha da yaygınlaşması için imzalanan protokol ticari gelir amacı taşımıyor. Üretilen ürünler sadece eğitim-öğretim faaliyetleri kapsamında kullanılacak.



Edremit Belediyesi ile Altınoluk MYO arasında eğitim iş birliği

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Diyetisyenden uyarı: "Misafirlikteki ikramları kibarca reddedip sağlıklı beslenmeye yönelmeliyiz" Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nde görev yapan Diyetisyen Seray Türker Ünal, Ramazan Bayramında beslenme konusuna dikkati çekerek, "Misafirlikteki ikramları kibarca reddedip sağlıklı beslenmeye yönelmeliyiz" dedi. Ankara Etlik Şehir Hastanesi’nde görev yapan Diyetisyen Seray Türker Ünal, Ramazan Bayramında uyulması gereken beslenme düzenine ilişkin vatandaşlara önerilerde bulundu. "Bayramda genelde protein ağırlıklı hafif bir kahvaltı ile başlamalarını öneriyoruz" Ramazan ayında günlük öğün ihtiyacının azaldığını, sonrasında ise öğün ihtiyacının arttığını ve bu sebeple genelde çok fazla öğün yapma isteğinden ötürü sindirim problemleriyle karşılaşıldığı belirten Ünal, "Bayramda genelde protein ağırlıklı hafif bir kahvaltı ile başlamalarını öneriyoruz. Öncelikle Ramazan Bayramında ve sonrasında şeker ve tatlı tüketimine ihtiyaç artacaktır. İkram edilen şeker, çikolata ve tatlılar kişilerin sindirim problemi yaşamasına sebep olabilir. Biz genelde öğün başlangıcında yani gün başlangıcında hafif bir kahvaltı, protein ağırlıklı. Daha sonra ikram edilen öğünleri, yiyecekleri daha az tüketmelerini istiyoruz. Günlük öğünlerinde daha çok protein ağırlıklı beslenmelerini ve şeker tüketiminden kaçınmalarını öneriyoruz" ifadelerini kullandı. "Tatlı ihtiyaçlarımızı meyveli tatlılardan almalıyız" Diyetisten Ünal, Ramazan ayı sonrasında sıvı tüketiminin oldukça önemli bir yer edindiğini dile getirerek, "Günde en az 2,5-3 litre kadar da su tüketmelerini öneriyoruz. Sindirim problemi yaşamamak adına 3 ana, 3 ara öğün şeklinde az az ve sık sık beslenmeleri bizim için doğru bir tercih olacaktır. Tatlı ihtiyacımız daha çok şekerli, şerbetli tatlılar yerine sütlü meyveli tatlılardan yana kullanmamız daha doğru bir tercihtir" diye konuştu. "Misafirlikteki ikramları kibarca reddedip sağlıklı beslenmeye yönelmeliyiz" Türkiye’de gerçekleştirilen bayram ziyaretlerinde ikramların geri çevrilemediğine vurgu yapan Ünal, sözlerine şöyle devam etti: "Bize ikram edilen şeker, çikolata veya tatlı var. Ben bunu günde bir iki porsiyonla sınırlamalıyım, üzerine çıkmamalıyım diye düşünmeliyiz. Tercihimizi daha çok sütlü veya meyveli tatlılardan yana kullanmalıyız. O yüzden öğünün sıklığı bizim için bu süreçte önemlidir. Bütün öğünlerimi ara öğünlerimi ve ana öğünlerimi şeker tatlı çikolatadan yana kullanırsam benim almam gereken protein, karbonhidrat ve yağ grubu açıkta kalıyor. Biz bu durumun önüne geçmek için kibarca ikramları reddedip daha çok sağlıklı beslenmeye yönelmeliyiz."
Bayburt Bayburt’ta bayram yoğunluğu tatilcilerin de akınıyla iki katına çıktı Ramazan Bayramı arefesine Bayburt’ta alışveriş yoğunluğu yaşanıyor. Bayram hazırlığı içinde olan vatandaşlar ihtiyaçlarını giderebilmek için marketlere, mağazalara, manavlara, fırınlara akın ettiler. Bayram telaşının yaşandığı Bayburt’ta, market ve bakkallara koşan vatandaşlar, kasa önlerinde ve reyon aralarında adeta uzun kuyruklar oluşturdular. Köylerden bayramlık şeker, yufka, fıstık, meyve, ekmek almaya gelen vatandaşlar, akşam dönecek olan köy servislerine yetişebilmek için zamanla yarıştılar. Bir yandan kalabalıktan, bir yandan da yüksek fiyatlardan şikayet eden vatandaşlar, bütçeleri yettiğince alışverişini tamamlayıp, evlerinin yolunu tuttular. Bayram alışverişini bitirip, köye dönme hazırlığı yapan Sefer Taş isimli vatandaş, "Alışverişimi yaptım. Şeker aldım, lokum, fıstık aldım. Tatlı için baklavalar aldım. Bayburt şu an çok yoğun ama alışverişimizi kazasız belasız bir şekilde tamamlayabildik" dedi. Bayramda kapılarını çalan çocuklar için bayramlık şeker, çikolata, meyve, abur cubur almaya köyünden gelen Hasan Tekin isimli Bayburtlu vatandaş, "Köyden geldim. Çocuklara bayramlık aldık, yine çocuklara dağıtmak için meyveler aldık. Hanımım bayramda tatlı çorba yapmak için erzak siparişi vermişti, çorbalık malzemeyi de aldım. Bayburt şu an çok yoğun, insandan geçilmiyor. Özellikle araba yoğunluğu bir hayli fazla. Şu arabaların haline bakın resmen trafik durma noktasına gelmiş, yollar kapanmış vaziyette" diye konuştu.
Gaziantep Gaziantep’te halk sağlığını tehdit eden 97 işletmeye 6 milyon TL ceza Gaziantep’te İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince Ramazan ayı boyunca yapılan denetimlerde 3 bin 276 işletme kontrol edilerek gıda güvenliğini sağlayamayan ve halk sağlığı için risk arz eden 97 işletmeye 6 milyon 373 bin 174 TL idari para cezası uygulandı. Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Ramazan ayı boyunca 77 gıda kontrol görevlisi personel ve 15 özel teknik donanımlı araç ile gıda güvenliğini sağlayamayan ve halk sağlığı için risk arz eden işletmelere yönelik denetim yaptı. Denetimlerde Ramazan ayı nedeniyle tüketimi artan unlu mamuller, ekmek, pide, tatlı, baklava, şeker ve şekerli mamuller üretimi ve satışı yapan işyerlerinin kontrolüne ağırlık verildi. Ayrıca Ramazan paketleri içerisinde yer alan gıdaların son tüketim tarihi ile etiket bilgileri de kontrol edildi. Halk sağlığını tehdit eden 97 işletmeye 6 milyon TL ceza Denetimler sonucunda, 3 bin 276 işletme kontrol edilerek gıda güvenliğini sağlayamayan ve halk sağlığı için risk arz eden 97 işletmeye 6 milyon 373 bin 174 TL idari para cezası uygulandı. Hijyenik şartları sağlamayan bazı işletmelere ise gerekli süre verilerek idari yaptırım uygulanırken, hijyenik şartlarını düzeltmeleri ve eksiklerini gidermeleri için 83 gıda işletmesine de süre verilerek gerekli ikazlar yapıldı. Ekiplerin Ramazan ayı içerisinde farklı gıda ürünlerinden aldığı 294 adet numuneden 7’sinin analiz sonucu ise olumsuz sonuçlandı. Baklavacılara yoğun denetim İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, Ramazan Bayramı’nın yaklaşması sebebiyle tüketimi artan baklava sektörüne yönelik denetim ve resmi kontrollere de ağırlık verdi. Ekipler, baklava üretimde kullanılan iç antepfıstığından ve sadeyağlardan numune aldı. Alınan numunelerden 8 adet iç antepfıstığında boya aranması ve aflatoksin analizleri yapıldı. Sadeyağda ise bitkisel yağ aranması analizi yapıldı. Alınan numunelerin analiz sonuçlarının Türk Gıda Kodeksine uygun olduğu tespit edildi.